Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem w ten sposób: jako osoba z wykształceniem technicznym, osoba która budując dom samodzielnie wykonała wiele prac, osoba - których jest na pewno na tym Forum setki - lubi zrobić to czy tamto w domu......na pewno - gdy już będę miał podłączony kocioł - będę na początku oglądał, badał, uaktualniał, wgrywał, sprawdzał zmieniał, nastawiał, nasłuchiwał i Bóg wie co jeszcze....ALE !!! przyjdzie taki czas że to się znudzi, przejdę nad tym odo porządku dziennego i wówczas chciałbym, aby sterownik dawał sobie rade bez mojej pomocy. Ja mam takie podejście do tego.

To bardzo dobre podejście - mam podobne.

Kocioł działa u mnie bez zarzutu ze sterownikiem Tatarek RT09 PID, ale gdy mam ochotę coś pokombinować i np. przetestować nowe nastawy (bo trafił się gorszy węgiel) to nic mi tego nie blokuje.

Czasem wyjeżdżam na kilka dni i wtedy nikt do kotłowni nawet nie zagląda, a kocioł działa automatycznie.

Gdy nie mam czasu lub ochoty jedyną obsługą jest wywalanie popiołu, wsypywanie węgla, i niestety muszę strącać co kilka dni miękkie spieki z palnika, bo mam go od 2 do 6 cm od ścianek - wada konstrukcyjna kotła.

To nie jest prawda - każdy nasz sterownik PID (Puma, Ognik)

można przełączyć w tryb histerezy. Wtedy można w nim ustawić

czas podawania, pauzę i obroty dmuchawy, czyli to, co w typowym

sterowniku. I wtedy można samemu korygować nastawy przy

złym opale.

Szkoda, że nie działa wtedy PID jak w Tatarku - może warto zrobić też możliwość przełączenia w taki tryb z PID-em i regulowalnymi parametrami ?

Czy eCOAL też ma możliwość pracy innej niż automat ?

Witam serdecznie .

Widzę że po moim opisie 5 letniego koszmaru ze zwykłym retortowcem nagle jak grzyby po deszczu pojawiły się "nieznane" dotąd SZTOKERY

i okazało że jest ich wiele ,a nawet model przemysłowy SZTOKER 100KW.

Mam parę pytań do kolegi .ak 1973. widziałem na zdjęci spieki w popielniku ,i zauważyłem podobne u mnie przy wilgotnym paliwie.

Kupuje teraz opał workowany i składuje w suchym pomieszczeniu,po przeschnięciu spieki znikły.A kociołek pracuje średnio na 35% tak bynajmniej pokazuje

automatyka funkcja ADC jest włączona i świeci się na ekranie na niebiesko z korekcją ok 20.

W tej chwili dostawca paliwa wie doskonale o tym że ja widzę kamienie w popielniku i stara mi się dostarczać dobre paliw bez domieszki kamienia polnego.

To jeszcze jedna zaleta tego palnika.

pozdrawiam wszystkich użytkowników SZTOKERA 25KW

Szkoda, że nie działa wtedy PID jak w Tatarku - może warto zrobić też możliwość przełączenia w taki tryb z PID-em i regulowalnymi parametrami ?

Czy eCOAL też ma możliwość pracy innej niż automat ?

Wielokrotnie kolega Zawijan pisał,że eCoal nie ma możliwości grzebania.... być może się to zmieni...

W Ogniku PID jest tryb zwykłej pracy, ustawiam pid.0, dobieram przerwę podawania, ilość paliwa, siłę nadmuchu i kocioł śmiga. Histereza stała 2st.C, przedmuch zależny od minimalnej nastawy mocy kotła, jest to opisane w instrukcji.

Podobnie puma, tryb pracy pid.0 imitujący działanie normalnego sterownika na tzw opały trudne.

To są tryby awaryjne jak w sposób automatyczny danego opału spalić nie idzie, bo też takie g.wno trafić można. Normalnie mamy automat, który można lekko korygować.

Edytowane przez Jarecki79

Ja paliłem drewno mokre szczapy na górnym deflektorze,producent o tym nie pisze instrukcji chodzi pewnie o ekologie,ale Pan Krzyś mi podpowiedział że to ruszt awaryjny.

Tylko trzeba uważać na przyrost temperatury,co by nie zagotować kociołka zwłaszcza jak pracuje tylko na ciepłą wodę.

Bo mi udało się wrzucić jesienią dębinę dość dużą szczapę,i podbiło temperaturę na 80stopni aż automatyka zaczeła piszczeć.

ale teraz w sezonie grzewczym nie ma problemów jak masz szczapy drewna i Ci się chce co kilka godzin dorzucać to ok.

Mam parę pytań do kolegi .ak 1973. widziałem na zdjęci spieki w popielniku ,i zauważyłem podobne u mnie przy wilgotnym paliwie.

Kupuje teraz opał workowany i składuje w suchym pomieszczeniu,po przeschnięciu spieki znikły.A kociołek pracuje średnio na 35% tak bynajmniej pokazuje

automatyka funkcja ADC jest włączona i świeci się na ekranie na niebiesko z korekcją ok 20.

W tej chwili dostawca paliwa wie doskonale o tym że ja widzę kamienie w popielniku i stara mi się dostarczać dobre paliw bez domieszki kamienia polnego.

U mnie nie ma takich spieków na stałej retorcie nawet przy mokrym Pieklorzu, a kamienie w popielniku byłyby też widoczne ...

Suspenser, ale Ty potrafisz sobie przestawić sterownik a dodatkowo ślimak pancerpola Ci tego Pieklorza kruszy, co z całą pewnością słyszysz.

Kolega wyżej jedzie na automacie, dobry węgiel- ładne wypalanie, gorszy - takie jeżyki,

pytanie, czy przy skruszeniu tego zostaje niedopalony węgiel, czy rozpada się to w rękach?

Ty zresztą doskonale umiesz sterownik przestawić, nauki tego zmuszony byłeś przez budowę wymiennika i problemy ze spadaniem szlaki.

Nie miałeś też problemów ze zrywaniem zawleczki, bo jesteś doskonałym obserwatorem i właściwie reagujesz przy zmianach paliwa.

Takich ludzi jest garstka.

jeśli chodzi o wybór akurat tego kotła to po prostu zaryzykowałem z uwagi na odmienna konstrukcje od pozostałych na rynku... czy się opłaci to się okaże...jak na razie nie moge narzekac

Zaskoczyłeś mnie całkowicie tą odpowiedzią. Wszystkiego się spodziewałem, ale nie tego, że kupiłeś kocioł, bo był inny, niż inne kotły.

Życzę Ci powodzenia z tym kotłem. Tak samo, jak jego twórcom, których mam przyjemność znać osobiście.

nie wiem czy ma na to wpływ wilgotne paliwo ale ostatnio zredukowałem moc dmuchawy do 85%, możne to przyczyna tych spieków bo poprzednio ich nie było na tym samym paliwie, powróciłem do ustawienia 100% i postaram się w najbliższym czasie napisać czy spieki są nadal czy nie...

pozdrawiam

Zaskoczyłeś mnie całkowicie tą odpowiedzią. Wszystkiego się spodziewałem, ale nie tego, że kupiłeś kocioł, bo był inny, niż inne kotły.

Życzę Ci powodzenia z tym kotłem. Tak samo, jak jego twórcom, których mam przyjemność znać osobiście.

no gdyby nie było takich ludzi jak ja to pewnie nadal wszyscy palilibyśmy w UKS-ach :D

Nie. To się nie zmieni.

Zdecydowaną większość opału występującego na naszym rynku da się spalić w trybie automatycznym eCoala. Ogromnie zdecydowaną większość. To nie PID.

To tylko tekst reklamowy, bo mieliśmy już przyjemność oglądania popiołu z Ecoala i brucera i tak różowo nie jest, jak starasz się to przedstawiać.

Niech Ci jednak będzie, że taki stan jest osiągany. Dla Twojego świętego spokoju i dobrego samopoczucia.

PID w Tatarku nie równa się PID w Ogniku a Puma to bardziej zaawansowany wyrób.

System w plumie czy Expercie tez jest inny. Podobnie jak w RK....

Zatem bardzo proszę nie spłycaj tematu.

Każdy z tych wyrobów ma inne zalety i inne wady.

Każdy zatem ma swojego adresata, osobę, której cechy danego sterowania najbardziej pasują.

To tylko tekst reklamowy, bo mieliśmy już przyjemność oglądania popiołu z Ecoala i brucera i tak różowo nie jest, jak starasz się to przedstawiać.

Moim zdaniem spala się dostatecznie dobrze.

Zły węgiel nigdy nie będzie się spalał tak dobrze, jak dobry węgiel. Nie wyobrażam sobie, że ktoś może w to wątpić.

Twoje "dobrze" na kotle Ogniwo z palnikiem Brucer i sterownikiem eCoal u kolegi jack18 wyglądało tak jak na fotce.

Jak to jest dobrze, to ktoś sobie chyba żarty robi. Tyle,że to przypadłość tego palnika na niskiej mocy... i występuje też u innych.

Nie wiem po co dyskutujesz z faktami. To smutne.

Brucer palenie.JPG

PC170167.jpg