Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bież dofinansowanie na ocieplenie i okna Przy sensownej termomodernizaji zejdziesz do 6kW

Ate raz wstaw jeden klimatyzator + farelka stawiona powiedzmy na 15*C. Klime umieść mniej więcej centralnie w domu.Na przyłącze wody daj kabel grzejny i ociepl.

Szkoda wpierdzielić się na długie lata w węgiel. Jeśli już węgiel to taki co będzie pasował pod planowane obciążenie cieplne a nie obecne.

Żadne 20-15kw im mniej tym lepiej

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wysypiesz 10 koła na smrodziucha zamiast wydać to na termomodernizację???

trochę marnowanie kasy.

nawet głupim prądem i grzać do 10st skoro puste to stoi - po jaką ch...ę 19st w niezamieszkanym domu trzymać?

kasę zas przeznaczyc na termomodernizację łącznie z instalacją CO pod katem jakiegoś źródła niskotemperaturowego i nie babrać sie węglem

Tomek6971

Rozumiem,że dom stary i ma być docelowo pod wynajem, pewnie same grzejniki są.

Teraz chcesz czyms to grzać i rozważasz ekogroszek.

Jeżeli tak, to może Skamp-pv 13kW, autoczyszczaki pionowego grilla, kompaktowe gabaryty,

jak pod wynajem, to myślę,że z podstawowym sterem i więcej nie potrzeba, jest modulacja mocy, stb zgodne z normą, czujnik otwarcia klapy kosza powiązany z kompensacją ciśnień (potocznie dosuszanie). Sterownik jak się będzie chciało można rozbudować w przyszłości o moduł internetowy WiFi Safe IT

5klasa, Ecodesign

ps. sam mam swoje starsze weekendowe, tam akurat gaz jest, ale trzymam na termostacie 15st.C, to stary budynek, zrobiłem remont i niższe temp. to nic dobrego dla ścian... przy 15st.C jest sucho, dobrze i jak jadę to łatwiej i szybciej dogrzewam do 22st.C

• 1 month później...

Panowie ogromna prośba o pomoc.

Czytam Wasz temat i niestety nie mogę dojść do wniosków (nie znam się kompletnie na temacie)

Posiadam dom w którym muszę ogrzać 220m2 (liczona powierzchnia w domu), dom docieplony 15cm styropianu. Stare budownictwo (lata 90), ściana ze styropianem ma 60cm (styropian 15) . Piwnica pod połową domu, poddasze docieplone 10cm wełną. Mam w planach do tego kotła dobudować komin. Myślę o czymś takim (https://allegro.pl/komin-4m-fi-200-lub-fi-180-systemowy-ceramiczny-i6922346145.html).

Podaję link do wyliczeń:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4ug9

UWAGA. Tutaj problem jest taki, że pokazuje 19kW, ale z piwnicą pod całym domem, a ja mam piwnicę pod połową domu (jak zaznaczę że dom nie ma piwnicy to wychodzi 15kW), przez którą idą grube rury i zawsze jest tam lekko na plus.

Czy jesteści w stanie mi polecić jakiś dobry kocioł na ekogrosze? Musze mieć kocioł 5 klasy z Ecodesign.

I pytanie przedwszystkim jaki mocny zakupić kocioł biorąc pod uwagę, że to jednak stary dom...? Brat na taką wielkość ma Ogniow Eko Plus 25 i jest, a dom podpobny...

To mnie zakłopotaliście ...

Wynik pokazuje 19/15 średnio licząc ze piwnica pod połową domu to 17, a Wy polecacie 15/12 ...

Nie znam się więc nie mam zamiaru dyskutować, ale czy możecie mi wyjaśnić skąd pewność że to wystarczy? To jednak jest stare budownictwo ... A jak się to ma do 25 kW u mojego brata? Dlaczego jemu to polecali?

Dlatego bo kazdemu polecali 25 KW

Jak chcesz sie zapoznać dlaczego wejdź np na strone

esterownik.pl

Tam masz udostępnione kotly i pokazane z jaka srednia moca pracuja.

Kociol aby byl ekonomiczny musi pracować w mocy nominalnej

Przy kotle 25KW moc nominalna to kilka kg na godzine wiec spalanie by bylo z kosmosu

Wiec poec pracuje dwustanowo buja sie na maxa po czym hamuje na maxa.

To tak jak w aucie gdzie masz spalanie najmniejsze trasa czy miasto?

U siebie przeszedłem na gaz i jest taniej niz eko gdyz kociol gazowy ma jakas tam modulacje mocy.

A w kotle na paliwo stałe zjeżdżając z mocy traci sie sprawnosc i kolo sie zamyka.

Natomiast ustawiając go na prace ciągła na minimum to spada moc nominalna i sprawnosc jest kiepska dlatego spała wiecej.

On musi dostac tyle co obliczył konstruktor . Kiedys byly tylko kotly 25KW w wiekszosci , i teraz ludzie jak poprzechodzili na gaz to sa zdziwieni dlaczego taniej gazem. Oczywiscie nie mowie o ekstremalnych przypadkach ustawianie 45stopni na kotle i innych dziwnych patenów.

Handlowiec poleca to czym handluje a nie to co jest dobre dla inwestora.

U siebie przeszedłem na gaz i jest taniej niz eko gdyz kociol gazowy ma jakas tam modulacje mocy.

.

Niezłe bradnie z tym gazem.

Mam mocno przewymiarowany kocioł 10kW a przeciętnie potrzebuję 2kW w duże mrozy 4-4,5(średnia dobowa -20).

Z forów gaziarzy jak porównuję kosztyy to oni maja mniejsze domy i lepiej ocieplone ale jakoś trochę drożej wychodzi. Dodatkowo oo często trzyamja niskie temperatury 20-21 ekstremiści maj 22*C

Edytowane przez kulibob

Ja mówie jak jest u mnie też myślałem ze gaz jest droższy dlatego paliłem tym g..em co się nazywa ekogroszek,

Przez 15 lat , kiedyś jeszce ten węgiel byl węglem.

Dolicz wywóz śmieci , dodatkowa energia elektryczna , wentylator ,pompa, podajnik. Kociol maxymalnie chyba chodził 5KW wedlug statystyk, wiec ogrzał by 4-5 razy wiecej.

Znajomi też pozmieniali jak się piece poprzepalały na gaz i wychodzi taniej.

Oczywiscie mowa o kotłach z palnikami 25KW bo jak ty masz 10kw to wiadomo ze jest lepiej troche

Wentylatory teraz sa kilku watowe pompy chyba 7wat nie wiem jak reduktory

U mnie pompa 100wat wentylator tez chyba cos kolo tego . Miesięcznie kolo 70zl szlo na obsługę elektryczna kotla na ekogroszek

Wiem bo mialem osobny licznik tylko do kotlowni.

Ja jak zaczynałem z eko to placilem 400zl za tonę a teraz dochodzi do 1200zl wiec to kpina za syfiasty mlody wegiel albo ruski.

Teraz przy ociepleniu pianka dachu dobrym styro i oknami mozna grzac prądem i bedzie taniej.

A i pomijam to iz za kociolek na eko dalem okolo 10tys plus peryferia a za gazowy 2,5tys.

To forum jest o kotłach na ekogroszek wiec dlatego polecam jaknajmniejszy dostepny sprawdzony kociol a o tak bezie przewymiarowany.

Oczywiscie sprawdzonej firmy a nke No na,e co sie przepali za 2 lata.

A i wcześniejszy kociol gazowy ktory mialem termeta byl z 93r ja go wywaliłem rok temu. Ze wzgledu na to ze byl jednofunkcyjny .

Ale dzialal bez problemu .

Niezłe bradnie z tym gazem.

Mam mocno przewymiarowany kocioł 10kW a przeciętnie potrzebuję 2kW w duże mrozy 4-4,5(średnia dobowa -20).

Z forów gaziarzy jak porównuję kosztyy to oni maja mniejsze domy i lepiej ocieplone ale jakoś trochę drożej wychodzi. Dodatkowo oo często trzyamja niskie temperatury 20-21 ekstremiści maj 22*C

Wojcieszkom

Wg opisu moim zdaniem idealnie pasuje tutaj mocowo Klaster5 - 14 (14,7kW), ecodesign, 5klasa. Jakby co - pisz na priva, jutro po południu odpisze

Jak się ma zaproponowany piec (14,7 kW) do tego, że w jego danych technicznych 260m2 niby nie ma prawa ogrzać? Dopiero klaster 5, ale 24 Kw niby taką powierzchnię ogrzeje...

U mnie pompa 100wat.. .

A kocioł gazowy ciśnieniem gazu wodę po rurach rozrzuci i pompa prądu nie weźmie. Pierdolisz farmazony od początku do końca. Od propozycji wsadzenia do tego domu kotła 10 kW do tego co Ci się w ostatnim poście udało wybełkotać. Jedyne prawdziwe stwierdzenie we wszystkich postach jakie w tym wątku nasmażyłeś to to że podrożał węgiel.

wstaw mu nawet 50kw

Bedziesz pan zadowolony

Hahaha

pozniej przez takich jak ty tylko uzutkownik siedzi i placze ze wegiel idzie w komin.

W tym domu kociol 10kwbedzie przewymiarowany i tyle nawet przy -30 stopniach.

A kocioł gazowy ciśnieniem gazu wodę po rurach rozrzuci i pompa prądu nie weźmie. Pierdolisz farmazony od początku do końca. Od propozycji wsadzenia do tego domu kotła 10 kW do tego co Ci się w ostatnim poście udało wybełkotać. Jedyne prawdziwe stwierdzenie we wszystkich postach jakie w tym wątku nasmażyłeś to to że podrożał węgiel.
Edytowane przez Elfir