Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś Wam pokażę.

To są wyniki długotrwałej pracy kotła OGNIWO EKO PLUS 25kW na małych mocach

od 31.01.2011 godz.12:00 do 02.02.2011 godz. 6:00

(palnik BURNER-S, dmuchawa DM32SF, sterownik bruli.pl).

I-sza część wykresu (wyniki średnie):

moc 4,4kW

temp. spalin 116st.C

tlen 15,2%

tlenek węgla 0,11%

II-ga część wykresu (wyniki średnie):

moc 1,8kW

temp. spalin 92st.C

tlen 14,8%

tlenek węgla 0,07%

Jak widać, na ręcznym ustawieniu sterownika można osiągnąć nawet takie wyniki. Czy eCoal.pl może takie osiągać? Raczej nie (przynajmniej na razie)..

Zawijan to uchyl choć trochę rąbka tajemnicy- dlaczego na razie?

Zawijan to uchyl choć trochę rąbka tajemnicy- dlaczego na razie?

Mam zastrzeżenia drobne bardzo....

Przy sterowniku 2stanowym badanie na 100%mocy - ustawiamy czas podawania, czas przerwy siłę nadmuchu.... do tego przepływ wody... i badamy.

Kolejny dzień i mała moc - bez zmian w/w parametrów kocioł ma mieć obniżoną nastawę i zmniejszony przepływ wody, aby pracować na 30%mocy. Tutaj zatem częsty przedmuch. Zatem mało prawdopodobne, aby wówczas spalanie było tak czyste a wykres tak płaski.

Możesz to sam sprawdzić na ecoalu, zakręć dużą część grzejników, aby odbiór ciepła był minimalny, na sterowniku ustaw temp. o 10st.C wyższą, jak palnik podniesie się z mocą i żarem np. o 2-3st.C wyjmij wtyczkę od podajnika i dmuchawy. Otwórz drzwiczki po ok. 3-5minutach, jak nie będzie dymić na czarno to ja jestem święty turecki.

Palnik przygaśnie i będzie kopcił.

Czy to niemożliwe przy pid... nigdy nie mów nigdy. Właśnie wyżej opisałem nowe próby.

Uważam,że to możliwe.....

Dojdzie do tego,że kotły z podajnikiem aby zmieścić się w normach będą podłączane przez bufory, dołączona będzie zapalarka i będą nabijać bufor przy 100%mocy, gdzie spalanie jest czyste i następnie się wygaszą. Tak gdybają w instytucie w Łodzi

Troszkę naiwne to myślenie w Łodzi. Czyżby oni mieli przekonanie, że kotły z podajnikiem będą istniały wiecznie?

i jeszcze cytat ze strony http://www.luskar.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=14&przedm=953011&pwd[14]=%2F382239%2F615250&grp=&sortuj=nazwa

Aleś znalazł autorytet.

Przede wszystkim - co to jest dużą, a co mała pojemność. Dla jednych urządzeń mała to 3litry a dla innych 300litrów.

W kotłach nas interesujących pojemności wodne w zakresach, które podajesz, są nieistotne.

Przy sterowniku 2stanowym badanie na 100%mocy - ustawiamy czas podawania, czas przerwy siłę nadmuchu.... do tego przepływ wody... i badamy.

Kolejny dzień i mała moc - bez zmian w/w parametrów kocioł ma mieć obniżoną nastawę i zmniejszony przepływ wody, aby pracować na 30%mocy.

O czym Ty piszesz? Kompletnie tego nie rozumiem.

Troszkę naiwne to myślenie w Łodzi. Czyżby oni mieli przekonanie, że kotły z podajnikiem będą istniały wiecznie?

Ja bym powiedział,że są na bieżąco, wybierz się do zachodnich sąsiadów, tam już obecnie kotły na pellet z zapalarką podłączane są w ten sposób.

To wyżej to tylko fragment luźnej rozmowy.

O czym Ty piszesz? Kompletnie tego nie rozumiem.

Czego nie rozumiesz, jak badałeś niska moc na zwykłym sterowniku? Dobierałeś do niej długą przerwę i słabszy nadmuch, tak się przecież nie robi dla 30%mocy w/g 303-5

Chcesz mi powiedzieć,że nie wpadał w przedmuch i ogień nie siadał?.... nie wierzę

Wszyscy użytkownicy Ogniwa z eCoalem jak chcą, mogą spróbować pracy dwustanowej

Zachęcam do testu szczególnie osoby, które mają kłopot ze spiekami.

Zabrać 2piwka, jak kto pali to papierochy i posiedzieć 3-4h przed kotłem

Wywalcie popiół ze skrzynki

1. Postarajcie się zakręcić część grzejników, tak, aby zmniejszyć odbiór ciepła.

2. Ustawcie temp. na sterowaniu o 10st.C wyższą, jak sterownik ruszy z większą mocą, to po podniesieniu nastawy o 2st.C rozłączyć wtyczki od podajnika i dmuchawy- to symulacja przedmuchu. Wejście w stan podtrzymania. Zanotujcie temp. przy jakiej wyłączyliście podajnik i nadmuch

3. Teraz przy temp. powyżej zanotowanej raz na 10minut włóżcie wtyczki od podajnika i dmuchawy na ok.20sekund, ponownie wyjmujcie

4. Jak temp. zjedzie o np. 2st.C poniżej zanotowanej przez Was - włóżcie wtyczki od podajnika i dmuchawy na czas, aż moc podniesie się na tyle, aby przekroczyć zapisaną wcześniej temp. ponownie wyjmijcie wtyczki od podajnika i nadmuchu. Dalej powtarzać od pkt.3

Po 4h sprawdźcie popiół i palenisko.

Bo z eCoala - choć jest naprawdę bardzo dobry - nie jestem całkowicie zadowolony. Nie uważam go za skończoną doskonałość i będziemy nad nim jeszcze pracować.

O i to jest prawda.

Wracamy do pkt wyjścia, na samym początku mówiłem,że minimum 2lata do poprawnej pracy i dalej nadal praca nad rozwojem.

To dotyczy wszystkich sterowań nowego typu bez żadnego wyjątku.

Aleś znalazł autorytet.

Przede wszystkim - co to jest dużą, a co mała pojemność. Dla jednych urządzeń mała to 3litry a dla innych 300litrów.

W kotłach nas interesujących pojemności wodne w zakresach, które podajesz, są nieistotne.

O jejku...zawijan.....no wiesz że ja laik w sprawach ogrzewania, więc co znajdę to się tym dzielę......ale też nie chce mi się wierzyć, że projektuje się kocioł i nie bierze się pod uwagę pojemności wodnej.........

No a nie ma? to czemu Ogniwo Eko Plus 16 kW ma 93 litry wody, a Ogniwo Eko 15 kW? 48 :-)

Ilość wody w kotle ma wpływ na bezpieczeństwo.

Wyobraźmy sobie, że mamy duży odbiór ciepła,

kocioł pracuje na 100% mocy i elektrownia wyłącza

prąd...

Instalacja na cienkich rurkach miedzianych. Im mniej

wody w kotle, tym wyższa końcowa temperatura - aż do

zagotowania wody.

Musi być jakiś kompromis między mocą kotła, masą

kotła (która określa bezwładność cieplną) oraz ilością

wody, która w takim przypadku musi odebrać energię.

Pozdrowienia,

Włodek

Jarecki a jak z tymi szczelinami w brucerku/ekoenergi ? Po przesunięciu żaru na środek jest mniej spieków?

Otworki to taki pół środek. Pomagają tylko do trochę niższego zakresu. Na obiekcie, gdzie to testowałem jak było przez tydzień +5, +7st.c problem wrócił, także zacząłem wówczas kombinować z inną pracą RT09pid.

Palnik za duży na małe moce i tyle. Ta dziura, którą wychodzi opał do paleniska jest duża, tam wypychamy konkretną ilość paliwa a potrzebujemy spalić tylko część z tego paliwa, bo to wystarcza na małą moc przy ciągłym, niezmiennym nadmuchu. Zostaje zatem kombinować z inna pracą sterownika, wchodzić w tryb pid.0 czy wybór rozłączenia pid czy też nieco inaczej sterować powietrzem z automatu.

ja się już chyba zdecydowałem na 90% to będzie ten kocioł(wyprzedził w moim prywatnym rankingu ogniwo eko plus 16kw i skam p premium 17kw):

http://weberht.pl/reto_duo.php 15kw (mam 140m2 pow. użytkowej +CWU ocieplenie 10cm fundament, 20cm ściana, 30cm dach, okna 3 szybowe, went. grawitacyjna)

ma świetny podajnik: http://weberht.pl/pliki/dtr-podajnika-trio.pdf

i ciekawy sterownik ze wszystkimi potrzebnymi funkcjami: http://weberht.pl/pliki/ecomax-800r-r1-dtr.pdf

Myślę, że w zimie będę grzał ekogroszkiem, a latem podgrzewał wodę pelletem i tu pytanie do najbardziej zorientowanych forumowiczów (pana Jareckiego, Zawijana, Suspencera i wielu innych użytkowników których dyskusje przez ostatnie miesiące śledziłem) czy w związku z tym, że podajnik ten ma zapalarkę do pellet możliwe jest rozwiązanie w którym piec ogrzewając w lecie tylko ciepłą wodę rozpala się raz dziennie wieczorem na kilka godzin nagrzewa wodę i gaśnie (żadnego podtrzymania) i tak w koło do zimy ;-) co sądzicie o takim rozwiązaniu?

P.S. mamy tu jakiegoś użytkownika takiego kociołka bądź kogoś kto miał z nim styczność?

Pozdrawiam i liczę na konstruktywne opinie!

ja się już chyba zdecydowałem na 90% to będzie ten kocioł(wyprzedził w moim prywatnym rankingu ogniwo eko plus 16kw i skam p premium 17kw):

http://weberht.pl/reto_duo.php 15kw (mam 140m2 pow. użytkowej +CWU ocieplenie 10cm fundament, 20cm ściana, 30cm dach, okna 3 szybowe, went. grawitacyjna)

ma świetny podajnik: http://weberht.pl/pliki/dtr-podajnika-trio.pdf

i ciekawy sterownik ze wszystkimi potrzebnymi funkcjami: http://weberht.pl/pliki/ecomax-800r-r1-dtr.pdf

Myślę, że w zimie będę grzał ekogroszkiem, a latem podgrzewał wodę pelletem i tu pytanie do najbardziej zorientowanych forumowiczów (pana Jareckiego, Zawijana, Suspencera i wielu innych użytkowników których dyskusje przez ostatnie miesiące śledziłem) czy w związku z tym, że podajnik ten ma zapalarkę do pellet możliwe jest rozwiązanie w którym piec ogrzewając w lecie tylko ciepłą wodę rozpala się raz dziennie wieczorem na kilka godzin nagrzewa wodę i gaśnie (żadnego podtrzymania) i tak w koło do zimy ;-) co sądzicie o takim rozwiązaniu?

P.S. mamy tu jakiegoś użytkownika takiego kociołka bądź kogoś kto miał z nim styczność?

Pozdrawiam i liczę na konstruktywne opinie!

No jest to jakiś pomysł z tym grzaniem ekogrochem zimą, a latem pelletem do cwu......i nawet mam w miarę niedaleko dystrybutora, dzwoniłem, rozmawiałem, powiedziano mi, że dużo sprzedają tego WEBERA i jest dobry....no ale wiadomo każdy chcę zarabiać. No cena jest dosyć wysoka.....i nie wiem, ale retorta obrotowa to chyba nie za bardzo......Jarecki79 mógłby się wypowiedzieć .....

Znam palnik TRIO, to konstrukcja firmy Pancerpol, ma dysze powietrza wtórnego.

Nic mi nie wiadomo, aby miał zapalarkę....

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem spalania pellet w retorcie, to zbyt niebezpieczne, szczególnie w trybie lato.

Brak separacji paliwa w koszu od tego spalającego się na palniku. Paliwo wychodzi po kolanie tzw fajce.

Samego miału spalać nie polecam, lepiej miks 60%ekogroszek 40%miał.

Podobnie z pellet tj. do 40%pellet na 60% miału lub ekogroszku.

Wyślę Ci coś na priva.