Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolega z pracy...

Nowy dom, ściana 1 warstwowa według PnB od 2014r.

Dach 30cm wełny, brak balkonów, okna 3 szyby. Dom piwnica, parter i poddasze, dach 2-spadowy, 9x10m po ścianach zewnętrznych.

Wszystkie wyliczenia wskazywały mu na 10 do 12kw kocioł.

On sobie kupił ogniwo 20kw w 5 klasie (śląskie).

Nie zdążyłem go zapytać, co w tyn kotle mu się spodobało, że akurat tego wybrał.

A przyznał się, że tu zaglądał.

Kocioł za 8,8k z 8%vat plus motaż + pozostałe akcesoria.

U "mnie" leci stary rbrk 12kw w starym ogromnym domku ze śladowym ociepleniem.

Mogę wrzucić komorę rbrk, jej aktualny stan.

Mocno zarośnięta, ale leci jeszcze na lato.

Kompletnie nie rozumiem sensu i celu Twojego wpisu.

Wyjaśnij, proszę, o co Ci chodzi.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie dziwne historie wymyślam?

i wkleił skany badań tak marnej jakości że nic tam nie można się doczytać (trochę to dla mnie niepojęte, może boi się weryfikacji tych badań?). Kotły z listy mają badania zweryfikowane

z tym zweryfikowane, to bym uważał, bo kto sie odrobine zna, to pewne rzeczy tam dojrzy i zacznie się zastanawiać.

Co do skanu, wszedłem na link wklejony do badan i wszystko jest czytelne, albo oglądasz na telefonie, albo masz cos źle ustawione w kompie,że tego nie widzisz i nie możesz odczytać.

Czego tam nie dowidzisz? Mogę ci to przepisac z tego linku w poniedziałek, bo niestety mam zaraz smutny wyjazd w sprawach rodzinnych.

Kotły Sztoker wpisane na tą listę czekały prawie 2m-ce, nie wiem skąd masz informacje,że to się dzieje od ręki, bo to nieprawda jest

z tym zweryfikowane, to bym uważał, bo kto sie odrobine zna, to pewne rzeczy tam dojrzy i zacznie się zastanawiać.

Co do skanu, wszedłem na link wklejony do badan i wszystko jest czytelne, albo oglądasz na telefonie, albo masz cos źle ustawione w kompie,że tego nie widzisz i nie możesz odczytać.

Czego tam nie dowidzisz? Mogę ci to przepisac z tego linku w poniedziałek, bo niestety mam zaraz smutny wyjazd w sprawach rodzinnych.

Kotły Sztoker wpisane na tą listę czekały prawie 2m-ce, nie wiem skąd masz informacje,że to się dzieje od ręki, bo to nieprawda jest

Nie jest to skan taki jakie mają inne kotły tylko jakiś bardzo mały pliczek.

Twój piec jakby miał ecodesing to byś nie zgłaszał go do listy aby można go było kupować w Małopolsce? W przypadku RBR-K wydaje mi się to trochę podejrzane (skany badań nieczytelne gdzieś wklejone z forum, na stronie producenta i sprzedawców są niedostępne. Podobnie było z moim RBR-em i okazało się że badań nie ma).

Wpisy na listę widzę że nie trwają długo, bo wystarczy zobaczyć datę zgłoszenia i datę wpisu na listę. Były kotły które od zgłoszenia do wpisu czekały 3 dni. W przypadku Sztokera może musieli coś potwierdzić lub zweryfikować.

No i bardzo fajnie - niejaki kol. M ma problem z głowy - kotła rbr nie kupi bo ma za małe pliczki a skampa też nie kupi bo komisja musiała go zweryfikować dłużej niż 3 dni.

Jak tak przejrzy pozostałe pliczki producentów kotłów to na końcu zostanie mu tylko jeden najwięcej ważący i to właśnie ten plik a właściwie kocioł będzie godny zakupu :)

Polecam mojego Kielara bo też ma mieć niedługo 5-tkę no i wytrzymuje ponad 30 lat. :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Panowie co zaproponujecie sensownego w 5 klasie + ekoprojekt (małopolska).

Domek z poddaszem - 200 m po podłogach wraz z garażem 2 stanowiskowym i kotłownią.

Ocieplony

Styro 20

Wełna 2x15

Okna 3 szyby

2 balkony

Dach dwuspadowy

Garaż częściowo w bryle budynku

Brak piwnic

Ogrzewanie podłogowe + grzejniki + bojler 150l.

Witam

Domek z poddaszem - 200 m po podłogach wraz z garażem 2 stanowiskowym i kotłownią.

Ocieplony

Styro 20

Wełna 2x15

Okna 3 szyby

2 balkony

Dach dwuspadowy

Brak piwnic

Chyba z listy ekoprojektu dla małopolski sztoker 12 jest chyba najsensowniejszym wyjściem, brakuje trochę że internetu nie ma ale jak będę zmieniał to dla mnie jest numer 1.

Poczytaj najpierw o szkokerze wszystkie wątki na tym forum oraz na innych - następnie podjedź gdzieś do użytkownika, który ma sztokera najbliżej Ciebie. Obejrz go na żywca i pogadaj z użytkownikiem, jak się w nim pali, jak steruje, jak się czyści. itp itd. --. W ogóle nie kieruj się na temat kotła opinią producenta czy sprzedawców tego kotła no bo oni mają zupełnie inne priorytety. Ten brak internetu w tym kotle tzn. brak możliwości podglądu jego pracy i możliwości sterowania przez internet trochę go tak dyskwalifikuje - to taki mały kroczek do tyłu.

Jak obejrzysz sztokera to dobrze by było abyś tak samo obejrzał rbr k ekouniwersal oraz najnowsze ogniwo i pogadał z ich użytkownikami.

No to dopiero wtedy kocioł sobie wybierz i będziesz bardziej zadowolony niż kupisz go na podstawie jednej opinii.

Edytowane przez czp01

Jak obejrzysz sztokera to dobrze by było abyś tak samo obejrzał rbr k ekouniwersal oraz najnowsze ogniwo i pogadał z ich użytkownikami.

No to dopiero wtedy kocioł sobie wybierz i będziesz bardziej zadowolony niż kupisz go na podstawie jednej opinii.

RBR-K może i ma klasę V i badania na ekoprojekt ale nie jest na liście dopuszczonych kotłów w małopolsce i może się okazać że nie odbierzesz domu lub za kilka lat będzie go musiał zezłomować, lub tak jak ja kupiłem RBR-11KW model i okazało się że ma lipne badania i muszę go wymienić na któryś z modeli z listy i to w pierwszym terminie bo jest na równi traktowany z śmieciuchem.\

OGNIWO

EKO PLUS M ma za to sterownik internetowy ecoal , fajną konstrukcje.

Dla mnie priorytetem był sterownik internetowy, aby nie siedzieć w kotłowni i patrzyć czy dopala czy nie czy nie zgasł tylko przeglądnąć wykres z spalania w dowolnym czasie i ewentualnie nanieść zmiany, tak samo priorytetem było aby sterownik sterował całym ogrzewanie, a nie mieć osobny sterownik do podłogówki osobny do pieca itd. i stary ecoal zdał zadanie w 100%. Tak samo sterownik powiadomi kiedy trzeba węgla dosypać i wyliczy ile mnie kosztuje ogrzewanie.

link do pieców dopuszczonych w małopolsce:

https://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/

Edytowane przez Maher

Witam

Ocieplony

Styro 20

Wełna 2x15

Okna 3 szyby

2 balkony

Dach dwuspadowy

Brak piwnic

Twoje pytanie na tym forum to wielkie nieporozumienie. Przecież tutaj są prawie sami sprzedawcy i guzik się dowiesz. Moja dorada, to porozglądaj się wśród znajomych, współpracowników w pracy, poproś o opinie i wybierz.

Tutaj zadaj tylko pytanie: jakiej mocy byłby najodpowiedniejszy?