Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe i dziwne - czy producenci np. OEP, SKAMPA, RBR-K nie zgłosili swoich urządzeń na małopolskę a to przecież duży rynek czy też odmówiono im wpisania na swoją listę ?

Wiem że RBR-K ma być zamieszczony na liście, trochę to trwa.

Tam 5 klasa już nie wystarcza z tego co "liznąłem".

Kotły muszą spełniać wymogi ekoprojektu, wiem że M-ki Ogniwo również spełniaja te wymogi.

Edytowane przez karoka65

300m2 2 kondygnacje + garaż a poddasze 200? Dobrze to policzyłeś?

Teraz zdecydowałem się na to, aby nowy kocioł ogrzewał tylko ta stara cześć domu. Znalazłem również plany domu.

Wynika z nich, ze jest w sumie razem 260 m2 do ogrzania (w tym 140 m2 użytkowe + 80 m2 piwnicajest ogrzewana + 40 m2 garaż jest ogrzewany).

Myślałem teraz tutaj, aby kupić, któryś z tych kotlow:

Defro Sigma 24KW, lub tez Ogniwo Eko Plus M- 26 kW. (A może jeszcze inny).

- 1. Na który z tych dwóch proszę zdecydowalibyście się?

- 2. Jak to jest z tymi kilowatami? Czy to jest prawda, ze Ogniwo – 26KW (rzekomo tylko nominalna moc), tak naprawdę to tylko 20 kW? To ktory jest mocniejszy: Defro, czy Ogniwo?

- 3. A może jeszcze jakiś inny kociol, bylby może ciekawszy? Jakaś propozycja?

Edytowane przez dennis

Wiem że RBR-K ma być zamieszczony na liście, trochę to trwa.

Tam 5 klasa już nie wystarcza z tego co "liznąłem".

Kotły muszą spełniać wymogi ekoprojektu, wiem że M-ki Ogniwo również spełniaja te wymogi.

Szkoda że się nie pospieszyli, bo w tym roku do końca września ma być wybrany i zarezerwowany kocioł, a do końca października ma być zamontowany.

Ciekawe i dziwne - czy producenci np. OEP, SKAMPA, RBR-K nie zgłosili swoich urządzeń na małopolskę a to przecież duży rynek czy też odmówiono im wpisania na swoją listę ?

RBR jak koledzy piszą w toku, a Skam sobie na razie odpuścił wydawanie kolejnych pieniędzy na badania na świstek dopuszczający w Małopolsce [ inni wymagają 5 klasy i na to PV mają certyfikat ] bo mają tyle zamówień, że i tak 2 miesiące się na kocioł już czeka.

Osobno się płaci za badanie na 5 klasę, i osobno za ekoprojekt, a kto wie co za rok wymyślą - może kolejny kwit żeby badacze mieli z tego pieniądze.

RBR jak koledzy piszą w toku, a Skam sobie na razie odpuścił wydawanie kolejnych pieniędzy na badania na świstek dopuszczający w Małopolsce [ inni wymagają 5 klasy i na to PV mają certyfikat ] bo mają tyle zamówień, że i tak 2 miesiące się na kocioł już czeka.

"Zapomniałeś" dodać, że na ten kocioł czeka się tak długo, bo producent ma niewielkie zdolności produkcyjne. :no:

Ale to taki "styl SUSPENSERa" - pisać to, co wygodne, pomijać to, co nie za bardzo.

Co nie znaczy, że ten kocioł jest zły, żeby nie było.

To tylko SUSPENSER ma taki "wyrywkowy" sposób informowania.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w Ogniwie Eco Plus M 26 kW to jest naprawdę 26 kW, czy też jest to wartość maksymalna? Ile "prawdziwch" kW ma ten kocioł?

Tak, abym to lepiej mógł zrozumieć to w takim razie dla porównania w kotle Defro Sigma 24 kW jaką wartość ma ten kociol, ile kW maksymalnie? 24 kW, czy też więcej? Jeśli więcej to ile więcej?

Edytowane przez dennis

"Zapomniałeś" dodać, że na ten kocioł czeka się tak długo, bo producent ma niewielkie zdolności produkcyjne. :no:

Ale to taki "styl SUSPENSERa" - pisać to, co wygodne, pomijać to, co nie za bardzo.

Co nie znaczy, że ten kocioł jest zły, żeby nie było.

To tylko SUSPENSER ma taki "wyrywkowy" sposób informowania.

Skąd to zawijanie wiesz? Firma jest zmodernizowana, możliwości produkcyjne sa większe, są też nowe maszyny.....

Na tle ogniwo może mała firma, ale nie budujemy rynku w Czechach ani De ani innych krajach jak to robi spółdzielnia SMO, nie jest to potrzebne, w PL wystarczy i niekoniecznie na cały kraj

Skam-PV 20kw był konstruowany pod koniec 2015r, prototypy, kolejki w labo, badania fizycznie zostały zakończone w lipcu2016 a papier wystawiony nieco później. W połowie roku 2016 był już też prototyp 12-13kW, jego badania zakończyły sie na początku 2017r i tutaj już wiele nie brakowało do eko.., te kotły były przygotowywane pod V-ta klasę, do października 2016 w Małopolsce były wymagane kotły klasy V-ej a na pozostałej części kraju były i nadal w części gmin sa dotacje do wymiany na klasę IV i V-tą.

Ze względu na programy dotacyjne właśnie oraz ofertę kotłów w klasie V-ej mamy tak dużo zamówień. Od dobrych 2tygodni większośc tygodniowej produkcji stanowią kotły w klasie V-ej.

Edytowane przez Jarecki79

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w Ogniwie Eco Plus M 26 kW to jest naprawdę 26 kW, czy też jest to wartość maksymalna? Ile "prawdziwch" kW ma ten kocioł?

Tak, abym to lepiej mógł zrozumieć to w takim razie dla porównania w kotle Defro Sigma 24 kW jaką wartość ma ten kociol, ile kW maksymalnie? 24 kW, czy też więcej? Jeśli więcej to ile więcej?

poczytaj o kazusie Bietki, konstruktor Zawijan może Ci streścić, najpierw zapewniał o 26kW, miał dać radę a później wyszło szydło z worka i zaczęło się pisanie,że to jest kocioł 26kW pracujący w mocach od bodajże 6 do 15kW.... w miejsce tego, który rady nie dawał trafił kocioł 23kW, ale pech taki,że producenta, którego Zawijan nie lubi i zaczęło się pisanie, że to nie 23kW.... i takie tam pitu pitu pierdu pierdu

Przy czym zgadzam się,że do zrobienia klasy V-ej >20kW trzeba mieć retortę na styk i mega dobre paliwo rakietowe, aby badania na klase V-tą wyszły na dole i górze moce i tutaj faktycznie trzeba patrzeć na sprawy tak, jak Zawijan później słusznie pisał,że taki kocioł w realu należy traktować jak cos ok. 15-16kW, bo ani w domu takich warunków jak labo nie masz, ani takiego opału nie kupisz (do retorty), ani nie masz takiej aparatury, aby sobie tak spalanie dobrać.

Przy czym zgadzam się,że do zrobienia klasy V-ej >20kW trzeba mieć retortę na styk i mega dobre paliwo rakietowe, aby badania na klase V-tą wyszły na dole i górze moce...

Tzn. np., że tylko retorta > 20kW wchodzi w rachubę, a rynna juz nie (jeśli chodzi o kl 5)? Bo np. Defro Sigma Uni ma chyba rynnę i 24kW. I klasę 5 ma.

Dobrze to zrozumiałem? Jak to jest? Ja nie jestem fachowcem.

Tzn., że Ogniwo Eco Plus M oficialne 26 kW ogrzeją mój dom, czy też może nie wystarczyć?

Jaki kocioł byłby dla mnie lepszy?

1. Ogniwo Eco Plus M 26 kW kl.5

2. Defro Sigma 24 kW (tylko na groszek) kl. 5

3. Defro Sigma Uni 24kW (groszek, miał, pellet) kl 5

4. Który jest lepszy Nr 2, czy numer 3?

Edytowane przez dennis

Napisze Ci zupełnie szczerze o palnikach.

W rzeczywistości, czyli dla warunków domowych nie ma palnika retortowego, który w pracy z modulacja mocy gdzies poniżej 9kw mieściłby się w klasie V-ej

Nie ma na rynku takiego paliwa dostępnego, nie masz aparatury, którą bys sobie pomógł a i pewnych elementów nie zamocujesz tak, aby to wychodziło, bo je szybciej szlag trafi a na końcu Ciebie.

Każda retorta, którą Ty i każdy inny wzrokowo może obserwować, jeżeli tylko na środku paleniska widisz "czarną wyspę", to jeszcze bez wkładania analizatora możesz być w 100%pewien,że jesteś poza emisjami klasy V-ej, przy mega dobrych wiatrach będziesz na końcu IVklasy a zapewne przy bardzo dobrych warunkach raczej już w granicach klasy III-ej. Dla V-ej klasy musi być idealny stosunek paliwo-powietrze i calutkie paliwo leżące na palniku retortowym musi być czerwone (żar) i wszystkie otwory nadmuchowe zakryte

Wzrokowo może ci to wyglądac na czyste spalanie i nawet w kotle szaro być może, tyle, że bardziej wynika to z przewalonego tlenu niż czystego spalania

Retorta wyrzuca owoce swego spalania w górę, więc bez czegoś, co to złapie, cofnie, dopali też mamy sytuację taką,że pyły strzelają w niebo

Teraz rynna, szczerze powiem, że nie wiem jakim cudem rynna robi V-kę, to już prędzej retorta zrobisz... Rynna ma potencjał, bo tam mamy do czynienia z podawaniem w większości powietrza głównego pod opał (w retortę dmuchasz bokami, czyli tak naprawdę jest to głównie powietrze wtórne). Tyle,że rynna ma otwartą góre paleniska, więc smykają z niej w niebo niedopalone gazy a na niższych mocach przez te "rogi" jest mega mega przewał tlenu, nie wspominając o tym, że przez otwarte palenisko pyły fruwają w niebo aż miło.

Retorty i rynny to relikty wcześniejszej wersji normy, które teraz ktos bez pomysłu albo z upartości stara się adaptowac do nowych wymogów. Tak się moim zdaniem nie da.

Pod nowe wymogi uważam,że na dostępne rynkowo paliwa odpowiedzią jest coś na kształt rury, czyli obrazowo kształt palników olejowych czy okrągłych pelletowych, gdzie nie uciekają gazy i pyły nie są wyrzygiwane w niebo. Tyle,że większość uważa, że łatwiej połatać stare pomysły, bo są znane i łatwiej to sprzedać... Taki węglowy diesel-szwindel, wynik na stanowisku i zapomnij o realu. A można, tylko trzeba chcieć.

Z tego co wymieniasz jakby wystarczającą była moc ok.16kW to ogniwo,

jak chcesz defro, to ja bym rynne omijał szerokim łukiem i wolałbym model z palnikiem na ekogroszek, bo to pewnie farbowana do nowej normy klasyczna fajka a to nie będzie dymić i nie będa Ci po podwórku fruwac sadze, czego możesz spodziewać się po rynnie

Witam. Kotly RBR 25kW polecacie? Teraz mam zebca 25 kw a chce zainwestować w coś bardziej samoobsługowe przybyło mi dzidzi w domu i chcę żeby dziadki albo zona byli w stanie ogarnąć sami piec jak będę na delegacji.
W Wieliczce na legalu to już tylko Ecodesign, V klasa nie wystarczy. Podjedź do mnie do Bilczyc, pokażę Ci Sztokera z Ecodesignem.

poczytaj o kazusie Bietki, konstruktor Zawijan może Ci streścić, najpierw zapewniał o 26kW, miał dać radę a później wyszło szydło z worka i zaczęło się pisanie,że to jest kocioł 26kW pracujący w mocach od bodajże 6 do 15kW.... w miejsce tego, który rady nie dawał trafił kocioł 23kW, ale pech taki,że producenta, którego Zawijan nie lubi i zaczęło się pisanie, że to nie 23kW.... i takie tam pitu pitu pierdu pierdu

Przy czym zgadzam się,że do zrobienia klasy V-ej >20kW trzeba mieć retortę na styk i mega dobre paliwo rakietowe, aby badania na klase V-tą wyszły na dole i górze moce i tutaj faktycznie trzeba patrzeć na sprawy tak, jak Zawijan później słusznie pisał,że taki kocioł w realu należy traktować jak cos ok. 15-16kW, bo ani w domu takich warunków jak labo nie masz, ani takiego opału nie kupisz (do retorty), ani nie masz takiej aparatury, aby sobie tak spalanie dobrać.

Kol. Jarecki

A miałem Cię za łebskiego gościa. Ale po tym co powyżej wypisałeś, pewnie będę musiał zmienić zdanie. Bo kłamiesz. Wróć do tamtych tekstów.

Bolku drogi

Odgrzewany x razy kotlet jest bez sensu

Był wybór kotła, Zawijan zapewniał,że ogrzeje

Nie ogrzał, a spalał odpowiednik ilości paliwa dla mocy 25kW (sorry przerzucał do popielnika koks, bo spalaniem tego nazwać nie idzie), był krótki problem ze sterem, były walki, ale producent nie stanął na wysokości zadania. Ty, bo to pamiętam próbowałeś pomagac ze sterem, tu jednak albo należało zmienić kocioł na większy albo przynajmniej dać większy palnik i by ogniwo pewnie śmigało aż miło.

Odebrał używkę malutki dealer, zaoferował inny i jak zrobił dobrze, tak zaczęło mu sie później obrywać za to,że dobrze zrobił a Ci, którym powinno byc w tym momencie głupio zwalali winy na wszystkich na około.

Po wymianie spalając tyle samo dało radę życ normalnie, palnik się raptem nie klinował itd., tyle,że wówczas to Ty z kolegą zaczęliście utyskiwać na ten, co działa i radę daje,że jest taki i owaki. Bez sensu ale każdy robi jak uważa.

Fakt z tego jest jeden, to nie kocioł zły, ale niepotrzebnie się Zawijan upierał,że da radę, przeliczył się mocno z tym zapewnieniem a najgorsze, że po wszystkim zrzucał tu wine na innych. Nie mniej powtarza zawsze,że najzwyczajniej w świecie się przeliczył i pomylił i na tym bym zakończył, bo nie ma co się drapać.

Prawda tu jest dokładnie taka, jak wcześniej uczciwie wspominał, ten kocioł należy dobierać jak coś w okolicy 16kW, wówczas użytkownicy będą zadowoleni.

Na ten przypadek, który opisuje tutaj Denis ten kocioł będzie za mały i skończy się to dokładnie tym samym, co u Bietki. Myślę,że to nikomu potrzebne nie jest.

Kol. Jarecki

A miałem Cię za łebskiego gościa. Ale po tym co powyżej wypisałeś, pewnie będę musiał zmienić zdanie. Bo kłamiesz. Wróć do tamtych tekstów.

Tak, Jarek to łebski gość, nie ujmując nic panu panie Sławku ale nie nazwałbym go kłamcą.

Panowie zostawcie stare dzieje i delektujcie się weekendem, zdrowia obu życzę :)

Miejsca przy "stole" dla wszystkich wystarczy :)

Trzeba "jeść" cały czas łyżką, chochlą łatwo się zachłysnąć :)