Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK spróbuję. Kotłownia litera L ale do góry nogami, takie T, bez kreseczki po prawej stronie. Wejście do kotłowni od stony garażu jest na wprost długiej kreski T i zaraz po prawej stronie są drugie drzwi na zewnątrz a za nimi komin. Za kominem jest umywalka i rury od reku, a pomiędzy nimi chcę wcisnąć kocioł. Jest to odległośc 240cm. Póżniej skęt w lewo, czyli na krótszą kreskę litery T i tam mam zamiar suszyć groszek.

Czyli miejsce na kocioł, to głębokość 177cm(taka jest szerokość długiej kreski litery T) a długość 240cm. Kocioł i podajnik będą na długiej kresce, przyklejone do ściany po prawej stronie T a przejście i obsługa kotła po lewej stronie T.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

daga , a szerokość i głębokość tej górnej części T gdzie ma być węgiel?

..rury od reku.. idą przecież pod sufitem, nie? Jak tam z wysokością kotłowni?

.. i jeszcze, od którego miejsca te 240cm i do którego? Nie od ściany wejściowej do ściany na przeciwko?

Podaj pełne wymiary tego wnętrza od ściany do ściany. Nie masz tam okna?

Mendras

Tak jak Daga pisze, na długości ściany 240 ma stanąć kocioł. Od tej ściany do przeciwległej jest 177cm.Komin jest niżej w tej wąskiej części literki T, zatem to przedłużenie na górze na suszenie węgla nie ma już nic do rzeczy przy ustawieniu kotła.

Ponieważ ma to być kocioł ślimakowy, to powinien być tego typu:

Kocioł ślimakowy z koszem po lewej stronie. Chodzi o to, aby był górnokanałowy i płytki, bo po otwarciu drzwiczek musimy się zmieścić w wymiarze 177cm.

Zatem jak głębokość kotła po wsunięciu w komin to ok.80-85cm to zostaje nam jakieś 90cm na otwarcie drzwiczek.

no i widzisz daga, to zupełnie inny kosmos.. w tej kotłowni spokojnie zmieści się nawet mój 35kW.

Moja sugestia. Kup sobie Linga Duo 25kW standard ( nie plus) z regulatorem pogodowym economic 3000 ( z algorytmen) i rusztem obrotowym. Wersję z zasobnikiem z prawej strony. Ustaw go 40cm od ściany w pozycji, którą masz na rysunku. Z przodu pozostanie ci przejście szerokości 69cm, czyli wystarczające na swobodną komunikację. Otwarcie do kotła będziesz miała na górną boczną część kotłowni, więc zupełnie swobodne dla wszelkich czynności, rozpalanie, wyjmowanie szuflady z popiołem, czyszczenie. Z tamtej strony zmieścisz też stojący bufor z zasobnikiem c.w.u. 25kW z zasobnikiem ma 1330mm. Do komina podłącz go rurami spalinowymi typu bertrams 150. Kupiłem taniej polskie, spawane plazmowo w Unimarkecie Dzierżoniów przez Internet. Pięknie wykonane,trzeba tylko dokładnie wyszczególnić. U ciebie, dwa kolana regulowane z wyczystkami, rurę 150/500, rurę 150/1000, wkładkę jednościenną i rozetę. Z przesyłką 366 zł. Na rurze wchodzącej do komina masz możliwość zamontowania adaptera i poprowadzenia z niego rurą al ciepłe powietrze (około 40stopni) na dmuchawę. Daje to zysk jakieś 10 - 15% oszczędności na spalaniu, poprawia sprawność paleniska. W Lingu są deflektory ceramiczne i możliwość ustawienia ich na różnej wysokości, to jest rzecz wspaniała przy niższych mocach kotła. Górne palenisko pozwala na podnoszenie mocy bez regulacji parametrów nastawu. To przy ręcznym sterowaniu. Jak zdecydujesz się na Linga, to chętnie przekażę ci wszelkie szczegóły.

http://foto.onet.pl/acyjp,1sos66os1s4g

kurcze jak wstawić to zdjęcie

OK udało się, inaczej nie potrafię. Okno jest na górnej lini litery T.

http://foto2.m.onet.pl/_m/699c5aab15042bb27829f63629c6d326,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/1780ccc02d141d661c938c37671db4fc,10,19,0.jpg

:wink:

całość z płaszczowym zasobnikiem c.w.u. 140l i ręcznie sterowanym zaworem trójdrożnym, bez końcówek, pogodowej i pokojowej 15300zł (w tym 7% VAT i robocizna 1400zł). Kompletnie wyposażone podłączenie do rur starej grawitacyjnej instalacji oraz instalacji wodnej i c.w.u. Dałem im tylko rury spalin. Sam wykonałem adapter z doprowadzeniem ciepłego powietrza do dmuchawy i okap pochłaniacza kurzu i spalin nad piecem z odprowadzeniem do kanału wentylacyjnego ( jakieś 60zł plus moja robota)

Wykonała lokalna renomowana firma, znana mi od lat.

Jeszcze jedno, musisz mieć w kotłowni dopływ powietrza z zewnątrz a widzę że masz powietrze z GWC, tak? Masz tam przewidziany nawiew do kotłowni z tego systemu?

To mendras, doradziłeś mądrze nie ma co...

Zasobnik ma być z lewej a nie prawej!

Chyba,że zmieniły sie preferencje ustawienia tego kotła. Mamy komin do którego ma być podłączony kocioł, kocioł miał zajmować miejsce na wymiarze 248, który liczony jest na rysunku od komina, czyli kosz ma być z lewej.

Tutaj ma być normalny, standardowo wykonany kocioł górnokanałowy i nie trzeba kupować żadnych rur do komina, dosuwamy fabrycznie wykonany kocioł z jego fabrycznym czopuchem. Co to za rady,żeby komuś koszty niepotrzebnie nabijać? Chyba,że to coś okrągłego to wylot kominowy na boku komina, wówczas kocioł pozostaje standardowy, ale w zamówieniu kotła zaznacza się wykonanie czopucha bocznego prawego.

Wybrać kocioł, sterowanie i w zależności od preferencji retortę tradycyjną czy obrotową. Kocioł może być z rusztem awaryjnym, wygodniejsze są wodne, bo nie trzeba ich wyjmować dla palenia automatycznego i wkładać jak chcę spalać coś na ruszcie awaryjnym z jednoczesnym wygaszaniem paleniska automatycznego. wodny ma jeszcze jedna zaletę, stanowi dodatkowy bardzo sprawny punkt odbioru ciepła z palnika.

Konstrukcja górnokanałowa to taki typ wymiennika, w którym ciepło od poziomu palnika rozchodzi się tylko do góry.

Kocioł tzw. górnokanałowy jest płytszy od konstrukcji z tylnymi pionowymi kanałami.

Konstrukcja górnokanałowa ma wiele zalet:

1. Jest najwygodniejsza w czyszczeniu. W zależności od typu konstrukcji kanałów dymnych model górnokanałowy będziemy czyścić tylko od przodu kotła (np. połączenie wodnego rusztu awaryjnego z poziomymi półkami ewentualnie jakimś grilem spalinowym) albo tylko z góry w modelu w którym nad palnikiem wykonano np. pionowe sito z rur.

2. Zajmuje mniej miejsca na głębokość

3. wymaga mniejszego ciągu komina

Wadą jest to,że jest wyższa od modelu z pionowymi kanałami.

Przy modelu z tylnymi pionowymi kanałami trzeba czyścic wymiennik od góry i wybierać z boku za koszem. Jak ktoś ma wąska kotłownię, to model z tylnymi pionowymi kanałami będzie wymagał wywalenia węgla z kosza i odkręcenia kosza, aby dostać sie do dolnej bocznej wyczystki kanałów pionowych.

a HEF jest górnokanałowy?

Chcę zamówić model z bocznym podłączeniem do komina tj. z lewej strony. Zasobnik będzie z prawej.

To gdzie będzie jego wyczystka do wybierania popiołu z czyszczenia?

Wyczystka, jak napisał Jarecki, jest z tyłu za zasobnikiem w dolnej części kotła. W komplecie do kociołka dostajesz zestaw "weekendowego piecowego" czyli szczotę na wysięgniku, pogrzebacz, szufelkę i narzędzie podobne do tego jakim krupierzy w kasynach holują żetony przy ruletce. Tak wyposażony jesteś gotowy do "walki o czystość" Twojego kotła :D Proponuję dokupić latarkę czołówkę + separator do kominka :D Za pomocą szczoty i "krupierskiej łopatki" pieścisz kanały kotła ruchami pionowymi poprzez otwór na górnej powierzchni kotła. A następnie, najlepiej separatorem, poprzez dolną wyczystkę wyciągasz produkty spalania grochu....

tylko w taki sposób mogę najlepiej ustawić kocioł.

Czy ta wyczystka znajduje się tam (zaznaczenie na czerwono) z tyłu kotła?

Jeśli tak, to lipa.

Nie bardzo moge wyjść z kotłem do przodu, bo komin przy ścianie i kocioł wyjdzie na środek kotłowni.

http://img179.imageshack.us/img179/3074/skanowanie0008ar9.jpg