Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może sie myle ale ograniczając ciag lepiej sa dopalane nawet sadze i gazy bo piec sie mniej brudzi co widze po temp spalin na wykresach .Po południu wyczyszcze piec i dam znac ile i jakie sa sadze.Do tej pory były w większości czarne.

Jeszcze raz powtórzę. Twoje obserwacje są prawdziwe.

Ale jednak gorączka jest objawem choroby, a nie jej przyczyną.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze raz powtórzę. Twoje obserwacje są prawdziwe.

Ale jednak gorączka jest objawem choroby, a nie jej przyczyną.

Dlaczego stosujemy deflektor?

Powiedzmy ,że jest to część palnika bo dopala gazy i sadze tak?To czy przesłona na wylocie nie może być częścią palnika ,jego udoskonaleniem aby sie lepiej dopalało?Nie mówie,że u wszystkich ale przynajmniej u tych co maja wysokie krawężniki :)

Wykonaliśmy klika testów przysłonięcia danych sektorów palnika (otworów), w zalezności od sytuacji mamy 2 sposoby na poprawę sytuacji.

(2 wzory przysłonięcia, które sprawdzają się w innych warunkach pracy)

Tyle,że ten kłopot dotyczy wszystkich palników a nie tylko Brucera (mam na myśli kłopot z dużym ciągiem komina). To jest tak jak mówisz z tym krawężnikiem...

Skoro w 90%przypadków praca jest dobra, to owe 10% jest odchyłką od stanu normalnego

No - WRESZCIE. Czyli można to zrobić w palniku! Tak jest. To jest prawidłowa droga. Nie tylko przy silnym ciągu kominowym. Także w ogromnej ilości innych przypadków.

Dlaczego stosujemy deflektor?

Powiedzmy ,że jest to część palnika bo dopala gazy i sadze tak?To czy przesłona na wylocie nie może być częścią palnika ,jego udoskonaleniem aby sie lepiej dopalało?Nie mówie,że u wszystkich ale przynajmniej u tych co maja wysokie krawężniki :)

Może być. Ale chyba byłoby lepiej, gdyby te gazy i sadze dopaliły się do końca w komorze dopalania, niezależnie od wielkości ciągu kominowego.

Do wysokiego krawężnika można także dorobić windę do podnoszenia samochodu. Można również wymyślić z pewnością kilka innych skutecznych rozwiązań. I zmusić producentów samochodów do ich zastosowania. Tak - to jest możliwe. Tylko czy...?

Może być. Ale chyba byłoby lepiej, gdyby te gazy i sadze dopaliły się do końca w komorze dopalania, niezależnie od wielkości ciągu kominowego.

Do wysokiego krawężnika można także dorobić windę do podnoszenia samochodu. Można również wymyślić z pewnością kilka innych skutecznych rozwiązań. I zmusić producentów samochodów do ich zastosowania. Tak - to jest możliwe. Tylko czy...?

A czy gdyby zmieniono kształt deflektora? Zamiast wypukły zrobić wklęsły i szerszy ,wtedy nad palnikiem bedzie bardziej ograniczało ruch gazów w strone wylotu i bardziej je dopali? Zmienic jego konstrukcje ,dołozyc np kołnierz z prześwitem aby bardziej części nie dopalone przytrzymać nad palnikiem.

A czy gdyby zmieniono kształt deflektora? Zamiast wypukły zrobić wklęsły i szerszy ,wtedy nad palnikiem bedzie bardziej ograniczało ruch gazów w strone wylotu i bardziej je dopali? Zmienic jego konstrukcje ,dołozyc np kołnierz z prześwitem aby bardziej części nie dopalone przytrzymać nad palnikiem.

Spalin nie "przytrzymasz" niczym. Tyle spalin ile w danym czasie "wyprodukuje" palnik - w takim samym czasie musi opuścić kocioł. Inaczej w kotle ciągle rosłoby ciśnienie spalin. Deflektor stosuje się nie w celu "przytrzymania" spalin, tylko w celu ich lepszego zmieszania z powietrzem (lepszego kontaktu z tlenem).

Wklejam fotki Ewmar-a

To co istotne:

dziura mocująca dmuchawę jest 80mm od kołnierza mocującego palnik do kotła.

przy brucerze ta odległość wynosi ok.42-43mm.

wyjaśnię może w czym jest kłopot - izolacja kotła to 40-50mm, zatem przy brucerze trzeba robić taki kominek, aby dmuchawkę odstawić lub wywalać większą, nieizolowaną dziurę montażową.

Jest też większa dziura zsypu z kosza, to pomaga przy miale węglowym.

Pomijając już ten zsyp z kosza, mocowanie dmuchawy jest elementem przeszkadzającym w produkcji. Byłoby bardzo miło dokonać jakiejś poprawki tego elementu w Brucerze.

ewm wymiar.JPG

ewm palenisko.JPG

ewm mocowanie kosza.JPG

ewm dmuchawa.JPG

Edytowane przez Jarecki79

Czyli w takim przypadku sensem było by montowanie na wylocie z pieca przesłony ograniczającej ciąg,czego Ogniwo nie posiada a szkoda choć można takie rozwiązanie zastosować w rurze kominowej ale to podnosi jej cenę.

Miałem zasypowego Zębca i tam taka przesłona była montowana fabrycznie.

Witam

A nie lepiej zamontować regulator ciągu kominowego i ustawić właściwy ciąg dla twojego pieca, jeżli masz za duży ciąg, a nie na oko. Przecież każdy producęt podaje właściwy ciąg dla danego kotła. Ja tak miałem u siebie potrzebowałem cią 18kPa a miałem 35kPa regulator załatwił sprawę.

http://images37.fotosik.pl/465/1cc27ed4a1b9daeem.jpg"]http://images37.fotosik.pl/465/1cc27ed4a1b9daeem.jpg[/url]

Edytowane przez tomcar11

Witam

A nie lepiej zamontować regulator ciągu kominowego i ustawić właściwy ciąg dla twojego pieca, jeżli masz za duży ciąg, a nie na oko. Przecież każdy producęt podaje właściwy ciąg dla danego kotła. Ja tak miałem u siebie potrzebowałem cią 18kPa a miałem 35kPa regulator załatwił sprawę.

http://images37.fotosik.pl/465/1cc27ed4a1b9daeem.jpg"]http://images37.fotosik.pl/465/1cc27ed4a1b9daeem.jpg[/url]

Mam właśnie w planach to zamontować ,ale wiąże się to z ponownym kuciem kafelek ale to nie problem.

A teraz o efektach jakie dało zmniejszenie ciągu.Nie powiem,że rewelacja ale jest dużo lepiej,sadzy mniej i w większości szare,nie lepiące się więc lepiej niż było przedtem.

W piecu (komora spalania) też jakby czyściej (na oko) no i mniej popiołu o połowę ale może to wina tego ,że zmniejszył się apetyt na groszek. Tak czy inaczej wyszło na plus :)

To i ja wtrącę swoje trzy grosze do tej przesłony na czopuchu.

W moim obecnym piecu mam takową i jej używam.Jest lekko przysłonięty przelot a dla pieca robi to sporą różnice na + ;)

Kilku znajomy podsuwałem ten temat i potwierdzają ,że wyraźnie mniej ciepła ucieka w komin! Zasyp starcza na dłużej,dmuchawka chodzi rzadziej ;)

Również uważam,że powinny być montowane w każdym piecu

Edytowane przez marcek10

Ja też potwierdzam, że mam przesłony na czopuchu ( no u mnie tą na czopuchu tego ogniwa) i też ją mam troszkę przysłoniętą . Komin mam wysoki i ciąg jest bardzo duży tak, że wydaje mi się, że z przymkniętą troszkę przesłoną kocioł pracuje stabilniej.

Nie potrafię jednak ocenić czy ma to wpływ na spalanie - no chyba żeby przeprowadzić doświadczenie w tym zakresie.

No - WRESZCIE. Czyli można to zrobić w palniku! Tak jest. To jest prawidłowa droga. Nie tylko przy silnym ciągu kominowym. Także w ogromnej ilości innych przypadków.

Czy tego co trzeba zrobić nie powinien opisać konstruktor palnika ?

Czy to normalne w tej branży, że dopiero firmy montujące palniki do kotłów na podstawie własnych doświadczeń wypracowują właściwe rozwiązania ?

Też uważam,że pewne rzeczy powinny wychodzić od producenta palnika. Tym bardziej tak intensywnie testowanego.

Niektórzy producenci sugerują wybór danych dmuchaw, informują o modyfikacjach.

Tego trochę mi brakuje... przecież to nie jest mega kłopot, aby takie dane uzupełnić.

Generalnie instrukcja brucera ma kilka braków, tj. odstaje poziomem od innych palników na rynku.

Przez jedną zimę pomagałem przy obsłudze pieca na ekogroszek. COŚ STRASZNEGO. Po każdym nasypaniu węgla, wyjęciu popiołu (i często przeczyszczeniu) wyglądałem jak górnik po nocnej zmianie. Wszystkie ciuchy do prania (mimo iż zakładałem coś na wierzch), ja do kąpieli z myciem głowy włącznie.

Teraz mam piec na pelety (... zboże, wierzbę, pestki, i ekogroszek też)- Granpal, palę peletami, nasypuje je do zasobnika w białej koszuli, popiół wyciagam raz na tydz. lub rzadziej, piec od kwietnia do stycznia czyściłem raz (10 min pracy), w kotłowni czysto, dym z komina o zapachu ogniska, żadnych problemów ze spiekami, zawleczkami, zapchaniami.

Oczywiście pelety wychodzą nieco drożej niż węgiel, ale uważam że warto