Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rankingum !

Lista kotłów z klasą małej mocy do 20kW.

ekogroszkowe ,miałowe

kotły posiadające certyfikat laboratorium

co do wymagań klasy 5 według normy PN-EN 303-5:2012

http://www.kostrzewa.com.pl/files/Obrazy/klasa_5_PL_1.PNG

DEFRO

1.(kocioł Sigma UNI 16kW)

2.(kocioł Sigma 16 kW )

SAS

1.(kocioł SAS SOLID 14kW)

2.(kocioł SAS SOLID 19kW)

ZGODA WIEPRZ

1.(kocioł Iskra Eko 17kW)

Klasa 5 kotła oznacza, że spełniają on następujące wymagania w zakresie emisji i sprawności:

emisja pyłu: do 40 mg/m³

emisja tlenku węgla: do 500 mg/m³

emisja gazowych zanieczyszczeń organicznych (OGC): do 20 mg/m³,

sprawność cieplna: od 87%,

W tej klasie jednak królują urządzenia przystosowane do spalania biomasy: kotły z palnikami pelletowymi oraz kotły zgazowujące drewno.

1. A gdzieś zapodział OEPM 26 kW???

2. Dlaczego tylko do 20 kW???

3. Kiedy zaczniesz podawać parametry charakterystyczne tych kotłów. W jednym z tutejszych wpisów podałem takowe dla DEFRO i OGNIWA. Dla SASA nie podałem, bo jeszcze ich nie zdobyłem.

Edytowane przez zawijan

Proszę Cię bardzo, nie mieszaj z tym ZawiJana. Nikomu nie wygrażałem, ani nie straszyłem prokuraturą.

:) , a to nie są te same osoby ? A mi się o uszy obiło ,że tak.... choć mogę się mylić.

A że coraz więcej osób się tym interesuje... to dobrze, o to mi chodzi, aby się interesowały.

Wiem ,wiem...... sprzedaż musi ruszyć. Nie ważne co mówią , ważne że mówią.

Naprawdę uważasz, że pod producentów???

To co??? Według Ciebie... lepiej byłoby, gdyby nie było żadnej normy???

Według Mnie norma powinna zawierać przepis, że to sterownik przechodzi automatycznie z 100% mocy na 30% mogło by być jeszcze badanie 50% mocy i węgiel do badań z pułki która jest najczęściej używana przez userów

Według Mnie norma powinna zawierać przepis, że to sterownik przechodzi automatycznie z 100% mocy na 30% mogło by być jeszcze badanie 50% mocy i węgiel do badań z pułki która jest najczęściej używana przez userów

Dodam do tego, że producent powinien obligatoryjnie podawać nastawy tego sterownika jakie były zadane podczas badań.

Po mojemu, to chyba tęsknicie (nie tylko Wy) za ich treściwymi i barwnymi wypowiedziami.

Nic się nie martw, jest już następny,

który też nieźle koloruje :D O tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kot%C5%82em&p=6911328&viewfull=1#post6911328

Bez przesady Grześ, co Ci dadzą te nastawy jak i tak nie wiadomo jakiego syfu ( czytaj wungla ) ktoś do zasobnika nasypie.

Za to wiadomo na jakim było badanie, wystarczy to podać bez krygowania się, że to np. Pieklorz z Piekar.

Wtedy użytkownik może sobie na próbę trochę takiego węgla zamówić i poobserwować jak kocioł powinien działać zanim zacznie szukać tańszego węgla i zmieniać do niego nastawy.

Za to wiadomo na jakim było badanie, wystarczy to podać bez krygowania się, że to np. Pieklorz z Piekar.

Wtedy użytkownik może sobie na próbę trochę takiego węgla zamówić i poobserwować jak kocioł powinien działać zanim zacznie szukać tańszego węgla i zmieniać do niego nastawy.

Nie dokończa jest to prawdą ponieważ węgiel z innego pokładu czy innej ściany jest już inny, ja kilka lat temu trafiłem pieklorza tragicznego a dwa lata temu był ok. Najlepszy przykład to i tak zeszłoroczna wesoła.

Teraz kupuje taki użytkowani węgiel X bo pisało że na nim super się spala, zero spieków i szary wymiennik a dodatkowo opróżnia się popielnik raz na 200Kg spalonego węgla, dostaje np. ten sam węgiel lecz z zupełnie innego pokładu i zaczyna się litania.

Edytowane przez skresz

Nie dokończa jest to prawdą ponieważ węgiel z innego pokładu czy innej ściany jest już inny, ja kilka lat temu trafiłem pieklorza tragicznego a dwa lata temu był ok. Najlepszy przykład to i tak zeszłoroczna wesoła.

Ok masz rację, więc należy podać parametry węgla i napisać, że taki podczas badań w terminie ... był dostępny w kopalni ...