Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Budynek nowo postawiony około 140 m w tym 20m powierzchni garażowej- poroterm 25 +10 cm styropianu, stropy I 5cm styropian ostatni strop wylany betonem docieplony 15cm wełny mineralnej, zbiornik cwu 150l . Co do kupna pieca to tak dokładnie nie zdecydowałem bo ciężko się zdecydować żeby nie popełnić gafy w wyborze dobrego pieca. Jeżeli możecie to proszę o radę czym się kierować podczas zakupu. Dziękuję

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budynek nowo postawiony około 140 m w tym 20m powierzchni garażowej- poroterm 25 +10 cm styropianu, stropy I 5cm styropian ostatni strop wylany betonem docieplony 15cm wełny mineralnej, zbiornik cwu 150l . Co do kupna pieca to tak dokładnie nie zdecydowałem bo ciężko się zdecydować żeby nie popełnić gafy w wyborze dobrego pieca. Jeżeli możecie to proszę o radę czym się kierować podczas zakupu. Dziękuję

Witam.....tak "na oko" to 15 kW wydaje się wystarczające. Co do pieców to poczytaj sobie mój post na stronie 157 - przedstawiłem 6 propozycji kotłów wraz z linkami. Tak jak napisałem w piątek jadę do Łodzi, to dodam dane o Ogniwo i Ponarze...a może jeszcze coś........ Pozdro.

Edytowane przez jorgo
uzu

Ja mam kocioł Tilgnera. Nie wiem jak z serwisem, bo serwis u mnie na miejscu nie był potrzebny. Kontaktowałem się tylko telefonicznie z serwisantem w drobnej sprawie. Kontakt dobry, dostałem wskazówki co i jak powinienem zrobić, żeby zaradzić problemowi i zadziałało.

Generalnie, na razie jest OK.

Pytanie.Instalacje ktora mi zaproponowano do domu wyposazono w plytowy wymiennik ciepla,Czy przy kotle z podajnikiem ,polowa instalacji na kaloryfery i polowa z podlogowka jest sens stosowania takiego wymiennika?

Nie ma sensu stosowania tego wymiennika (bo lepiej zrobić instalację otwartą), a jeszcze większym nonsensem jest łączenie grzejników i podłogówki. Tylko podłogówka - wszędzie. Prosto i tanio.

Nie ma sensu stosowania tego wymiennika (bo lepiej zrobić instalację otwartą), a jeszcze większym nonsensem jest łączenie grzejników i podłogówki. Tylko podłogówka - wszędzie. Prosto i tanio.

Mam grzejniki i podłogówkę i też bez wymiennika. Nie mam z tym żadnych problemów. Nie zrobiłem wszędzie podłogówki bo mam parkiety dębowe - to jakoś mi to nie pasowało, chociaż można dać podłogówkę i pod drewno. No miałem jednak wątpliwości, że przy podłogówce może się parkiet bardziej zeschnąć.

Pytanie.Instalacje ktora mi zaproponowano do domu wyposazono w plytowy wymiennik ciepla,Czy przy kotle z podajnikiem ,polowa instalacji na kaloryfery i polowa z podlogowka jest sens stosowania takiego wymiennika?

To zależy od praktyk danej firmy instalacyjnej i konkretnych wymagań inwestora.

Rozwiązań jest cała masa, taki wymiennik może być, ale nie musi. Za dużo opcji.

Z tego co pamiętam kolega Budowniczy ma przez wymiennik.

Może poda jakie są plusy.

Zaletą może być stała praca pompy c.o. sterowana bezpośrednio ze sterownika, to zapewnia stały przepływ wody (jest to ważna kwestia, nie dobrze jak nie ma mieszania wody w kotle). Krótki obieg między kotłem a wymiennikiem cały czas pracuje. Drugą stronę za wymiennikiem steruję natomiast w jakiś inny sposób, np. termostatem dla układu grzejnikowego mogę rozłączyć pompę dystrybującą ciepło wten układ a podłogówkę sterować jeszcze inaczej....

Ja mam wymiennik. W małym obiegu (otwartym) jest kocioł i zasobnik CWU, a w dużym (zamkniętym) grzejniki i podłogówka. Chodzi toto OK.. Nie wiem czy lepiej niż gdyby było całkiem otwarte, bo nie mam porównania. W każdym razie moi instalatorzy mieli poważne zastrzeżenia do puszczania podłogówki w układzie otwartym, choć już nie pamiętam dokładnie o co im chodziło.

Trzeba też pamiętać, że wersja z wymiennikiem wychodzi drożej.

Ja mam wymiennik. W małym obiegu (otwartym) jest kocioł i zasobnik CWU, a w dużym (zamkniętym) grzejniki i podłogówka. Chodzi toto OK.. Nie wiem czy lepiej niż gdyby było całkiem otwarte, bo nie mam porównania. W każdym razie moi instalatorzy mieli poważne zastrzeżenia do puszczania podłogówki w układzie otwartym, choć już nie pamiętam dokładnie o co im chodziło.

Trzeba też pamiętać, że wersja z wymiennikiem wychodzi drożej.

Obawy instalatorów dotyczą sytuacji awaryjnej, tj. przegrzania podłogówki, jakby poszło np. 100st.c (np. z powodu jakiejś awarii sterowania czy czujnika temp.) i gdzies w podłodze rozszczelniła by się instalacja, to byłby to spory kłopot.

Pewnie to kwestia innych zabezpieczeń, ale na podłogówce to ja się nie znam. Od tego są instalatorzy.

Rozwiązań jest sporo, powtarzam zależy od indywidualnej sytuacji, instalacji i wymagań instalatora. Zawsze jest kilka poprawnych sposobów wykonania.

Nie, po stronie kotła jest układ otwarty, dopiero za wymiennikiem zamknięty.

Po stronie otwartej może też być bojler, to ograniczy liczbę pomp.

Niektóre grzejniki mają w gwarancji zapis,że mają pracowac w układzie zamkniętym a z kolei kocioł powinno się zabezpieczyć w układzie otwartym, stąd z pomoca przychodzą takie właśnie wymienniki.

Powtarzam, zależy od wielu czynników, jest wiele opcji w zależności od potrzeb.

Potwierdzam, że będzie działać bez wymiennika [ sąsiad tak ma ].

Jeśli planujesz dywany to jednak powinny być grzejniki.

Oto moje typy:

5. Termo-Eko 20 kW ze Stąporkowa. Ten piec widziałem osobiście w Castoramie w Łodzi i powiem, że zrobił na mnie dobre wrażanie. Solidne

wykonanie, spawy jak narysowane. W palenisku znajduje się palnik, konstrukcja podobny do Brucera. Pan "fachowiec" z Castoramy nie potrafił nic

na jego temat powiedzieć. ja dzwoniłem dzis osobiście do firmy Stąporkowa, ale tu także nie odpowiedziano mi konkretnie. Pan powiedział: palnik

żeliwny, lepszy od Brucera :eek:......ma spalać wszystko, ale najlepiej ekogroszek. A sterownik starego typu, ale lepszy od PID-a. Tak więc jak

producent nie chce powiedzieć.......ręce opadają. Nie znalazłem ocen użytkowników w necie na jego temat. Kanały pionowe.

link: http://www.kotlyco.pl/termo-eco,,TERMO-ECO,beff8df3ce8b19711bfc4bf12c4d19e7.html

.

Czy ten w Castoramie miał popielnik, bo widziałem tam różne tanie wersje pieców w których go nie było a palniki były umieszczone 2 cm nad dolną blachą obudowy - wyciąganie popiołu spoza palnika byłoby niezłą gimnastyką.

Czy ten w Castoramie miał popielnik, bo widziałem tam różne tanie wersje pieców w których go nie było a palniki były umieszczone 2 cm nad dolną blachą obudowy - wyciąganie popiołu spoza palnika byłoby niezłą gimnastyką.

Witam.

SUSPENSER....ten piec o którym mówisz - z retorta obrotową - to faktycznie jest jakieś 2-3 cm od dolnej krawędzi retorty do dolnej powierzchni obudowy, natomiast ten który ja oglądałem, to ma palnik kształtem podobny do brucera.....i tu jest jakieś ok. 8cm do dolnej powierzchni obudowy, ale także nie ma szuflady popielnika. W obu przypadkach brak szuflady, a na domiar tego jest czołowa krawędź dodatkowo utrudniająca wybieranie popiołu....trochę bezmyślne wykonanie przez producenta jak na mój gust..... to dyskredytuje już ten kocioł i na pewno go nie kupię.

Proszę o pomoc w doborze mocy i marki,producenta kotła

Dom porotherm 25cm plus15 cm styropian na ścianach

Ocieplenie poddasza wełna 15 cm + 5cm

Powierzchnia użytkowa 200 +50 m2 garaż,kotłownia

Zasobnik cwu 150l-180l

W lecie woda grzana kotłem.

Ogrzewanie połowa podłogówki druga połowa grzejniki.

Paliwo ekogroszek,drzewo

Byłem zdecydowany od kilku miesięcy na heiztechnik Q EKO DUO ale nie wiem czy to najlepszy wybór.troszke martwi mnie że nie ma rusztu żeliwnego do spalania drewna.Z rusztem żeliwnym byłoby chyba bezpieczniej i wygodniej.Moze jednak jestem w błędzie.

Prosze o pomoc sprawa bardzo pilna.

Najważniejsza sprawa priorytetem jest bezawaryjność kotła,cena na drugim miejscu.

Pozdrawiam