Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie od użytkowników piecy Ogniwo Eko: czy kosz zasypowy można zamontować samemu z lewej lub prawej strony, czy trzeba to już przewidzieć na etapie zakupu?

Nie robiłem tego bo zamówiłem tak jak ma być . Nie Bedzie jednak problemu ze zmiana z lewej na prawa lub odwrotnie bo kocioł ma po prostu zaślepiona przeciwna stronę a zaślepka jest na 4 śrubach rozstawem odpowiadających otworom w kołnierzu palnika.

Jeśli mogę wtrącić par słów odnośnie doboru dmuchaw i jej sterowania.. Do właściwego spalenia porcji paliwa potrzebna jest - wiadomo, odpowiednia ilość powietrza. Nie za mało i nie za dużo. Właściwy dobór dmuchawy i odpowiednie jej sterowanie w określonych warunkach ( mam na myśli ujemną temp. zewnętrzną np. - 20*C) załóżmy że jest właściwa. Teraz pytanie: Jak zareaguje " inteligentny " sterownik kotła ( nie wymieniam nazwy ) i czy w ogóle zareaguje na zmiany temperatury zewnętrznej do powiedzmy + 10*C?. Wiadomo, że na pracę dmuchawy nałoży się różny ciąg kominowy, inny przy dużej różnicy temperatury, a inny przy małej. W praktyce w zwykłym sterowniku dwustanowym musiałem korygować poziom siły nadmuchu. Szczególnie dobitnie widać to, gdy grzejemy tylko CWU latem.

A jak to jest w najlepszych sterownikach dostępnym na rynku ?

Zareaguje

…Problemem jest mnogość dmuchaw na rynku i mnogość sterowań.

Niektóre sterowania nie są w stanie dobrze wysterować całej krzywej danego typu dmuchawy.

Tu jest jeden z kłopotów, który mogłeś napotkać w swoich testach.

Jak widzisz np. po koledze Jack18 to, że ma DM32SF nie zmieniło faktu gorszej jakości spalania na palniku (pali się w rogu przy koszu a na końcu paleniska niedopala.

Instytut konkurencyjny twierdzi, że właściwy dobór palnika (pod warunkiem jego dobrej konstrukcji) polega na mocy większej o ok.20% od mocy kotła, aby spalało dobrze i całkowicie.

Czegoś nie rozumiesz.

Zacznę od końca Twojego wywodu. To prawda, że właściwie dobrany palnik powinien mieć moc o ok.20% większą od mocy kotła (mocy nominalnej). Ale co to znaczy? Co to jest moc palnika? Co to ma wspólnego z mocą dmuchawy?

Ano – po kolei. Przede wszystkim - O MOCY PALNIKA DECYDUJE WYDAJNOŚĆ DMUCHAWY. Tak, tak – WYDAJNOŚĆ DMUCHAWY. Bez dmuchawy każdy palnik ma moc równą zero, niezależnie od swojej konstrukcji. Weźmy więc dla przykładu dmuchawę DM32SF, o wydajności nominalnej 180m3/h. Ta wydajność dmuchawy umożliwia uzyskanie mocy palnika 40-45kW (co widać na pokazanym przeze mnie wcześniej wykresie A) - w każdym palniku, czy to Burner-S, czy Brucer lub Ekoenergia, czy jakiś inny. Ciśnienie w komorze powietrznej palnika jest wtedy wysokie (w przypadku Burnera-S wynosi ono 160-170Pa).

Jeśli chcielibyśmy uzyskać z tego palnika większą moc – nie uzyskamy jej, bo nie ma możliwości zwiększenia ilości powietrza. Jeśli chcemy taki palnik zainstalować w kotle np. o mocy nominalnej 20kW – to musimy ograniczyć jego wydajność do ok.24kW (tak jak pisałeś - o 20% więcej niż moc nominalna). To można zrobić poprzez zdławienie dmuchawy przysłonką na wlocie (jak piszesz) lub redukcją jej obrotów, jednakże w obu przypadkach ciśnienie w komorze powietrznej palnika spadnie (w przypadku Burnera-S do 25-35Pa, co widać na pokazanym przeze mnie wcześniej wykresie B). Mamy więc do dyspozycji tylko bardzo mały „wycinek charakterystyki pracy”( jak piszesz), bo tylko od 30Pa do 0. A co będzie, jeśli zechcemy wsadzić ten palnik do kotła 17 lub 12kW?

Jak tu więc sensownie uzyskać niższe moce palnika (tak jak u kolegi Jack18 )? Bez odpowiedniego ciśnienia powietrza? To oczywiste, że złoże paliwa nie będzie wtedy dobrze napowietrzone – to powietrze nie ma „siły”. Powiesz pewnie, że to skutek złej konstrukcji palnika. Tak – masz rację. To rzeczywiście skutek złej konstrukcji palnika – tyle tylko, że pod pojęciem palnika należy rozumieć palenisko wraz z dmuchawą, bo dopiero to tworzy palnik. Jeśli więc chcemy mieć w kotle palnik o mocy 24kW – to musi on tę moc uzyskiwać przy pełnym ciśnieniu powietrza (w tym przypadku przy 160Pa) i przy 100% ilości obrotów. Mamy wtedy do dyspozycji całą „charakterystykę pracy” dmuchawy, a nie tylko jej bardzo mały wycinek. A tego nie zrobisz za pomocą przysłonki lub redukcji obrotów dmuchawy. I nie pomoże tu żaden sterownik, bo sterownik nie zwiększy ciśnienia powietrza. A palnik – jak napisałem wcześniej – mając zbyt dużo powietrza będzie topił popiół, zaś mając zbyt małe ciśnienie powietrza będzie palił częścią złoża.

Panowie i Pania czy zakup kotla moze poczekac do konca czy generalnie instalacje CO i CWU mozna zrobic wczesniej i tylko podlaczenia zrobic juz jak kociol dowioza? Czyli prosciej czy instalacja ma byc robiona pod konkretny kociol?

Według mnie przecież możesz montować grzejniki czy podłogówkę i zasilania doprowadzić do kotłowni , a jak kupisz piec to podłączysz.....ale może ktoś ma inne zdanie na ta kwestię, :)

Jorgo ma rację, swoj wpiąłem w istniejaca juz instalacje i teraz mam dwa piece, stary piec ma ok 13 lat i jest na tyle nie oczytany że o punkcie rosy nie slyszal i rdza sie go nie ima, Ogniwo teraz bryka na 46° i nigdzie woda sie nie wykrapla. Kosz z latwoscia mozna samemu przeniesc na druga strone, sam go odkrecilem i wyjalem brucera zeby latwiej bylo wniesc do kotlowni. Edytowane przez darase

Widziałem ten model kotła na badaniach w Łodzi, uważam,że jest dobry.

A ja bym go nie kupił nawet za darmo nie wziął,mieszkam 10km od producenta Lazar bo to on robi piecwe dla Klimosza i byłem na hali produkcyjnej,kiedyś był moim nr 1 ale wybrałem lepszy automat.

Paru znajomych go ma i klną na czym świat stoi,a to woda się zagotuje a to w piecu wygaśnie.

Osobiście odradzam no i cena odstrasza.

Zawijan mnie nie interesuje konkurencja z Tobą.

Ja bym chciał wymienić uwagi, doświadczenia. Zgłosic uwagi, to co mi wychodzi w praktyce, bo może warto poprawić....

np. próbowałem ten palnik Ewmar-Ness, bardzo fajnie chodzi <15kW, tyle,że nie wiem jak się sprawa z nim skończyła?

Udało im sie utrafić z wielkością paleniska pod mniejsze moce kotłów.

A ja wyskoczę trochę z innej beczki.Piszecie o przewymiarowanych dmuchawach,że pracują z wysoka mocą ,ale nikt nie bierze pod uwagę kwestii ciągu komina.O co mi chodzi?Może się mylę ,ale za duży ciąg komina powoduje ,że powietrze zostaje wysysane i dlatego wentylator pracuje z zwiększoną mocą.Na moim przykładzie mogę stwierdzić,że po otwarciu wyczystki(wyciora) pod rurą kominową wentylator sobie zaczął stabilniej pracować oraz spadła temp spalin.

Dodaje zdjęcie jak to zrobiłem ,zarazem wykorzystałem to coś do wysysania unoszącego się kurzu podczas wybierania popiołu :)

09012011179 [800x600].jpg

minertu kilka razy o tym juz pisałem.

Właśnie z tego powodu uważam,że dmuchawy powinny mieć ową przysłonke z boku, której brakuje DM32SF a którą ma WPa07

Inna metoda to jakies siatki-filtry, gąbki przykładane do otworu zaciągającego powietrze, cały czas wspominam, że kotłownie i kominy to nie idealne warunki laboratoryjne.

Niektóre rzeczy zwyczajnie wychodzą w użytkowaniu i potrzeba wymiany opinii, aby pewne kwestie wyłapać.

ps. w przypadkach zbyt dużego ciągu kominowego pomaga czasami lekkie rozszczelnienie drzwiczek popielnikowych.

minertu kilka razy o tym juz pisałem.

Właśnie z tego powodu uważam,że dmuchawy powinny mieć ową przysłonke z boku, której brakuje DM32SF a którą ma WPa07

Inna metoda to jakies siatki-filtry, gąbki przykładane do otworu zaciągającego powietrze, cały czas wspominam, że kotłownie i kominy to nie idealne warunki laboratoryjne.

Niektóre rzeczy zwyczajnie wychodzą w użytkowaniu i potrzeba wymiany opinii, aby pewne kwestie wyłapać.

ps. w przypadkach zbyt dużego ciągu kominowego pomaga czasami lekkie rozszczelnienie drzwiczek popielnikowych.

Gdy rozszczelnimy drzwiczki to wtedy dostanie się lewe powietrze do komory i zwiększy się ciąg ,czego raczej nie chcemy bo ilością powietrza jaka ma być podana do palnika steruje sterownik odczytując temp spalin.Za duży ciąg powoduje,że dmuchawa pracuje o wiele bardziej,musi dostarczyć więcej tlenu,który został wyssany ,z wysysaniem tegoż ciepłego powietrza powoduje wzrost temp spalin w skutek czego ciepło jest wysysane do komina.

Ja zmniejszyłem ciąg kominowy takim sposobem,że wprowadziłem rurę do wyczystki pod rura z pieca,ogólnie ciąg jest ten sam ale nie wysysa powietrza z pieca tylko rura z piwnicy w skutek czego ciepło pozostaje w piecu a nie w kominie.

Zawijan mnie nie interesuje konkurencja z Tobą.

Ja bym chciał wymienić uwagi, doświadczenia. Zgłosic uwagi, to co mi wychodzi w praktyce, bo może warto poprawić....

np. próbowałem ten palnik Ewmar-Ness, bardzo fajnie chodzi <15kW, tyle,że nie wiem jak się sprawa z nim skończyła?

Udało im sie utrafić z wielkością paleniska pod mniejsze moce kotłów.

Ja z Tobą wcale nie konkuruję. Bo i w czym?

Chcesz wymieniać uwagi i doświadczenia - to wymieniaj. Ja właśnie to robię.

Co do palnika Ewmar-Ness - to też nie wiem. A co, dalej się pojawia na rynku?

Mam taką informację. W grudniu otrzymaliśmy z Urzędu Patentowego informację o udzieleniu patentu na Brucera. Do tej pory był on chroniony słabo, za pomocą wzoru użytkowego. Teraz będziemy mieli większe możliwości reakcji na różne "podróbki". Ale z drugiej strony - skoro są podróbki - to wyrób chyba jest niezły, bo komu by się chciało podrabiać byle co.