Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomoge Wam

momento.... wejde na ogniwo i machniom linkiem

Minertu pewnie klika w cuś takiego:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/06/swiadectwoKlasaAJCHPW.jpg

a Zawijan słusznie mówi o tym:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/06/ZaswiadczenieKlasa5PN-EN303-52012.jpg

w komentarzu można jedynie zauważyć,że brak jest podanej i zmierzonej emisji pyłu na 30%mocy

...bo przy tak niskiej mocy, prędkości spalin są zbyt małe, aby wykonać badanie zgodnie z wymogami normy na badanie zawartości pyłu w spalinach.

IChPW więc nie robi tego oznaczenia.

Inne instytuty widocznie olewają ten warunek i robią, choć nie w pełni zgodnie z normą.

czekaj, czekaj, czyli ten jeden ok, a pozostałe 3 to nie ok?

Widzisz rozmawiałem z Twoim imiennikiem Jackiem z UDT-u, oni jakos podobnie śpiewają, że tak naprawdę to norma nie nakazuje badania pyłu na 30%mocy...

IE bada, bo wie,że tego wyniku żąda się poza naszymi granicami, ale na ateście jest ** a pod tabelą widnieje zapis:

" **wartości dla obniżonego obciążenia<=30% Qn, Norma PN-EN 303-5:2012 nie klasyfikuje granicznych emisji pyłu dla mocy obnizonej"

PWTK nie wchodzi w takie hocki-klocki i najzwyczajniej w świecie bada i tyle.

Zresztą Twoje ICHPW też to bada i podaje na ateście, tyle,że nie zawsze,

widocznie taką maja furteczkę, jak nie wychodzi - kryska, jak wychodzi - dane

czekaj, czekaj, czyli ten jeden ok, a pozostałe 3 to nie ok?

Widzisz rozmawiałem z Twoim imiennikiem Jackiem z UDT-u, oni jakos podobnie śpiewają, że tak naprawdę to norma nie nakazuje badania pyłu na 30%mocy...

IE bada, bo wie,że tego wyniku żąda się poza naszymi granicami, ale na ateście jest ** a pod tabelą widnieje zapis:

" **wartości dla obniżonego obciążenia<=30% Qn, Norma PN-EN 303-5:2012 nie klasyfikuje granicznych emisji pyłu dla mocy obnizonej"

PWTK nie wchodzi w takie hocki-klocki i najzwyczajniej w świecie bada i tyle.

Zresztą Twoje ICHPW też to bada i podaje na ateście, tyle,że nie zawsze,

widocznie taką maja furteczkę, jak nie wychodzi - kryska, jak wychodzi - dane

Nie wiem, co jest OK a co nie jest.

Nie byłem specjalistą analitykiem, tylko technologiem. Nie moje podwórko :)

Nie matacz :)

Oooo wypraszam sobie :), od mataczenia to nie ja tu byłem, byli lepsi, na to trzeba mieć tytuły i wykształcenie a ja ani jednego ani drugiego nie posiadam niestety

Wszyscy wiemy, że Ty reprezentowałeś nurt anarchii - norma jest jedna, ale i tak do d... i ch... warta. :)

Tutaj wszystko się zgadza poza tym że nie wiem dlaczego piszesz w czasie przeszłym? :)

Jak pisałem wyżej nic się nie zmieniło i po czasie utwierdza mnie w tym jeszcze bardziej, fikcja panie Jacku, fikcja.

Jeden coś pisze, drugi już niby nie musi albo żeby było jak ma wyjść nie chce napisać to do duu z taka normą.

Heh, w sumie teraz to już nawet nie wiem czy to ta norma czy Ci badacze :)

Pomoge Wam

momento.... wejde na ogniwo i machniom linkiem

Minertu pewnie klika w cuś takiego:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/06/swiadectwoKlasaAJCHPW.jpg

a Zawijan słusznie mówi o tym:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/06/ZaswiadczenieKlasa5PN-EN303-52012.jpg

No i wporzo.

w komentarzu można jedynie zauważyć,że brak jest podanej i zmierzonej emisji pyłu na 30%mocy

Kolego,

kuknij do normy PN-EN303-5:2012 str. 46 pkt. 5.9.3 uwaga.

I poszukaj później w załączniku C normy które to państwa wymagają pomiaru pyłu przy mocy obniżonej. Jedno. Austria.

A sądzę, że nawet tam polskie kotły nie idą.

A jeśli sobie życzysz, to doskonale wiesz, że mogą ci zrobić dodatkow badania na 43,7% mocy nominalnej czy 31,2. Na przykład. Płacisz, wymagasz.

Pozdro.

I dobrze że jest taka możliwość, tyle Jarku że po tych zabiegach kończy się magiczna 5 klasa bo pyłki dalej będą sobie furgać w atmosferę :)

Po coś te płyty i zawirowywacze zamontowałeś w swoim kotle do badań bo nie wierzę że tylko po to żeby zwiększyć wagę kotła :) i zmarnować niepotrzebnie materiał który za darmo nie jest.

Nie jest to na pewno złośliwość akurat w Twoją stronę a we "wszystkie" strony, papier jest, dopłata jest i syf dalej jest.

Czyli co? laboratoryjna fikcja :)

Nie będzie tak tylko u Ciebie bo zostaną wywalone te wszystkie "przeciwpyłowe" gadżety z kotłów po pierwszym czyszczeniu bo przecież bez nich tez będzie się palić :)

ba mnie syfu będzie zalegało na wymienniku.

Byłem ostatnio wymieniać palnik w jednym kotle ( Pruszków ), gdzie od razu instalator wyrzucił z niego zawirowywacze z płomienówek uznając że te "wstążki" nie są do niczego potrzebne, tyle że on wiedział że z tymi "wstążkami" za dwa miesiące będzie problem bo syfit kotłowni był niecałe 20cm wyżej niż góra kotła i nawet wyciągnąć by ich się nie dało do czyszczenia.

Kocioł poszedł kasa wzięta a zawirowywacze leżą gdzieś w stodole bo niepotrzebne :) i gdzie ta 4 klasa?

W stodole pod sianem :)

I oczywiście ten pan "ynsztalator" dla zysku olał obowiązujące przepisy, bo kotłownia musi mieć co najmniej 2,2 m wysokości. Ale dla ciebie to kolejny durny przepis. Że ty choć przestrzegasz niektórych przepisów prawa o ruchu drogowym to na cud zakrawa.

I oczywiście ten pan "ynsztalator" dla zysku olał obowiązujące przepisy, bo kotłownia musi mieć co najmniej 2,2 m wysokości. Ale dla ciebie to kolejny durny przepis.

Dla mnie? chyba bardziej dla tego "ynsztalatora"?

Polecony z resztą przez "molocha" a podobno one takie wyszkolone miały być.

Pominę 25kW na 140m domu ocieplonego.

Dla mnie? chyba bardziej dla tego "ynsztalatora"?

Polecony z resztą przez "molocha" a podobno one takie wyszkolone miały być.

Pominę 25kW na 140m domu ocieplonego.

Przecież napisałeś, że byłeś wymienić tam palnik. I co? Nie zwróciłeś uwagi właścicielowi, że kocioł stoi w niewłaściwym miejscu?

A wiesz co będzie, jeśli tam dojdzie do pożaru lub zatrucia? Zero odszkodowania, bo każdy biegły stwierdzi użytkowanie kotła niezgodnie z przepisami. Wszystko.

Przecież napisałeś, że byłeś wymienić tam palnik. I co? Nie zwróciłeś uwagi właścicielowi, że kocioł stoi w niewłaściwym miejscu?

Oczywiście że powiedziałem ale ten "mocno szkolony i polecany" nie powinien tego kotła tam zamontować, już nie wspomnę o tych klasowych wstążkach które usunął i powiedział właścicielowi że są niepotrzebne.

Górna pokrywa jest tylko ręcznie zarzucana na kocioł bo otworzyć jej się nie da, nie muszę chyba pisać dalej jak wygląda czyszczenie płomieniówek?

Kiedyś "ktoś" tu pisał że podobno kadry były takie "mocno" szkolone.