Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czego nie rozumiesz, jak badałeś niska moc na zwykłym sterowniku? Dobierałeś do niej długą przerwę i słabszy nadmuch, tak się przecież nie robi dla 30%mocy w/g 303-5

Chcesz mi powiedzieć,że nie wpadał w przedmuch i ogień nie siadał?.... nie wierzę

Co Ty z tymi 30% mocy i z tą 303-5? Przecież ani 4,4kW, ani tym bardziej 1,8kW to nie jest 30% od 25kW. Te badania, których wyniki zaprezentowałem nie mają nic wspólnego z badaniem na zgodność z 303-5.

Nie wierzysz? A co z tym ma wspólnego wiara? Sądzisz, iż coś czego nie wiesz nie może istnieć? Ciekawe poglądy. A ja Ci ręczę, że bardzo wiele rzeczy nie wiesz, a mimo to te rzeczy istnieją. Ale to Twój problem.

Ten kocioł pracował w sposób ciągły na mocy 4,4kW i na mocy 1,8kW. Przecież widzisz wykresy. Myślisz może , że są sfabrykowane? Ale to też Twój problem.

Nie zrozumiałeś tego wpisu. To nie jest reklama sterownika bruli.pl. To nie bruli uzyskał te wyniki. Te wyniki uzyskał człowiek, który wykorzystywał aparaturę badawczo-pomiarową do oceny procesu spalania oraz pewne elementy pozwalające modulować wydajność dmuchawy do zmniejszenia tej wydajności. Sterownik bruli.pl służył mu tylko do ręcznego ustawiania podawania-przerwy-nadmuchu. Mógł to być każdy inny sterownik pozwalający na ręczne nastawy, ale ten akurat był pod ręką.

Natomiast ten wpis jest reklamą palnika BURNER-S. To na tym palniku uzyskano stan ciągłej pracy kotła z mocami i parametrami podanymi we wpisie. Czemu uważasz to za niemożliwe? Czy dlatego, że jego przekrój nie jest mniejszy od denka szklanki? Przecież nie wiesz, jaki jest ten przekrój. Czemu znowu krytykujesz coś, czego nie widziałeś? OGNIWO EKO PLUSY pojawią się lada moment na rynku, będziesz mógł je zobaczyć, sprawdzić i krytykować do woli. A na razie - jak to mówią na Śląsku - nie fanzol gupot.

Te wykresy są dowodem, że BURNER-S potrafi uzyskać tak niskie moce w warunkach pracy ciągłej, bez różnych przedmuchów, dodmuchów, przerywań, oszukiwań sterownika itp. wymyślnych operacji, o których piszesz. Z góry uprzedzam (bo naiwność ludzka jest ogromna), że nie znaczy to wcale, że tak będą pracować OGNIWO EKO PLUSY wchodzące obecnie na rynek. Do technicznej realizacji tych rozwiązań jeszcze trochę czasu upłynie. Jednakże faktem niezbitym jest, że konstrukcja BURNERA-S na to pozwala.

Edytowane przez zawijan

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O jejku...zawijan.....no wiesz że ja laik w sprawach ogrzewania, więc co znajdę to się tym dzielę......ale też nie chce mi się wierzyć, że projektuje się kocioł i nie bierze się pod uwagę pojemności wodnej.........

Nie musisz mi wierzyć. I tak będę Cię lubił. Właśnie za Twoją dociekliwość.

Nie wiem , czy tak projektują inni, ale my zaprojektowaliśmy nasze kotły właśnie tak.

I zwracam uwagę, że te nasze kotły (czyli te, o których tu dyskutujemy) to całkiem inny świat, niż prawdziwe kotły. Nasze to zwykłe czajniki do podgrzewania wody, które ktoś nieopatrznie nazwał kotłami - i tak zostało.

Edytowane przez zawijan

Gdzie Ty się znowu doczytałeś,że chodzi mi o sterownik Bruli?

NIE FANZOL GUPOT

pytam jak to sobie sprawdzałeś na zwykłym sterowniku?, teraz rozumiem,że dobrałeś porcję, przerwę nadmuch tak, aby nie wszedł w podtrzymanie.

Fajnie, że palnik pracuje Tobie lepiej, gratuluję. Resztę zweryfikuje rynek.

Mówiłem,że przy wejściu w podtrzymanie spalanie się wyraźnie pogarsza a to różnica, nie dorabiaj do tego jakies swojej filozofii,że Ci palnik czy sterownik krytykuję.

To jakaś obsesja z Twojej strony,

Ilość wody w kotle ma wpływ na bezpieczeństwo.

Wyobraźmy sobie, że mamy duży odbiór ciepła,

kocioł pracuje na 100% mocy i elektrownia wyłącza

prąd...

Instalacja na cienkich rurkach miedzianych. Im mniej

wody w kotle, tym wyższa końcowa temperatura - aż do

zagotowania wody.

Musi być jakiś kompromis między mocą kotła, masą

kotła (która określa bezwładność cieplną) oraz ilością

wody, która w takim przypadku musi odebrać energię.

Tak? To ile powinno być wody w kotle?

Nie musisz mi wierzyć. I tak będę Cię lubił. Właśnie za Twoją dociekliwość.

Nie wiem , czy tak projektują inni, ale my zaprojektowaliśmy nasze kotły właśnie tak.

I zwracam uwagę, że te nasze kotły to całkiem inny świat, niż prawdziwe kotły. Nasze to zwykłe czajniki do podgrzewania wody, które ktoś nieopatrznie nazwał kotłami - i tak zostało.

No jestem dociekliwy, bo chce się czegoś od Was nauczyć, dowiedzieć.........ja wyznaje zasadę, że jeśli czegos nie wiem to pytam ....i mam nadzieję że Tobie - i także pozostałym - te moje pytania nie przeszkadzają......

dziękuję :-)

. Nasze to zwykłe czajniki do podgrzewania wody, które ktoś nieopatrznie nazwał kotłami - i tak zostało.

Czajnik służy do gotowania wody a kocioł ma wode podgrzewać.... ale to szczegół.

Równie ważną sprawą jest bezproblemowość, czyli kwestia zawleczek, na którą cierpią wszystkie palniki retortowe...

Kocioł to efekt szeroko pojętego kompromisu a klient decyduje, co mu bardziej odpowiada.

Tym optymistycznym akcentem kończę wymianę opinii.

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Tyle, żeby w takiej sytuacji się nie zagotował.

Jeśli pytasz, ile litrów - to nie wiem, nie jestem

konstruktorem kotłów...

Pozdrowienia,

Włodek

Nie zagotuje się woda bo ma zabezpieczeni i wyłącza się piec jak temp osiągnie 80*C i to przez parę minut,w tym czasie włącza się pompa aby wodę wymieszała ,a sterownik ogranicza nadmuch co powoduje spadek temp jeżeli nie da rady to woda ma jeszcze ponad 15*C rezerwy do zagotowania .Jeżeli piec się wyłączy(w sensie,ze sterownik wstrzyma podawanie paliwa) to wody nic nie zagotuje.

Nie zagotuje się woda bo ma zabezpieczeni i wyłącza się piec jak temp osiągnie 80*C i to przez parę minut,w tym czasie włącza się pompa aby wodę wymieszała ,a sterownik ogranicza nadmuch co powoduje spadek temp jeżeli nie da rady to woda ma jeszcze ponad 15*C rezerwy do zagotowania .Jeżeli piec się wyłączy(w sensie,ze sterownik wstrzyma podawanie paliwa) to wody nic nie zagotuje.

Ale była mowa o awarii prądu... kocioł akuratnio na pełnej mocy, instalacja miedziana z malutka ilością wody...pompa nie działa, sterownik też....

Jakaś wyrocznia, czy co?

Zaraz wyrocznia.. bardziej skromny jestem, u nas na to się mówi doświadczenie zawodowe. :-)

Miłej nocy p.Jacku,

sobota za pasem..., czas odpoczynku..., ciężko mi rozważać czy trudniej zagotować wodę w czajniku czy jednak podgrzać wodę w kotle...

:-)

przepraszam resztę za ten rozciągnięty OT.

Teraz bardziej poważne pytanie, czy dodatek soli do węgla może poprawić spalanie?

Czy ilość soli 2,2kg/1tonę węgla rzeczywiście może poprawić sprawność kotła nawet o 12% (ewentualnie o 2,5%) ?....

Dodam,że pisze to poważnie, testy takie były robione dla zwykłego kotła zasypowego, czy możliwe jest, aby jakieś wartości dodane uzyskać także w modelach z podajnikiem?

Przy modelu zasypowym roczny koszt oszczędności na spalaniu obliczony został na poziom 15-20%....

Wspomina się o zmniejszeniu emisji tlenku węgla, zmniejszeniu emisji tlenków azotu nawet do 30%,, zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla, zmniejszeniu objętości żużla o 2-2,5raza

Mówi się o soleniu jako o kompleksowej, wysokoefektywnej technologii..

No ok....ale czy PC zagwarantuje w 100 % zapotrzebowanie zimą na energię do ogrzania dużego domu i cwu ? ja mam jednak obawy, i jakoś nie mam przekonania..co prawda nie zagłębiałem się w to specjalnie......

Ponadto ja mam ogrzewanie grzejnikowe...może gdybym miał podłogówkę..........ale niestety

Także nie bez znaczenia jest akt, że jeto to bardzo droga inwestycja, a dotacji czy kredytów preferencyjnych do PC jakoś nie widzę.

Rola Państwa w ty zakresie jest żadna,....ta akcja teraz z kolektorami słonecznymi to jak się okazuje to też lekka ściema........dużo szumu a mało realnej i rzeczywistej korzyści......tylko Banki na tym zarabiają, ale na pewno nie użytkownik - wiem, bo dzwoniłem do NFOŚiGW oraz BOŚ.

Przecież chodziło o rozwiązanie do małego, dobrze izolowanego domu ... (do jorgo i sebsa)

Do dużego domu musi być duża PC tak jak duży kocioł i to już inna bajka i koszty.

Ja też mam grzejniki, a żona lubi dywany, więc zmiany nie przewiduję ;-)

witam po przerwie jestemmna etapie grejnikow i wiem ze to zupełnie nie na temat ale kogo mam sie poradzic jak nie wasczyli chodzi o producenta,instalator proponuje Purmo lub Galant ja biore pod uwage Kermi wiem ze dobe sa Regulus (mała pojemnosc wodna nie wiem jak by sie spisywaały przy eko lub Radson) szukam czegos dobrego za rozsadna cene.Dodam ze ze sercem instalacji bedzie kocioł Ogniwo lub Skamp

witam po przerwie jestemmna etapie grejnikow i wiem ze to zupełnie nie na temat ale kogo mam sie poradzic jak nie wasczyli chodzi o producenta,instalator proponuje Purmo lub Galant ja biore pod uwage Kermi wiem ze dobe sa Regulus (mała pojemnosc wodna nie wiem jak by sie spisywaały przy eko lub Radson) szukam czegos dobrego za rozsadna cene.Dodam ze ze sercem instalacji bedzie kocioł Ogniwo lub Skamp

Zobacz na fuego tam swego czasu mieli alu/miedz w dobrej cenie no i fajnie wygladaly ,ale jaka to firma niestety nie pamietam...

No jestem dociekliwy, bo chce się czegoś od Was nauczyć, dowiedzieć.........ja wyznaje zasadę, że jeśli czegos nie wiem to pytam ....i mam nadzieję że Tobie - i także pozostałym - te moje pytania nie przeszkadzają......

dziękuję :-)

Czemu się tak tłumaczysz? Przecież dociekliwość nie jest wadą. To bardzo wartościowa cecha. Ludzi dociekliwych nie jest za wiele.

Wiele - o wiele za wiele - jest natomiast ludzi leniwych, którzy pytają, zamiast poszukać.

I to też nic złego, że pytają zamiast poszukać. Złe jest dopiero to, że bezmyślnie wierzą w to, co im inni odpowiedzą - nie weryfikując od kogo te odpowiedzi otrzymują. Ciebie do nich nie zaliczam.