Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]334347[/ATTACH]

Animus od patrzenia na kopczyk żaru u sąsiada dostałeś zapalenia spojówek?:lol2:

Porządkowałem Avatary teraz jest wszędzie taki sam.:D

a gdzie sie wtyka ten czujnik żaru , czy tylko do wejścia pod konkretny palnik?

z rusztem juz było z 1000 razy za i przeciw więc nie ma co ogrzebywać tylko czytać

do Kocioł -Ardeo

http://i.imgur.com/d7ojpW3.jpg

Czujnik wygięty w pałąk ,przewód w specjalnej izolacji przechodzi komorą napowietrzającą na zewnątrz kotła ,dalej jest wtyczka połączeniowa ,

http://www.acse.pl/img/thumb/1000_1000/upload/product/gallery/34733145855808a47c54ed0003c7593e.jpg

drugi przewód bez izolacji wędruje do sterownika .

Uprzedzam że to jest opatentowane .

Edytowane przez animuss

witam

kol animuss musisz se taki sprawić sterownik lżej będzie ci na serduchu i nie zapomnij o tej obrotówce na 2-3 latka wystarczy- w miare sprawną

Jestem w trakcie załatwiania tego stera :D

Podepnę go na E-sterownik.

Zobaczymy czy u mnie spaliny też spadną do 40*C

Obrotówkę mam ale stoi nadal,spalam na niej bez obrotu.

Sąsiad za to jedzie z obrotem ciekawe na ile lat mu starczy.

Edytowane przez animuss

tak to jest ster dla mnie jako zapalonego amatora -i jestem mega zadowolony zwiemy go z Romanem -dziadek super sprawuje się z dmuchawką wpa03

także te polecane z kreskówkami mnie nie interesują bo poszły w cudze ręce szkoda oczy i zdrowia

miśka miałem opanowanego ale za dużo kabelków wokół niego było podlączone

spp hm-dobrze pykał powyżej 50% mocy ale do 50% porażka

a i rodzi się cosik -może za nie długo zapewne mądrzejsze od wszystkich typów sterowania

niech napisze kol Jarecki ileż to ma latek ten dziadek mój-chętnie poznalibyście prawdę

:D

Edytowane przez berdnard
korekta

Witam Kolegów. właśnie jestem w trakcie aranżacji kotłowni w remontowanym domu i powiem szcnia ole y pomieszczezerze nie wiem jak to wszystko ciekawie poustawiać. musze na pewno tam zmiescic piec drew-met ecoprim kompakt pompa ciepła buderus i ......na pewno miejsce do skladowania ekogroszku choć pewna ilość. komin zamierzam zakupić schidla dwa kanały wentylacyjne( jeden do łazienki obok) oraz kanal dymny. wieczorkiem wrzuce wymiary pomieszczenia dokładne szer ok 2.8 m dlugosc ok 4m . proszę o porady pozdrawiam

w jakim języku by tego nie napisał to i tak kiepski pomysł połączenia kotła na ekogroch w dodatku z rusztem wodnym i pompy ciepła zapewne tylko do CWU. szkoda kasy na taki mix lepiej wypieprzyć pompę i kocioł i wstawić coś co ma przyzwoitsza konstrukcję, przynajmniej bez rusztu wodnego i z sensowynym palnikiem i sterownikiem.

ten kocioł sprawi że za szybko kolega z kotłowni nie wylezie a pompa nie da oczekiwanych oszczędności tylko wydrenuje kieszeń

Sorki fakt troszkę się spieszyłem to pisząc ale chyba aż tak zle to nie zabrzmiało???? pompa ciepła do cwu tylko . u mnie w okolicy chwalą sobie te piecyki. faktycznie wybór jest obecnie ogromny i każdy producent chwali swój co normalne jest. Pompa ciepła pracuje do -10 stopni C i przez wieksza czesc roku ona będzie dawac ciepła wode a ze posiada dwie wezownice wiec chce ja podłaczyc do kotła wiadomo aby w sezonie grzewczym wspomagac ja. Zle myśle? macie jakies inne pomysły chętnie poznam je.

Sorki fakt troszkę się spieszyłem to pisząc ale chyba aż tak zle to nie zabrzmiało???? pompa ciepła do cwu tylko . u mnie w okolicy chwalą sobie te piecyki. faktycznie wybór jest obecnie ogromny i każdy producent chwali swój co normalne jest. Pompa ciepła pracuje do -10 stopni C i przez wieksza czesc roku ona będzie dawac ciepła wode a ze posiada dwie wezownice wiec chce ja podłaczyc do kotła wiadomo aby w sezonie grzewczym wspomagac ja. Zle myśle? macie jakies inne pomysły chętnie poznam je.

Wydasz kupę szmalu na pompkę tylko do CWU a kocioł będzie sobie gnił od wiosny do jesieni zamiast grzać wodę.

Po co dublować i robić sobie koszty.

Masz tu podgląd kociołka zainstalowanego w Spalicach chyba ze 2 albo 3 lata temu:

https://esterownik.pl/device/8008

Edytowane przez karoka65

policz sam koszt tej pompy i zadaj sobie pytanie czy warto wywalisz zakładam jakieś 7tysi za ten czajnik

ile to sezonów grzania wody??? a obietnice i ulotki zawsze okazuja się jakby troche przesadzone i w efekcie koszt grzania wyjdzie drożej niż weglem

poza tym w temacie kotła poszukałbym czegoś lepszego, zeby choć jakąś namiastkę badań miało i konstrukcję taka która nie będzie Ci snu z powiek spedzała

pytasz o propozycje to ja zapytam o dom

jakie ma zapotrzebowanie na ciepło? jaką izolację termiczną i jaką instalacje CO+CWU ?

Karoka65 witaj a powiedz co to za program i czy do każdej instalacji można go zamontować? wiem ze to troszkę dublowanie grzania wody ale ja pracuje na rozne zmiany i często jestem w delegacji zona tez pracuje i mamy dwójke małych dzieci i chcieliśmy wreszcie zmienić to ze się wraca po pracy o zimnego domu i dopiero rozpalać a wode grzały dwa przeływowe ogrzewacze po 18 kw. wiem ze może przesadziłem z ta pompa ciepła ale tak uznałem po rozmowach z fachowcami ze ona lepsza niż baterie słoneczne

Kolego Timon12077 dom poniemiecki właśnie go gruntownie remontujemy i np. ogrzewanie podłogowe w całym domu dom ceglany ocieplany styropianem 12 cm grafit dobudówka -salon ytong 24 + ocieplenie powierzchnia ok85m2 . pod podłoga ok 15cm styropian.co jeszcze chciałbyś wiedzieć? aha co alupex, cwu PP

do tej pory miałem piec zeliwny w przedpokoju chyba dozamet czy jakos podobnie brzmi grzejniki zeliwne a kuchnia i łazienka miałem elektryczne nadmuchowe z termostatem piecyki. wiec i tak będzie skok o 200 lat hi hi a pozatym wiem ze teraz nic nie jest wieczne i za iles lat będzie wymianka