Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a HEF jest górnokanałowy?

Chcę zamówić model z bocznym podłączeniem do komina tj. z lewej strony. Zasobnik będzie z prawej.

To gdzie będzie jego wyczystka do wybierania popiołu z czyszczenia?

czyli ja potrzebuję kocioł z górnym albo bocznym podłaczeniem z prawej strony i wtedy zasobnik będzie z lewej strony.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jacek ta wyczystka powinna być za koszem, nie tak jak narysowałeś.

Jak masz ten kwadracik z napisem zasobnik to zaraz za nim.

Daga w zasadzie patrząc raz jeszcze na Twój wklejony szkic..

Możliwości masz 2, zależy jak chcesz mieć ten kociołek ustawiony:

1. Albo tak jak pisałem z koszem z lewej strony, wówczas będzie stał drzwiczkami w stronę przeciwległej ściany

2. Albo propozycja mendrasa wcale nie jest do odrzucenia. Jeżeli zasobnik miałby być z prawej strony, to kocioł można wykonać tak, aby stał drzwiczkami w stronę reku.

Przemyśl, które ustawienie bardziej Tobie odpowiada, wyślę Ci też szkic z proponowanym przez mendrasa ustawieniem, gdyby kosz miał być z prawej strony.

Jarecki, sądziłem, że jesteś mądrym facetem, ale pociskasz takie farmazony, że aż głow boli.. Nie chcę się rozpisywać, bo prześlę zdjęcia wieczorem.

Daga, właściwie powinienem ci podziękować, że zmusiłaś mnie do uporządkowania i dokońcenia reinstalacji na moim nowym dysku. Zabieram się do tego od roku :lol:

wczoraj robiłem sesję zdjęciowa w kotłowni i mam nadzieję, że uda mi się coś z tego pokazać na forum. póki co wklejam testowo rysunek

http://picasaweb.google.pl/meandras/NowyFolder#5295574445089763090

..nie wiem czemu nie wkleja si bezpośrednio

dodam tylko jeszcze, że te "straszne" koszty rury spalin, po zamontowaniu na nich adaptera, zwrócą się z nawiązką już w pierwszym sezonie.. koszt adaptera to kolejny straszny wydatek, około 50zł.. :D

Daga, podajnik jest pod zasobnikiem i ewentualne wyjęcie ślimaka od strony wejście do kotłowni. A propos, zaznacz dokładnie na tym rysunku (w cm) jak są usytuowane drzwi wejściowe oraz wyjściowe na zewnątrz i jakie mają szerokości, i jak i w którą stronę się otwierają.

a, jeszcze jedno.. wymiary wystawania ze ściany komina, ile wystaje i jak jest szeroki i jak to się ma do podanych na rysunku 190 i 248

Dokładnych wymiarów nie znam, wieczorem podam jak zmierzę, ale drzwi z garażu do kotłowni są 90 i otwierają się na kotłownie(widać na zdjęciu-szare), na lewą stronę, natomiast drzwi z zewnątrz do kotłowni są na tej ścianie o dł.190cm i są to chyba 80(otwierają się na zewnątrz).

Komin jest systemowy Zapel i dostawiony do ściany, czyli wystaje jakieś 40cm. 190cm to jest odległość od komina do ściany, na której są drzwi z garażu do kotłowni, a 248cm - od komina(wlotu) do ściany z oknem i zaplanowanej umywalki, rur reku. Wylot czy wlot jest na wysokości ok.165-170cm(chyba) i jest to trójnik pod kątem 45 stopni.

Dzięki za zdjęcia. Dlaczego kiepski pomysł (dopłacałam żeby go mieć), bo podono trzeba unikać kolanek czyli powinna być jak najprostrza i najkrótsza droga. Kanał wentylacyjny ma na 100%. Gdzie(w którym miejscu) powinnam zrobić kratkę z dolotem powietrza do kotłowni, pieca i czy może być na wylot czy musi być "Z"?

mendras

To ustawienie, które wymyśliłeś to praktykowałeś już gdzieś??

Zdajesz sobie sprawę,że czopuch w/g zaleceń nie powinien być dłuższy jak 50cm i w takim układzie wykonany pod lekkim skosem do góry.

Wykonanie czopucha skręconego w dodatku tak długiego, to będzie tylko problem ze zbierającymi się sadzami w tym odcinku.

Zrobisz jednak, jak będziesz chciała, JA TAKIE USTAWIENIE ODRADZAM KATEGORYCZNIE.

Daga będziesz to musiała czyścić. Jedyna zaleta tak wyciągniętego kotła, to szerszy dostęp do drzwiczek, ale kosztem pogorszenia ciągu komina. Więcej się nie odzywam w tym temacie, Daga jak tak zainstalujesz kocioł to się sama przekonasz, czy Twój komin ma na tyle wystarczający ciąg, żeby dał sobie radę z czopuchem bocznym o takiej długości.

To Ci mówię ze swojego już ponad 10letniego doświadczenia. Mendras ma praktykę tylko na swoim kotle.

Słusznie Daga pytasz co z obsługą podajnika. Jest on najczęściej wkładany w połowie wymiennika wodnego. Masz wystający komin, a na rysunku proponowanym przez mendrasa podajnik jest pod koszem, raczej minie komin przy wyciąganiu, bo narysowany jest czopuch za kotłem skręcony w prawo... Także trochę od ściany kocioł odstaje.

Tak przy okazji mendras, po fotce widzę,że masz sterownik recalart, zatem algorytmu pid nie masz. Nie mniej są to bardzo dobre jakościowo sterowniki i cenowo również nie są tanie. Jakość jednak bardzo wysoka. Strona producenta Twojego sterownika: http://www.recalart.com na boku dodam, że mieli bardzo ciekawe stanowisko na targach instalacje 2008 w Poznaniu.

Duża liczba postów nie uprawnia Cię Mendras do obrażania innych. W dużej części mamy podobne zdanie na kilka tematów.

Otwór wentylacyjny na wylot przez ścianę raczej musisz mieć ZET. Norma mówi,że w kotłowniach na paliwa stałe dopuszcza się wykonanie otworu prosto przez ścianę na zewnątrz budynku, ale tylko, gdy na tym samym poziomie na zewnątrz nie znajduje się grunt. Jeżeli za ścianą na poziomie posadzki jest grunt, trzeba wykonać zetkę, jej otwór wlotowy po stronie zewnętrznej w/g normy nie niżej jak na wys. 2metry od gruntu.

Tutaj jest instrukcja do sterownika recalart 3000economic:

http://www.recalart.com/Download/ECONOMIC3000_U_V3.pdf

A tutaj krótki opis:

http://www.recalart.com/index_pliki/Page2303.htm

Sterownik wcale nie jest prosty w obsłudze dla osób początkujących. Jest wysokiej jakości, ma fajny graficzny wyświetlacz.

Daga, poczytaj instrukcję i zastanów się czy wszystko z tego rozumiesz i będziesz umiała ustawić.

Zupełnie prosty jest ognik pid:

http://www.elektro-miz.com/

Instrukcja do porównania:

http://www.elektro-miz.com/images/stories/instrukcje/regulator_ognik_pid_v_7c.pdf

Podkreślam,że recalart to wysokiej klasy sterowanie. Mają więcej modeli, można obejrzeć na ich stronie, być może inny model Recalart będzie bardziej odpowiadał Twoim wymaganiom.

Jacek ta wyczystka powinna być za koszem, nie tak jak narysowałeś.

Jak masz ten kwadracik z napisem zasobnik to zaraz za nim.

Daga w zasadzie patrząc raz jeszcze na Twój wklejony szkic..

Możliwości masz 2, zależy jak chcesz mieć ten kociołek ustawiony:

1. Albo tak jak pisałem z koszem z lewej strony, wówczas będzie stał drzwiczkami w stronę przeciwległej ściany

2. Albo propozycja mendrasa wcale nie jest do odrzucenia. Jeżeli zasobnik miałby być z prawej strony, to kocioł można wykonać tak, aby stał drzwiczkami w stronę reku.

Przemyśl, które ustawienie bardziej Tobie odpowiada, wyślę Ci też szkic z proponowanym przez mendrasa ustawieniem, gdyby kosz miał być z prawej strony.

Jarecki79, czy teraz dobrze narysowałem tą wyczystkę?

Kocioł musi stać tak, jak narysowałem.

Wydaję mi się, że powinno być dobrze i z czyszczeniem i wybieraniem popiołu z wyczystki też.

Z tyłu kotła niema nic? Bo kocioł będzie dosunięty do ściany.

http://images33.fotosik.pl/450/9e2b601be0247550.jpg

Hej Jacek...

Rozumiem,że ten czopuch to jakiś na specjalne zamówienie.

Przy normalnej wersji kotła czyli gdyby czopuch był do tyłu z takim układem kosza to na 100% w tym miejscu będzie ta boczna, dolna wyczystka.

Poproś producenta, niech Ci wyśle 2-3zdjęcia i zaznaczy, gdzie jest boczna wyczystka kanałów pionowych w takiej wersji z czopuchem wykonanym na bok.

Tak na marginesie, masz super kotłownię do wstawienia tłoka, rozumiem jednak,że wolisz model ślimakowy.

Hef robi kocioł model Eko Plus właśnie z czopuchem z lewej strony.

Dzwoniłem do nich i to potwierdzili. Tu masz link do ich strony ze zdjęciem tego modelu. Nic wiecej nie dopłacam.

Także ten model też pasuje mi do kotłowni.

W sumie to zdecydowałem się na HEF-a. Kilku znajomych ma ten kociołek już 5 lat i im hulają. Także co eksperymentować.

A jeśli z tłokiem, to co polecasz?

Eko plus czopuch z boku...

To wyczystka będzie tak, jak teraz narysowałeś.

Jak masz sprawdzony "u sąsiada" to najłatwiej wybrać taki sam, zawsze we dwójkę można wspólnie coś wykombinować i podzielić się doświadczeniami.

A o tłoku tylko tak na marginesie wspomniałem, ja w tym temacie popieram model opal.

U mnie czopuch ma ponad 50 cm i dwa zakręty pod kątem 45 st. Z tym, że kolana można delikatnie regulować i każde z nich posiada odkręcaną wyczystkę, dzięki czemu w 10 min. mogę wyczyścic kanał od wyjścia z kotła do komina. Takie czopuch widziałem na stoisku kominów w Leroy'u.

Jarecki mam takie pytanko. W sterowniku PID przejście na sezon letni odbywa się poprzez ustawienie temperatury CO na poziom "OFF". Czy oprocz ustawienia tem. na "OFF" muszę pamiętac o zakręceniu/odkręceniu czegoś w instalcji CO? I czy w każdej chwili mogę zadać sterownikówi temperaturę i powrocić do cyklu grzania CO?

Z góry dziękuję za info!

PZd.

Tak przy okazji mendras, po fotce widzę,że masz sterownik recalart, zatem algorytmu pid nie masz. Nie mniej są to bardzo dobre jakościowo sterowniki i cenowo również nie są tanie.

Czy uważasz, że warto sobie zawracać głowę tym, co jest lepsze do sterowania kotłem (PI vs. PID )? Pytam z ciekawości, sam mam Estymę Control M. W czym widzisz przewagę sterowników PID ?

Propos RecalArt'u A3000- jest zdecydowanie bardziej skomplikowany niż Economic3000 aczkolwiek umożliwia znacznie więcej na wejściu. Nie trzeba min. kupować Eurostera dla obniżania temp np. na noc.