Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

markowe kociołki często wykładane są szamotem. czy taki zabieg wart jest realizacji i czy faktycznie poprawia spalanie na tyle żeby wydać na to kaskę.

Czy poprawia spalanie ? powiem Ci że na pewno jest czyściej w kotle i masz mniej roboty czy skrobania wymiennika.

Coraz więcej widać że producenci wstawiają elementy ceramiczne do kotłów, zresztą były już wstawiane lata temu.

Ostatnio nawet w nowym Kotle Ogniwo pojawiły się takie elementy.

Według jednego forumowego "wieszcza" w jednym kotle ceramika to izolator ale już w drugim to dokonanie rozwiązań rodem z laboratoriów NASA :)

Zależy kto tą ceramikę włoży i do jakiego kotła :)

Czy poprawia spalanie ? powiem Ci że na pewno jest czyściej w kotle i masz mniej roboty czy skrobania wymiennika.

Coraz więcej widać że producenci wstawiają elementy ceramiczne do kotłów, zresztą były już wstawiane lata temu.

Według jednego forumowego "wieszcza" w jednym kotle ceramika to izolator ale już w drugim to dokonanie rozwiązań rodem z laboratoriów NASA :)

Zależy nie od tego, kto i w jaki kocioł ją włożył,

tylko od tego, w które miejsce w kotle ją włożył.

TAK -

w pewnych miejscach kotła ceramika jest izolatorem

a w innych może być "dopalaczem".

w wiodących kociołkach na rynku to zaczyna być normą.teraz jak piszesz czy norma praktyczna czy taka polityka to jest dobre pytanie. wiadomo kawałek szamoty i wielka nowinka ,która punktuje i kosztuje zarazem. no ale z drugiej strony bodajże , animus sobie bardzo chwali. a ja żadnego problemu z skrobaniem nie mam , bo zawór 3dr z silownikiem na powrocie robi swoje a czyścić kocioł mogę nawet podczas jego pracy ,więc "no stess" i bardziej przymierzam się do tego z czystej ciekawości.

...kawałek szamoty i wielka nowinka ,która punktuje i kosztuje zarazem...

Taki szamotowy dopalacz w Ogniwie Eko PlusM z pewnością nie kosztuje 600 zł, jak w RBRze.

Ale wylepianie powłoki wodnej kotła (czyli blachy omywanej z drugiej strony wodą) jest oczywistym bezsensem - logicznym i konstrukcyjnym.

A ponadto - bardzo drogim.

w wiodących kociołkach na rynku to zaczyna być normą.teraz jak piszesz czy norma praktyczna czy taka polityka to jest dobre pytanie. wiadomo kawałek szamoty i wielka nowinka ,która punktuje i kosztuje zarazem. no ale z drugiej strony bodajże , animus sobie bardzo chwali. .

Poltowski2000 patrząc na te 2 przekroje sam będziesz wiedział gdzie i jak umieścić ceramikę.

http://www.sas.busko.pl/pl/plugins/content/multithumb/thumbs/b.351.0.16777215.0.stories.sas.produkty.przekroje.solid_przekroj_2015-05-20.jpg

http://www.defro.pl/images/kotly/sigma_uni_3d.png

tylko czy ty masz miejsce na to.

Skoro Pan zaczyna z ciskaniem...

Wasz instytut robi także badania u producentów, chyba nie chce mi Pan wmówić,że jest to instalacja budowana przez Was i akredytowana... a sam zlecając badania w roku 2013 w ICHPW byłem pytany, czy kocioł dojedzie do labo, czy pracownicy labo mają dojechać do mnie, zatem proszę nie pitolić farmazonów

co więcej znam spora grupę kotlarzy do których jeździliście na badania,a u jednego pracuje Wasz były pracownik... i od czasu do czasu mam okazję z nim porozmawiać.

Badając jakiś kocioł tu czy tam oczywiście pracownik musi mieć do tego uprawnienia, doświadczenie a sprzęty do badania powinny mieć akredytację z podaną datą jej ważności i świadoma osoba zwraca na to uwagę.

Tutaj wydaje mi się, że pije Pan do pewnej fundacji... Nie mniej na podstawie ich atestu były wcześniej zwroty do kotłów Sztoker a skoro tak, to znaczy,że ich badania są honorowane a reszta to jest paplanina zazdrosnego pracownika innego instytutu, takie nieczyste zagryweczki, jak nie zrobili u mnie tylko w X czy Y, to trzeba objechać z góry na dół

Szanowny kolego, czytam ten wątek, bo chcę poznać opinie użytkowników i specjalistów przed zakupem kotła (obecnie z biedy palę w tradycyjnym kotle górnego spalania). Nie mam żadnych doświadczeń z kotłami, których dotyczy ten wątek, więc wszystko co tu napisane ma dla mnie wartość. Doszedłem do cytowanego tekstu i zaczynam się zastanawiać, czy cokolwiek z podanych tu opinii jest wiarygodne, skoro sugerujesz, że badania kotła firmy Ogniwo są delikatnie mówiąc podejrzane. Jeśli państwowy, akredytowany instytut może poprzez swojego zainteresowanego tym pracownika "wydrukować" korzystne wyniki, to jest to sprawa kryminalna. Jeśli się tak dzieje, a masz na to dowody, to powinieneś to zgłosić do organów ścigania, a nie bazgrolić w tym wątku.. Przecież jeśli kotły Ogniwo sprzedawane są z lipnymi papierami, to iluś klientów poniosło stratę, tak, czy nie? Jeśli natomiast nie masz dowodów, a Ci się tylko wydaje, to przestań o tym pisać, bo szargasz reputację tej konkretnej instytucji badawczej, a pośrednio wszelkiej atestacji i certyfikacji. Firma Ogniwo, też przy okazji może sprzedać tych kotłów mniej. Czekam co napiszesz, bo do zimy muszę wybrać kociołek. Swoją drogą, temat wątku znacznie odbiega od bieżącej dyskusji.

Szanowny kolego, czytam ten wątek, bo chcę poznać opinie użytkowników i specjalistów przed zakupem kotła (obecnie z biedy palę w tradycyjnym kotle górnego spalania). Nie mam żadnych doświadczeń z kotłami, których dotyczy ten wątek, więc wszystko co tu napisane ma dla mnie wartość. Doszedłem do cytowanego tekstu i zaczynam się zastanawiać, czy cokolwiek z podanych tu opinii jest wiarygodne, skoro sugerujesz, że badania kotła firmy Ogniwo są delikatnie mówiąc podejrzane. Jeśli państwowy, akredytowany instytut może poprzez swojego zainteresowanego tym pracownika "wydrukować" korzystne wyniki, to jest to sprawa kryminalna. Jeśli się tak dzieje, a masz na to dowody, to powinieneś to zgłosić do organów ścigania, a nie bazgrolić w tym wątku.. Przecież jeśli kotły Ogniwo sprzedawane są z lipnymi papierami, to iluś klientów poniosło stratę, tak, czy nie? Jeśli natomiast nie masz dowodów, a Ci się tylko wydaje, to przestań o tym pisać, bo szargasz reputację tej konkretnej instytucji badawczej, a pośrednio wszelkiej atestacji i certyfikacji. Firma Ogniwo, też przy okazji może sprzedać tych kotłów mniej. Czekam co napiszesz, bo do zimy muszę wybrać kociołek. Swoją drogą, temat wątku znacznie odbiega od bieżącej dyskusji.

Niektórym o to właśnie chodzi, aby siać zamęt i mącić... wszak w mętnej wodzie lepiej łowi się ryby... i klientów.

A kotły OGNIWO EKO Plus oraz OGNIWO EKO PlusM mają certyfikaty wystawione przez instytut z Brna, który ma notyfikacje europejską... i w którym nie pracuje żaden z konstruktorów tych kotłów. Certyfikaty wystawione według normy EN 303-5:2012.

Ale Jarecki o tym doskonale wie... ale mimo to pisze, co pisze.

I tak już będzie chyba zawsze.

Kolego Apap ja niczego nie sugeruję

Zawijan, pod nickiem jest p.Jacek Zawistowski, pracownik ICHPW Zabrze (wkrótce czy już emeryt, przestanie tam pracowac jak twierdzi.)

Zawijan, czyli Jacek Zawistowski na wątku o kotłach Ogniwo wielokrotnie wspominał,że jest współautorem palnika brucer i nowszego burner oraz czuję się współautorem rozwiązań kotła ogniwo, który opisuje na swoim blogu.

Twierdził,że czuje się też współautorem danych rozwiązań ecoala, coś tam w jego zakresie było też zgłaszane do urzędu patentowego, ecoala powstaje na licencji ICHPW

Kotły Ogniwo Eko oraz Ogniwo Eko Plus i pewnie najnowszy też były badane w ICHPW

podkreślałem i podkreślam, że chwalę ostatni krok, czyli badanie nowego kotła w Brnie a teraz jak widać podobno eko plus też tam przebadano

Zawijan w urzędzie patentowym RP jest tez wymieniany z nazwiska przy patencie palnika Brucer, palnika, który był badany w kotle Ogniwo Eko

http://grab.uprp.pl/PrzedmiotyChronione/Strony%20witryny/Wyszukiwanie%20proste.aspx

numer W 115990

Twórcy:

JABŁOŃSKI GRZEGORZ Poraj PL

JANISZEWSKI SŁAWOMIR Pszczyna PL (ICHPW - ZAwijan2 i inne nicki)

MORAWSKI KONRAD Częstochowa PL (aktualnie ekoenergia)

ŚCIĄŻKO MAREK Katowice PL (tutaj też zdaje sie ICHPW)

ZAWISTOWSKI JACEK Bytom PL (ICHPW - Zawijan)

skan z up.jpg

Kolego Apap wnioski wyciągaj Pan sam.

Przy czym podkreślam,że ja nie oskarżam Zawijana o nieuczciwy proces badań, twierdzę,że on jak też ICHPW na procesie badawczym się znają, co więcej byłem w tym laboratorium i wiem,że jest nowoczesne i odpowiednio wyposażone, ja twierdzę,że skoro pracownik ICHPW bierze udział w powstawaniu palnika, sterownika i kotła, który ma być w ICHPW badany, to wygląda to jak wygląda.

Tutaj ma Pan linki do tego, co podaje producent (w sensie atestów)

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_eko.jpg

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_ekoPlus10.jpg

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_ekoplusb.jpg

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_ekoPlus16.jpg

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_ekoplusb.jpg

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/cer_pdf/se_ekoPlus25.jpg

Jeszcze cytat ze strony producenta:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

"Idea konstrukcyjna tego kotła powstała w Instytucie Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu, który jest jej właścicielem i licencjodawcą. "

Teraz zacytujmy ze strony ecoal:

http://www.ecoal.pl/?pd=dzialanie

"ilość podawanego powietrza jest określana na podstawie pomiarów i analizy trendów temperatury spalin wylotowych a sposób sterowania procesem spalania w zależności od temperatury spalin jest przedmiotem zgłoszenia patentowego Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla"

Edytowane przez Jarecki79

Zatem wszyscy sobie sami oceniajcie czy to ja oczerniam czy to mnie teraz oczernia Zawijan

Macie czarno na białym

Odpowiadajcie sami, czy instytut, który jest autorem kotła,, sterownika, palnika powinien badać i wystawiać atest na ten produkt, czy etyczną drogą sa jednak prace badawcze i rozwojowe a ostateczna weryfikacja w jednostce niezależnej np. Brnie

O to mi chodziło i chodzi

1. Nie pracuję już w IChPW. Dlatego mogę się teraz wypowiadać trochę swobodniej, niż wtedy, kiedy byłem jego pracownikiem.

2. Nie czuję się, ale JESTEM współautorem rozwiązań: palnik BRUCER, palnik BURNER, sterownik eCoal.pl oraz kotłów Ogniwo EKO, OGNIWO EKO Plus i OGNIWO EKO PlusM. Nigdy się z tym nie kryłem i nadal nie mam takiego zamiaru.

3. Jestem również założycielem i moderatorem bloga zawijan. wordpress.com, który poświęcony jest głównie kotłom OGNIWO EKO.

A Pan, Panie Jarecki, nie jesteś osobą, która ustala zasady badań kotłów, tylko jesteś Pan sprzedawcą i producentem (co do tego producenta nie mam pełnej pewności), który powinien te zasady przestrzegać. Ma Pan prawo mieć swoje zdanie w tej materii, ale to nie jest jednoznaczne z tym, że ma Pan rację.

Organizacja Laboratoriów Akredytowanych w instytutach badawczych też ma swoje zasady, ustalane przez stosowne organy i instytucje. Aby je zmienić, trzeba zwrócić się do nich.

Pańskie gadanie i biadolenie na forach jest tylko jednym z elementów marketingu jednego ze sprzedawców kotłów. Ubieranie tego w szaty "etyki" jest troszkę śmieszne.

Najprościej byłoby, ze strony jakiegokolwiek producenta, zrobić badania swoich produktów w jakimkolwiek Laboratorium Akredytowanym i przedstawiać na forach udokumentowane wyniki tych badań. Ale producenci, na ogół, wolą wytykać wady innym producentom, skrzętnie ukrywając swoje. Im poważniejsze są te wady, tym bardziej ochoczo szuka się wad konkurentów. Ale pokaz wad konkurentów nie eliminuje wad własnych. Choćby nie wiem jak głośno krzyczeć.

Nie oskarżam Pana, Panie Jarecki, o oczernianie mnie, ani nie sugeruję, że z Pana etyką jest coś nie tak. Wydaje mi się tylko, że podajesz Pan informacje niekompletne, okrojone pod własne potrzeby. Mogę się jednak mylić i Pan możesz rzeczywiście nie posiadać kompletnej wiedzy w tematach, w których się Pan wypowiadasz. To może być możliwe.

Panie Jacku

Nie neguję i nie mam pretensji do wyników badań innych kotłów

Nie podważam też badań tego.

Pan jako autor bloga reklamuje to, co Pan tworzył przy okazji edukując w różnych tematach, nie mniej patrzę na to przez pryzmat Pana "dzieci" w postaci sterownika, palnika, kotła. To jest Pański marketing, jak widać po wpisach w UP Pan na tym zarabia końcowo, także proszę się tak nie wybielać, stoi Pan tutaj w równym rzędzie.

Nie mówię i nie twierdzę,że to zły kocioł, moim zdaniem OE+ jak na konstrukcję z pionowymi jest bardzo OK

Powtarzam,że Wasze laboratorium jest nowoczesne i dobrze wyposażone.

Mi chodzi i chodziło wyłącznie o Zawijan-ICHPW-kocioł-palnik-sterownik, ten układ powinien być weryfikowany zewn i nic więcej nie mówię.

Czyli tak, jak to obecnie wygląda przy ateście wydanym przez instytutu czeski z Brna

Sam Pan rozpętał taką dyskusję, jak widzę po tym wątku, po wątku o ogniwie i rbr celem była fundacja mała energetyka i badania prawdopodobnie tam zrobione kotła RBR

(prawdopodobnie, bo ja atestu nie widziałem)

Powiem tak, widocznie na takie badania mieli fundusze i uważam,że dobrze zrobili, bo używają sterownika ecoal sygnowanego przez ICHPW i palnika ekoenergia, gdzie jak widac po patencie mamy p.Konrada i trop też końcowo prowadzi do IChPW, zatem zweryfikowali to zewnętrznie i moim zdaniem niezależnie tam, gdzie mieli na to pieniążki.

Atestu i wyników nie widziałem i na tym zakończę.

Mój ranking jednostek badawczych wygląda tak:

IE-OTGiS Łódź, ICHPW (kolejność dowolna), tutaj ja osobiście badał bym zamiennie w perspektywie długoletniej, czyli iles w jednym, następnie weryfikacja ich sugestii i poprawek w drugim

równie wysoko stawiam UDT-CERT, tutaj na podstawie doświadczeń klastra z roku ubiegłego wiem także,że chcieli badanie czegoś, czego gdzie indziej się nie sprawdza tj. bezpieczeństwo oprogramowania sterownika (trzeba dostarczyć kod źródłowy sterownika do badania). To jako ciekawostka

a politechniki, fundację, gig zostawiam jako ośrodki pomocne w rozwoju ewentualnie jako pierwszy test nowego rozwiązania.

Moja pierwsza trójka jest wyżej.

Jakis facet na ateście z ICHPW napisał,że tam.

"wartości wskaźników energetyczno-emisyjnych wyznaczono zgodnie z normą PN-EN 303:5:2012, rozdz. 5.7-5.10 oraz itd..." widnieją tam podpisy Jarosław Zuwała i Marek Ściążko

Tak wiem, jakiś czas to jeszcze będzie ważne, ale trzeba się powoli przymierzać do ponowienia.

witam, mam mieszkanie w starym budownictwie i chciałbym w nim zainstalować kocioł z podajnikiem na ekogroszek i podłączyć pod niego c.o. oraz bojler. generalnie to szukam instalatora który zająłby się doborem kociołka ,grzejników i bojlera. następnie po akceptacji kosztów wykonał instalację w domu. opis mieszkania: całość 70 m2, pokoje: 18,31m2 , 11m2 , 11m2 , łazienka 3,89m2 , kuchnia 14,71m2 , przedpokój 8,54. ponieważ jestem za granicą i wróce za miesiąc na około dwa tygodnie zależy mi aby do tego czasu coś uzgodnić. chciałbym uzyskać ewentualną wycenę i czas w którym można byłoby to wykonać. mieszkam w gdyni. proszę o kontakt na maila. pozdrawiam. [email protected]