Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie i Panie, 5 klasa emisji kotłów na ekogroszek to naprawdę fikcja - bo pamiętajcie ,że pomiar testowy podczas testów emisyjnych trwa 4 godziny - a kocioł działa dużo dłużej przecież na co dzień. Niestety brudu w kotłowni, wydymiania się przy rozpalaniu i wygaszaniu - trudno jest się pozbyć.

Dlatego 5 klasa emisji ma sens przy paliwach ekologicznych jak biomasa, pelet itp. Moim zdaniem węgiel powinien być spalany w energetyce zawodowej a małe kotły to biomasa - cała Europa tak robi a my żyjemy w smogu i dziwimy się ,że mamy dużą chorowalność na choroby nowotworowe.

Zobaczcie film o porównaniu emisji działających kotłów c.o z automatycznym podawaniem paliwa:

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko wyprostuję bo z tego co uczone pisali to 6 godzin ale to tylko szczegół.

Zapraszam do siebie, siądź i zaglądaj cały dzień na komin czy ujrzysz jakiś dymek z komina, jest dokładnie taki sam obraz jak z tego pelleciaka.

Nie porównuj porządnego kotła groszkowego do jakiegoś śmierdlawego tłoka który wali dymem i sadzami na lewo i prawo.

Fakt jest taki że ani z pelletowca ani nawet z porządnego groszkowca pszczółki tego nie wynoszą, to że nie widać nie znaczy że nic tam niema :)

• 4 weeks później...
chodzi o to ze mam stary dom drewniano murowany nie ocieplony +strych nie ocieplony i podpiwniczony w 1/3 . mam zamiar ocieplic czesc murowna ale drewnianej nie moge ze wzgledu na to ze jest w ewidencji zabytkow . chcialbym glownie palic mialem ze wzgledu na cene , a kazdy mi poleca tylko tlokowca bo Ci co maja slimaka nie sa zadowoleni

chodzi o to ze mam stary dom drewniano murowany nie ocieplony +strych nie ocieplony i podpiwniczony w 1/3 . mam zamiar ocieplic czesc murowna ale drewnianej nie moge ze wzgledu na to ze jest w ewidencji zabytkow . chcialbym glownie palic mialem ze wzgledu na cene , a kazdy mi poleca tylko tlokowca bo Ci co maja slimaka nie sa zadowoleni

jak dobrze policzysz to wyjdzie ,że miał nie jest aż wcale taki tani. poczeka ,może wpadnie tu kilka forumowiczów co mają tłoki to ci co nieco powiedzą. tak czy inaczej, jak stara chałupa to za darmo nie ogrzejesz---. miał , groszek ; będziesz szuflował tylko tego pierwszego dużo więcej...

jakos nikt sie nie pokazuje :( a czas nagli . mam zamiar wydac kolo 10tys a najlepiej mniej a tez nie chce wywalic tego w bloto . interesuje mnie tez taki piec zeby mial dodatkowy rusz do przepalania drzewem

No to kup sobie zwykłego śmieciuszka za 2 czy 3 tysie, nie wywalisz kasy w błoto i nie będziesz zawiedziony że ktoś Cię nabrał z tym drewnem, grubym węglem itp i itd.

Nie odbieraj tego jako złośliwość a dobrą radę.

jakos nikt sie nie pokazuje :( a czas nagli . mam zamiar wydac kolo 10tys a najlepiej mniej a tez nie chce wywalic tego w bloto . interesuje mnie tez taki piec zeby mial dodatkowy rusz do przepalania drzewem

Nigdy nie wydałbym 8-10tyś na kocioł automatyczny aby bawić się w spalanie drewna na ruszcie.

Nigdy nie wydałbym 8-10tyś na kocioł automatyczny aby bawić się w spalanie drewna na ruszcie.

Ja kupiłem z rusztem wodnym , bo myślałem że spalę drewno jakie pozostało po budowie , ale po pierwszym "paleniu" szybko mi się odechciało ...

Kocioł na ekogroszek NIE NADAJE się do palenia drewnem a to co piszą sprzedawcy to bzdura ...

Każdy kto próbował baaaaardzo szybko dał sobie spokój ...

Ja bym osobiście kupił Skampa 15KW lub Ogniwo EkoPlus 16KW i tak sądzę że ta moc jest za duża do domu tego co pyta , ale na pewno w życiu bym bym nie kupił tłoka. Tłok to syf i gwarancja dużego spalania i zasmradzania okolicy ...

animuss czemu rece opadaja ??? czlowiek nie zna sie na wszystkim . wszyscy sprzedawcy polecaja kotly do przepalania recznego miedzy innymi drewnem lub weglem . ja chce sie poradzic mniej wiecej co powinienem wybrac do starego domu z 41r drewniano-murowanego nie ocieplonego o pow. 120 m strych nie ocieplony nie użytkowy + piwnica . nie chce zwyklego smieciucha ze wzgledu na to ze czesto nie ma nas w domu a jak przez dzien nie zapale to mam 10 st . chce z podajnikiem bo chodzi mi o stalo palnosc bo mam male dziecko i zamierzam miec nastepne dlatego zalezy mi na tym zeby w domu bylo cieplo a teraz mam smieciucha i jak nie ma mnie z 10 godz to musze rozpalac