Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiem za siebie. Bardzo bym chciał, żeby była norma, ale nie pozwalająca na dowolności interpretacyjne. To osoby przedstawiające te normy wskazują na ich nieprecyzyjność. Ciągłe pytania o pewne wyniki badań z argumentem Ja pokazuje to i inni niech pokażą są żałosne. Albo norma wymaga upublicznienia wyników i wtedy jest OK. Albo norma tego nie wymaga, wyniki są dla producenta i "kicha". Poprzednio obowiązującą normę nawet na forum nie mogliście (zainteresowani) ustalić czy norma wymaga badania na 30% mocy. Potrzeby użytkowników nie miały żadnego znaczenia. Tak jest do dziś. Najważniejszy argument to - niech producenci płacą za badania.

To nie normy wymagają upubliczniania wyników badań. Tego wymagają dobre praktyki handlowe.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A najgorsze z tego wszystkiego jest to że najpierw wzięło się za te badania ciężką kasę a później próbuje się w walce marketingowej te badania podważać.

Ja będąc producentem a na szczęście nie jestem, nie dałbym się na taki numer drugi raz nabrać tym badaczom.

KTO podważa wyniki badań wykonanych przez kompetentne w tym zakresie jednostki akredytowane???

No, pokaż mi, KTO???

Na blogu niejakiego Zawijana jest zamieszczona taka oto informacja, cytuję ''

Prezentowane na tym blogu treści są wyrazem osobistej wiedzy i poglądów jego autorów. Mają one charakter dyskusyjny i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń w stosunku do autorów bloga. Autorzy nie reprezentują na tym blogu żadnych przedsiębiorstw, instytucji, organizacji itp.

''

Bardzo mi się podoba ten zapis ,ciekawe czy obowiązje on tutaj na tym forum.

Historia lubi się powtarzać ,chyba było już to wszystko przerabiane kilka lat wstecz wraz z premierą oep :)

A później przyszły pyskówki , wygrażanie ,straszenie prokuraturą ,kopiowanie postów tak na wrazie co :) Ktoś poleciał z hukiem z pewnego forum ...... kasowanie postów itd,itd........

Żenujące.....ale bazgrajcie dalej coraz więcej osób to czyta i się tym interesuje.

Rankingum !

Lista kotłów z klasą małej mocy do 20kW.

ekogroszkowe ,miałowe

kotły posiadające certyfikat laboratorium

co do wymagań klasy 5 według normy PN-EN 303-5:2012

http://www.kostrzewa.com.pl/files/Obrazy/klasa_5_PL_1.PNG

DEFRO

1.(kocioł Sigma UNI 16kW)

2.(kocioł Sigma 16 kW )

SAS

1.(kocioł SAS SOLID 14kW)

2.(kocioł SAS SOLID 19kW)

ZGODA WIEPRZ

1.(kocioł Iskra Eko 17kW)

Klasa 5 kotła oznacza, że spełniają on następujące wymagania w zakresie emisji i sprawności:

emisja pyłu: do 40 mg/m³

emisja tlenku węgla: do 500 mg/m³

emisja gazowych zanieczyszczeń organicznych (OGC): do 20 mg/m³,

sprawność cieplna: od 87%,

W tej klasie jednak królują urządzenia przystosowane do spalania biomasy: kotły z palnikami pelletowymi oraz kotły zgazowujące drewno.

Dlatego "obliczeniowa temperatura" przy określeniu max.mocy grzewczej dla domu określa "ostrzejsza" zimę.

Panial ?

Dlatego wybieramy kotły o takiej max.mocy grzewczej jakiej dom potrzebuje przy "ostrzejszej" zimie i taki kocioł MUSI mieć badania sprawności na 30% swojej max.mocy.

A ze do nowych domów nie ma takich kotłów to wyraźnie mówcie to inwestorom.

Niech nadal ci się wydaje, że znasz się na temacie to jeśli zaczniesz sprzedawać kotły masz szansę wyjść na tym jeszcze gorzej niż na sprzedaży pomp ciepła.

Chyba nikt [a na pewno ja] nie będzie ci tłumaczył dlaczego błądzisz - tak już jesteś lubiany za spamowanie w wątkach o kotłach.

Odpowiem za siebie. Bardzo bym chciał, żeby była norma, ale nie pozwalająca na dowolności interpretacyjne. To osoby przedstawiające te normy wskazują na ich nieprecyzyjność. Ciągłe pytania o pewne wyniki badań z argumentem Ja pokazuje to i inni niech pokażą są żałosne. Albo norma wymaga upublicznienia wyników i wtedy jest OK. Albo norma tego nie wymaga, wyniki są dla producenta i "kicha". Poprzednio obowiązującą normę nawet na forum nie mogliście (zainteresowani) ustalić czy norma wymaga badania na 30% mocy. Potrzeby użytkowników nie miały żadnego znaczenia. Tak jest do dziś. Najważniejszy argument to - niech producenci płacą za badania.

Szanowny panie,

czy potrafi sobie pan wyobrazić sytuację, że prawodawca ustala zasady dla każdego obywatela (choćby tylko UE) oddzielnie?

A krajowy urząd normalizacyjny publikuje:

1. norma dla pana k. tyle i tyle, tak i tak.

2. norma dla pana j. tyle i tyle, tak i tak z uwagami: ponieważ toto ma tyle odmian i klonów, to nie obowiązuje a może obowiązuje w zależności od ... chyba, że ...

Nie dajmy się zwariować.

Norma zastosowana i przywołana jest uznawana przez domniemanie, że produkt spełnia podstawowe wymagania. To ogromna wygoda dla producenta. O handlarzach nie wspominam. Bo część z nich ma to totalnie w nosie.

A teraz pozwoli pan, że się na jakiś czas pożegnam, bo urlop za pasem. A środki transportu (podlegające pod pewne normy i procedury) czekać nie będą.

Ale - jeśli mnie tamtejsze robactwo nie pożre, tubylcy nie otrują mnie np. kompotem z tamtejszego rabarbaru, a specgrupa nasłana przez ... mnie nie odstrzeli, to tutaj wrócę. Czego sobie i wam wszystkim życzę. :bye::bye::bye:

p.s. jeśli będzie dostęp do netu a nuda przeważać będzie, to się łaskawie przypomnę. :welcome:

Edytowane przez bolek&lolek
dopisek:welcome

A teraz pozwoli pan, że się na jakiś czas pożegnam, bo urlop za pasem. A środki transportu (podlegające pod pewne normy i procedury) czekać nie będą.

Ale - jeśli mnie tamtejsze robactwo nie pożre, tubylcy nie otrują mnie np. kompotem z tamtejszego rabarbaru, a specgrupa nasłana przez ... mnie nie odstrzeli, to tutaj wrócę. Czego sobie i wam wszystkim życzę. :bye::bye::bye:

p.s. jeśli będzie dostęp do netu a nuda przeważać będzie, to się łaskawie przypomnę. :welcome:

Myślę że będzie dobrze i wróci pan do nas cały i zdrowy, oczywiście pod warunkiem że nie będzie się pan odzywał. :p

Szanowny panie,

czy potrafi sobie pan wyobrazić sytuację, że prawodawca ustala zasady dla każdego obywatela (choćby tylko UE) oddzielnie?

A krajowy urząd normalizacyjny publikuje:

1. norma dla pana k. tyle i tyle, tak i tak.

2. norma dla pana j. tyle i tyle, tak i tak z uwagami: ponieważ toto ma tyle odmian i klonów, to nie obowiązuje a może obowiązuje w zależności od ... chyba, że ...

Nie dajmy się zwariować.

Nie dajmy się zwariować, i ogłupić. Normy nie są dla obywateli, tylko instytucji. Na dokładkę akredytowanych. To wiele lat w Łodzi badano i na 30% mocy a @zawijan tylko 100% . To wpisy na forum udowadniają, umowność działania norm i ich obowiązywania.

Powtórzę jedno z moich pytań (zignorowanych) Jaką norma przewiduje temperaturę w pomieszczeniu gdzie badany jest kocioł. I dodatkowo, czy może tam być klimatyzacja.

Życzę udanego urlopu.

Na blogu niejakiego Zawijana jest zamieszczona taka oto informacja, cytuję ''

Prezentowane na tym blogu treści są wyrazem osobistej wiedzy i poglądów jego autorów. Mają one charakter dyskusyjny i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń w stosunku do autorów bloga. Autorzy nie reprezentują na tym blogu żadnych przedsiębiorstw, instytucji, organizacji itp.

''

Bardzo mi się podoba ten zapis ,ciekawe czy obowiązje on tutaj na tym forum.

Historia lubi się powtarzać ,chyba było już to wszystko przerabiane kilka lat wstecz wraz z premierą oep :)

A później przyszły pyskówki , wygrażanie ,straszenie prokuraturą ,kopiowanie postów tak na wrazie co :) Ktoś poleciał z hukiem z pewnego forum ...... kasowanie postów itd,itd........

Żenujące.....ale bazgrajcie dalej coraz więcej osób to czyta i się tym interesuje.

Proszę Cię bardzo, nie mieszaj z tym ZawiJana. Nikomu nie wygrażałem, ani nie straszyłem prokuraturą.

A że coraz więcej osób się tym interesuje... to dobrze, o to mi chodzi, aby się interesowały.

Nie dajmy się zwariować, i ogłupić. Normy nie są dla obywateli, tylko instytucji. Na dokładkę akredytowanych. To wiele lat w Łodzi badano i na 30% mocy a @zawijan tylko 100% . To wpisy na forum udowadniają, umowność działania norm i ich obowiązywania.

Powtórzę jedno z moich pytań (zignorowanych) Jaką norma przewiduje temperaturę w pomieszczeniu gdzie badany jest kocioł. I dodatkowo, czy może tam być klimatyzacja.

Życzę udanego urlopu.

Szanowny panie,

w każdej normie związanej z urządzeniami grzewczymi jest podana temperatura max. otoczenia. Nie może przekraczać +30 st.C.

W obliczeniach sprawności metodą pośrednią uwzględnia się temp. otoczenia oraz wilgotność.

Dziękuję za życzenia. Panu też życzę udanego wypoczynku.

Pozdrawiam

:bye: