Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na oko, to ludzie w szpitalu umierają

Kotły się bada

poszukaj i podaj atest choc jednego kopciucha na sipę, gdzie będzie widac dane z 30%mocy oraz 100%mocy i gdzie będzie klasa V-ta

one mają chodzić z buforem, tyle,że producenci w kulki lecą i tej informacji nie podają, to jednomocowe kloce bez modulacji mocy

koszt w miarę solidnego bufora 800L to okolice 2500zł a porządne, markowe tzw kombinowane to koszt nawet >6500zł, gdzie tu chłopie sens widzisz?

jak zrobił ktos kopciucha, to taki w granicy 16kW z małym hakiem wyjdzie w granicy 5500zł, to się za diabła nie opłaca, aby przy tym robić za murzyna, tani wariant to 8000zł za kopciucha a droższy na markowym buforze to 12000zł za kopciucha, tu się trzeba ciężkim młotkiem w dekiel walnąć

komprende?

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

3tys-4tys za kocioł.

Góra dwa za bufro.

Można też kupić kocioł małej mocy by nie trzeba było go dławić.

Nie znajdę,bo producenci kotłów mają za mało postępu i myślenia.

Ale da rade nawet na 30%mocy aby zasypowiec DS spełniał 5klasę.

A jak ktoś ma dużo drewna to co?

Ma kupować ekogroszek lub pelet?

A tu tylko chodzi o biznes i.

Dekiel to masz na feldze w samochodzie.

Edytowane przez mtdeusz

Ten wątek jak widać w tytule dotyczy kotłów na ekogroszek

o takich na drewno czy na sipe i węgiel traktują inne

Jak ktoś chce sobie w stope strzelać, niech na drewno w Polsce robi

a to poszukajmy, skoro taki cwaniak jesteś, podałeś:

Eko Wery Michał

no to lecim z wujkiem google:

1. https://kotly.com.pl/produkt-kociol-zasypowy-eko-wery-michal-25--na-wegiel-kamienny-5-klasa-5138.html?l=pl
    cena za moc 16,8kW 5599zł brutto
  2. bufor 800l bez wężownic galmet cena brutto 2519zł
    https://kotly.com.pl/produkt-zbiornik-akumulacyjny--bez-wezownic--galmet-sg-b--800-l-2069.html?l=pl
  3. zbiornik kombinowany 800/200L cena brutto 6685zł też galmetu
    https://kotly.com.pl/produkt-zbiornik-akumulacyjny--bez-wezownic--galmet-sg-b--800-l-2069.html?l=pl

także nie fisiuj, nie fisiuj a jak sam spawarką wywijasz, to zawieź do labo i przebadaj, zapłać i pokaz wynik na 30% i 100% zasypówki...

Gość mtdeusz

Przecierz bufor może być z beczki i można zrobić samemu.

MPM DS tańszy.

Nie ma blisko laboratorium.

A niby kotły podajnikowe 5klasy znowu takie bezobsługowe co?

W teori bezobsługowe.

A w praktyce wieczne siedzenie w kotłowni i mnóstwo tematów na forach,złe spalanie,sadza,spieki żużlowe ,niedopalony koks,spieki koksowe,dym z komina,dym w zasobniku,wapno do ekogroszku,wysoka temperatura podajnika itd.

A ja spalam w swoim DS węgiel koksujący z drewnem i nic się nie zawiesza,sadzy śladowe ilości (bardzo mało).

A może gdyby w kotłach podajnikowych,zastosować takie granulat2.jpg

lub

01.jpg

a może

granulatopon11.jpg

takie paliwo to wszystkie problemy by znikły?

Ciekawe co na to by powiedzieli ekoterroryści i antysmogowcy (określani też jako antysmogowe oszołomy) ,bo przecież w kotle podajnikowym nie da się palić opon.

Edytowane przez mtdeusz

mtdeusz- Jak piszesz to weź najpierw słownik i sprawdź jak się pisze: przecierz, kąmplecie, Mół, zkąd, sprzedarzy, fałyszywo, Volfswagena. Resztę potraktuję jako literówki.

Ja chodzę do pieca co 5 dni, zasypuję, czyszczę i wybieram popiół, więc pisanie o wiecznym przesiadywaniu w kotłowni potraktuję jak głupi żart. Piec mam z podajnikiem ślimakowym już 10 lat, więc wiem co piszę. Nazywanie ludzi ekoterroryści i antysmogowcy tylko dlatego że chcą dbać o swoje i innych zdrowie jest głupie i nie na miejscu.

Na temat kotłów 5 klasy bez podajnika - zażyłeś mnie :) Dla mnie kotły bez podajnika tzw- "kopciuchy" powinny przejść do historii.

Gość mtdeusz

Dawać kocioł z podajnikiem na drewno to go kupuje.

Ekoterrorysty i antysmogowe oszołomy bo chodzi tylko o pieniądze.

Ciekawe co dadzą te kotły podajnikowe 5klasy (ta 5klasa to pewnie jeszcze tylko w laboratorium)skoro kosztują 10 k i węgiel do nich 1-1.2k?

I jeszcze same z nimi problemy tak jak z tymi kopciuchami zasypowymi i o jednych i o drugich jest mnóstwo tematów typu sadza,za duże spalanie,pomocy,ratunku.

Jak chcą czystego powietrza proszę bardzo.

Niech zrobią kocioł 5klasy zasypowy lub podajnikowy za 4 tysiace,który nie potrzebuje super węgla to problem się rozwiąże.

To dlaczego mój kocioł jest bez podajnika i nie kopci?

Edytowane przez mtdeusz

Gość Konto usunięte_1*
Każdy ma rację co nie zmienia faktu że ceny zdecydowanie za radykalnie poszły do góry przy tak po prawdzie kosmetycznych poprawkach to 100% wydaje się zdecydowanie za dużo , oglądałem już kotły podajnikowe małej mocy po 16 tys zl , teraz pytanie czy to jest normalne ? no i konkurencyjne np do PC ?

Gość mtdeusz

Tak zmówili się ekoterrorysty..:D Smog jest i trzeba z nim walczyć ale marchewką a nie kijem.(Jak robią ekoterrorysty od CO2 i jakiegoś efektownego ocieplenia czy czegoś tam?).

Tanie kotły 5 klasy na tani opał i po smogu.

Gdzie ten kocioł automatyczny na węgiel?

Kiedy te podajnikowce z 5klasą stanieją?

I dlaczego mój zasypowy kocioł nie kopci a jest bez podajnika?

Edytowane przez mtdeusz

Ciekawe co dadzą te kotły podajnikowe 5klasy (ta 5klasa to pewnie jeszcze tylko w laboratorium)skoro kosztują 10 k i węgiel do nich 1-1.2k?

I jeszcze same z nimi problemy tak jak z tymi kopciuchami zasypowymi i o jednych i o drugich jest mnóstwo tematów typu sadza,za duże spalanie,pomocy,ratunku.

Niech zrobią kocioł 5klasy zasypowy lub podajnikowy za 4 tysiace,który nie potrzebuje super węgla to problem się rozwiąże.

GREŃ takie robi. Kupujesz?

5 klasa jest od 7 000 zł i to nawet na drewno w postaci pelletów.

Ja wiem, chcesz na drewno surowe, bez obróbki a nie na pellety - to ja chcę silnik do samochodu na ropę naftową - nie mylić z ON - bo to też będzie taniej, wszak ropa za baryłkę na giełdach znacznie tańsza od ON na stacji paliw jest i JA CHCĘ, a przy tym ma kosztować tyle co normalny na ON i mieć podobne osiągi.

Gość mtdeusz

Zamontuj sobie silnik z Ursusa C 45 tylko trochę mało koni,trzeba by dorobić jeszcze,że 3 cylindry.

To może być kocioł z podajnikiem 5 klasy to którego do zasobnika ładujesz drewno i produkuje ci pellet,który następnie spala.

7tys jak stanieje jeszcze o 3-4 tysiące to problem smogu w Polsce zniknie.

Gość Konto usunięte_1*
Problem smogu nie zniknie bo po pierwsze primo jak powstawały palniki oraz kotły peletowe to pellet był po 450-600 zł max a teraz po ponad 1000 zł więc za rok dwa będzie to odpowiednik 2 ton węgla i odpowiedź oczywista bo same ceny kotłów są z dupy wyciągnięte to w tym wypadku raczej cena opału będzie decydować a różowo się nie robi

To się zaczyna robić natrętne spamowanie

Wątek dotyczy kotłów z podajnikiem na ekogroszek

Od wielu lat sa przystawki do kotłów do spalania biomasy w postaci torfu, brykietów, pelletu z naganiaczem sprężynowym, to się nazywało jakoś hajnówka a typ smok... po całym kraju z tym jeździli i pokazywali na wystawach, ale to nie jest wątek o takich konstrukcjach!! Jak pamiętam spełniało to klasę III

Edytowane przez Jarecki79

• 8 months później...
Panowie i Panie! Szukam kotła do swojego domu, czytam forum, przeleciałem kilkanaście stron i właściwie tylko ciągłe przepychanki widzę, a samych propozycji kotłów nie wiele. Z tego co wyczytałem to kotły RBR i Spam-SV kilka razy się przewinęły prze forum. Kocioł RBR polecał też mi szwagier, który użytkuje go kilka lat. Przy projektowaniu domu taki właśnie poleciłem projektantowi, okazało się że nie spełniona jest charakterystyka energetyczna budynku, zalecono mi aby poszukał innego kotła o mniejszej sprawności poniżej 90 %, najlepiej 70 %. Nie za bardzo to rozumiem bo wydaje mi się że im wyższa sprawność tym lepiej. Mój dom będzie miał ok 95 m2 powierzchni użytkowej. Bee napewno sie starał o dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze". Jaki kocioł byście polecili?? Chciałem ekogroszek z racji niskich kosztów ogrzewania, chba że ktos jest w stanie mnie przekonać, że pellet będzie tez dobry i tani w eksploatacji i ogrzewaniu.