Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam wrażenie, że nie porozumiecie się z Jareckim...

Chłop zwraca Ci uwagę, na niedoskonałości palnika w małych zakresach mocy i wskazuje na możliwości udoskonaleń, a Ty mu odpowiadasz, że...

Jeden chłop mi mówi – Panie, ten chrysler to do d… auto. Nie mieści mi się w garażu, nie mieści mi się w portfelu, a w dodatku żre jak smok. Co mu odpowiedzieć? Rzeczywiście chrysler jest duży, jest drogi i pali dwa razy tyle co seicento. Ale czy to jest do d… auto?

Drugi chłop mi mówi – Panie, te tak modne półciężarówki to do d… auta. Wiozłem teściowej zakupy taką półciężarówką. Zakupy rozleciały się po pace, cukier się rozsypał, jajka się potłukły, a w dodatku kosztowało mnie to tyle, że taniej byłoby posłać te zakupy pocztą. Co mu odpowiedzieć? Czy to są do d… auta?

A co mam odpowiedzieć chłopu, który chce, żeby ten sam palnik palił tak samo na mocy 1,5kW jak na mocy 45kW? W dodatku w kotle, w którym producent zainstalował dmuchawę o wydajności odpowiadającej mocy 90kW.

Wobec tego, to ja zapytam. Co jest złego w tym, że palnik na małej mocy pali w jednym rogu, czy z jednego boku? Moim zdaniem – jeśli nie wyrzuca do popielnika niedopalonego paliwa, to nic złego się nie dzieje. Jeśli wyrzuca niedopalone paliwo – to nie jest dobrze. Ale czy nie znacie przypadków, że palnik wyrzuca niedopalone paliwo paląc całą powierzchnią? A może przyczyna tego wyrzucania jest inna, niż palenie z boku, czy w rogu? Może byłoby warto przeanalizować całość parametrów pracy zanim wypowie się taką opinię?

A do Jareckiego, który od pewnego czasu wypowiada takie opinie, mam w związku z tym też kilka pytań. Czy ponad dwa lata temu, kiedy zaczynał sprzedawać kotły z Brucerem, miał palnik lepszy od Brucera? Jeśli tak – to dlaczego jako producent brał Brucery i wciskał je swoim klientom? A jeśli to Brucer pomimo swoich niedoskonałości był w tym czasie najlepszym palnikiem – to kiedy zauważył te niedoskonałości i jakie działania podjął jako producent kotłów?

I jeszcze jedno pytanie do Jareckiego. Czy zapomniał już, że w połowie 2009r. (kiedy to mieliśmy nieprzyjemność poznać się korespondencyjnie) w korespondencji e-mailowej napisałem mu, że dopuszczamy i zalecamy możliwość stosowania przez firmy kotlarskie swoich (opracowanych przez te firmy) systemów otworów nadmuchowych.

Branża kotlarska nie próbowała wykorzystać tej możliwości. Poza jednym wyjątkiem – firmy Ogniwo z Biecza, która podjęła się finansowania rozwoju naszych propozycji konstrukcyjnych. Zaowocowało to nowym palnikiem BURNER-S. I nie tylko. Także nowym typoszeregiem kotłów OGNIWO EKO PLUS.

Edytowane przez zawijan

Zawijan u mnie ecoal pracuje tak jak trzeba, gdy było gorąco i nie było zapotrzebowania na ciepło sterownik przechodził w stan " czuwania" , wtedy ogrzewał tylko cwu. Teraz przy włączonej pompie i stabilnym odbiorze ciepła sterownik trzyma 46st.

Tak, czasem przechodzi w stan podtrzymania. Są to jednak sytuacje ekstremalne. Normalnie dąży do pracy ciągłej.

Tak, czasem przechodzi w stan podtrzymania. Są to jednak sytuacje ekstremalne. Normalnie dąży do pracy ciągłej.

Piszecie o pracy ciągłej pompy bez sterowania pokojowego i stałej temp zadanej CO w innym przypadku jest to raczej nie możliwe aby piec nie przeszedł w stan czuwania.

Elfi widzisz tam gdzieś znak zapytania? O taki "?" w szkole Cię nie uczyli jak byłeś dzieckiem, może poszedłeś zaraz do technikum? Jak nie było pytania to czemu odpowiadasz. Jak myślisz czemu producenci zaniżają moc?, właśnie żeby sprzedać droższy piec, ta 19tka powinna być oznaczona jako słaba 15stka. Ktoś wcześniej tak napisał. Przecież napisałem że moje 150m2 jest słabo docieplone i 15kw Ogniwa daje spokojnie radę, ile jest dni mroźnych po -20st?

...to jak to jest że...

To jest cytat z Twojego "nie pytania". Rzeczywiście poszedłem z podstawówki do technikum, ale gramatykę trochę znam...

A wracając do Twojej wypowiedzi to mój producent kotła nie podaje mocy tylko powierzchnię wymiennika i uważam, że postępuje bardzo uczciwie, bo moc zależy od palnika, a odbiór tej mocy zależy głównie od powierzchni wymiennika w kotle. Więc określenie, że kocioł ma 15 czy 20kW jest równie trafne co gadanie że 19kW wystarczy na dom 150m2. Uważam, że najcelniejsze jest zgranie palnika z wymiennikiem i zapotrzebowaniem cieplnym domu.

Czy Twoje Ogniwo ma palnik Brucera? Jeżeli tak to Twoje gadanie o 15kW, które wystarcza na słabo ocieplony dom 150m2 jest nic nie warte. Ten palnik może podać 35kW - tylko z jakimi stratami przy takim małym kociołku?

Tak sobie patrzę i porównuję ;)

Ze strony Ogniwo-eko

Moc cieplna --------------------------------------- ------------------------ - 17kw -- -- --- 24kw

Powierzchnia użytkowa budynku (orientacyjnie) [m2] ------------- 80-150-------- 150-280

ze strony Sekom Skam-p

Moc cieplna ---------------------------------------- ---- 17kw ---- ----- 25kw

Orientacyjna wielkość pow. ogrzewanej ------ 70-130 ----------- 100-200

Czyli co?

Właściwie to nic. Obaj producenci mają rację...

zawijan - proszę o odpowiedź, bo chyba "umknął" Twojej uwadze mój wpis.

Cytat Napisał zawijan Zobacz post

"Tylko ta część Twojego wpisu jest prawdą.

Reszta jest – delikatnie mówiąc – dyskusyjna. Za chwilę podyskutujemy. Jeśli będziecie chcieli."

W takim razie proszę wykaż, że reszta nie jest prawdą - może w punktach, bo widzę, że działasz na zasadzie "obrzucić błotem to zawsze się coś przyklei":

1. Napisałem obrazowo, żeby każdy zrozumiał a objętość spalanego węgla zależy od powierzchni na której się spala.

2. Widziałem już taki przypadek (dobrany za słaby kocioł) w którym komina nie dawało się dotknąć ręką, a po zmniejszeniu "ciągu" wentylatora kocioł nie był w stanie nagrzać budynku - przy tak dobranym kotle straty kominowe są duże co rzutuje na zużycie węgla.

3. Teraz już wiem dlaczego "przewymiarowuje" się kotły na ekogroszek i potwierdziło się to o czym pisał nieraz Jarecki, że trochę większy kocioł spali mniej od dobranego "na styk".

Elfi pojemność wodna tego kotła to 100l z takim palnikiem kotły o takiej pojemności maja znacznie więcej niż 19kw a oto dowód http://allegro.pl/kociol-piece-kotly-z-podajnikiem-kmb-rp-plus-i1409826208.html tam jest tabela z parametrami tego pieca.

Ogniwo 24kw ma pojemność wodną 68l.

Pewnie mi odpiszesz,że powierzchnia płaszcza wodnego jest ważna ,tak jest ważna

ale patrząc na wymiary tego kotła z takim palnikiem to ten piec jest nic nie wart jak dla mnie .

Edytowane przez minertu

Co to takiego „warunki panujące w kotłowniach”, a co „warunki laboratoryjne”? Zaręczam Ci, że te same prawa fizyki i chemii obowiązują zarówno w wielkich metropoliach, jak i w środku lasu. Także w kotłowniach i laboratoriach. Jeśli zbadamy na stanowisku badawczym i stwierdzimy, że kocioł A jest lepszy od kotła B - to kocioł A będzie lepszy od kotła B także w dowolnej kotłowni. W kotłowni będą one miały oczywiście gorsze wyniki, niż na stanowisku badawczym wyposażonym w specjalistyczną aparaturę pomiarową wysokiej klasy, ale dalej A będzie lepszy od B.

.

Zgadza się, ale dla użytkownika często bardzo istotne są te aspekty, których nie badacie [ bo za to nie zapłacono ] jak np. uciążliwość czyszczenia kotła, praca na 30% mocy i dlatego wielu praktycznych rzeczy dowiadujecie się z forów od użytkowników.

To może objaśnij dokładniej co miałeś na myśli pisząc: "Skoro palnik jest wiadomo jaki a parametry pieca mówią inaczej to ja bym go nie kupił".

Teraz to się czepiasz słówek ale odpowiem Ci tak ,chodziło mi ogólnie o piece które biorą się z kosmosu (jak przed zakupem pieca 6miesięcy przeglądałem neta i nigdy się z nim nie spotkałem) a są z brucerem czy brunerem a skoro są to wiemy ,że palniki są dobre a z pieca tym sposobem chce się zrobić dobry kocioł.Ten palnik można dopasować praktycznie do każdego kotła (co w tym przypadku uczyniono skoro mamy pisać o tym piecu bo chyba na siłę tak chcesz) ale nie każdy kocioł się nadaje do tego palnika.

Zgadza się, ale dla użytkownika często bardzo istotne są te aspekty, których nie badacie [ bo za to nie zapłacono ] jak np. uciążliwość czyszczenia kotła, praca na 30% mocy i dlatego wielu praktycznych rzeczy dowiadujecie się z forów od użytkowników.

Ja myślę,że oni to wiedzą ale skoro producent nie zapłacił to dlaczego ma się o tym dowiedzieć za darmo?

Producenci na to nie patrzą,nawet nie potrafią dobrać wielkości popielnika do pieca,nie mówiąc o jakości.

Dla nich się liczy to aby piec miał certyfikat i to wszystko.

Elfi pojemność wodna tego kotła to 100l z takim palnikiem kotły o takiej pojemności maja znacznie więcej niż 19kw a oto dowód http://allegro.pl/kociol-piece-kotly-z-podajnikiem-kmb-rp-plus-i1409826208.html tam jest tabela z parametrami tego pieca.

Ogniwo 24kw ma pojemność wodną 68l.

Pewnie mi odpiszesz,że powierzchnia płaszcza wodnego jest ważna ,tak jest ważna

ale patrząc na wymiary tego kotła z takim palnikiem to ten piec jest nic nie wart jak dla mnie .

Nie zauważyłeś, że mówisz o dwóch całkiem odmiennych konstrukcjach - Ogniwo - kanały pionowe, ten drugi - kanały poziome. Ja tam nie widzę jakichś odchyłek pojemnościowych. Dlaczego więc ten drugi od razu jest nic nie wart?

zawijan - proszę o odpowiedź, bo chyba "umknął" Twojej uwadze mój wpis.

Cytat Napisał zawijan Zobacz post

"Tylko ta część Twojego wpisu jest prawdą.

Reszta jest – delikatnie mówiąc – dyskusyjna. Za chwilę podyskutujemy. Jeśli będziecie chcieli."

W takim razie proszę wykaż, że reszta nie jest prawdą - może w punktach, bo widzę, że działasz na zasadzie "obrzucić błotem to zawsze się coś przyklei":

1. Napisałem obrazowo, żeby każdy zrozumiał a objętość spalanego węgla zależy od powierzchni na której się spala.

2. Widziałem już taki przypadek (dobrany za słaby kocioł) w którym komina nie dawało się dotknąć ręką, a po zmniejszeniu "ciągu" wentylatora kocioł nie był w stanie nagrzać budynku - przy tak dobranym kotle straty kominowe są duże co rzutuje na zużycie węgla.

3. Teraz już wiem dlaczego "przewymiarowuje" się kotły na ekogroszek i potwierdziło się to o czym pisał nieraz Jarecki, że trochę większy kocioł spali mniej od dobranego "na styk".

1. Objętość spalanego węgla nie zależy od powierzchni, na której się spala. Zależy od iloczynu powierzchni i głębokości, na której się spala.

A tak naprawdę spala się nie objętość węgla, tylko powierzchnia kawałków węgla. W tej samej objętości może być mniej kawałków większych, lub więcej kawałków mniejszych. W pierwszym przypadku powierzchnia spalania jest mniejsza niż w drugim.

2. Nie przeczę, że to co napisałeś jest prawdą. Tyle tylko, że takie pisanie robi mętlik. Jaka jest najwyższa temperatura komina, którego możesz dotknąć ręką? A jaka jest temperatura komina, którą zalecają normy? I co to dokładnie znaczy "dobrany za słaby kocioł"? Rzeczywiście piszesz bardzo obrazowo, ale za to mało konkretnie.

3. Trochę większy kocioł nie zawsze spali mniej od dobranego na styk. Natomiast zawsze mniej spali kocioł o większej sprawności. Kocioł o mniejszej mocy może np. mieć większą sprawność od kotła większego. I co wtedy.

Żeby było jasne. Ja nie zarzucam Ci pisania nieprawdy w sensie kłamania, czy fałszowania. Zarzucam Ci pisanie w sposób niejednoznaczny, który może być zrozumiany różnie. W technice jednak podstawą jest jednoznaczne nazywanie rzeczy i zjawisk. Niejednoznaczność prowadzi bowiem do błędów, które mogą być niezmiernie szkodliwe, choć nie są kłamstwem.

Nie obrzucam Cię błotem. Co Ci to?

Ja myślę,że oni to wiedzą ale skoro producent nie zapłacił to dlaczego ma się o tym dowiedzieć za darmo?

Producenci na to nie patrzą,nawet nie potrafią dobrać wielkości popielnika do pieca,nie mówiąc o jakości.

Dla nich się liczy to aby piec miał certyfikat i to wszystko.

Właśnie tak.

Teraz to się czepiasz słówek ale odpowiem Ci tak ,chodziło mi ogólnie o piece które biorą się z kosmosu (jak przed zakupem pieca 6miesięcy przeglądałem neta i nigdy się z nim nie spotkałem) a są z brucerem czy brunerem a skoro są to wiemy ,że palniki są dobre a z pieca tym sposobem chce się zrobić dobry kocioł.Ten palnik można dopasować praktycznie do każdego kotła (co w tym przypadku uczyniono skoro mamy pisać o tym piecu bo chyba na siłę tak chcesz) ale nie każdy kocioł się nadaje do tego palnika.

No tak, ale dlaczego od razu zakładasz, że ten piec będzie zły? Przecież nie robi go jakiś idiota, który chce resztę życia spędzić na reklamacjach. Każdej firmie zależy, żeby jej produkty były dobre, podglądają inne konstrukcje, ulepszają. Myślisz, że pierwszy kocioł Ogniwa już był idealny? A jakie widzisz przeszkody w zastosowaniu tego czy innego palnika w tym konkretnym kotle (no może poza prostym faktem, że musi się zmieścić z jakims luzem, żeby np: spieki mogły spadać)?

Nie zauważyłeś, że mówisz o dwóch całkiem odmiennych konstrukcjach - Ogniwo - kanały pionowe, ten drugi - kanały poziome. Ja tam nie widzę jakichś odchyłek pojemnościowych. Dlaczego więc ten drugi od razu jest nic nie wart?

Tak to inne konstrukcje ale sprawność ma większa od ogniwa.A 32l pojemności wodnej to duża odchyłka.

Jak Ci wyszło, że ma większą sprawność?

Nie wyszło ,tylko przeczytałem sprawność dla danego paliwa w linku z allegro a poza tym u producenta tego kotła nie ma http://www.kotly-witkowski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=67 więc trudno o tym cokolwiek myśleć.Chyba,że to nie ten witkowski .

Edytowane przez minertu