Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projektowane na ściany 20 cm styropianu i stron drewniany z wełna mineralną 25/30 cm.

To ja mam ogrzewae 150m2 (116użytkowej) kotłem na paliwo stałe ociplenie ściana 20 podłoga 12 strop i skosy 28 nieużytkowy stryszek 15 i rekuperator. I teraz wybrałbym po prostu do grzania grzałkę i klimatyzator płacąc za ogrzewanie około 2000zł rocznie.

Ekogrochem spalam około 2ton za 1400zł

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że mogę.

Do takiego domku po prostu nie ma kotła który będzie odpowiedni mocą do strat ciepła jakie będzie generował ten budyneczek.

Nawet te najmniejsze będą ze 3 razy za duże.

To jakie źródło ciepła proponujesz? Mogę mieć pompę ciepła za 25 tys ale dom buduje mały aby był tani w budowie dlatego cięzko mi wydac 25 tys na pompę samą gdzie piec mogę mieć za połowę tego.

Kocioł elektryczny kupisz za 2000zł + klimatyzator za ok 3000 jeśli masz 100% podłogówki to powiano wystarczyć w łazience dodatkowo drabinka z grzałką 300Wi taimerem lub farelka z czujnikiem ruchu.. Podłogówką i grzejesz tylko w taniej taryfie klimą 24h

Jak już się ogarniesz z domem możesz pomyśleć instalacji PV i grzać prawie za darmo.

Edytowane przez kulibob

To jakie źródło ciepła proponujesz? Mogę mieć pompę ciepła za 25 tys ale dom buduje mały aby był tani w budowie dlatego cięzko mi wydac 25 tys na pompę samą gdzie piec mogę mieć za połowę tego.

A choćby bufor z grzałkami i prud dwutaryfowy. Nabijasz bufor a tanim prundzie i doisz z niego.

Bez brudu i w jednych pieniądzach.

Uwierz pisze Ci to gostek który zarabia na sprzedaży i montażu kotłów.

Coś w tym chyba musi być?

A choćby bufor z grzałkami i prud dwutaryfowy. Nabijasz bufor a tanim prundzie i doisz z niego.

Bez brudu i w jednych pieniądzach.

Uwierz pisze Ci to gostek który zarabia na sprzedaży i montażu kotłów.

Coś w tym chyba musi być?

Kolego jestem zielony w temacie, dlatego też pytam w temacie :) To co mi piszesz tez po części jest dla mnie ciemną masą :)

. Przy projektowaniu domu taki właśnie poleciłem projektantowi, okazało się że nie spełniona jest charakterystyka energetyczna budynku, zalecono mi aby poszukał innego kotła o mniejszej sprawności poniżej 90 %, najlepiej 70 %. Nie za bardzo to rozumiem bo wydaje mi się że im wyższa sprawność tym lepiej. .

Zmien projektanta, jeszcze nie słyszałem aby było mniejsze Ep przy mniejszej sprawnosci kotła, pomijam fakt rozpatrywania uzycia kotła stalopalnego. Jezeli projektant nie oponuje, przy propozycji zastosowania takiego kotła, to tym bardziej tzeba go zmienic.

witam...jestem nowym użytkownikiem...

Znalazłem się tutaj ,poszukując nowego kotła...stary Keller 25kW rok prod.2006...uległ spaleniu...zniszczone układy sterujace pracą kotła .

Dom ok 200m2 pow.użytkowej...cześciowo grzane podłogi...dół łazienka i hol(nie wiedzieć czemu nie salon-dom kupiony w lecie...przez laika)gora hol i łazienka plus garaż dwustanowiskowy...moje pytanie do Pań i Panów...sprawa w miare pilna ...jaki kocioł wstawić...czy w dobie dofinansowania starać sie o inne rozwiazania ? pompa powietrza...+PV

W myśl porzekadła "człowiek na błedach uczy się rozumu"...prosze o najlepsze rozwiązania.

Dzień dobry,

zamierzam zamontować piec na ekogroszek w domu i potrzebuję porady na ten temat. W skrócie opiszę dom, lata 60-te, ok. 110 m2 powierzchni mieszkalnej, piwnica pod połową domu, strych nad całością nieogrzewany. Na ten moment ściana na 1,5 cegły, stare okna ( 2 drewniane, 8 pierwsze plastiki), brak jakiegokolwiek ocieplenia. Z biegiem czasu wszystko będzie remontowane ale jest to dom odziedziczony ,który będzie prawdopodobnie pod wynajem dlatego nie będzie to zrobione pod presją czasu. Zależy mi na w miarę stabilnej pracy kotła oraz w miarę szybkiej obsłudze z czyszczeniem itp. ponieważ najbliższe 1-2 lata będzie ogrzewał ściany aby dom nie uległ zniszczeniu. Prosiłbym o poradę w kwestii producenta kotła oraz odpowiedniej mocy. Z wyliczenia na ciepłowłaściwe.pl wynik około 20 kW

Pisał chłop że chyba tam nie mieszka, chce tylko żeby to nie gniło i wilgotniało zanim nie wyremontuje?

Kto będzie do tego śmiedziela biegał czy jeździł co trochę?

Śmierdziele na szczęście się kończą, uszczelnią ustawę, skończą się podgrzewacze CWU i kotły na biomasę niedrzewną czy orzeszki.

Dokładnie tak to wygląda, jak napisał karoka65. Chcę teraz kupić kocioł praktycznie bez zapasu mocy aby w domu można było ustawić 19-20 stopni po prostu żeby nie zamarzała woda i jakieś zwierzątka w nim nie zamieszkały. W przyszłym roku zamierzam wymienić okna,drzwi oraz ocieplić budynek wtedy automatycznie kocioł będzie w stanie osiągnąć 22 stopnie w budynku i zostanie zapas mocy na ogrzanie CWU. Jestem niestety rozdarty ponieważ producentów na rynku mnóstwo każdy sprzedawca zachwala swoje bo wiadomo jaki jest rynek dlatego chciałem zapytać na forum skoncentrowanym na ten temat czy można polecić jakąś gamę producentów z doświadczenia montażystów/użytkowników aby za 5-6 lat nie trzeba było już myśleć o wymianie pieca. Chcę już zamontować klasę 5 ponieważ na terenie gminy oraz z programu czyste powietrze może uda się skorzystać z jakiś dofinansować w najbliższym czasie. Dziękuje z góry za pomocne opinie.