Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zreszta teraz przy cenie i jakosci wegla kociol na ekogroszek to nieporozumienie.

Hmmm? nie wiem czy to porozumienie czy nieporozumienie ale stwierdzam fakt że mamy dzisiaj 4 listopada a sprzedałem już więcej tych gniotów niż za poprzedni cały rok a mamy jeszcze dwa miesiące do końca obecnego.

I nic nie zmieni faktu że jak na dzisiaj to i tak są najczęściej wybieranym źródłem ciepła niż cała reszta do kupy wzięta.

Gość Konto usunięte_1*
a żeby tak jeszcze między tymi kotłami z piątą klasą zrobić ranking dodatkowy ile każdy z nich spala w danych tych samych warunkach , bo znając życie postawię pięć kotłów różnych producentów tej samej mocy w tych samych warunkach i daję głowę że rozbieżność będzie pewnie 2 tony na sezon

a żeby tak jeszcze między tymi kotłami z piątą klasą zrobić ranking dodatkowy ile każdy z nich spala w danych tych samych warunkach , bo znając życie postawię pięć kotłów różnych producentów tej samej mocy w tych samych warunkach i daję głowę że rozbieżność będzie pewnie 2 tony na sezon

To dodaj jeszcze, że zasilanych dokładnie tym samym paliwem w tych samych warunkach fizycznych tj, wilgotności powietrza i jego temperatury oraz kierunku i siły wiatru mającego wpływ na ciąg kominowy.

Wówczas okaże się, czy twoja teza jest prawdziwa.

Gość Konto usunięte_1*
To dodaj jeszcze, że zasilanych dokładnie tym samym paliwem w tych samych warunkach fizycznych tj, wilgotności powietrza i jego temperatury oraz kierunku i siły wiatru mającego wpływ na ciąg kominowy.

Wówczas okaże się, czy twoja teza jest prawdziwa.

No właśnie to byłby idealny wybór zanleść takiego lidera co spala ileś tam paliwa mniej , myślę że większość producentów by się mocno napociła i bynajmniej nie z nadmiaru ciepła :lol2:

No właśnie to byłby idealny wybór zanleść takiego lidera co spala ileś tam paliwa mniej , myślę że większość producentów by się mocno napociła i bynajmniej nie z nadmiaru ciepła :lol2:

A znasz sposob jak to zrobić?

Bo ja tylko znam EN-PN303-5:2012 ale to wielu uwiera, niczym ...

2 tony na sezon spalają w nowszych domach, więc raczej liczyłbym na różnice poniżej 500 kg / sezon co powinno dać do myślenia czy to istotna różnica i czy miałoby sens takie badanie ?

Chociaż jeśli masz zbędne pieniądze do wydania możesz takie porównanie zrobić i pochwalić się wynikami.

Podłączę się pod temat.

Mam stary nieocieplony dom z kamienia, pow. ok. 80 m2, (część z tego oddalona w drugim budynku, rura ok. 12-15 m. zakopana dobrze ponad 120 cm.) plus dwa boilery (140 i 100l). Razem do kupy zamontowane 65 żeberek w grzejnikach alu i dwie drabinki w łazienkach (jedna 600W, druga ciut większa, ale mocy nie pamiętam).

Właśnie dogorywa u mnie piec po równo 10 latach - Ogniwo S8WC 20. Dodatkowo waląc wodą w wydech wykańcza mi komin - na poddaszu atmosfera jak na bagnach i piękne wykwity :(

Wybrałem sobie piece mocy ok 14-15 kW (wydaje się, że wystarczy, jeśli nie - proszę mnie poprawić) - KBO KMG DUO EKO-LUX 15 (wiem, wiem - ruszt wodny), KAMEN Multi 14 lub DEFRO EKR 14.

Który z nich będzie najlepszy jakościowo ? Na jeden z nich mam dobrą cenę, ale nie chce sugerować doradcom :)

A może coś innego - dobrego jakościowe ale w przystępnej cenie ?

Z góry dzięki za pomoc.

Michał

W jaki sposób - rozumiem, że chodzi Ci o przyczynę zeżarcia pieca :) ?

No niestety moja wina - tylko w sezonie, całe lato stał (zamknięty), brak zaworu na powrocie a woda wracała zimna. Co do reszty - temp. między 54 a 60, nigdy nie przegrzany. Instalację robiłem sam i takich oczywistości nie znałem.

Co do ilości - nie przekroczyłem worka na dobę, poza przypadkiem gdy kupiłem wczesną wiosną parę worków z OBI - wtedy szły nawet dwa !

Michał

Witam!

Wybudowałem dom i jestem na etapie wyboru kotła. Z tego co piszecie i z tego co sam wywnioskowałem mając 270m2 (z garażem i kotłownią ok50m2) powinienem założyć kocioł 12-15kW, dobrze rozumiem?

Wszystkie przeliczniki mocy kotłów są ponoć przeliczane w zakresie zapotrzebowania na ciepło rzędu 80-100W/m2 a ja mam zapotrzebowanie maksymalne w projekcie wyliczone rzędu 47,2W/m2.

Czy dobrze celuję w kocioł 12-15kW?

Gość Arturo72
Witam!Wybudowałem dom i jestem na etapie wyboru kotła. Z tego co piszecie i z tego co sam wywnioskowałem mając 270m2 (z garażem i kotłownią ok50m2)
Koszt tych 270m2 wyniósł ok.600-700tys.zł ?Żal Ci wydać 4% tego na to,żebyś był normalnym człowiekiem i nie babrał się w syfie codziennie czy powiedzmy jest to jakaś choroba z dzieciństwa ?

Gość Arturo72
Czy leci z nami moderator? Znoszę ten bełkot w wątkach "o niczym" i o wyższości świąt BN nad Wlk. Ale po co tu się wcinasz? Ego Ci nie urośnie jak kogoś nie obrazisz? Nie spamuj i nie offtopuj.
Zwykłe pytanie z ciekawości co takimi ludźmi kieruje kupujac np.maybacha wrzucają do niego silnik z Wołgi GAZ :D

Koszt tych 270m2 wyniósł ok.600-700tys.zł ?Żal Ci wydać 4% tego na to,żebyś był normalnym człowiekiem i nie babrał się w syfie codziennie czy powiedzmy jest to jakaś choroba z dzieciństwa ?

Nie ośmieszaj się ...

Dom wybudowałem za 300tyś i mam w tym - całą murarkę, dach, ocieplenie, tynki zewnętrzne, elewację, pełną elektrykę, hydraulikę (100m2 podłogowego), tynki wewnętrzne, posadzki i zakupione wszystkie podłogi (kafelki, panele itp)

Wracając do tematu:

Zastanawiałem się nad kotłem KOSTRZEWA 12kW TWIN BIO NE na pellet z dodatkowym awaryjnym paleniskiem lub nad kotłem DEFRO DUO UNI 15kW z dodatkowym rusztem i palnikiem rynnowym.

Co poradzicie w tej kwestii?