Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam i dzięki za posty,

powiem szczerze ,że ranking kotłów tej mocy to ciężki temat. niby znam wytyczne którymi powinienem się kierować ale w dalszym ciągu trochę chodzę po omacku. mało użytkowników kotłów tej mocy jest jednoznaczne z brakiem wielu opinii co sprawia wybór jeszcze trudniejszy. można pójść na łatwiznę podkreślić 5 najbardziej popularnych firm kotlarskich , wybrać optimum i mieć nadzieje że to jest to - ale czy to dobra droga ...raczej nie. wiadomo 20k łatwo wydać.

obecnie użytkuje kociołek galmet z zwykłą fajką i jestem zadowolony. prosta konstrukcja mało newralgicznych punktów wnioskuje że będzie mało awaryjny

i chyba będę dalej się kierował tą dewizą.

jarecki w kierunku galmeta patrze bardzo przychylnie ale klamka jeszcze nie zapadła.

za wasze podpowiedzi z góry dziękuje

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz rozważyć jeszcze kocioł 75kW od Witkowskiego.

Ja mam co prawda dużo mniejszy ale od 4 lat pracuje non stop bez najmniejszych problemów.

Istotne jest również to,że 5 letnia gwarancja jest bez żadnych dodatkowych obwarowań.(ochrona powrotu itp.)

http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/witkowski-kmb-rp/

• 2 weeks później...
Gość Arturo72
Witam

W sierpniu rozpoczynam budowę domku wg projektu Bryza z MGPROJEKT http://www.mgprojekt.com.pl/bryza

Proszę o pomoc w dobraniu pieca ne ekogroszek. W lato oczywiście potrzebna również będzie ciepła woda :-)

Pozdrawiam.

Jaja se robisz czy o zdrowie pytasz ? ;)

Nie ma na rynku kotła ekogroszek do tego domu.Potrzebujesz ok.4-5kW przy -18st.C.

Poza tym system grzewczy na ekogroszek jak jesteś przed budową jest bardzo drogim i nie ekonomicznym systemem grzewczym rodem z PRL-u

Witam

W sierpniu rozpoczynam budowę domku wg projektu Bryza z MGPROJEKT http://www.mgprojekt.com.pl/bryza

Proszę o pomoc w dobraniu pieca ne ekogroszek. W lato oczywiście potrzebna również będzie ciepła woda :-)

Pozdrawiam.

Ten projekt nie za bardzo do kotła na groszek ... umiejscowienie kotłowni , kociołek w pomieszczeniu gospodarczym - OK ale wtedy komin zmienia położenie ...

Jeśli nie planujesz piwnicy , nie mieszkasz w V strefie i miesięcznie wyciągasz > 5K PLN to odpuść sobie groszek.

Pomyśl lepiej od razu o klimie - tanio ogrzejesz w okresach przejściowych i schłodzisz latem (okna dachowe to porażka - mam 6szt w zimie nic nie widać bo śnieg zalega - nie topi się a latem trzeba przysłaniać bo się 26*C robi na poddaszu).

Pomyśl też o wentylacji mechanicznej i podłogówce po całości.

Edytowane przez adkwapniewski

Gość Arturo72
Cześć

Niestety do gazu ziemnego nie mam dostępu, a pompa ciepła to duży wydatek.

Pozdrawiam

Ale prąd zapewne masz przylaczony do domu ;)

Wiesz jaka jest różnica w cenie kWh z gazu ziemnego a prądu ? ok.0,08zl na korzyść gazu.

W przypadku Twojego domu jak to by się przekladalo na rachunki ? Jaka byłaby różnica w inwestycji ?

Jaki będzie koszt kotła na ekogroszek+komin a jaki będzie koszt pompy ciepła do Twojego domu skoro twierdzisz, że to duży wydatek ?

Ja mam gaz przy działce i zrezygnowałem z przyłącza na poczet ogrzewania prądem :)

Jesteś przed budową, z domem możesz wszystko jeszcze zrobić, wywalić kominy, wywalić kotłownię, zmniejszyć mu zapotrzebowanie na ciepło i tak ogrzewanie prądem stanie się tańsze niż ekogroszkiem

Edytowane przez Arturo72

Koledzy mają rację :) jeśli prąd,gaz,pompa to docieplenie musi być super :)

Przykład: dom Babci ogrzewany gazem, zima opłaty ok. 5-6tyś. 150m2, temperatura w domu ledwie dochodzi do 20st. Ocieplenie standart na ówczesne czasy 10cm styro, wata na poddaszu 20cm.

Mój domek metraż trochę większy, koszt ok.1,9tyś. temperatura minimum 22st.

Co najlepsze Babcia grzeje wodę prądem i rachunek za cały prąd 2miesiące ok. 700zł.

P.S. Zamiast okien dachowych zrób tzw. facjatki. :)

Przykład: dom Babci ogrzewany gazem, zima opłaty ok. 5-6tyś. 150m2, temperatura w domu ledwie dochodzi do 20st. Ocieplenie standart na ówczesne czasy 10cm styro, wata na poddaszu 20cm.

Mój domek metraż trochę większy, koszt ok.1,9tyś. temperatura minimum 22st.

Co najlepsze Babcia grzeje wodę prądem i rachunek za cały prąd 2miesiące ok. 700zł.

P.S. Zamiast okien dachowych zrób tzw. facjatki. :)

Czyli co proponujesz bo nie do końca rozumiem?

Gość Arturo72

Do prądu i gazu owszem,do pompy nie jest to konieczne.

Z drugiej strony jak najlepsza izolacja to jak najniższe straty ciepła i jak najniższe rachunki za ogrzewanie dla każdego systemu grzewczego oprócz ekosyfu właśnie dlatego,że nie ma kotłów na rynku do takich domów a parowozy w takich domach będą pracowały z tragiczną sprawnością i kosztem kWh na poziomie prądu w II taryfie.

@Torez jeśli jesteś zainteresowany kotłem na ekogroszek a jesteś bo piszesz na wątku z kotłami - to @animus na innym wątku napisał kilka porad - poczytaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kot%C5%82em&p=6891315&viewfull=1#post6891315 . Od ogrzewania prądem trzymaj się z daleka - grzałem 10 lat mieszkanie 95 m2 żaden Arturo72 mi nie wmówi że jest taniej , jest wygodnie bo nie trzeba nic robić ale nie taniej .

Podsumowując, jak widać z matematyki system na ekosyf do nowego domu nie jest w żaden sposób uzasadniony ekonomicznie bo nawet pompę ciepła mamy w cenie tego systemu ale koszt 1kWh przy pompie p-w to 0,10-0,12 zł

Arturo - pragnę Ci kolejny raz przypomnieć że to jest wątek o piecach na Ekogroszek - więc w tym wątku wypowiadamy się o tych piecach , my Ekogroszkowcy nie trolujemy na waszym wątku o pompach i nie próbujemy Wam udowadniać "wyższość świąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem" i wciskać piecy - więc błagam Cię zamilcz na tym wątku ....

Myślę że każdy użytkownik który jest ogarnięty jak będzie zainteresowany grzaniem na prąd to do Waszego wątku trafi - wtedy będziecie mogli go omotać tymi swoimi wynalazkami ...

Koszt systemu grzewczego na prąd to:

-kocioł elektryczny za 2,5tys.

zł i koszt kWh to 0,30zl.

W nowobudowanym domu rezygnujemy z komina, z kotłowni i ze składu opału.

A ilość zużytych kWh na ogrzewanie zależy od domu czyli od nas samych.

I jeszcze jedna rzecz . Ogrzewających ze względu na komfort cieplny można podzielić na 3 grupy:

1. Grzejących prądem -- temp maks w domu 20 stopni

2. Grzejących gazem temp. maksymalne 21 stopni

3. Grzejących węglem / drzewem temp powyżej 22 stopni.

Oczywiście jak grzałem prądem to wszystkim głośno mówiłem że 20 stopni jest OK - no bo jak bym chciał mieć cieplej to zużycie prądu rosło nieproporcjonalnie do tego jak byłem w stanie opłacać rachunki.

A teraz 22,5 w domu i dziewczyny w domu krzyczą że zimno .

Gość Arturo72
I jeszcze jedna rzecz . Ogrzewających ze względu na komfort cieplny można podzielić na 3 grupy:1. Grzejących prądem -- temp maks w domu 20 stopni2. Grzejących gazem temp. maksymalne 21 stopni 3. Grzejących węglem / drzewem temp powyżej 22 stopni.Oczywiście jak grzałem prądem to wszystkim głośno mówiłem że 20 stopni jest OK - no bo jak bym chciał mieć cieplej to zużycie prądu rosło nieproporcjonalnie do tego jak byłem w stanie opłacać rachunki.A teraz 22,5 w domu i dziewczyny w domu krzyczą że zimno .
Ponownie opowiadasz bzdury, grzeje pompą i utrzymuje temp.min. 22,5 a gdybym grzal prądem na ogrzewanie zuzylbym przy tej temp.o COP wiececej energii czyli ok. 6000kWh czyli ok. 1800zl. I ponownie, ilość zużytej energii na ogrzewanie zależy przede wszystkim od domu i jego strat ciepła. Te straty trzeba uzupełniać i to jest właśnie rachunek za ogrzewanie. Edytowane przez Arturo72

I jeszcze jedna rzecz . Ogrzewających ze względu na komfort cieplny można podzielić na 3 grupy:

1. Grzejących prądem -- temp maks w domu 20 stopni

2. Grzejących gazem temp. maksymalne 21 stopni

3. Grzejących węglem / drzewem temp powyżej 22 stopni.

Mozna prosic o linki potwierdzajace ten podział. Ja na podstawie swojej praktyki projektowej nie potwierdzam istnienia takiej zaleznosci, na podstawie kilkuset obliczen i projektów zuawazyłem ze temp zadana jest niezalezna od rodzaju systemu grzewczego, byc moze dotyczy to tylko którzy staraja sie wybudowac dom energooszczedny obecnie. Nie wypowiadam sie odnosnie domow 10 letnich i starszych gdyz takich danych nie posiadam, byc moze taki podział istnieje. W kazdym razie bez wiarygodnych danych taka klasyfikacja jest tyle warta co opowiesci TB.

Jaki będzie koszt kotła na ekogroszek+komin a jaki będzie koszt pompy ciepła do Twojego domu skoro twierdzisz, że to duży wydatek ?

Proszę jaki koszt : 85 180 zł brutto w linku poniżej po prawej stronie wybrać 240 m2 i 4 osoby, Robimy odwiert bo działka mała a kochamy zieleń ( jesteśmy w końcu ekologiczni grzejemy pompą ciepła i deszczówkę z nieba pijemy jak to śpiewa Perfect) więc wiercimy ruraż w ziemię : http://vikersonn.eu/kalkulator . Sam odwiert ze 3x droższy od komina .

Gość Arturo72
Proszę jaki koszt : 85 180 zł brutto w linku poniżej po prawej stronie wybrać 240 m2 i 4 osoby, Robimy odwiert bo działka mała a kochamy zieleń ( jesteśmy w końcu ekologiczni grzejemy pompą ciepła i deszczówkę z nieba pijemy jak to śpiewa Perfect) więc wiercimy ruraż w ziemię : http://vikersonn.eu/kalkulator . Sam odwiert ze 3x droższy od komina .

Tego typu pompy są jedynie dla Was :)

Nie wierzących w magię, że z -20st.C można zrobić +50st.C ;)

Ale tam też są cuda, bo z +8st.C robi się także +50st.C

Edytowane przez Arturo72