Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - ja mam piec z firmy Polspaw i jestem zadowolony bo po 8 latach użytkowania zero zużycia ślimaka który jest z żeliwa. Od sezonu 2014/2015 pale w nim peletem po wcześniejszej zmianie ustawień pieca

Ja mam własny projekt i też jestem zadowolony.Też mam ślimak żeliwny i paliłem na nim pelletem.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rankingum !

Lista kotłów z klasą małej mocy do 20kW.

ekogroszkowe ,miałowe

kotły posiadające certyfikat laboratorium

co do wymagań klasy 5 według normy PN-EN 303-5:2012

DEFRO

1.(kocioł Sigma UNI 16kW)

2.(kocioł Sigma 16 kW )

SAS

1.(kocioł SAS SOLID 14kW)

2.(kocioł SAS SOLID 19kW)

PROTECH

1.(kocioł Protech EP V)

ZGODA WIEPRZ

1.(kocioł Iskra Eko 17kW)

Klasa 5 kotła oznacza, że spełniają on następujące wymagania w zakresie emisji i sprawności:

emisja pyłu: do 40 mg/m³

emisja tlenku węgla: do 500 mg/m³

emisja gazowych zanieczyszczeń organicznych (OGC): do 20 mg/m³,

sprawność cieplna: od 87%,

W tej klasie jednak królują urządzenia przystosowane do spalania biomasy: kotły z palnikami pelletowymi oraz kotły zgazowujące drewno.

Edytowane przez animuss

ok 1200m. i więcej nie będę pisać co, gdzie i dlaczego bo nie będę się wdawał w niepotrzebne forumowe waśnie, których tu jest aż za dużo.

proszę kolegów o najlepsze typy kotłów ok 70 -75 kw.

Ja polecę RBR-a, EKR Tilgnera

W ubiegłym roku robiliśmy kotłownię kontenerową z RBR-em 100kW na powierzchnię hali prawie 2000m2 , poprzedni kocioł 150 kW nie dawał rady a tez z palcem w d....

ok 1200m. i więcej nie będę pisać co, gdzie i dlaczego bo nie będę się wdawał w niepotrzebne forumowe waśnie, których tu jest aż za dużo.

Np. Sas Solid 36kW x 2 sztuki pracujące w kaskadzie w sezonie . po sezonie jeden kocioł zostaje wyłączony, ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło,taki zestaw zaoszczędzi więcej opału i precyzyjniej poda potrzebną ilość energii,niż jeden potwór . Jest jeszcze więcej zalet stosowania 2 kociołków np. wyłączenie do czyszczenia jednego z nich w sezonie, albo awaria. :D

Edytowane przez animuss

znalezienie odpowiedniego kotła przy tak dużej mocy nie jest sprawą prostą, a ewentualne pomyłki są k...sko kosztowne a winnych nigdy nie znajdziesz. od siebie dodam że szukaj takiego kotła i producenta który zadba o twój komfort użytkowania, tzn jak największy zasobnik oraz taki popielnik, który wystarczy na cały zasobnik kiepskiego miału gdzie ilość popiołu będzie w okolicach 15% lub system odpopielający. takie kotły spalają 400-500 kg na 24h a standardowe zasobniki mają ok 300 dm3, ok 180 kg LOL czyli niby podajnikowy a zasypowy, oczywiście przy mocy znamionowej. wielkość budynku i moc kotła 75kW sugeruje że kocioł w większości czasu będzie pracował na takiej mocy. kolejna sprawa to paliwo, groszek 700-800zł/t vs miał (dobry, mołaproblematyczny np piast lub ziemowit) ok 500 zł/t, w sezonie różnica spora. ewentualna wpadka z zakupem nieodpowiedniego paliwa, spieki żużlowe lub koksowe, będzie odbijała się po kieszeni i brakiem komfortu cieplnego. przy kotłach gdzie ich moc jest dobrana na "miarę" , bez przewymiarowania, takie rzeczy mają ogromne znaczenie, a takich użytkowników jest tutaj tyle co kot napłakał.

mam nadzieje, że pomysłów nie będzie końca i dostaniesz pełną ofertę handlową. pozdrawiam

poltowski

Masz kocioł galmetu i jesteś z niego zadowolony, znasz już obsługe sterownika tam stosowanego,

nie myślałeś zatem, aby wybrać większy model także od Galmeta?

Pancerpol ma palniki 75kW i następny 100kW

obrotowe 75kW duo a na zamówienie Witek z pewnością uszykowałby też wersję trio, ale tutaj mimo wszystko sam miał nie polecam, to palnik oparty o fajkę, więc dla mnie to tak 60%ekogroszek i 40%miał przy takiej konstrukcji

Jak masz ochotę, to skrobnij na priva

ps. kosze do 50kW sa już grubo większe a nie wspominam o kotłach 70-80kW....