Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakoś nikt do tej pory z "uczonych w piśmie" nie raczył wypowiedzieć się na temat postawionych pytań i wątpliwości.

O klapce miarkownika w drzwiczkach popielnikowych,do czego ma ona służyć w kotle 5 klasy,gdzie jest w takim razie miejsce na ruszt awaryjny?

O tej wajsze na czopuchu,jak również o tym pitku na 500* przy palniku.(czy się sprawdzi,a jeśli tak to kiedy i czy zawsze?)

Gdzie się podziali szermierze ogólnie pojętej ekologi i czystego powietrza hę;)

Edytowane przez Kolanin
dopisanie brakującego słowa

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś nikt do tej pory z "uczonych w piśmie" nie raczył wypowiedzieć się na temat postawionych pytań i wątpliwości.

O klapce miarkownika w drzwiczkach popielnikowych,do czego ma ona służyć w kotle 5 klasy,gdzie jest w takim miejsce na ruszt awaryjny?

O tej wajsze na czopuchu,jak również o tym pitku na 500* przy palniku.(czy się sprawdzi,a jeśli tak to kiedy i czy zawsze?)

Gdzie się podziali szermierze ogólnie pojętej ekologi i czystego powietrza hę;)

Ne wiecie?

A to ciekawe... :rolleyes:

Niektóre posty zamieszczane przez forumowiczów wzbudzają moją ciekawość.

"Czujnik Żaru" , czyli nowy standard sterowania w kotłach SAS.

Zacytuje fragment z strony producenta kotła

Cały proces spalania nadzorowany jest przez czujnik żaru i obsługiwany przez regulator MultiFun.

,,,, Idea tego rozwiązania polega na umieszczeniu w palenisku czujnika żaru, który mierzy temperaturę i daje informację o zmianach stanu paleniska. Informacja ta jest przekazywana do regulatora. Umieszczenie czujnika w palenisku sprawia, że informacja jest natychmiastowa. ,,,,

ps.

Formatowanie tekstu moje

Nie wiem jaki to czujnik żaru i gdzie jest umieszczony.

Natomiast, opis robi wrażenie.

Jestem w rozterce.

Jeden kolega pisze, że 500 *C to odpowiednia temperatura żaru w wnętrzu paleniska, a drugi zaprzecza temu i twierdzi, że temperatura 500*C żaru w wnętrzu paleniska zakończy się "przegrzaniem" i załączeniem "alarmu".

ps2.

Spytajcie lub najlepiej przeczytajcie liczne artykuły ZawiJana, o zjawiskach jakie zachodzą w procesie spalania węgla w temperaturze 500*C.

Edytowane przez Andrzej_M_

Niektóre posty zamieszczane przez forumowiczów wzbudzają moją ciekawość.

"Czujnik Żaru"

Nie wiem jaki to czujnik żaru i gdzie jest umieszczony.

Natomiast, opis robi wrażenie.

.

Czujnik żaru jest tutaj , pojawia się w 1:57 sekundzie i jest do samego końca :)

Edytowane przez animuss

Jestem w rozterce.

Jeden kolega pisze, że 500 *C to odpowiednia temperatura żaru w wnętrzu paleniska, a drugi zaprzecza temu i twierdzi, że temperatura 500*C żaru w wnętrzu paleniska zakończy się "przegrzaniem" i załączeniem "alarmu".

.

Jeżeli cytujesz wypowiedz,proszę o nie wypaczanie sensu.

Moja wątpliwość dotyczy tego,jak zachowa się kocioł przy małym odbiorze ciepła i włączonym czujniku(praca w automacie)

Producentowi chodzi o to(chyba),żeby poniżej tej wartości nie pracował kocioł,powtarzam przy pracy ciągłej i ciągłym odbiorze ciepła.

W takich warunkach to zadziała,w innych no właśnie...

Wiemy też jaka temp. jest potrzebna do prawidłowego spalania(800*) ale nie o tym próbuję rozpocząć dyskusję.

animuss, obejrzałem teraz filmik i uważam, że SAS przegiął, ja byłem pierwszy z tym czujnikiem żaru w kotłach na paliwa stałe, a przynajmniej ideą, ale może się nie zetknąłem z innymi rozwiązaniami, oczywiście w kotle zasypowym, niech się nie boją do sądu z tym, hehe. nie pójdę.

Na zdjęciach moje rozwiązanie ze stycznia 2011r.

czujnik zaru.jpg

czujnik żaru2.jpg

Jest prosty jak to całe urządzenie.

Termopara to faktycznie bardzo prosty czujnik.

Ma tylko jedną wadę, jest nią niezbędny a jednocześnie skomplikowany układ pomiarowy dokonujący odczytu niewielkich i nieliniowych wartości siły elektromotorycznej.

Tob, lepiej napisz i pochwal się jakie rezultaty uzyskałeś lub chciałeś uzyskać, stosując pomiar temperatury w komorze spalania.

ps.

Właściwie to nie wiem co u Ciebie ta termopara mierzy.

No bo co może mierzyć, jeżeli jest umieszczona bezpośrednio nad wlotem do komory spalania bardzo chłodnego powietrza .

Edytowane przez Andrzej_M_

animuss, obejrzałem teraz filmik i uważam, że SAS przegiął, ja byłem pierwszy z tym czujnikiem żaru w kotłach na paliwa stałe, a przynajmniej ideą, ale może się nie zetknąłem z innymi rozwiązaniami, oczywiście w kotle zasypowym, niech się nie boją do sądu z tym, hehe. nie pójdę.

Na zdjęciach moje rozwiązanie ze stycznia 2011r.

To ciekawe co piszesz .:D

.

http://i.imgur.com/khk1zsc.png

Edytowane przez animuss

Nie wiem - przed laty na forum muratora i własnym odmówiłeś odpowiedzi na pytanie jak zmiany ciśnienia w komorze spalania wpływają na proces spalania. Pytałem o minimalne zmiany wywołane przepustnicą w czopuchu.

Na wiele pytań nie odpowiedziałem i na wiele nie odpowiem, nawet jeśli będę znał odpowiedzi. Będę rozdawał moją wiedzę za darmo dopiero wtedy, kiedy producenci kotłów będą rozdawali za darmo swoje kotły.