Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam od około 4 lat jestem posiadaczem OEP 25kw ogólnie jestem zadowolony z zakupu, może tylko sam sterownik, nie do końca spełnił moje oczekiwania choć nie twierdzę że jest to jeden z lepszych na rynku, po zakupie trochę brakowało czasu by śledzić to forum na bieżąco i napewno wiele się zmieniło, otóż ktoś z rodziny szuka pieca do nowo wybudowanego domu więc zastanawiam się nad OEP lub rbr eko uniwersal lub skam-p co polecacie?

RBR-K lub Skam-PV.

Dziękuję za propozycję, gdy kupowałem wszyscy polecali OEP, teraz już zdania mocno podzielone, w OEP bardzo denerwuje mnie praktycznie brak ciągu kominkowego, czyli przy otworzeniu drzwiczek od paleniska w czasie pracy dużo dymu trafia do kotłowni co do czyszczenia, wiadomo widziały gały co brały i teraz od góry pokrywę trzeba odkręcac. Zastanawiam mnie w rbr jak ta wajcha będzie się sprawdzać z perspektywy czasu?

Ciekawe i dziwne - czy producenci np. OEP, SKAMPA, RBR-K nie zgłosili swoich urządzeń na małopolskę a to przecież duży rynek czy też odmówiono im wpisania na swoją listę ?

Wiem że RBR-K ma być zamieszczony na liście, trochę to trwa.

Tam 5 klasa już nie wystarcza z tego co "liznąłem".

Kotły muszą spełniać wymogi ekoprojektu, wiem że M-ki Ogniwo również spełniaja te wymogi.

Edytowane przez karoka65

300m2 2 kondygnacje + garaż a poddasze 200? Dobrze to policzyłeś?

Teraz zdecydowałem się na to, aby nowy kocioł ogrzewał tylko ta stara cześć domu. Znalazłem również plany domu.

Wynika z nich, ze jest w sumie razem 260 m2 do ogrzania (w tym 140 m2 użytkowe + 80 m2 piwnicajest ogrzewana + 40 m2 garaż jest ogrzewany).

Myślałem teraz tutaj, aby kupić, któryś z tych kotlow:

Defro Sigma 24KW, lub tez Ogniwo Eko Plus M- 26 kW. (A może jeszcze inny).

- 1. Na który z tych dwóch proszę zdecydowalibyście się?

- 2. Jak to jest z tymi kilowatami? Czy to jest prawda, ze Ogniwo – 26KW (rzekomo tylko nominalna moc), tak naprawdę to tylko 20 kW? To ktory jest mocniejszy: Defro, czy Ogniwo?

- 3. A może jeszcze jakiś inny kociol, bylby może ciekawszy? Jakaś propozycja?

Edytowane przez dennis

Wiem że RBR-K ma być zamieszczony na liście, trochę to trwa.

Tam 5 klasa już nie wystarcza z tego co "liznąłem".

Kotły muszą spełniać wymogi ekoprojektu, wiem że M-ki Ogniwo również spełniaja te wymogi.

Szkoda że się nie pospieszyli, bo w tym roku do końca września ma być wybrany i zarezerwowany kocioł, a do końca października ma być zamontowany.

Ciekawe i dziwne - czy producenci np. OEP, SKAMPA, RBR-K nie zgłosili swoich urządzeń na małopolskę a to przecież duży rynek czy też odmówiono im wpisania na swoją listę ?

RBR jak koledzy piszą w toku, a Skam sobie na razie odpuścił wydawanie kolejnych pieniędzy na badania na świstek dopuszczający w Małopolsce [ inni wymagają 5 klasy i na to PV mają certyfikat ] bo mają tyle zamówień, że i tak 2 miesiące się na kocioł już czeka.

Osobno się płaci za badanie na 5 klasę, i osobno za ekoprojekt, a kto wie co za rok wymyślą - może kolejny kwit żeby badacze mieli z tego pieniądze.

RBR jak koledzy piszą w toku, a Skam sobie na razie odpuścił wydawanie kolejnych pieniędzy na badania na świstek dopuszczający w Małopolsce [ inni wymagają 5 klasy i na to PV mają certyfikat ] bo mają tyle zamówień, że i tak 2 miesiące się na kocioł już czeka.

"Zapomniałeś" dodać, że na ten kocioł czeka się tak długo, bo producent ma niewielkie zdolności produkcyjne. :no:

Ale to taki "styl SUSPENSERa" - pisać to, co wygodne, pomijać to, co nie za bardzo.

Co nie znaczy, że ten kocioł jest zły, żeby nie było.

To tylko SUSPENSER ma taki "wyrywkowy" sposób informowania.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w Ogniwie Eco Plus M 26 kW to jest naprawdę 26 kW, czy też jest to wartość maksymalna? Ile "prawdziwch" kW ma ten kocioł?

Tak, abym to lepiej mógł zrozumieć to w takim razie dla porównania w kotle Defro Sigma 24 kW jaką wartość ma ten kociol, ile kW maksymalnie? 24 kW, czy też więcej? Jeśli więcej to ile więcej?

Edytowane przez dennis

"Zapomniałeś" dodać, że na ten kocioł czeka się tak długo, bo producent ma niewielkie zdolności produkcyjne. :no:

Ale to taki "styl SUSPENSERa" - pisać to, co wygodne, pomijać to, co nie za bardzo.

Co nie znaczy, że ten kocioł jest zły, żeby nie było.

To tylko SUSPENSER ma taki "wyrywkowy" sposób informowania.

Skąd to zawijanie wiesz? Firma jest zmodernizowana, możliwości produkcyjne sa większe, są też nowe maszyny.....

Na tle ogniwo może mała firma, ale nie budujemy rynku w Czechach ani De ani innych krajach jak to robi spółdzielnia SMO, nie jest to potrzebne, w PL wystarczy i niekoniecznie na cały kraj

Skam-PV 20kw był konstruowany pod koniec 2015r, prototypy, kolejki w labo, badania fizycznie zostały zakończone w lipcu2016 a papier wystawiony nieco później. W połowie roku 2016 był już też prototyp 12-13kW, jego badania zakończyły sie na początku 2017r i tutaj już wiele nie brakowało do eko.., te kotły były przygotowywane pod V-ta klasę, do października 2016 w Małopolsce były wymagane kotły klasy V-ej a na pozostałej części kraju były i nadal w części gmin sa dotacje do wymiany na klasę IV i V-tą.

Ze względu na programy dotacyjne właśnie oraz ofertę kotłów w klasie V-ej mamy tak dużo zamówień. Od dobrych 2tygodni większośc tygodniowej produkcji stanowią kotły w klasie V-ej.

Edytowane przez Jarecki79

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w Ogniwie Eco Plus M 26 kW to jest naprawdę 26 kW, czy też jest to wartość maksymalna? Ile "prawdziwch" kW ma ten kocioł?

Tak, abym to lepiej mógł zrozumieć to w takim razie dla porównania w kotle Defro Sigma 24 kW jaką wartość ma ten kociol, ile kW maksymalnie? 24 kW, czy też więcej? Jeśli więcej to ile więcej?

poczytaj o kazusie Bietki, konstruktor Zawijan może Ci streścić, najpierw zapewniał o 26kW, miał dać radę a później wyszło szydło z worka i zaczęło się pisanie,że to jest kocioł 26kW pracujący w mocach od bodajże 6 do 15kW.... w miejsce tego, który rady nie dawał trafił kocioł 23kW, ale pech taki,że producenta, którego Zawijan nie lubi i zaczęło się pisanie, że to nie 23kW.... i takie tam pitu pitu pierdu pierdu

Przy czym zgadzam się,że do zrobienia klasy V-ej >20kW trzeba mieć retortę na styk i mega dobre paliwo rakietowe, aby badania na klase V-tą wyszły na dole i górze moce i tutaj faktycznie trzeba patrzeć na sprawy tak, jak Zawijan później słusznie pisał,że taki kocioł w realu należy traktować jak cos ok. 15-16kW, bo ani w domu takich warunków jak labo nie masz, ani takiego opału nie kupisz (do retorty), ani nie masz takiej aparatury, aby sobie tak spalanie dobrać.

Edytowane przez Jarecki79

Przy czym zgadzam się,że do zrobienia klasy V-ej >20kW trzeba mieć retortę na styk i mega dobre paliwo rakietowe, aby badania na klase V-tą wyszły na dole i górze moce...

Tzn. np., że tylko retorta > 20kW wchodzi w rachubę, a rynna juz nie (jeśli chodzi o kl 5)? Bo np. Defro Sigma Uni ma chyba rynnę i 24kW. I klasę 5 ma.

Dobrze to zrozumiałem? Jak to jest? Ja nie jestem fachowcem.

Tzn., że Ogniwo Eco Plus M oficialne 26 kW ogrzeją mój dom, czy też może nie wystarczyć?

Jaki kocioł byłby dla mnie lepszy?

1. Ogniwo Eco Plus M 26 kW kl.5

2. Defro Sigma 24 kW (tylko na groszek) kl. 5

3. Defro Sigma Uni 24kW (groszek, miał, pellet) kl 5

4. Który jest lepszy Nr 2, czy numer 3?

Edytowane przez dennis