Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No, nie przesadzaj. Dowiedziałeś się o niej od nas, w instytucie.

Ale rzeczywiście jest to metoda "klasyczna", choć świat jest zdecydowanie starszy od niej :)

Od Was?Nie przypominam sobie tego a byłem u Was chyba 3 razy.

Szamotu używano w kotłach (piecach) jak jeszcze mój dziadek ...... .

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po co bić pianę ?

Kocioł 26KW ktory tak zachwala Zawijan NIE NADAJE się do nowych domów , no chyba że ktoś buduje dom 1000m2 lub większy ...

Po co więc zawracać sobie nim głowy ?

W domach budowanych według obowiązujących od już wielu lat norm starczy kocioł 7KW. Do naprawdę dużych domów kocioł 12KW .

Tak czy inaczej nie ma sensu patrzeć na nic mocniejszego niż 12KW i może to nawet mieć jakieś super klasy i certyfikaty i nie wiadomo co , a tak nikt nawet na to nie powinien patrzeć ...

Poza tym papier "zniesie wszystko". Ten co zleca wykonanie "testów" to wymaga i zapewne dużo firm przetestuje tak dany produkt aby zgłaszający i płacący za te badania był zadowolony.

W większosci te testy są nic nie warte , bo w rzeczywistości wyniki są delkatnie mówiąc inne ...

Ta nowa "norma" to zapewne powstała tylko i wyłącznie po to aby wyciągnąć kasę (dopłaty) z UE i aby ludzie którzy mają stare śmieciuchy mogli wymienić na nowe "ekologiczne" kotły ..

Dla mnie to dobry pomysł , ale ...

Najpierw dopłata powinna być na termomodernizację domu a po wystawieni certyfikatu energetycznego na zakup noweczesnego kotła.

uwazam że nawet do starego domu sprzedanie komuś super duper ekologicznego kolosa 26KW to przegięcie , bo tam mo modernizacji zapewne starczy kocioł 12KW i sądzę że taki kocioł będzie bardziej ekologiczny niż ta lokomotywa 26KW , bo naprawdę ten kolos 26KW przez mnóstwo czasy będzie działał na naprawę niskiej mocy i .... zasmradzał okolicę i tyle będzie z "ekologii" ...

Będzie papierek jak urzędnika i będzie w papierach wszystko się zgadzało ...

Tyle że w okresach przejściowych i przy malo mroźnych zimach ten kolos będzie dalej zasmradzał okolicę , bo będzie działał bardzo nieefektywnie ...

Szanowny Panie ELITO FORUM

przepraszam, że ośmielam się zabrać głos polemiczny do pańskiego elitarnego.

Mniemałem naiwnie, że osoba z takiego Olimpu więcej rozsądku i wiedzy w tej specyficznej sytuacji mieć powinna.

Proszę pana,

Ta "nowa" norma nie została stworzona po to aby wyciągać kasę z Unii jak pan to zgrabnie ujął, ponieważ to Unia tą normę stworzyła. Pewnie po to, aby nam kasę dawać.

Proszę nie zapominać, że to Europejski Komitet Normalizacyjny w ramach nowego i horyzontalnego podejścia wprowadził tą normę jako zastępczynię starej dobrowolnej EN303-5 do stosowania we wszystkich krajach członkowskich i zharmonizował ją z Dyrektywą Maszynową.

Ta "nowa" określa, kto, co i jak.

A na koniec: proszę wskazać który z dostępnych na rynku obecnie kocioł na węgiel nadaje się w 100% do domków o mikrym zapotrzebowaniu na ciepło?

Który z nich spełnia wyłącznie potrzeby cwu w sezonie letnim?

Przepraszam, że odważyłem się naruszyć pański spokój elitarny

A na koniec: proszę wskazać który z dostępnych na rynku obecnie kocioł na węgiel nadaje się w 100% do domków o mikrym zapotrzebowaniu na ciepło?

Kol. Zawijan stwierdził "na pewno" ze ogniwo 26 kW dla mocy 3-7 kW ma najlepsze parametry ze wszystkich kotłów produkowanych w kraju

Kol. Zawijan stwierdził "na pewno" ze ogniwo 26 kW dla mocy 3-7 kW ma najlepsze parametry ze wszystkich kotłów produkowanych w kraju

Nie jestem pewien, czy stwierdziłem "na pewno", ale moja wiedza o kotłach pozwala mi na stwierdzenie, że jest to prawdopodobne.

Jak zobaczę wyniki z badań innych kotłów, to może zmienię zdanie :yes:

Nie jestem pewien, czy stwierdziłem "na pewno", ale moja wiedza o kotłach pozwala mi na stwierdzenie, że jest to prawdopodobne.

Jak zobaczę wyniki z badań innych kotłów, to może zmienię zdanie :yes:

Poszukam tego postu, o ile nie był edytowany to było w nim okreslenie "na pewno" lub "zapewne"

Znalazłem post nr #21499 dokładnie to brzmi "z pewnoscią"

Edytowane przez asolt

Szanowny Panie ELITO FORUM

przepraszam, że ośmielam się zabrać głos polemiczny do pańskiego elitarnego.

Mniemałem naiwnie, że osoba z takiego Olimpu więcej rozsądku i wiedzy w tej specyficznej sytuacji mieć powinna.

Proszę pana,

Ta "nowa" norma nie została stworzona po to aby wyciągać kasę z Unii jak pan to zgrabnie ujął, ponieważ to Unia tą normę stworzyła. Pewnie po to, aby nam kasę dawać.

Proszę nie zapominać, że to Europejski Komitet Normalizacyjny w ramach nowego i horyzontalnego podejścia wprowadził tą normę jako zastępczynię starej dobrowolnej EN303-5 do stosowania we wszystkich krajach członkowskich i zharmonizował ją z Dyrektywą Maszynową.

Ta "nowa" określa, kto, co i jak.

Przepraszam, że odważyłem się naruszyć pański spokój elitarny

Za przeproszeniem że się tak ośmielę, wsadź pan sobie pan tą normę w buty, będziesz pan wyższy.

Kocioł 26kW, tak pisze na świadectwie, jest kotłem 26kW a nie 7,7kW także nie rób pan wody z mózgu ludziom.

Ten kocioł będzie dobrą alternatywą do starych nieocieplonych domów 250 do 350m2 i do do nowych domów ocieplonych o powierzchni 700 do 850m2.

Przepraszam że ośmieliłem się sprostować pańskie zapędy marketingowe.

Za przeproszeniem że się tak ośmielę, wsadź pan sobie pan tą normę w buty, będziesz pan wyższy.

Kocioł 26kW, tak pisze na świadectwie, jest kotłem 26kW a nie 7,7kW także nie rób pan wody z mózgu ludziom.

Ten kocioł będzie dobrą alternatywą do starych nieocieplonych domów 250 do 350m2 i do do nowych domów ocieplonych o powierzchni 700 do 850m2.

Przepraszam że ośmieliłem się sprostować pańskie zapędy marketingowe.

No to odpowiedz pan, dlaczego kocioł RBR 11 kW, o którym pisaliście, że może z powodzeniem dawać moc 19 kW, nie jest kotłem 19 Kw, tylko 11 kW? Przepraszam, 12 kW - zapomniałem, że ten RBR 11 kW, bez badań, nagle stał się, też bez żadnych badań, kotłem 12 kW.

Z tego co mi się o uszy obiło to producent zadeklarował do badań tego kotła moc 12kW, i jest to obecnie najmniejszy gabarytami kocioł 12kW jaki produkowany jest w kraju.

O szczegóły zapytaj producenta, ja nie jestem jego konstruktorem czy w jakiś sposób właścicielem projektu czy jakiejś myśli technologicznej itp. i itd.

Najlepiej pytać u źródła a tym źródłem jest producent i zleceniodawca tychże badań.

Ty chyba powinieneś wiedzieć dobrze jak to jest.

Ja jestem tylko takim małym handlarzyną jakich tysiące w polsce.

Z tego co mi się o uszy obiło to producent zadeklarował do badań tego kotła moc 12kW, i jest to obecnie najmniejszy gabarytami kocioł 12kW jaki produkowany jest w kraju.

O szczegóły zapytaj producenta, ja nie jestem jego konstruktorem czy w jakiś sposób właścicielem projektu czy jakiejś myśli technologicznej itp. i itd.

Najlepiej pytać u źródła a tym źródłem jest producent i zleceniodawca tychże badań.

Ty chyba powinieneś wiedzieć dobrze jak to jest.

Ja jestem tylko takim małym handlarzyną jakich tysiące w polsce.

I nie masz żadnych wyników badań tego kotła?

A skąd wiesz, czy producent Cię nie oszukuje? Teraz przecież wszyscy oszukują. Nawet kierowcy PKS-u. Nawet doktorzy inż.

I nie masz żadnych wyników badań tego kotła?

A skąd wiesz, czy producent Cię nie oszukuje? Teraz przecież wszyscy oszukują. Nawet kierowcy PKS-u. Nawet doktorzy inż.

Mam takie same jak i Ty dostałeś od producenta.

Czy wszyscy, nie wiem, ale czytając ostatnie strony można wyłapać że nawet doktorzy, inż też są kłamczuszkami.

...Kocioł 26kW, tak pisze na świadectwie, jest kotłem 26kW a nie 7,7kW także nie rób pan wody z mózgu ludziom.
Czy dobrze rozumiem Twoje zarzuty: fabryka rzuciła na rynek jeden wyrób - 26 tonową wywrotkę, którą sprzedaje jako uniwersalną, zamiast trzech różnej wielkości, - inną dla tych, którzy mają do przewożenia ładunki 7 tonowe, 15 tonowe jak i 26 tonowe? Ale ta fabryka twierdzi też, że produkowanie trzech wielkości wywrotek nie ma sensu, bo ta uniwersalna załatwia wszystko jak trzeba, na dodatek przewożąc mniejsze ładunki jest ekonomiczniejsza. Ty się z tym nie zgadzasz., bo uważasz, że znacznie przewymiarowana wywrotka nie może być ekonomiczniejsza. Czy o to detalicznie chodzi?

Czy dobrze rozumiem Twoje zarzuty: fabryka rzuciła na rynek jeden wyrób - 26 tonową wywrotkę, którą sprzedaje jako uniwersalną, zamiast trzech różnej wielkości, - inną dla tych, którzy mają do przewożenia ładunki 7 tonowe, 15 tonowe jak i 26 tonowe? Ale ta fabryka twierdzi też, że produkowanie trzech wielkości wywrotek nie ma sensu, bo ta uniwersalna załatwia wszystko jak trzeba, na dodatek przewożąc mniejsze ładunki jest ekonomiczniejsza. Ty się z tym nie zgadzasz., bo uważasz, że znacznie przewymiarowana wywrotka nie może być ekonomiczniejsza. Czy o to detalicznie chodzi?

Odpowiem Ci tak. Ja wiedząc że będę dowoził węgiel do klientów, zakupiłem sobie auto z windą o ładowności 6 ton za które ileś tam zapłaciłem, przecież mogłem sobie zafundować ciężarówkę o ładowności 24 ton, tyle że w jakim celu ?

W jakim celu jeśli już podajesz za przykład auta produkuje się małe picapy, małe dostawczaki o ładowności 700 czy 900kg, mniejsze ciążąrówki o ładowności 6, 10 ton ?

Przecież można wszystkim po równo, 24 tony autko i przecież też nim przewieziesz 2 worki cementu.

Odpowiem Ci tak. Ja wiedząc że będę dowoził węgiel do klientów, zakupiłem sobie auto z windą o ładowności 6 ton za które ileś tam zapłaciłem, przecież mogłem sobie zafundować ciężarówkę o ładowności 24 ton, tyle że w jakim celu ?

W jakim celu jeśli już podajesz za przykład auta produkuje się małe picapy, małe dostawczaki o ładowności 700 czy 900kg, mniejsze ciążąrówki o ładowności 6, 10 ton ?

Przecież można wszystkim po równo, 24 tony autko i przecież też nim przewieziesz 2 worki cementu.

Przepraszam, że głos zabieram, ale tak mi się o uszy obiło, że pan karoka ma te ciężarówki (OEPM) ponoć sprzedawać. Ze swoją marżą.

To ja mam taką malutką nieśmiałą propozycję: czy mógłby pan na swojej stronie umieścić link do tego forum, aby potencjalni kupujący mogli poznać opinię sprzedawcy o wciskanym im wyrobie.

Bo tak sobie może głupio myślę, że sprzedający najbardziej zainteresowany jest sprzedażą tych wyrobów, na których ma najwyższy zarobek.

Jeśli się szanowny panie mylę, to odszczekam. Tyle, że dotarły do mnie pewne informacje, dlatego pytam, by je ewentualnie skorygować.

Przepraszam za zepsucie przyszłego biznesu oraz dnia dzisiejszego.

Informacja dla wszystkich zainteresowanych wyjaśnieniem pewnych niejasności napędzających ten wątek

Wg informacji uzyskanych od kompetentnej osoby wynika, że IChPW Zabrze jako wartość opałową paliwa podaje STAN ANALITYCZNY SUCHY.

Stąd prawdopodobnie te bulwersujące co niektórych wielkości bliskie 30MJ/kg

Pozdrowienia dla wszystkich czytających

p.s. prawdopodobnie Instytut w Brnie stosuje tą samą metodę.

Przepraszam, że głos zabieram, ale tak mi się o uszy obiło, że pan karoka ma te ciężarówki (OEPM) ponoć sprzedawać. Ze swoją marżą.

To ja mam taką malutką nieśmiałą propozycję: czy mógłby pan na swojej stronie umieścić link do tego forum, aby potencjalni kupujący mogli poznać opinię sprzedawcy o wciskanym im wyrobie.

Bo tak sobie może głupio myślę, że sprzedający najbardziej zainteresowany jest sprzedażą tych wyrobów, na których ma najwyższy zarobek.

Jeśli się szanowny panie mylę, to odszczekam. Tyle, że dotarły do mnie pewne informacje, dlatego pytam, by je ewentualnie skorygować.

Przepraszam za zepsucie przyszłego biznesu oraz dnia dzisiejszego.

Po pierwsze panie Bolek$Lolek, nikomu nic nie wciskam jak Wy to robicie robiąc jakieś bóstwo z tego co jeszcze nikt nie widział i do swojej kotłowni nie zapakował.

Po drugie jak napisałem, jeśli będę go jednak sprzedawał to tam gdzie będzie zasadna sprzedaż kotła o mocy 26kW.

Oczywiście że mogę wstawić link do tematu na forum bo ja tutaj nie mam nic do ukrycia, niech sobie ludzie poczytają i ocenią kto czym pachnie a raczej śmierdzi.

Przepraszam że pozwoliłem sobie przed tak zacnym obliczem na jakąś odpowiedź.