Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...
Witam Serdecznie wszystkich Fachowców :) Mam ogromną prośbę o poradę, moi rodzicę właśnie są na etapie wymiany kotła CO ( kopciuch na - Ekogroczek ) padło na budżet ok 7500 zł. Co do parametrów to mają ok 108 m2 Bliżniaka i Bojler ok 130 litrów - Ściana równoległa do bliźniaczego domu ocieplona styr. 8 . Okna plastiki 2 komorowe i teraz nasuwa się pytanie Ja rozlgądałem się za mocą ok 12-13KW i piecem który tutaj na forum jest dość popularny SZTOKER+ 12KW niestety na Defro nie ma Kaski oraz SKamp-SV, czy jest coś jeszcze godnego uwagi ? Piwnica jest spora wiec gabarytami pieca nie trzeba się specjalnie przejmować

Witam Serdecznie wszystkich Fachowców :) Mam ogromną prośbę o poradę, moi rodzicę właśnie są na etapie wymiany kotła CO ( kopciuch na - Ekogroczek ) padło na budżet ok 7500 zł. Co do parametrów to mają ok 108 m2 Bliżniaka i Bojler ok 130 litrów - Ściana równoległa do bliźniaczego domu ocieplona styr. 8 . Okna plastiki 2 komorowe i teraz nasuwa się pytanie Ja rozlgądałem się za mocą ok 12-13KW i piecem który tutaj na forum jest dość popularny SZTOKER+ 12KW niestety na Defro nie ma Kaski oraz SKamp-SV, czy jest coś jeszcze godnego uwagi ? Piwnica jest spora wiec gabarytami pieca nie trzeba się specjalnie przejmować

Ani jeden ani drugi , jak już to skamp duo lub dragon z palnikiem na pellet oraz ekogroszek oba mają zapalarki pelletu oraz ekogroszku kosztują mniej więcej tyle co chcesz wydać może ciut trzeba dołożyć aby potem nie zadawać pytań dlaczego to lub tamto , w tych wymienionych jest najlepszy palnik tzw rurowy spala to wszystko co mu podasz a na lato zakładasz kryzy 5 minut roboty i palisz pelletem ,sam się rozpali i sam się wygasi czy to pellecie czy ekogroszku , wg mnie tylko te dwa bo są najlepsze na teraz .

Na sam ekogroszek np. Skam Technix 9 lub 12 to najtańsza opcja, napisz ile ton węgla dotąd szło na ogrzanie tego domu i czy to razem z CWU było oraz czy komin jest z cegieł to konkretny zaproponuję.

• 6 months później...

@Animuss w takim razie proszę o podpowiedzi.

Piszesz, że krótki wymiennik. Patrze na Defro Komfort EKO i mam wrażenie (wizualne), że wymiennik jest podobny - albo źle patrzę.

Przechwytywanie.JPG

Piszesz również, że palnik dno - na co patrzeć na palniku, żeby stwierdzić "super palnik"? ;)

na co patrzeć

Na prostotę konstrukcji, małe zależności pomiędzy układami sterowania kotła oraz dobrej jakości Polski ekogroszek.

PS.

Nawet "super palnik" jest zależny od dobrej jakości paliwa oraz odpowiedniej ilości tlenu. Najważniejsze z punktu ekonomi spalania jest odpowiednia ilość tlenu i odpowiednia prędkość przepływu spalin. Wszystko inne to zbędne "gadżety".

Edytowane przez DUNIA.MD

Ooo-Oo a cóż za cacuchny tu są, bo jeśli o wymienniki chodzi, to w każdym kotle jego sprawność określona jest a jak wiadomo o sprawności kotła wielkość jego wymiennika decyduje.

Teraz jeśli o palniki chodzi tu są retortowe ze spalaniem współprądowym poruszone ale też z tym tematem http://technix.net.pl/p,17,podajnik_slimakowy_sv200.html ten jest przytaczany tylko czy aby na pewno z nim tak jest jak jest wychwalany - zwłaszcza, że jak by był taki cacy to wszystkie kotły obecnie sprzedawane miały by tylko takie palniki a retortowych nie – choć skoro ten ma :

* system równomiernego oraz bezciśnieniowego rozprowadzania powietrza w komorze spalania

* system przepustnic powietrznych oraz wymuszonego obiegu powietrza dookoła paleniska zapewniające podgrzewanie powietrza

* zamknięta komora spalania z powietrzem pierwotnym oraz wtórnym

* najnowsze rozwiązanie ślimaka zapobiegające kruszeniu opału oraz mniejsze obciążenie siły przesuwu

* rodzaj paliw ekogroszek/miał/pellet/mieszanki miału/zboże

* bardzo wysoka wydajność

* piąta klasa energetyczna

* markowy motoreduktor z biegiem wstecznym

To za pewne tak jest.

Pytań tak wiele na ten temat jest, więc skoro nic nie udało się tu : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368545-Kocio%C5%82-na-ekogroszek-Pleszew&p=8009228&viewfull=1#post8009228

To może tu będzie inaczej : co preferowane powinno być w kotłach podajnikowych na groch :

1.) Palnik – retortowy czy poziomy (rurowy) ?

2.) Ślimak w podajniku – żeliwny czy ze stali ?

3.) Wymiennik – płytowy / poziomy czy pionowy lub może jakiś mieszany z płomieniówkami i opłomenkami ?

4.) Ile mocy po nadto co producent na kotle podaje – można z takiego kotła wytargać – oczywiście w racjonalnych granicach.

5.) Te do rozpalania automatycznego bajery faktycznie sens mają jakiś ?

6.) Jeśli o sterowanie idzie – co sądzicie o tym : Jockey - Analizator Brager BCA 02 materiał roboczy cz.1

– ma coś takiego ktoś tu u siebie a jeśli tak, to czy to zdaje egzamin i jak to się sprawuje ?

samsu w punkcie 4 to moc kotła maxymalna jest taka jaką podaje producent , w piątej klasie nie wyciśniesz więcej , w starszych typach 3-4 klasy szło dobić dodatkowe 30 procent a tu niestety tyle ile ma i na tym koniec .

w punkcie 5 to jest bajer jak ktoś ma totalnie docieplony dom i spokojnie na 5 godzin kocioł może się wygasić ale też i latem na grzanie wody to super rozwiązanie bo mając zasobnik dupny np 300 litrów to kocioł odpali pochodzi z 2 godzny nadupcy go ciepłem i wygasza się na dwie doby więc same plusy .

ślimak jaki to w sumie jeden pies i ten i tamten są trwałe .

palnik poziomy ma więcej zalet a chociażby tą że ta zapalarka już tam może być następnie to mniejsze opory ślimaka bo nie musi wypychać paliwa w górę a to nie błache opory no i ewentualne kalafiory ze słabego ekogroszku spokojnie wypadają a nie zabijają retorty kalafiorem wielkości kapusty .

@Animuss w takim razie proszę o podpowiedzi.

Piszesz, że krótki wymiennik. Patrze na Defro Komfort EKO i mam wrażenie (wizualne), że wymiennik jest podobny - albo źle patrzę.

Piszesz również, że palnik dno - na co patrzeć na palniku, żeby stwierdzić "super palnik"? ;)

To może być nawet budżetowa kopia Defro, wymiennik pionowy ma większe możliwości..

Palnik trudny na bardzo okrojony rodzaj paliwa, dlatego prawdopodobnie i proces spalana z modulacją w wąskim przedziale.

Proszę o odpowiedź dla laika :) na bardzo okrojony zakres paliwa tzn?

Po czym wizualnie poznać że palnik jest dobry?

Palnik kiedyś można było wymienić na inny, jak przysparzał problemów, teraz kotły mają klasę i z 5 kl. trzeba kupować, a jak się wymieni w nim palnik na inny to kocioł pozaklasowy staje się, a takiego bezklasowca można użytkować do końca tego roku.

Trzeba trochę poszperać, poczytać w Internecie, z jakimi użytkownicy mają problemy, produkują spieki żużlowe itd.

Sterownik też ma znaczenie, a zwłaszcza Pid w sterowniku, który steruje procesem spalania paliwa..

Generalnie węgiel idzie w odstawkę, kotły pelletowe będą bardziej tolerowane, pompy ciepła raz kotły gazowe..

Edytowane przez animuss