Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skam-PV z SPPV2 jest tańszy i ma świetny palnik najnowszej generacji SV-200.

Potwierdzam.

To może powiedzcie coś więcej o tym palniku. Konkretnego. Nie tylko takie zdawkowe ble ble ble, jak to Wy zwykle :yes:

Szczególnie poproszę o sprecyzowanie:

- co cechuje tę najnowszą generację palników,

- czym się różni ona od dotychczasowych starych generacji,

- i może jakieś ciekawe wyniki z badań.

Tylko błagam - konkretnie, Panowie Eksperci. Dobra?

Rafcioa Skam 12Kw ma 5 klasę emisji spalin??

Tak, ma, mowa o nowym skamp-pv 12

Popiół, zależy jak "dygasz" jak nie gibiesz fest, to zaryzykuję stwierdzenie,że będzie go objętościowo ze 30%mniej jak z retorty

Może Ci Suspenser fotę wklei, po dwóch dniach się zastanawiał, czy mu ktoś popiół podkrada

Palnik ma silniejsze i słabsze strony jak każdy inny

słabsze, to jak w przypadku palników żeliwnych typu brucer i pochodnych mocne nagrzewanie korpusu żeliwnego palnika, trzeba dokładniej ustawić podtrzymanie, szczególnie do mocniejszych paliw

a tak to masz niższa krawędź zasypu paliwa, od 3,2kW w labo idzie z wynikami V-ej klasy i jakbyś miał swój analizator, to w domu bez wielkiego problemu od 4kW powinien tak pracować, nam się to udawało na groszko-miale, kombinowanym opale z lokalnego składu i tu powiem więcej bo na tym kombinowanym robiliśmy badanie wstępne ze sprzętem używanym przez udt poznań, taki ichni pyłomierz wohlera oraz przemysłowy analizator spalin mru industrial na tym dziadostwie z pyłami z pomiarem dokłądnym 30minut jak w cyklu badawczym mieściliśmy się przy górnym zakresie normy, ale poziomu 40mg nie przekroczylismy w przeliczeniu na 10%tlenu.

Może Ci Suspenser fotę wklei, po dwóch dniach się zastanawiał, czy mu ktoś popiół podkrada

Palnik ma silniejsze i słabsze strony jak każdy inny

słabsze, to jak w przypadku palników żeliwnych typu brucer i pochodnych mocne nagrzewanie korpusu żeliwnego palnika, trzeba dokładniej ustawić podtrzymanie, szczególnie do mocniejszych paliw.

Spoko, na razie nie ma za bardzo co ważyć bo po spaleniu 50 kg Wesołej jest tylko trochę na dnie w popielniku :), wypalę trzeci worek to zważę ile się tego procentowo zebrało.

Póki co przy pracy bardzo rzadkiej [ wyłącza się grzanie nawet na 2 dni bo mam ustawione autolato w sterowniku ] i kombinowaniu z wkładaniem i wyciąganiem zawirowywaczy i rusztów, żeby sprawdzić co i o ile zmienia temperatury spalin średnia sprawność wychodzi 72-78%.

Podtrzymanie w końcu ustawiłem przy Wesołej a skoro na niej się da to i na każdym innym węglu też.

Jak dla mnie trochę trudniejsze jest rozpalanie bo nie widać gdzie się pali, ale jak się już człowiek wdroży to po prostu odpali podpałkę, podsypie węglem, włoży drewienko, da minimalny nadmuch i wraca po 10 minutach zobaczyć czy "rakieta" już działa :)

Spoko, na razie nie ma za bardzo co ważyć... :)

Co to znaczy? ...że spala nawet popiół? :)

Aleście wymyślili sposób reklamy :) ...zjada popiół :)

Ale... już na poważnie...

Widziałem ten palnik pracujący. Widziałem wyniki badań. Jeszcze za mało mam informacji, aby dać mu swoją opinię, ale... dla bardzo zainteresowanych, tych najbardziej... miałem go w bagażniku swojego samochodu :)

Z pewnością jeszcze usłyszycie o tym palniku...

A do informacji od SUSPENSERa podchodźcie z należytą rezerwą. To gostek z własnym laboratorium badawczym, w którym wychodzą najwyższe sprawności kotłów... taki talent samorodny :)

oj Jacku

Byłeś, widziałeś, zabrałeś palnik.

Wiesz pewnie też od Grześka - producenta, ile z tym palnikiem kotłów przeszło badania.

Jak zabrałeś i masz dobry wymiennik, to nie ma bata, masz wyniki dobre i wiesz to doskonale.

Jak wymiennik masz zbabrany, to zbabrane będziesz miał pyły, ale emisje pozostałych z palcem wiadomo gdzie będą w klasie V-ej

Jak paliłeś tym dłużej na niskiej mocy, to popiół masz proszek i w małej ilości.

Tu w labo tez mi próbowali wydłubywać popiół z palnika, bo stwierdzili,że jest go za mało w popielniku do zbadania próbki.

Teraz napisałeś,że zamontowany ciepłomierz jest gorszy od metody oka, tez super. Ja wiem czy wyniki domowe rewelacyjne, jak w laboratorium na 3,9kW na okrągło 90%było ?