Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żartujesz to sobie z czytelników i wprowadzasz ich umiejętnie w swój świat, jaki Tobie pasuje z wiadomego względu.

Ze mnie to sobie zawijan nie pożartujesz, może długo, może nie długo w tym, ale siedzę.

Już Ci pisałem, to nie miejsce i raczej zakończmy, ok ?

Przecież to nie ja zacząłem...

Przecież to nie ja zaczynam kolejne wznowienia...

Ja tylko prostuję pewne... no... mijania się z prawdą z Twojej strony ;)

Nic więcej...

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli można zapytać Kol. do czego służy ten "wihajster" na czopuchu prezentowanego kotła SAS, naczytałem się tyle negatywnych uwag o tej formie regulacji procesu spalania, iż nawet nie dopuszczam myśli, że to dinks tego co mi świta w mózgownicy, taki zautomatyzowany kocioł, no na pewno nie.

Brawo Tob, zauważyłeś jeden z elementów sugerujących,że można w nim palić jak w kopciuchu

jest ich więcej

m.in. dolne drzwiczki popielnikowe posiadają rozetę a na niej z kolei jest oczko do łańcuszka dla miarkownika ciągu....

i jeszcze dwa punkty to zdradzają

zastanawiam się jednak, jak jest ten ruszt mocowany, jak to ukryto.....

To tylko tak z rozpędu ta klapka miarkownika w dolnych drzwiczkach i regulacja na czopuchu(stare przyzwyczajenia)

Kocioł w 5 klasie,kto to słyszał o jakimś ruszcie awaryjnym;)

Obstawiam,że ten ruszt można zamontować na kątownikach na których to opiera się 1 poziom półki szamotowej tej ze śrubą pod spodem do przykręcenia deflektora.(trzeba zdjąć półkę)

Najprawdopodobniej trzeba do palenia awaryjnego wymontować również tę wyższą półkę szamotową.

Edytowane przez Kolanin

Animuss teraz dopiero miałem czas rzucić okiem na fotki

Rozumiem w wypadku tego produktu wyższą cenę, widać ile więcej materiału, pracy.

Mam jednak jedno małe ALE

czy doszedłeś jak się tam zakłada ruszt awaryjny?

I tak sąsiad wyhaczył go na 8% Vacie za 8988zl

Na razie kocioł stoi ma przyjść instalator ,ostatnio mam wydłużony czas pracy,nie widziałem w zestawie rusztu do wkładania w komorę spalania.

Będę się starał jeszcze więcej informacji przekazać ciekawie się zapowiada ,praca z czujnikiem żaru ,sterowanie wysokością kopca na palniku przez sterownik ,utrzymywanie automatycznie stałej temperatury paleniska w okolicach 500*C ,po odpaleniu ,zimą ,po sezonie ,będą dopiero prawidłowe opinie,

Jeżeli można zapytać Kol. do czego służy ten "wihajster" na czopuchu prezentowanego kotła SAS, .

Gały wywaliłem jak to zobaczyłem po rozpakowaniu .

http://i.imgur.com/Y5JFcbz.jpg

Na razie nie wiem jak wajhowanie tym szybrem wpłynie na spalanie :rolleyes:

Gdyby były 2 nacięcia na prowadnicy to pomyślałbym że to do czyszczenia komina ale tam jest 5.

Edytowane przez animuss

To tylko tak z rozpędu ta klapka miarkownika w dolnych drzwiczkach i regulacja na czopuchu(stare przyzwyczajenia)

Kocioł w 5 klasie,kto to słyszał o jakimś ruszcie awaryjnym;)

Obstawiam,że ten ruszt można zamontować na kątownikach na których to opiera się 1 poziom półki szamotowej tej ze śrubą pod spodem do przykręcenia deflektora.(trzeba zdjąć półkę)

Najprawdopodobniej trzeba do palenia awaryjnego wymontować również tę wyższą półkę szamotową.

Mi się wydaje że to kocioł bardziej uniwersalny te dodatki są dla użytkownika kupującego go w wybranym przez niego zestawieniu , lub używającego go w innej konfiguracji ,tak samo jest z podajnikiem ,można kupić z pelletowym i masz już inny kocioł ,a jak kupisz go w ogóle bez podajnika i kosza ,to ma ruszta żeliwne i jest kotłem zasypowym z szamotem do palenia drewnem ? wtedy te ustrojstwa są potrzebne .

Przesłuchaj to od 3 min.

Dlatego za tą kasę jest wyposażony nieźle .

Podejrzewam że dla jakiegoś fanatyka jest możliwość dokupienia wszystkiego, te dodatki zmienisz i i masz trzy kotły w domu ,pogmerasz trochę kluczami i palisz paliwem jakim chcesz.

Dwie zmiany (zamiana podajników ) nie wpływają na klasę kotła,dopiero montaż rusztów może obniżyć klasę tego kotła ,ale jeżeli pali się drewnem kawałkowym z wyjętym palnikiem a wstawionymi rusztami pod komorą szamotową to może też nie ma to wpływu na klasę kotła ,tego na razie nie wiemy .

Producent miał pewien zamysł ja tak to odczytuję .

Edytowane przez animuss

Gość Arturo72
Sesja zdjęciowa kotła SAS SOLID 19

Szczerze to nawet nie jest brzydki ;)

Jest ładniejszy o wiele od tak nachalnie reklamowanych na forum RBR czy Ogniwo czy Skamp.

Dla mnie 3 miejsce w rankingu na ten czas czyli:

1.http://www.r-eco.pl/produkt/reco-automat

2.http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html

3.http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-solid.html

Lazar widziałem też jest w innym zajebistym malowaniu:

eko_komfort_600x600.jpg

Edytowane przez Arturo72

Szczerze to nawet nie jest brzydki ;)

Jest ładniejszy o wiele od tak nachalnie reklamowanych na forum RBR czy Ogniwo czy Skamp.

Dla mnie 3 miejsce w rankingu na ten czas czyli:

1.http://www.r-eco.pl/produkt/reco-automat

2.http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html

3.http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-solid.html

Lazar widziałem też jest w innym zajebistym malowaniu:

[ATTACH=CONFIG]331216[/ATTACH]

Jeżeli Twój ranking polega na malowaniu to widziałem lepsze. To dla mnie nie ma znaczenia bo kotła się na plecach nie nosi.

I ...praca z czujnikiem żaru ,sterowanie wysokością kopca na palniku przez sterownik ,utrzymywanie automatycznie stałej temperatury paleniska w okolicach 500*C ,po odpaleniu ,zimą ,po sezonie ,będą dopiero prawidłowe opinie,

OK,przy stałym odbiorze ciepła sprawdzi się na pewno ale nie wyobrażam sobie tego przy grzaniu CWU(czujnik musi być wyłączony) i jaką kocioł wtedy będzie miał sprawność i jaka klasa spalin wtedy będzie?

Podobnie może być przy podłogówce i małym odbiorze ciepła przez grzejniki.

We wszystkich tych przypadkach utrzymywanie żaru na 500*C skończy się przegrzaniem i załączy się alarm.

Nie podoba mi się zbyt nisko,a właściwie najniżej jak się dało umieszczenie króćca powrotu,to zle wróży dla żywotności kotła.

Zgadzam się co do jednego,miarodajne wnioski dopiero po sezonie grzewczym.

Animuss, powiem, że istnienie tej "wajchy" ma swoje pozytywne strony, pomaga obalić przynajmniej jeden mit, bo jeżeli stosuje ją tak renomowany producent to straszenie groźnymi, dramatycznymi skutkami używania przesłony podlega istotnej dewaluacji.

A stosujący ją palacze odzyskują trochę na wartości, np., ja. Przecież nie dopuszczamy, że nie jest to jednak tak poważny wytwórca kotłów.