Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wrócę jeszcze do kwestii problemów na małej mocy...

Nie mam niestety czasu na pisanie, ale w krótkich wolnych chwilach czytam w dalszym ciągu ten wątek.

Bardzo trafny komentarz. I taki inny od komentarzy "ekspertów". Inny na korzyść.

Wrócę do komentowania niebawem. Trudno, czasem człowiek nie jest panem swego czasu.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

. ..... czyli na jeden stopień przed temperaturą zadaną dmuchawa zwalnia o 10% co 0,1 stopnia. Tak samo przy spadku .......

. Co o tym sądzicie?

Trochę przesadziłeś z tą dokładnością. Te 0,1 *C to może Zawijan używa w swoim laboratorium.

Ja nie twierdzę, że tego się nie da zmierzyć ale sterownik na pewno zgłupieje od częstotliwości zmian temperatury.

Zmiana wydajności dmuchawy w zależności od nastaw temperatury TAK, ale priorytetem dla dych zmian powinien być czas od ostatniego podania paliwa.

Co z tego, że wyłączy Ci się łagodnie dmuchawa, skoro parę sekund wcześniej palenisko dostało nową porcje paliwa.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam.

Trochę przesadziłeś z tą dokładnością. Te 0,1 *C to może Zawijan używa w swoim laboratorium.

Wcale nie przesadziłem, jeżeli bardziej rozciągniemy zakres temperatury to wyjdzie nam klasyczny PID, a nie o to w tym przypadku chodzi. Dla PUMY to nie problem pracować (w sensie, że mierzyć i podejmować jakieś kroki) na tak małym zakresie temperatur. Ten spadek o 1 stopień przed progiem lub jeden stopień do temperatury zadanej trwa raptem minutę do dwóch, i o taki krótki odcinek czasu chodzi. Wystarczy aby rozgrzać żar lub go trochę ostudzić.

Ja nie twierdzę, że tego się nie da zmierzyć ale sterownik na pewno zgłupieje od częstotliwości zmian temperatury.

Zmiana wydajności dmuchawy w zależności od nastaw temperatury TAK, ale priorytetem dla dych zmian powinien być czas od ostatniego podania paliwa.

Co z tego, że wyłączy Ci się łagodnie dmuchawa, skoro parę sekund wcześniej palenisko dostało nową porcje paliwa.

Ale przy pracy na histerezie tak to działa - sterownik nie przejmuje się kiedy było podane paliwo tylko czy osiągnięto temperaturę zadaną. A nawet jak było podane kilka sekund przed wyłączeniem to co? A jak nie było PIDa to myślisz, że jak to działało?

Kolego Andrzej M, tu nie ma nad czym myśleć.

Wszystkie sterowania do podajnika dostępne do tej pory a oparte na pętli histerezy tak działają.

Idą do temp. zadanej na pełnej mocy w/g nastawy ile sekund podaję, ile stoję i jak mocno dmucham. 90% tych sterowań kompletnie nie moduluje mocy nadmuchu przy zbliżaniu się do temp. zadanej. Podawane dawki są na tyle małe, że przy wpadaniu na przedmuch nie ma to większego znaczenia ze względu na pow. żaru na palniku.

Przedmuch to natomiast co ile minut dmucham, ile sekund dmucham równocześnie podając lub ewentualny osobny parametr krotności podawania....

W przedmuchu dopalam to, co podałem w nadmiarze w trybie grzania. Są też teorie, że dobra nastawa przedmuchu może polegać tylko na dodawaniu malutkich porcji paliwa kompletnie bez nadmuchu w danych odstepach czasu, aby podtrzymać żar.... Znam firmę, która to testuje i której to działa....

Można tylko teoretyzować jak chcielibyśmy, aby zwykłe sterowniki działały.

Wszystkie sterowania do podajnika dostępne do tej pory a oparte na pętli histerezy tak działają...........

.

Nie znam większości sterowników, ale to co piszesz a chyba wiesz co piszesz – to zakrawa na kpinę producentów sterowników i kotłów.

Moim zdaniem paliwo pozostawione na palenisku po wyłączeniu dmuchawy powinno być odgazowane i w postaci koksu może sobie leżeć przez czas histerezy.

....Można tylko teoretyzować jak chcielibyśmy, aby zwykłe sterowniki działały.

Ja myślę iż wymiana zdań na forum i te Twoje "spory" z Zawijanem doprowadzą kiedyś do ideału

Andrzej

Witam ,co sadzicie o tym kotle?wydaje sie interesujaca opcja

http://allegro.pl/kociol-piec-cichewicz-futura-s-dual-26-okazja-i1392902835.html

witam!

poproś producenta o dodatkowe dane czyli:pojemność wodna kotła,powierzchnię wymiennika i porównaj te dane z innymi kotłami dostępnymi na rynku.

pozdrawiam!

wojciech

http://allegro.pl/kociol-piec-cichewicz-futura-s-dual-26-okazja-i1392902835.html

Sterownik masz w tym kotle o wiele lepszy od mojego - jedynie tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że odlew żeliwnego wymiennika tego kotła jest bardzo podobny do mojego Kielara o ile nie dosłownie taki sam - co przerobiłem osobiście na swoi Kielarze i dlatego go nie polecam. Nie doczytałem jaki w tym kotle jest zainstalowany palnik to pewnie jest to jakaś retorta obrotowa - bo tak na logikę skoro się nie chwalą w ulotce, że retorta II generacji brucera lub podobna (trzeba by się dopytać producenta)

Edytowane przez czp01

Powiem tak, jak będziesz miał paliwo do bani i kocioł zasmolisz to współczuje,poczytaj warunki gwarancji,jak cie stać to kupój,nie odradzam nie polecam.Sąsiad ma żeliwniaka i trochę czasu mu zajmuje czyszczenie.

jeśli chodzi o tego producenta, to wklejam koledze jeden z paragrafów gwarancji tegoż....

§3

Warunkiem objęcia produktu ochroną 12-letniej gwarancji jest:

• Montaż i eksploatacja kotła zgodnie z instrukcją obsługi i zaleceniami producenta.

• Dokonanie rozruchu zerowego przed uruchomieniem kotła oraz coroczne przeglądy kotła. Są to usługi płatne.

• Regularne czyszczenie i konserwacja kotła wg. Instrukcji obsługi oraz indywidualnych zaleceń serwisanta.

• Wykonanie układu z zaworem mieszającym lub innymi akcesoriami, które w sposób automatyczny zabezpieczą temperaturę

powrotna czynnika grzewczego na poziomie co najmniej 50˚C.

• Napełnienie instalacji czynnikiem grzewczym wolnym od zanieczyszczeń, którego twardość i PH powinny być zgodne z normami.

Niezbędne jest aby czynnik zawierał inhibitor korozji.

za dużo obwarowań , zachodu, pułapek......ja tego nie kupuję ;p

a wszystko kosztuje!!

Edytowane przez jorgo

Witam

Mam pytanie oderwane trochę od tematu obecnej dyskusji.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym fizyczne grozi przewymiarowanie pieca. Czy oprócz zwiększenia zużycia opału oraz samego kotła coś jeszcze grozi.

Przyglądałem się trzem piecom:

1. Skam-p premium ->moc 17kW -> pow. ogrzewana 100-140 m2

2. Ogniwo Eko Plus -> moc 16 kW -> pow. ogrzewana 80-140 m2

3. Skamet Eko Retor -> moc 20 kW -> pow. ogrzewana 100-140 m2

Moje pytanie, może trochę naiwne: Przy prawie identycznych powierzchniach ogrzewanych jest taka duża rozpiętość mocy kotłów. Z czego to wynika?

Czytając ten wątek znam już opinie na temat pieców Skam-p oraz Ogniwo. A co sądzicie o piecach firmy Sekom oraz o samym piecu Eko Retor. Moja ciekawość bierze się stąd, że miałem okazje widzieć ten piec i wydawał mi się konstrukcja solidną.

Pozdrawiam

Skam-P Premium to produkt SEKOM....

Skamet to też solidna firma.

Dobór zależy od strat cieplnych budynku.

Nie chodzi o przewymiarowany kocioł, chodzi o to, że przy niektórych powierzchniach można jeszcze wybrać moc 17kW albo już 25kW i oba wybory mogą być właściwe.

Przy czym na tym samym obiekcie zużycie opału wymiennika 25kW będzie trochę mniejsze od wymiennika 17kW. To,że wymiennik ma moc 25kw nie oznacza,że z taka mocą musi pracować!!

Teraz odnoście mocy na przykładzie Skam-P Premium 17kW, napiszę obrazowo, aby było jasne (przykład dotyczy każdej konstrukcji) :

w zależności od strat ciepła budynku:

1. 110W/m2 - do 120m2 pow. do ogrzania (stare budownictwo)

2. 100W/m2 - do 135m2 pow. do ogrzania

3. 90W/m2 - do 150m2 pow. do ogrzania (nowe budownictwo klasyczna technologia bez extra dociepleń, zgodnie z oryginalnym projektem np. domy Archon)

4. 80W/m2 - do 170m2 pow. do ogrzania (nowe budownictwo, lepiej docieplone)

5. 70W/m2 - do 200m2 pow. do ogrzania (nowe budownictwo, wyższy standard izolacji od nowych, gotowych projektów)

Edytowane przez Jarecki79

Witam

Mam pytanie oderwane trochę od tematu obecnej dyskusji.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym fizyczne grozi przewymiarowanie pieca. Czy oprócz zwiększenia zużycia opału oraz samego kotła coś jeszcze grozi.

Przyglądałem się trzem piecom:

1. Skam-p premium ->moc 17kW -> pow. ogrzewana 100-140 m2

2. Ogniwo Eko Plus -> moc 16 kW -> pow. ogrzewana 80-140 m2

3. Skamet Eko Retor -> moc 20 kW -> pow. ogrzewana 100-140 m2

Moje pytanie, może trochę naiwne: Przy prawie identycznych powierzchniach ogrzewanych jest taka duża rozpiętość mocy kotłów. Z czego to wynika?

Czytając ten wątek znam już opinie na temat pieców Skam-p oraz Ogniwo. A co sądzicie o piecach firmy Sekom oraz o samym piecu Eko Retor. Moja ciekawość bierze się stąd, że miałem okazje widzieć ten piec i wydawał mi się konstrukcja solidną.

ten Skamet Eko Retort jak widzę, to ma ten sam palnik i sterownik co Skam-p , produkowany w tej samej pleszewskiej dolinie.....więc mniej więcej są to bardzo podobne piece, a co do ogniwa to jest to inny palnik i sterownik.....

Pozdrawiam

Słuchaj... tego co już wiem, to podpowiem Ci że każdy piec pracuje w zakresie mocy od....do.....

tak więc zobacz w jakich zakresach mocy pracują te piece. Ponadto mylna jest twoja teoria, że przewymiarowany piec będzie spalał więcej paliwa....jak będzie zbyt mały, to będzie pracował w wysokim zakresie swojej mocy i dopiero będzie więcej spalał...

Ja jestem laikiem, i mogę Ci tylko powiedzieć że trzeba dużo czytać, śledzić wątki, porównywać, pojeździć do sklepów i popytać o kotły różnych producentów, rozmawiać z innymi osobami posiadającymi i użytkującymi interesujące cie kotły....jak dla mnie dużą kopalnią są dystrybutorzy i monterzy...oni polecają jakichś producentów lub nie, uzasadniając swoje doświadczenia w taki czy inny sposób.......a bo to tak, a to tak.....pozdrawiam

Edytowane przez jorgo