Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzisz jakim jesteś człowiekiem ?

Nie wymienię z przyzwoitości.

Skąd wiesz o takich rzeczach ?

Przecież zarzekałeś mi się że Ciebie tutaj niema, zrezygnowałeś, jedynym forum na jakim jesteś to E-S.

Mnie widzisz nie nabierzesz, za długo Cię czytam, wystarczy jeden post, nie ważne jaki znowu następny nick sobie spłodzisz.

Niby poważny facet a jak dzieciuch.

Przepraszam oczywiście za porównanie ale czy panu przychodzi inne do głowy ?

Aha, w rabarbarowie miejsca jest dość, zawsze przyda się jeszcze jedna mądra, doświadczona głowa.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz jakim jesteś człowiekiem ?

Nie wymienię z przyzwoitości.

Skąd wiesz o takich rzeczach ?

Przecież zarzekałeś mi się że Ciebie tutaj niema, zrezygnowałeś, jedynym forum na jakim jesteś to E-S.

Mnie widzisz nie nabierzesz, za długo Cię czytam, wystarczy jeden post, nie ważne jaki znowu następny nick sobie spłodzisz.

Niby poważny facet a jak dzieciuch.

Przepraszam oczywiście za porównanie ale czy panu przychodzi inne do głowy ?

Aha, w rabarbarowie miejsca jest dość, zawsze przyda się jeszcze jedna mądra, doświadczona głowa.

Szanowny panie karoka,

przepraszam, że zmuszony jestem panu prosto w oczy:

MATACZYSZ PAN!

(definicja czasownika MATACZYĆ według Słownika Języka Polskiego: kręcić, oszukiwać, szachrować, postępować nieuczciwie)

Dowody:

wątek o OEPM

Pański wpis #935 z dnia 25.06.2015 godz. 19:51 oraz #939 tamże.

Tak pan mieszasz, że już sam nie wiesz, gdzie i co napisałeś. A co by nie było, fora śledzą specjalnie wyznaczeni pracownicy z różnych firm, aby wiedzieć, co w trawie piszczy. Podałeś pan miejsca i czas, wiec nawet mało kumaty sprawdzi delegacje, kto, gdzie, kiedy i wszystko jasne.

Przepraszam, że ponownie popsułem panu humor.

Ot, tak wyszło

p.s. a tak przy okazji: zechciej pan sprawdzić od kiedy jestem zarejestrowany na tym forum.

Edytowane przez bolek&lolek

Ja wiem co napisałem i gdzie oraz czytałem coś chciał pan mi dać do zrozumienia.

A powiem panu że to znowu tylko pańskie pitolenie w temacie któryś pan poruszał.

Czy ta gąska będzie tłusta zobaczymy ale lisek ją raczej połknie.

Kończę z waszmością konwersację ponieważ obiecałem to pewnej przemiłej osobie.

A ileś razy się pan tutaj rejestrował to już rachubę straciłem.

Powodzenia życzę w dalszych łowach.

Ja wiem co napisałem i gdzie oraz czytałem coś chciał pan mi dać do zrozumienia.

A powiem panu że to znowu tylko pańskie pitolenie w temacie któryś pan poruszał.

Czy ta gąska będzie tłusta zobaczymy ale lisek ją raczej połknie.

Kończę z waszmością konwersację ponieważ obiecałem to pewnej przemiłej osobie.

A ileś razy się pan tutaj rejestrował to już rachubę straciłem.

Powodzenia życzę w dalszych łowach.

Nie mam nic więcej do dodania.

Pański wpis który wyłowiłem jest niepodważalnym dowodem (wątek o OEPM

wpis #935 z dnia 25.06.2015 godz. 19:51 oraz #939 tamże.)

I obyś się jeno lisku gąską nie udławił, bo nafaszerowana strychniną być może albo jakimś złomem.

Bardzo się cieszę, że powolutku dochodzisz pan do obliczeniowych warunków normalnych według normy PN-EN 303-5:2012

Oby tak dalej.

Przepraszam, że przepraszam. Zapamiętaj pan jedno, kto czym wojuje, od tego ginie. Smutne, ale prawdziwe.

Dzień dobry, witam ponownie wszystkich uczestników forum działających w tym wątku.

Uprzejmie proszę osobę poszkodowaną poprzez ponoć to, że ją obraziłem, aby zechciała wskazać kiedy i czym tego dokonałem. Zarobiłem 10 dni blokady. na szczęście władze naczelne tego forum dostrzegły bezprzedmiotowość tego wyroku kapturowego i odblokowały mi konto.

Serdecznie za to dziękuję. Ale problem pozostał ponieważ osoba moderująca według mnie powinna na wątku, w którym wystąpiło zdarzenie dokonać wpisu: dnia tego i tego, na podstawie regulaminu, za .... w # ... dokonuję blokady na dni ...

Jeszcze raz uprzejmie proszę poszkodowanego o ujawnienie, kiedy, czym i jak dokonałem tego haniebnego występku.

Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności kierownictwo forum i dziękuję za zdrowy rozsądek w rozpatrzeniu mojej sprawy.

Nie patrz w moją stronę bo ja już się przyzwyczaiłem do tego pogardliwego tonu, zarozumialstwa, mani wyższości i odzywkami w stylu głupi, ciemny itp, widać nie wszyscy chcą to czytać, bo Ty jesteś w czymś dobry, ktoś inny w czymś innym może być dobry gdzie do pięt mu nie dorastasz i nikt nie używa w stosunku do Ciebie takich zwrotów.

To nie Twój folwark gdzie mogłeś sobie ulżyć na podwładnych.

Nie patrz w moją stronę bo ja już się przyzwyczaiłem do tego pogardliwego tonu, zarozumialstwa, mani wyższości i odzywkami w stylu głupi, ciemny itp, widać nie wszyscy chcą to czytać, bo Ty jesteś w czymś dobry, ktoś inny w czymś innym może być dobry gdzie do pięt mu nie dorastasz i nikt nie używa w stosunku do Ciebie takich zwrotów.

To nie Twój folwark gdzie mogłeś sobie ulżyć na podwładnych.

Szanowny panie karoka,

czyżby pański wpis był do mnie skierowany?

Jeśli tak, to najuprzejmiej jak potrafię proszę o wskazanie w którym wpisie napisałem o panu, że jest pan: cytuję za pańskim wpisem: głupi, czy ciemny.

Przysłowia ponoć mądrością narodu, przeto pozwolę sobie jedno z nich zacytować:

uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Aby nie zaśmiecać wątku spamem proponuję niniejszym rozpoczęcie ustawiania listy rankingowej kotłów na paliwa stałe, posiadające ważne badania atestacyjne. Jako kryterium główne: klasa wg wymagań PN-EN 303-5:2012, kolejno - poziomy emisji dla mocy nominalnej i obniżonej do poniżej 30% nominalnej zgodnie z wymaganiami normy czyli CO [mg/m3 przy 10%O2], OGC [mg/m3 przy 10%O2], pyły [mg/m3 przy 10%O2]. W ostatniej pozycji: z elektrofiltrem, czy bez.

Możemy również zacząć uzmysławiać czytelnikom, które kotły "mają branie", choć nie posiadają ważnych badań zgodnych z wymaganiami przepisów. Ot, taka lista antyrankingowa: pt. jak to się stało?

Edytowane przez bolek&lolek

...

Aby nie zaśmiecać wątku spamem proponuję niniejszym rozpoczęcie ustawiania listy rankingowej kotłów na paliwa stałe, posiadające ważne badania atestacyjne. Jako kryterium główne: klasa wg wymagań PN-EN 303-5:2012, kolejno - poziomy emisji dla mocy nominalnej i obniżonej do poniżej 30% nominalnej zgodnie z wymaganiami normy czyli CO [mg/m3 przy 10%O2], OGC [mg/m3 przy 10%O2], pyły [mg/m3 przy 10%O2]. W ostatniej pozycji: z elektrofiltrem, czy bez.

Możemy również zacząć uzmysławiać czytelnikom, które kotły "mają branie", choć nie posiadają ważnych badań zgodnych z wymaganiami przepisów. Ot, taka lista antyrankingowa: pt. jak to się stało?

Do pierwszej i drugiej propozycji rankingu proszę jeszcze zaproponować dodatkową pozycję z datą od kiedy dany model kotła jest w sprzedaży lub ile sezonów już ma za sobą.

Powiedzcie mi, jak to jest...?

Konsekwentnie będzie przestrzegana zasada sprzedaży sterownika eCoal.pl tylko producentom, którzy przekazali swoje kotły do badań eksploatacyjnych, w celu stwierdzenia poprawności układu "komora spalania - palnik - sterownik".

Czy to oznacza, że kotly RBR...?

Wg mnie głównym kryterium interesującym klientów jest sprawność, bo kocioł ma być ekonomiczny - bogatych stać na ogrzewanie prądem i wtedy mają zero emisji.

Gość Arturo72
bogatych stać na ogrzewanie prądem i wtedy mają zero emisji.

Głupoty opowiadasz.

4 lata temu jak zaczynałem budowę a nawet z rok przed budową zastanawiałem się nad systemem grzewczym i czym będę grzać to prąd okazał się być najtańszym systemem grzewczym,tańszym niż gaz ziemny,który mam przy działce a najdroższy był właśnie ekosyf z kotłownią i kominem.

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

Koszt inwestycji w/w to ok.3,5tys.zł bez kotłowni za dodatkową kasę i bez komina.

Koszt eksploatacji to 1kWh=0,29zł

Ekosyf to koszt inwestycji w kocioł ok.8tys.zł,w komin ok.4tys.zł i w kotłownię ok.15tys.zł

Koszt ekspoatacji to 1kWh=0,16zł

Także nie opowiadajcie bzdur Waszmoście sprzedający kotły na ekosyf,że prąd jest dla bogatych bo ja wiem,że jest odwrotnie.

Nie stać mnie było na ekosyf w moim domu.

Edytowane przez Arturo72

Przestań pisać boldem, bo to:

a) wiocha

b) sprawia wrażenie, że jesteś ty ważniejszy albo i mądrzejszy od innych.

Szanowny panie,

używam wytłuszczenia tam, gdzie uważam to za stosowne. A przy okazji, skoro forum umożliwia takie działania, to dlaczego nie?

Jeśli to pana tak mocno razi, to najmocniej przepraszam.

Tak, jestem granatem od pługa oderwany, dlatego czasami tak mi się jeszcze zdarza. przyzwyczajenie drugą naturą człowieka.

Ponownie przepraszam, że odniósł pan takie nieprawdziwe wrażenie, że w przepisach dotyczących kotłów jestem nieco mądrzejszy od innych. Skądże! Jestem tępy w tym, jak niegdyś żyletki Polsilver.

Tak sobie głupkowato myślę, że chociaż tym wpisem poprawiłem panu humor.

Pozdrawiam uniżenie

p.s. z uporem prostaka z wiochy używam formy pan, bo widziałem na tym forum, jak jeden z forumowiczów zebrał joba od innego, że śmiał go nazwać kolegą. Wolę dmuchać na zimne.

Wg mnie głównym kryterium interesującym klientów jest sprawność, bo kocioł ma być ekonomiczny - bogatych stać na ogrzewanie prądem i wtedy mają zero emisji.

Też się skłaniam ku tej tezie, ale nie śmiem tego głośno wyartykułować.

Tylko skąd wiedzieć jakie te sprawności, nawet fabrycznie nowych kotłów są, jeśli się ich nie zbada i nie porówna według tych samych zasad i procedur? (badania metodą bezpośrednią i dla celów kontrolnych - metodą pośrednią)

No no no , widzę że kolega bolek&lolek z totalnego laika który pyta się o ekogroszek i inne bardzo podstawowe sprawy i udający laika i początkującego użytkownika kotła zrobił się doświadczonym fachowcem który żągluje normami , certyfikatami , badaniami ...

Zapewne to osoba powiązana z firmą Ogniwo która ma za zadanie pisać o kotle Ogniwo i nie pozwolić na jego "zły marketing" ...

A nie ma co ukrywać że dla wielu kupujących opinie "typowych użytkowników" często są bardzo ważne i w dużym stopniu skłaniają w kierunku zakupu lub rezygnacji z zakupu danego kotła ...

I sprzedawcy / marketingowcy / producenci to wykorzystują i udają "typowych klientów" aby tylko znaleźć nowych klientów ...

Szczerze mówiąc nie wiem o co to bicie piany ...

Nowy kocioł Ogniwa do na pewno bardzo dobry produkt jak i inne produkty Ogniwa.

Tyle że ten kocioł NIE NADAJE się do obecnie budowanych / wybudowanych kilka lat temu domów , bo moc rzeczywista tego kotła jest kilka razy za duża do wymagań obecnie budowanych domów.

Nadaje się co najwyżej do domów zupełnie nie ocieplonych , dziurawych , do wymiany z starych śmieciuchów ...

Tyle że i nawet w tych domach może się okazać za duży ...

Więc zapewne nadał się by do jakiś wielkich firm ...

Po co więc bić pianę i pisać o kotle którego NIKT przy zdrowych zmysłach nie kupi , bo po co komu w domu kocioł 26KW jak starczy z 6KW ???

Może mieć i super parametry ale no i co z tego ???

Zakup takiego kotła do nowego domu , standardowej wielkości (80-150m2) , lub nawet kilku letniego to istna głupota ...

Tak sobie głupkowato myślę, że chociaż tym wpisem poprawiłem panu humor.
Nie czytam tego forum dla celów zmiany swojego samopoczucia. Poza tym; tak jak nadużywanie boldu, wielkości czcionki i jej koloru, mierzi mnie manieryczne dowcipkowanie i kabareciarski sznyt akapitu. Wiem, - przyjąłeś taką konwencję i musisz tak ciągnąć.