Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Czy leci z nami moderator? Znoszę ten bełkot w wątkach "o niczym" i o wyższości świąt BN nad Wlk. Ale po co tu się wcinasz? Ego Ci nie urośnie jak kogoś nie obrazisz? Nie spamuj i nie offtopuj.
Zwykłe pytanie z ciekawości co takimi ludźmi kieruje kupujac np.maybacha wrzucają do niego silnik z Wołgi GAZ :D

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koszt tych 270m2 wyniósł ok.600-700tys.zł ?Żal Ci wydać 4% tego na to,żebyś był normalnym człowiekiem i nie babrał się w syfie codziennie czy powiedzmy jest to jakaś choroba z dzieciństwa ?

Nie ośmieszaj się ...

Dom wybudowałem za 300tyś i mam w tym - całą murarkę, dach, ocieplenie, tynki zewnętrzne, elewację, pełną elektrykę, hydraulikę (100m2 podłogowego), tynki wewnętrzne, posadzki i zakupione wszystkie podłogi (kafelki, panele itp)

Wracając do tematu:

Zastanawiałem się nad kotłem KOSTRZEWA 12kW TWIN BIO NE na pellet z dodatkowym awaryjnym paleniskiem lub nad kotłem DEFRO DUO UNI 15kW z dodatkowym rusztem i palnikiem rynnowym.

Co poradzicie w tej kwestii?

No jakże by inaczej w domu na węgiel instalacja mieszana to podstawa i świętość :D :D :D Łapy opadają ale ludzką mentalność można wyczuć.

Arturo sam widzisz , za podobne pieniądze do Ciebie ma dwa razy tyle powierzchni. Zobacz teraz ile tak naprawdę musiałeś dopłacić do swojego domu aby osiągnąć niskie rachunki na ogrzewanie (chyba najniższe koszta na forum)

Te dodatkowe kilka m3 styropianu, ten tani system WM + rekuperacja , to wszystko po kosztach i po załatwieniu. Wynika prawda że wcale nie jest to takie tanie.

Zauważyłem też że na forum jest kilku kolesi co wszystko ma za pół ceny a resztę potrafią zrobić sami. Stąd biorą się późniejsze kalkulacje , nieosiągalne dla przeciętnego Kowalskiego.

Arturo sam widzisz , za podobne pieniądze do Ciebie ma dwa razy tyle powierzchni. Zobacz teraz ile tak naprawdę musiałeś dopłacić do swojego domu aby osiągnąć niskie rachunki na ogrzewanie (chyba najniższe koszta na forum)

Te dodatkowe kilka m3 styropianu, ten tani system WM + rekuperacja , to wszystko po kosztach i po załatwieniu. Wynika prawda że wcale nie jest to takie tanie..

To wszystko o czym napisałem to robiła mi ekipa. Rzeczy jakie sam zrobiłem to pomalowałem deski elewacyjne, rozłożyłem styropian pod wylewki i położyłem kable elektrykowi bo on zajmował się rozdzielnią.

Jeżeli chodzi o typ ogrzewania to mam mieszany z tego tytuły, że podłogowe mam w kuchni, łazienkach, salonie i przedpokoju a kaloryfery w częściach sypialnych ze względu na niekorzystne spanie.

Chyba jednak zdecyduje się na kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO 12kW. Dobry wybór?

Gość Arturo72
kaloryfery w częściach sypialnych ze względu na niekorzystne spanie.
Dlatego napisałem,że głownie wśród posiadajacych lub mających wegiel panują takie bzdurne i idiotyczne teorie rodem z "zamachu" Macierewicza ale jak to "suweren" :D
Chyba se jaja robisz,facetowi pójdzie drugie tyle na wykończenie bo narazie ma SSZ bez tarasów,zieleniny,podjazdów,mebli,oświetlenia głupich gniazdek itp :) Edytowane przez Arturo72

Dlatego napisałem,że głownie wśród posiadajacych lub mających wegiel panują takie bzdurne i idiotyczne teorie rodem z "zamachu" Macierewicza ale jak to "suweren" :DChyba se jaja robisz,facetowi pójdzie drugie tyle na wykończenie bo narazie ma SSZ bez tarasów,zieleniny,podjazdów,mebli,oświetlenia głupich gniazdek itp :)

Spokojnie , kupi parę gratów , reszta po kosztach albo własnoręcznie :p

Chyba jednak zdecyduje się na kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO 12kW. Dobry wybór?

W wątku: RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK nie pytaj czy piec na pelet to dobry wybór bo ktoś kto ma piec na ekogroszek z skąd ma to wiedzieć - no może poza @Arturo72 bo on wie wszystko o kotłach - choć sam używa do grzania brudnego prądu z węgla .

Edytowane przez pawelo_pl

Gość Arturo72
no może poza @Arturo72 bo on wie wszystko o kotłach - choć sam używa do grzania brudnego prądu z węgla .

To lepsze niż brudnego węgla z prądu :D

Na pewno podlogowka w sypialni mi zaszkodzila na myślenie i liczenie bo uważam że węgiel i grzejniki scienne to dla... ;)

no może poza @Arturo72 bo on wie wszystko o kotłach - choć sam używa do grzania brudnego prądu z węgla .

Przejdź się przez osiedle domków jednorodzinnych, albo jedź do Rybnika lub Żywca.

Może zrozumiesz.

Także powinieneś dostać warna za wprowadzanie użytkowników w błąd.

Edytowane przez klaudiusz_x

Qrde,

gdy ktoś pisze o brudnym prądzie, bo z węgla, to niech się choć przez chwilę zastanowi nad tym, ile dziadostwa jest wyłapywane i udoopiane w energetyce zawodowej na instalacjach i jak tam jest prowadzony proces spalania, a jak w milionach kopciuchów i nie tylko. Spaliny odsiarczone, odpylone wyciskają wysokaśnie w górę i zanim gdzieś resztki siądą, to ulegają ogromnemu rozproszeniu. A z kociołków domowych dym śmierdzący wyleci na kilkanaście metrów nad poziom gruntu i z całym zawartym syfem ląduje u sąsiadów oraz najbliższej okolicy. Gdyby polityka państwa była mądra i rozsądna, to by już dawno żaden palant kopciuchem nie kopcił. A za samą próbę spalania liści na kupie w ogródku powinien dostac taką karę finansową, że by mu na wieki odechcialo się tego dzialania.

Ale się q.rde rozmarzyłem.

Wiesz Bolus, Ty rozróżniasz co jest co

przeciętny Kowalski czytając słowo kopciuch zawsze skojarzy to ze wszystkim co jest węglowe

Ogólnie dążyć do tego, aby były podajnikowce w kwestii spalania groszku

Ale wytłumacz to tym, którzy stawiają nową chatę i "dla zdrowotności" montują zasypowca, bo będzie tanio. I pampersa da się zutylizować, i deski z budowy i wszystko inne, bo przecież wywóz odpadków kosztuje. Na dodatek grzeją cwu cały rok smokiem i japią, że im szlag kotły trafia, że zasyfione. Tylko niech sobie powiedzą wprost: chcialeś cioolu, to masz. Dla takich powinien byc wyjątek: możesz palić w czym chcesz i co chcesz, ale spaliny wypuszczasz do pomieszczenia, przy obowiązkowo zamkniętych oknach i drzwiach. Nie truj innych, bo powietrze jest wspólną własnością.

Oczywiście, że weglowe tylko automaty i to z 5 kl.

• 3 weeks później...

Nie znalazłem samego rankingu ale po 10 latach eksploatacji kotła Malejka 25kW kilka informacji:

- podajnik ślimakowy,

- palony cały rok (oprócz urlopów 2-3 tygodnie), CWU latem

- temperatury na piecu 56-57 deg C,

- jest dogrzewanie powrotu wody,

- woda w obiegu nigdy nie wymieniana (raz czyściłem filtry skośne)

- w czasie użytkowania wymieniłem: 2 ślimaki (uzytkuję trzeci), jedną fajkę żeliwną za ślimakiem (w 8 lub 9 roku) , rurę osłonową ślimaka w(w tym roku), sterownik zepsuł się chyba w pierwszym roku, naprawiony na gwarancji.

- spalanie <5 ton na rok przeciętnego węgla ok 25MJ, dom 200 m2 (całkowita 290) przeciętnie ocieplony

-

Który z obecnych na rynku kotłów uważacie za najnowocześniejszy?

Załóżmy, że cena jest nieistotna i klient chciałby mieć (oprócz nienagannego spalania) kocioł "na wypasie". Czyli super sterownik z bajerami, ciepłomierzem, obsługą pierdyliarda pomp, sterownika 3d/4d, internetem, apką na telefon itp. Kocioł z automatycznym oczyszczaniem, odpopielaniem. Elektroniczna zawleczka, motoreduktor z cofaniem ślimaka, osuszanie podajnika opału, czujniki pogodowe... no wszytko co przyjdzie wam do głowy.

Nie, nie prowokacja.

Widziałem kotły na eko z odpopielaniem (chyba SEKO), wiem, że jest jakiś sterownik z opcja ciepłomierza, Jarecki sprzedaje dosuszanie opału itp.

Są sterowniki z bajerami. Ale to są rozwiazani różnych producentów w różnych kotłach.

Zastanawiam sie czy ktoś produkuje All-In-one. Albo czy nawet na zamówienie może poskładać taki wypas.