Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawi mie w jakich skarpetkach uzytkowwnik pieca dokonuje napelnienie zasobnika,bo wedlug mnie to najbardziej brudzaca i pracochłonna czynnosc w obsłudze

 

Chodziło mi o czyszczenie...ale zaspokoję twoja ciekawość ;) w MOIM kotle jest to najwiecej brudząca czynność i stara m sie napełniać zasobnik jak jest pusty ew pare kilo eko jest w zasobniku, wsypuję jakieś 160kg w foliowych workach perforowanych, a z ubioru mam kombinezon, buciki i oczywiscie rekawice ochronne,po skonczonej pracy przebieram się w garażu, zmywam kotłownie i....tyle,

 

Ps dobrze ze nie mam kotła Skam-p bo zaraz co niektórzy by piali że to pewnie reklama jest :p

Dziekuje za odpowiedz,wydaje mi sie ze rozwiazaniem jest czyszczenie kotla przy zasypie jedno brudzenie jedno czyszczenie i wtedy jakie knaly nie gra roli,teraz moze jakis fachowiec napisze o plusach i minusach jednych i drugich,a najbardziej ineresuje mnie w jakich wiecej ciepla ucieka w komin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Jarecki79

    2372

  • karoka65

    1606

  • zawijan

    1504

  • darase

    1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...staram sie napełniać zasobnik jak jest pusty ew pare kilo eko jest w zasobniku...

 

Robisz błąd.

Po pierwsze - pusty zasobnik sprzyja wykraplaniu się w nim wilgoci z węgla (większe zagrożenie korozyjne).

Po drugie - przy pracy na bardzo małych mocach istnieje w takim przypadku zagrożenie zasmołowania zasobnika (cofnięcie się do zasobnika oparów smołowych z palnika).

Korzystnie jest napełniać zasobnik jak najczęściej, nie czekając na jego opróżnienie.

Kocioł retortowy, choć nazywany jest często bezobsługowym, wcale takim nie jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się, też piszemy w DTR,że nie należy schodzić poniżej 30%zasypu kosza.

 

W kotle z podajnikiem czyszczenie w zależności od węgla wychodzi co ok.6 do ok.14dni niezależnie od kanałów.

Tutaj w kwestii zawirowaczy mam inne zdanie, wolę, aby ich nie było - to dodatkowy kłopot i zabawa przy czyszczeniu. Podtrzymuję swoja decyzję o utrudnianiu ruchu spalin a przy mniejszym ciągu kominowym wyższe ryzyko cofki dymu do kosza, co akurat w kwestii Brucera i tak jest już wystarczająco kłopotliwe.

Jak ciąg komina wystarczająco wysoki, zawsze można je dołożyć.

 

Proponuję przejść dalej do opisu palników, ich plusów i minusów zaczynając od retorty klasycznej tzw fajkowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vafel, alez ja nigdzie ani nigdy nie twierdzilem ani nie polemizowalem w tym temacie. Nawet gdzies napisalem, ze byc moze czyszczenie poziomego jest latwiejsze.

Ja polemizuje w temacie inferna jakie sie rozpetuje w kotlowni w czasie czyszczenia Ogniwa. Jako osoba z boku moze mi powiesz czy widzisz gdzies na filmie te tumany kurzu i wielki syf w pomieszczeniu? Bo byc moze jest tak, ze to ja jestem slepy a Bobek ma racje?

 

Żadnego inferna ani tumanów kurzu nie zauważyłem. Po tym co widziałem na filmiku wydaje mi się, że znaczenie łatwiej zabrudzić kotłownię wsypując opał do zasobnika niż czyszcząc kocioł w ten sposób. Jedyna upierdliwość (z moje punktu widzenia) to fakt, że trzeba mieć gdzie odłożyć pokrywę i te zawirowywacze. Ja nie bardzo mam miejsce w kotłowni na coś takiego.

 

 

Kazdy wybiera w/g wlasnych potrzeb i preferencji. I idealnie by bylo gdyby wybieral opierajac sie na faktach, nie domyslach albo przypuszczeniach. Zgadzasz sie?

 

Zgadzam się. Ale to nie jest też tak, że jeśli ktoś nie korzystał z danego kotła, to nie może się na ten temat wypowiedzieć. Bobek ma określone zdanie na temat czyszczenia takiego kotła i ma prawo do takiego zdania. Napisał wyraźnie, że opiera je o to co widział u sąsiada i tyle. Jak najbardziej ma prawo do takiego twierdzenia. Każdy czytający ten wątek sam sobie odpowie czy bardziej wiarygodna jest Twoja opinia czy też jego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kotle z podajnikiem czyszczenie w zależności od węgla wychodzi co ok.6 do ok.14dni niezależnie od kanałów.

 

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Wymienniki poziome trzeba czyścić znacznie częściej, niż pionowe.

Dlaczego? Chyba to wyjaśniłem.

Edytowane przez zawijan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj w kwestii zawirowaczy mam inne zdanie, wolę, aby ich nie było - to dodatkowy kłopot i zabawa przy czyszczeniu. Podtrzymuję swoja decyzję o utrudnianiu ruchu spalin a przy mniejszym ciągu kominowym wyższe ryzyko cofki dymu do kosza, co akurat w kwestii Brucera i tak jest już wystarczająco kłopotliwe.

Jak ciąg komina wystarczająco wysoki, zawsze można je dołożyć.

 

Jeśli chodzi o wymienniki poziome - to masz rację.

Jeśli chodzi o wymienniki pionowe - to nie masz racji. Oczywiście zawirowywacze muszą być skonstruowane w sposób fachowy, bo inaczej rzeczywiście mogą być źródłem nadmiernych oporów przepływu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam małą prośbę do wszystkich którzy się znają sytuacja wygląda tak:

będę miał kocioł na paliwa stałe ( dalej oczywiście nie wiemy który jest najlepszy) do tego kominek z płaszczem wodnym , rekuperator , podłogówke i kaloryfery czy jest ktoś mądry i może powiedxzieć albo pokazać szkicem technicznym jak to wszystko połączyć ze sobą i mam pytanie czy istnieje taki kocioł żeby działał coś na zasadzie kotła do gazu zapalał się wtedy kiedy trzeba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W podajnikach wychodzi co 7-14dni, a np. w kotłach z zasypem cyklicznym na miał bez podajnika, ale z dmuchawą co ok.3m-ce. Mi zależy, aby ta czynność trwała w podajniku możliwie krótko i była jak najmniej uciążliwa, bo wykonywana jest częściej.

 

Chciałbym zacząc od omówienia w dalszej części retorty klasycznej, która jeszcze często występuje w konstrukcjach tzw ślimakowych.

Zrobiłem wyjątkowo prosty szkic, aby dać przyczynek do dyskusji. Zwracam uwagę na kolor czerwony. Ten palnik czy tez taki palnik znany jest w Polsce od ok. 94-96r.

Podobno przybył do nas z Anglii. Historię zostawiam na boku, uwagę zwracam na dysze powietrza antyspalinowego. W klasycznych palnikach sa to najczęściej 3otworki wykonane pod kątem ok.45stopni. Ich zadaniem jest minimalizacja cofania dymu do kosza.

 

Ciekawa właściwość palnika klasycznego, napowietrzenie jest równomierne na około tzw wieńca paleniska, ale przy pracy na wyższej mocy szlaka spada na końcu tego palnika a popiół mamy po stronie kosza. To pierwsza ciekawostka nad którą chciałbym się pochylić, czekam na Wasze opinie dlaczego Waszym zdaniem tak się dzieje.

 

Dodaję jeszcze fotkę malutkiego palnika klasycznego zrobioną z góry z widokiem na samo palenisko.

prosty szkic klasyczna retorta.JPG

samo palenisko 10-15kW.JPG

Edytowane przez Jarecki79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy według Was najważniejszą cechą kotła jest sposób czyszczenia wymiennika - czyli poziomość lub pionowość?

Jeśli tak - to to napiszcie. Może rzeczywiście tak jest?

 

Tak napisałem kilka godzin wcześniej.

Ponawiam to pytanie.

 

Jeśli jednak uważacie, że tak nie jest - to napiszcie, jaka cecha jest najważniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poziomość czy pionowość- każdy decyduje w zależności od miejsca w kotłowni oraz własnych upodobań.

Pionowy- niższy, ale głębszy. Niżej wejście w komin, niżej zasilenie. Często wybierany do kotłowni w piwnicach, najczęściej niskie piwnice są w starym budownictwie.

Poziomy - wyższy, ale płytszy. Wyżej wejście w komin, wyżej zasilenie. Często wybierany do nowego budownictwa, gdzie pierwotnie miał być gaz (kotłownie o małych gabarytach)

Ważne, aby czynność czyszczenia wymagała minimum nakładu pracy. Jako przykład najmniejszego nakładu pracy w czyszczeniu kanałów pionowych podaję kocioł TRIO.

 

Chciałbym przejść do następnego punktu, o kanałach powiedziano już wystarczająco dużo, każdy wyciągnąć może własne wnioski.

 

Spróbujmy omówić palniki, na koniec będzie wiadomo, który chcemy postawić na czele i z jakiego powodu.

Zacznijmy od klasycznego, którego szkic i fotkę wkleiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak napisałem kilka godzin wcześniej.

Ponawiam to pytanie.

 

Jeśli jednak uważacie, że tak nie jest - to napiszcie, jaka cecha jest najważniejsza.

Kazde uzadzenie trzeba czyscic lub konsrwowadz by poprawnie pracowało,przy wyboze bede uwzgednial

-cene

-wykonanie

-sprawnosc

-i nie chce tracic czasu w kotlowni,ma sie palic i najbardziej ekonomicznie

A co do czyszczenia to chodzilo mi o zasyp i czyszczenie kanalow przy jednym brudzeniu do zasypu i tak trzeba sie odpowiednio ubrac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poziomość czy pionowość- każdy decyduje w zależności od miejsca w kotłowni oraz własnych upodobań.

Pionowy- niższy, ale głębszy. Niżej wejście w komin, niżej zasilenie. Często wybierany do kotłowni w piwnicach, najczęściej niskie piwnice są w starym budownictwie.

Poziomy - wyższy, ale płytszy. Wyżej wejście w komin, wyżej zasilenie. Często wybierany do nowego budownictwa, gdzie pierwotnie miał być gaz (kotłownie o małych gabarytach)

Ważne, aby czynność czyszczenia wymagała minimum nakładu pracy. Jako przykład najmniejszego nakładu pracy w czyszczeniu kanałów pionowych podaję kocioł TRIO.

 

Chciałbym przejść do następnego punktu, o kanałach powiedziano już wystarczająco dużo, każdy wyciągnąć może własne wnioski.

 

Spróbujmy omówić palniki, na koniec będzie wiadomo, który chcemy postawić na czele i z jakiego powodu.

Zacznijmy od klasycznego, którego szkic i fotkę wkleiłem.

Nie mam kotla i nie wiem jakie wymiary kotlowni beda dobre dla danedo typu kanalow. Moja kotlownia to 4,6m2 czy to oznacza ze jest ona za mala i nie powinienem brac pod uwage kotly z kanalami pionowymi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ranking jest to klasyfikacja w kolejności wartości liczbowych, przyporządkowanych według określonych kryteriów. Ważne jest więc, żeby operować w nim cechami wymiernymi liczbowo – bo bez liczb nie ma rankingu. Taki ranking jest rankingiem obiektywnym.

Możliwe jest także robienie rankingów opartych na cechach niewymiernych liczbowo, jednak w takich przypadkach trzeba tym cechom przypisać tzw. „wagi”, czyli ilość punktów od „0” do „?”, którą to ilość w sposób subiektywny przyznają „rankingotwórcy”. Wyniki te sumuje się i uśrednia, tworząc w ten sposób rankingi w poszczególnych funkcjach użytkowych lub grupach funkcji o podobnym znaczeniu oraz ranking globalny. W ten sposób tworzą się rankingi subiektywne, np. rankingi oprogramowania komputerowego czy rankingi szkół wyższych, które także mogą być dużą pomocą przy dokonywaniu wyboru lub analizy trendów.

W przypadku rankingów subiektywnych niezmiernie ważne jest, aby tworzyła je jak największa grupa „rankingotwórców”, wystawiająca oceny wyłącznie na podstawie sprawdzonych przez nich walorów użytkowych – powtarzam: sprawdzonych, a nie wyobrażonych sobie.

I druga niezmiernie ważna cecha takiego rankingu – dobranie do poszczególnych funkcji użytkowych „wag” odpowiadających ich rzeczywistemu znaczeniu praktycznemu. Cecha najistotniejsza powinna mieć „wagę” najwyższą np. 0-50 czy 0-40, a cechy mniej istotne np. 0-5, o-10 czy 0-20, w zależności od ich znaczenia praktycznego. Takie ustalenie „wag” jest początkiem każdego rankingu. Od jakości tej operacji zależy wartość rankingu.

Jeśli rzeczywiście chcecie tworzyć taki ranking kotłów, a nie tylko pod przykrywką pojęcia „ranking” promować „swoje” wyroby, to zabierzcie się do ustalania „wag” cech użytkowych kotłów. A po ich ustaleniu załóżcie nowy wątek np. „RANKING KOTŁÓW RETORTOWYCH”, dobrze opiszcie te zasady i rozpocznijcie zbieranie danych. Ktoś to musi moderować i kierować, aby drogą konsultacji odrzucać „głupie” wpisy, których nie należy brać pod uwagę. Myślę, że SUSPENSER bardzo dobrze spełniłby tę rolę i chętnie ją przyjmie.

Reszta jest już stosunkowo prosta.

 

Wróćcie do tego. Jeśli SUSPENSER nie chce, to może Jarecki.

Ale podstawą jest ustalenie cech i "wag". Bez tego nic nie będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...