Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No, to prawda, Jarecki.. nie wiedziałem, że wreszcie ktoś zmądrzał. Nie śledzę tego.. być może nawet mój economic 3000 też tak działa, ale nie używam jego trybu pogodowego, bo nie kupowałem zaworu z siłownikiem i czujników zewnętrznych ze sterownikiem pokojowym. Ma nawet wersję radiową. Podłączyłem tylko czujniki na c.o., chociaż w trybie sterownia na ręcznych nastawach, nie mają znaczenia.

Straszysz ludzi tymi zawleczkami i a to w ogóle nie jest problemem obrotowej retory. Zwłaszcza zaś paląc samym miałem. Raz tylko zdarzyła mi się ta dziwna przygoda, kiedy paliłem czeskim super eko groszkiem węgla brunatnego, którego w czasie palenia rozrywa. Dziwnym trafem"wstrzelił" ziarno przez szczelinę nadmuchową pod kołnierz i wówczas obrót go podniósł ukośnie i zablokował.Wystarczyło obniżyć deflektor, co zresztą producent przewidział dla paliw niskokalorycznych i wszystko grało jak trzeba. Spaliłem go 2t i zdarzenie już się nie powtórzyło.

Przyjrzałem się retorcie szczelinowej typu Brucer 25kW.To jest ogromne palenisko! I tak nisko rozpalane nad podajnikiem! A co latem? Jak to utemperować. Peletami w tym chyba niebezpiecznie palić?

lee28, i tak też twierdzi Jarecki, to jest wersja bez przestoju z przedmuchem

Zazdrośnica metraż to tylko wstępna orientacja.. jest kilka innych czynników jeszcze, które należy brać pod uwagę. Ten schemat bazuje na pewnym standardzie obecnej technologii budowlanej. W sumie jest dość miarodajny.

daga nie lamentuj nad kominem. Jest OK, spokojnie wystarczy. Byle wychodził nad dach :lol:

Rodowity, zawleczki kosztują grosze, dosłownie,. Kupiłem kiedyś tam, kilka na wszelki wypadek za dwa, trzy zł. Weź sobie jedną na wzór, by kupić tego samego rozmiaru.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Palnik Brucera bardziej brudzi... nie bardzo rozumiem w jakim sensie? Może inaczej palnik Brucera potrafi zadymić jak mamy słaby ciąg komina, wówczas po otwarciu klapy kosza faktycznie może być dym, a to powoduje osiadanie kurzu.

Palnik w Brucerze jest bardzo nietypowy i niespotykany do tej pory, jest prostokątny a napowietrzenie jest szczelinowe w połączeniu z górnymi otworkami. Tutaj popiół spada w 90% tylko na boki. Mendras, ten palnik faktycznie jest wielki, jego regulacja mocy to 15-40kW, nie poleca się go montować w kotłach mniejszych jak 25kW. Rozwiązanie na tyle dobrze weszło w rynek,że pojawiła się już konkurencja w Brzegu z identycznym rodzajem paleniska, ale u nich jest juz ono mniejsze, ślimak podający stalowy a regulacja mocy max. do 25kW. Szczelinowe rozwiązanie bardzo dobrze spala miał a brak obrotu powoduje,że nie ma się co zablokować. Stąd taka popularność tego palnika w ubiegłym sezonie.

DTR palnika brucer wskazuje jako paliwa miał, groszek, groszek węgla brunatnego oraz pellets, paliwa w granulacji 0-31,5mm

Sam użytkujesz palnik obrotowy, to wiesz,że kultura pracy przy obrocie jest nieoceniona i ten typ paleniska najlepiej z konstrukcji ślimakowych dopala paliwa, szczególnie słabszej jakości. Z drugiej strony mechanizm obrotowy to kolejny element, który może sprawić kłopot, Ty dasz sobie radę, ale większość użytkowników jest zielona i rozkłada ręce. W temacie retort obrotowych najbardziej popieram instrukcje z firmy pancerpol, jak ktoś zamawia kocioł skam-p z tą retortą to dołączany jest film na dvd z obsługą, czegos takiego nie prezentuje do tej pory żaden inny producent. W palniku obrotowym dochodzi cena elementów ruchomych, one się zużywają, także za 2-3lata przyjdzie wymienić albo koronke albo inny element.

Daga kocioł abyś go umiała wyczyścić.

Jak ma być to model ślimakowy, to dla wygody obsługi poszukaj górnokanałowej budowy wymiennika. Czyli kanały dymne rozchodzące się od paleniska tylko w górę. Unikaj konstrukcji, które mają tylne pionowe kanały.

Jak kupisz kocioł z tylnymi pionowymi kanałami, to sadze będziesz musiała czyścić od przodu, od góry i wybrać na dole z wyczystki za koszem.

Jak kupisz kocioł górnokanałowy, to sadze będziesz czyścić albo tylko z przodu, co jest najwygodniejsze, albo w przypadku pionowych rur tylko od góry a wszystko spada poprzez retortę do popielnika.

Wybierz model ze sterowaniem pid, na rynku są modele: Ognik pid elektro-mizu, perfekt pi, rc09pid firmy tatarek. Algorytm pid za Ciebie będzie dobierał dawkowanie i nadmuch, wystarczy go raz na początku ustawić do danego palnika i jego mocy, dalej działa już samodzielnie.

Moja rada kocioł o budowie górnokanałowej ze sterowaniem z algorytmem pid. Jaka retorta, musisz sama przemyśleć czy tradycyjna na ekogroszek, czy obrotowa, czy jeszcze jakaś inna.

Obawiam się, że ja mogę mieć mały ciąg, bo komin fi 20cm, a wysokość 5 z kawałkiem. Nie wiem czy palnik Brucera sobie z tym poradzi. Pisałam, że 25kW i mam nadzieję, że taki wystarczy. Powierzchnia do ogrzania 100m na razie , bo za jakiś czas, trudny do przewidzenia, dojdzie poddasze 150m. W domu jest rekuperator z GWC i kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Jeszcze jedna sprawa do Dagi

177 na 240cm to maleństwo... miejsce w zasadzie pomyślane pod gazowy kocioł wiszący..

Jak chcesz się w tym pomieścić to tylko budowa górnokanałowa.

Obrazowo kocioł ślimakowy, górnokanałowy z palnikiem obrotowym ma wymiary ok. 95cm głębokości z czopuchem, ok.150cm wysokości, ok. 120cm szerokości razem z koszem i palnikiem. Tutaj mała uwaga, producenci palników żądają,aby w kotłowni było miejsce w szerokości pozwalające na demontaż palnika. Zatem do szerokości gabarytowej kotła ok.120cm musisz doliczyć ok. 60-80cm miejsca dla obsługi. Np. palniki pancerpol obrotowe mają na tyle fajna budowę, że można je rozebrać na pół do demontażu jak istnieje taka potrzeba. Zatem palnik zostaje w kotle a wyciąga się sam ślimak z połową zewnętrznego korpusu.

Najładniej spalają palniki obrotowe, jak będziesz stosować suchy opał to będzie ok.

Komin ma dobre fi, tylko ta wysokość, przy 5,5metra powinno być raczej dobrze, ale lepiej dla takiego komina wybrać raczej palnik obrotowy i bezwzględnie wymiennik kotła górnokanałowy, w takim spaliny łatwiej, z mniejszymi oporami trafiają do komina.

Dzięki Jarecki79 za pomoc. Kotłownia jest w kształcie litery L, a tewymiary to tylko pod kocioł z podajnikiem. Musze jakoś tam go upchnąć. Podsumowując: kocioł ślimakowy, górnokanałowy z palnikiem obrotowym. Podaj mi jeszcze jakiś kocioł, żeby wszystkie te elementy zawierał. Druga strona kotłowni może być na suszenie opału.

Daga, w kominie liczy się ciąg a nie jego wysokość, a poza tym w kotłach z nadmuchem jest nadciśnienie, więc byle był szczelny wlot do komina to przepchną spaliny jak nic. Co do kotła, ciasno cholernie u ciebie.

Mógłby być Hef Maximus (tłokowy) ma 25kW. Tłokowe są wąskie. A ten ma wymiennik szafkowy z półkami i otwarciem do nich na wąskim boku oraz czopuch do góry. Do ustawienia u ciebie idealnie. Musisz zapytać o wymiary.

Hef maximus został wyprodukowany dopiero w tym sezonie, nie wiem czy warto ryzykować produkt bez doświadczenia na rynku. Hef nie produkował kotłów tłokowych także w tym wypadku raczej bym się wstrzymał 1rok na naniesienie korekt do tego modelu. Na zdjęciu na stronie głównej jest ze sterownikiem ognik pid, ale program do wersji tłokowej był rozwijany w oparciu o kocioł OPAL i pod te nastawy mają dostarczony sterownik. Tego jestem pewien, bo brałem udział przy pracach a w zasadzie głównie przy testach i poprawkach nad tym sterownikiem do wersji tłokowej.

Wymiar maximusa to 150cm długości, ale jest kompletnie nieustawny w przypadku Dagi, bo z jednej strony na długości ma rozpalanie i drzwiczki do wyczystek a z drugiej podajnik. Wymaga zatem sporo miejsca z obu stron, w żaden sposób nie jest zatem ustawny. Musi stać bokiem na ścianie a czopuch wyjdzie pewnie do góry. W tym wypadku dla niego dobrze by było, aby komin był na środku.

Szkic pokazuje,że szuflada jest mniej więcej w połowie wysokości kotła, co z kolei przekłada się na malutki kosz zasypowy. Mając spore doświadczenie w konstrukcjach tłokowych na podstawie informacji na stronie zaryzykuję opinię,że skok tłoka jest krótki, a to bardzo istotna kwestia jeżeli chodzi o zabezpieczenie kosza przed cofką płomienia w konstrukcji tłokowej. Ponieważ mechanizm jest mimośrodowy to bardzo prawdopodobne jest,że zastosowano szybko obrotową przekładnię, co będzie się przekładało na kulturę pracy.

Tłokowy zostawia trochę brudu a Daga chce tego uniknąć.

To prawda,że modele tłokowe są węższe, ale są długie. Długośc tłokowego przy górnych kanałach to ok. 150-160cm, do tego doliczyć do długości miejsce na obsługę tłoka i kicha.

Rodowity, zawleczki kosztują grosze, dosłownie,. Kupiłem kiedyś tam, kilka na wszelki wypadek za dwa, trzy zł. Weź sobie jedną na wzór, by kupić tego samego rozmiaru.

Grosze, grosze.... Rezerwę dostałem łaskawie gratis, ale za ekstra klin Pan instalator chciał..... 50 zł... Grosze, grosze :D

P.S. gdzie mozna kupić garść kilka klinów za naprawdę groszę...?

Rodowity, zawleczki:

zawleczka maszynowa 5 x 50mm

lub

śruba M5 gatunek stali z tego co pamiętam min. 5.8 a najlepiej śruba imbusowa utwardzana gatunek chyba 7.8 z tego co pamiętam. To najlepszy materiał na zawleczkę, zrywa się przy przeciążeniu, a jednocześnie jest trwały.

lub

sworzeń stalowy okrągły o średnicy 5mm ze stali węglowej

To kupisz w sklepie metalowym lub jakims markecie budowlanym, generalnie tam gdzie gwoździe i śrubki.

Daga, w kominie liczy się ciąg a nie jego wysokość, a poza tym w kotłach z nadmuchem jest nadciśnienie, więc byle był szczelny wlot do komina to przepchną spaliny jak nic. Co do kotła, ciasno cholernie u ciebie.

Mógłby być Hef Maximus (tłokowy) ma 25kW. Tłokowe są wąskie. A ten ma wymiennik szafkowy z półkami i otwarciem do nich na wąskim boku oraz czopuch do góry. Do ustawienia u ciebie idealnie. Musisz zapytać o wymiary.

Poleciłbym sprawdzony , produkowany kilka lat i w miarę dopracowany kocioł PROTECH KARO 25kW.Również wąski, ma wymiennik szafkowy z półkami i otwarciem do nich na wąskim boku oraz czopuch do góry.Zasobnik dowlonie montowany : lewy/prawy.Dostep do wymiennika , palnika, popielnika na wąskim boku - wszystko z jednej strony .Mozna go więc dostawić duższym bokiem do sciany.

TYLE ŻE JEST TO "TŁOK" nie retorta.

arthek, wszystko prawda, tyle,że Daga szuka retorty a nie tłoka.

Sam również jestem zwolennikiem tłokowych i osobiście stawiam na model OPAL, już 9 lat na rynku. Tyle,że tłokowe nie są tak "czyste" jak ślimaki i mają mniejsze kosze.

Jak mówisz o kotle protech, który jest aktualnie na stronie producenta to przecież ten kocioł również ma w długości drzwiczki z jednej strony a podajnik z drugiej. Czyli ponownie powinien mieć z obu stron miejsce. Tak jak napisałeś bokiem na ścianę, ale ponownie czopuch do góry na środku konstrukcji. Sorki, ale takiego to sie nie ustawi w tych wymiarach kotłowni. Konstrukcyjnie jest zblizony do tego nowego hef-a, widać skąd zaczerpnięto pomysł na maximusa...

W sytuacji opisywanej przez Dagę naprawdę należy szukać kotła ślimakowego.

arthek, wszystko prawda, tyle,że Daga szuka retorty a nie tłoka.

Sam również jestem zwolennikiem tłokowych i osobiście stawiam na model OPAL, już 9 lat na rynku. Tyle,że tłokowe nie są tak "czyste" jak ślimaki i mają mniejsze kosze.

Jak mówisz o kotle protech, który jest aktualnie na stronie producenta to przecież ten kocioł również ma w długości drzwiczki z jednej strony a podajnik z drugiej. Czyli ponownie powinien mieć z obu stron miejsce. Tak jak napisałeś bokiem na ścianę, ale ponownie czopuch do góry na środku konstrukcji. Sorki, ale takiego to sie nie ustawi w tych wymiarach kotłowni. Konstrukcyjnie jest zblizony do tego nowego hef-a, widać skąd zaczerpnięto pomysł na maximusa...

W sytuacji opisywanej przez Dagę naprawdę należy szukać kotła ślimakowego.

Wiem, że szuka retory ale skoro była mowa o tłokach , więc przytoczyłem kociołek który posiadam.

Sam mam niewielką kotłownię i wlot do komina w samym narożu sciany.Mimo wszystko Kociołek dało się bez problemu dopasować.

Nie tylko maximus zaczerpnął rozwiązania z Protecha. Kopią zdaja się być Sas eco, Defro AKM Lux i kilka innych.

Zresztą norma jest kopiowanie sprawdzonych rozwiązań.

Pozdr

177cm na 240cm to ja w tym układzie protecha nie widzę...

Dlaczego:

głębokość modelu protech liczona od drzwiczek do kosza zasypowego to w/g danych producenta niby 118cm. Teraz od strony drzwiczek musimy ten kociołek wyczyścic i ewentualnie wykorzystać palenisko awaryjne, trzeba zatem przed nim swobodnie stanąć i mieć miejsce do wrzucenia łopatą opału, myślę,że skromnie będzie chociaż 100cm na te czynności. Robi nam się już 218cm.

Czyszcząc wymiennik trzeba przecież jakoś włożyć wycior, nie wiem ile ma długość samego wymiennika, ale powiedzmy ok. 60cm , wycior musi być na tyle długi, aby wystawał przy czyszczeniu za kocioł, czyli pewnie ma ok. 100cm długości.

Z drugiej strony musimy mieć miejsce na obsługę podajnika, nie mówię,że bardzo dużo, ale chociaż 40cm. Wychodzimy zatem poza oba wymiary tej kotłowni czy miejsca na kocioł.

W tych wymiarach idzie upchnąć model opal wysoki, bo głębokość czy długość to 154cm, ale z czopuchem górnym w bok wyjdzie 135cm... Do tego dodajemy 40cm na obsługę podajnika. Z drugiej strony nie ma wyczystek, czyli nie potrzebuję tam dodatkowej przestrzeni. Wyczystki i rozpalanie jest na dłuższej ścianie wymiennika, zatem zarówno tył kotła jak i jeden bok mogą stać kompletnie na ścianie.

Tyle tylko, że Daga szuka kociołka w którym chce mało robić.

Ślimak ma większe kosze, czyli jest dłużej bezobsługowy, na głębokość jest krótki, górnokanałowy łatwo się czyści, sterowanie ślimaka jest łatwiejsze w obsłudze. Modele ślimakowe są bardziej czyste a te kryteria są w tym wypadku na czołowym miejscu.

Fajnie,że jesteś zadowolony z tłoka, to są naprawdę solidne i godne uwagi konstrukcje.

Teraz sobie znalazłam nowy ból głowy - kaloryfery ale to pewnie w innym wątku :lol:

Jarecki jest od HEF-a, a Mendras? :wink:

Po forach krąży niejaki Pan Lazar 8) piecyki sobie obejrzałam, negatywnych opinii za specjalnie nie ma, mam w sobotę propozycje obejrzenia lazara jak się uda. Serwis bliziutko. Wygląd mają przyjemny dla oka i gabarytowo też ustawne ale są jakieś leciutkie. Jedynie są trochu droższe no i niżej niż 18 KW nie ma. Są jacyś właściciele tego piecyka?

Jarecki nie jest od Hefa, ale nie przeszkadza mi to w pochwaleniu produktu innego producenta.

Kocioł lazar, podobnie jak hef, reco, rakoczy, zębiec czy skam-p premium z brucerem sekom-u zgłoszony jest w konkursie na system instalacyjny 2008roku w kategorii kotły grzewcze:

http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod08/Ramka_miniaturki.html#kg

Tam obejrzysz sobie zdjęcia zgłoszonych konstrukcji.

Jak może być 17kW to polecę do tego wszystkiego normalny skam-p z retortą obrotowa z możliwością spalania miałów.

Widzę, że będą większe problemy niż się spodziewałam. Chciałam wkleić rysunek kotłowni ale niestety nie potrafię. Na początku kocioł miałbyć tłokowy ale jak mam go używać nawet latem i żeby mi się nie znudziło to wybrałam ślimaka. Pytanie czy znajdę do mojej kotłowni. Jeżeli chodzi o wymiary to patrzyłam na Lazara ma głębokości jakieś 80cm.