Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Animuss

Batory, ekoenergia, burner, ardeo-iron mają niżej od tego mocowanie kosza, w tych palnikach też masz więcej miejsca pod palnikiem, odlew jest tu inny jak ta wielka i wysoka puszka powietrzna w tym fajkowym skośnym wynalazku...

Kołnierz- problem jest taki,że podawany i ucierany na miał węgiel osiada na dole rury przy łączeniu z kołnierzem motoreduktora, tutaj rura gnije a przesypujący sie przez tulejke i uszczelke pył w niekorzystnych warunkach (wilgoc, temp...) powoduje utlenianie kołnierza motoreduktora.. po tyłku dostaje też tuleja na tym dużym reduktorze.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypominam informację.

Zgodnie z planami oraz zapowiedziami rządu (sprawa lezy nie klepnięta od marca, ponoć zaraz po wakacjach sejm ma się tym zająć)

Od 1października 2017 powinny byc produkowane kotły tylko w klasie V-ej, co więcej rząd wymógł zapis, że kotły nie mogą być wyposażone w ruszta awaryjne

Starsze konstrukcje zrobione do października można będzie zgodnie z planami rządu sprzedać max. do czerwca 2018r.

Gość Konto usunięte_1*
Przypominam informację.

Zgodnie z planami oraz zapowiedziami rządu (sprawa lezy nie klepnięta od marca, ponoć zaraz po wakacjach sejm ma się tym zająć)

Od 1października 2017 powinny byc produkowane kotły tylko w klasie V-ej, co więcej rząd wymógł zapis, że kotły nie mogą być wyposażone w ruszta awaryjne

Starsze konstrukcje zrobione do października można będzie zgodnie z planami rządu sprzedać max. do czerwca 2018r.

Ciekawe czy ceny tych nie 5-tych polecą w dół czy wezmą je do przerobienia , a co z MPM-ami i tym podobnymi ? nie powiem że chętnie tanio bym kupił jakiś podajnikowiec 4-tej klasy a co

Gość Konto usunięte_1*
MPM-y możliwe że trafią do muzeum techniki .Masz chyba całkiem dobry i prawie nowy kocioł może wystarczy dołożyć mu sam komplet podajnikowy:D

Bardzo chętnie bym coś z nim zrobił tylko że to jest dosyć wysoki kociołek i mam obawy jak go jeszcze dźwignąć (nie wiem ile ) to może być problem bo moja piwnica to max 180cm

po łepetynie chodzi mi też pompa ciepła widziałem po 8-9 tys 12kw ale ile to warte ?

Gość Konto usunięte_1*
No właśnie ten ruszt wodny jest chyba winowajcą że trzeba o te 40 cm dźwigać , muszę to pomierzyć czy zmieści się przyłącze bo zrywanie betonu to niezbyt dobry pomysł bo to beton za Hitlera robiony i aż się świeci cały

Gość Konto usunięte_1*

A jest możliwe wycięcie rusztów wodnych ? przynajmniej kilka choć podobno zmniejsza to powierzchnię grzejną to szło by to jakoś sensownie upakować , tylko kto mi to fachowo zrobi w piwnicy ? bo wynoszenie tego belfegora to nie lada gratka

teraz mierzyłem i tak piwnica wysoka na 180cm , kocioł stoi na cokoliku ok 5 cm a on sam ma wysokość 132cm plus śrubunek,kolanko i zostaje max 20cm na dźwiganie ale to głębsza sprawa i sporo przeróbek bo kucie przez ścianę dla rur , więc sposób na podwyższenie odpada

Edytowane przez Konto usunięte_1*

Jaki wysoki masz ten popielnik ,może da się zrobić bez podnoszenia tylko skuć ten cokolik i wjechać rynna bo chyba cos wspominałes o rynnie ona jest niska daj jakies foty i wymiary to sie pomysli ja mam cos około 11 cm tylko palnik pod rusztem wodnym .Tez kiedys myslałem nad wycieciem rusztu wodnego wystarczyło by sam srodek nad palnikiem ,powinien to zrobic każdy spawacz bez demontażu kotła bez wody oczywiscie, wypalic i zaślepic i nie trzeba przy samym końcu a zostawic kikut nawet po skosie dla lepszego spawania .Ostatecznie nie wycinałem nie ma tragedi jak palnik ma odpowiednie napowietrzenie i trzymasz sie typu węgla do 32,1 albo miał z piasta to sadzy nie masz wiecej niż bez rusztu wodnego :yes::D

Gość Konto usunięte_1*
Pomierzyłem i tak od spodu do tej ośki z rusztu ruchomego jest 14 cm a za nią jest ok 20cm , ta ośka jest w jakiejś rurze więc jak myślę ruszt ruchomy chyba nie potrzebny w tym wypadku to można przyjąć że jest te 20cm , podobno są jakieś palniki rynnowe co kruszą węgiel do 6 cm

Animuss

Batory, ekoenergia, burner, ardeo-iron mają niżej od tego mocowanie kosza, w tych palnikach też masz więcej miejsca pod palnikiem, odlew jest tu inny jak ta wielka i wysoka puszka powietrzna w tym fajkowym skośnym wynalazku...

Kołnierz- problem jest taki,że podawany i ucierany na miał węgiel osiada na dole rury przy łączeniu z kołnierzem motoreduktora, tutaj rura gnije a przesypujący sie przez tulejke i uszczelke pył w niekorzystnych warunkach (wilgoc, temp...) powoduje utlenianie kołnierza motoreduktora.. po tyłku dostaje też tuleja na tym dużym reduktorze.

To może trzeba zrobić odstojnik przed kołnierzem motoreduktora.

Który z tych piecow (ranking 5-tej klasy, z powodu dotacji) i jakiej wielkości (ile KW) nadawałby sie najlepiej do domu jak niźej?

Dane domu to jest dosyć skomplikowane. Piwnica + parter + piętro + garaż = około 300 m2 jest ogrzewane teraz piecem 25 KW (Zębiec). To jest stara część domu i jest jeszcze nie ocieplona.

Do tego dochodzi część nowa (poddasze), która jest teraz jeszcze na razie w surowym stanie około 200 m2. Dziękuje.

Witam. Kotly RBR 25kW polecacie? Teraz mam zebca 25 kw a chce zainwestować w coś bardziej samoobsługowe przybyło mi dzidzi w domu i chcę żeby dziadki albo zona byli w stanie ogarnąć sami piec jak będę na delegacji.

Najwygodniejszy w obsłudze jest RBR-K.

Od półtora roku działa w Wieliczce RBR-Ekouniwersal 17 kW ode mnie i grzeje spory dom a instalator też obawiał się, że będzie za słaby pomimo, że z obliczeń wynikało, że spokojnie wystarczy.

Podstaw najpierw dane domu pod linkiem i wklej link do strony z wynikiem to zobaczymy jaki to dom i jakiej mocy kotła potrzebujesz

http://www.cieplowlasciwie.pl/start

Witam od około 4 lat jestem posiadaczem OEP 25kw ogólnie jestem zadowolony z zakupu, może tylko sam sterownik, nie do końca spełnił moje oczekiwania choć nie twierdzę że jest to jeden z lepszych na rynku, po zakupie trochę brakowało czasu by śledzić to forum na bieżąco i napewno wiele się zmieniło, otóż ktoś z rodziny szuka pieca do nowo wybudowanego domu więc zastanawiam się nad OEP lub rbr eko uniwersal lub skam-p co polecacie?