Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym jak najmniejszy kocioł zpodajnikiem na węgiel.

Czy sprzedawcy kotła Skam-P 7kW mogliby zajść na mój wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241889-Najmniejszy-kocioł-z-podajnikiem-na-węgiel aby o nim trochę pogadać. Nie znam się na kotłach, dopiero zacząłem o nich czytać tutaj.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak ktoś ma czas do końca stycznia to spoko, a swoją drogą poleć mi jakiś dobry wymiennik plytowy do kotła 75kw, dzięki

Jak ma do początku Stycznia to u mnie taki znajdzie ;), a jak chce szybciej to do 2 tygodni jest dostępny budowany na takim samym palniku, bardzo podobny 8 kW

http://suspenser.eu/kotly-eko-retort/

Wymiennikami płytowymi się nie zajmuję, więc niestety nie pomogę.

Chciałbym jak najmniejszy kocioł zpodajnikiem na węgiel.

Czy sprzedawcy kotła Skam-P 7kW mogliby zajść na mój wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241889-Najmniejszy-kocioł-z-podajnikiem-na-węgiel aby o nim trochę pogadać. Nie znam się na kotłach, dopiero zacząłem o nich czytać tutaj.

Pod linkiem masz wykresy pracy takiego, niedawno go uruchomiłem:

https://ekotlownia.pl/sterownik/190

Tylko się nie dziw temp. spalin itp. bo nie wszystkie czujniki są podłączone.

Czy sterownik ma nastawy, a jeśli tak to jakie?

Ciekawa sprawa w tym sterze Multifun w menu instalatora trzeba wpisać hasło a ustawia się tam moc kotła i do wyboru jest kilka mocy tu najbliższe to 17kW, i 24kW , wybrałem 17kW , a kocioł ma 19 kW ,wygląda na to że ten ster nie jest robiony wyłącznie pod te kotły .

Są jeszcze trzy rodzaje PID-a najmocniejszy to turbo .

W SPP można też zmieniać parametry PID-u.

Wiem że SPP jest chwalony przez użytkowników ale pojawił się sterownik ,który jest bardziej bezobsługowy ,nawet po zmianie opału na inny (bardziej lub mniej kaloryczny) nie trzeba robić jakichkolwiek korekt w nastawach ,przetestowaliśmy już 2 rodzaje ekogroszku teraz jedzie na trzecim i nic nie potrzeba robić sterownik Multifun pilnuje kopca na palniku ,ładnie spala węgiel moim zdaniem ten sterownik to nr 1 na rynku sterowników wykosi konkurencję,a co najważniejsze oszczędzi kupę opału dla niekumatych operatorów .

Sterownik można kupić w detalu ale bez czujnika żaru ,na czujnik żaru ma wyłączność Sas :bash:

Edytowane przez animuss

pojawił się sterownik ,który jest bardziej bezobsługowy ,nawet po zmianie opału na inny (bardziej lub mniej kaloryczny) nie trzeba robić jakichkolwiek korekt w nastawach ,przetestowaliśmy już 2 rodzaje ekogroszku teraz jedzie na trzecim i nic nie potrzeba robić

A próbowałeś palić węglem brunatnym?

... w menu instalatora trzeba wpisać hasło a ustawia się tam moc kotła i do wyboru jest kilka mocy tu najbliższe to 17kW, i 24kW , wybrałem 17kW , a kocioł ma 19 kW...

Wiesz że to tylko widełki dawki...

Widzę że ludzie się na to łapią. Panie, nie ma nastaw, żadnej dawki, tylko moc się wybiera. A to dawka, tyle że w innych ciuchach.

Do tego wypadało by jeszcze mniej więcej podać kaloryczność. Pewnie +/-20% nie zauważysz zbytnio w pracy (nawet bez kontroli wysokości kopca), ale jak by go tak np pelletem zasypać to ciekawe co by zrobił.

A próbowałeś palić węglem brunatnym?

Jeszcze nie .

Wiesz że to tylko widełki dawki...

Widzę że ludzie się na to łapią. Panie, nie ma nastaw, żadnej dawki, tylko moc się wybiera. A to dawka, tyle że w innych ciuchach.

Do tego wypadało by jeszcze mniej więcej podać kaloryczność. Pewnie +/-20% nie zauważysz zbytnio w pracy (nawet bez kontroli wysokości kopca), ale jak by go tak np pelletem zasypać to ciekawe co by zrobił.

To nie tak ,producent ustawił ster na 24kW a my go przestawiliśmy na 17kW do testów, na 24kW spalał bez problemu .

Niczego nie trzeba wpisywać żadnej kaloryczności, testujemy go .

Po włączeniu do prądu i rozpaleniu sterownik przejmuje kontrolę nad kotłem ,sypiesz opal wywalasz popiół ,podrapiesz go szczotą i tyle .

Nawet jak na palnik włożyliśmy dodatkowy opał (kawałki drewna , papier ) zrobiliśmy symulację, sterownik podaje tylko powietrze dmuchawa pracuje a podajnik stoi takie to mądre ustrojstwo wyszło z tego .

Sterownik spala w Pid na 2 czujnikach a nie na jednym .

-Czujnik temperatury spalin pilnuje temperatury spalin po jej przekroczeniu powoduje zredukowanie mocy kotła.Zmniejszony zostanie nadmuch oraz ilość podawanego paliwa.

-Czujnik żaru pilnuje temperatury paliwa w obszarze dopalania, automatycznie dobiera dawkę paliwa dla węgla (w instrukcji stoi że o kaloryczności od19MJ/kg do 28MJ/kg). .Regulator samoczynnie koryguje dawki paliwa, tak aby w efekcie otrzymać optymalną temperaturę żaru w całym przedziale pracy kotła. (w instrukcji stoi że moduluje mocą kotła w zakresie od 30-100% mocy znamionowej PID),

Przyjdzie czas na pellet i owies damy mu wycisk.

Czekam na mrozy wtedy się wszystko okaże .

Kocioł spala niewiele dzięki sterownikowi ,a wymiennik wyciska całe ciepło ze spalin ,40-60*C na czopuchu to ja nawet nie mam .

Edytowane przez animuss

Powiedz Animuss ile za to cacko zapłacił ?

Za 19 kW wyszło z transportem na miejsce 8988 zł na 8% Vacie,

ale sterownik Multifun jest w miarę tani bo kosztuje koło 6 stówek ,ale bez czujnika żaru :mad:

na Alle-coś tam znalazłem czujnik termopary spalin

do 1300°C koszt ponad 300 zł :bash:

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-spalin-termopara-rt08om-os-sac-i5240921790.html

Jeszcze musiał by ktoś to przetestować zapłacić i zmontować jak to chodzi :confused:

Facet co łyknął tego Sasa o spalaniu wie niewiele ,zielony jak szczypior ,postoi ze mną wypijemy po piwku, pogadamy zero stresu ma ,to nowy rozdział w spalaniu węglogrochu , były kiedyś czasy że pierwszy rok ludzie wstawiali fotel do kotłowni , nocowali.:lol2:

Edytowane przez animuss

0,3 * 17 to 5,1kW.

A jak praca poniżej tej mocy?

Na dłużej się odstawia, pracuje w podtrzymaniu, sterownik dąży do osiągnięcia maksymalnej ustawionej przez producenta temperatury żaru, jeżeli szybciej osiągnie zadaną kotła, to przechodzi w podtrzymanie, co do sprawności poniżej 5kW to się nie wypowiem, ale popiół prawidłowy jasnosiwy i jest go stosunkowo mało, kopiec idealny, czujnik żaru wpłynie pozytywnie na słabsze przegrzewanie korony oraz całego palnika, na razie nie ma do czego się przyczepić prócz tego, że skrzynka na popiół mała,niska.

Edytowane przez animuss