Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę, że raczej na płomień w palenisko... podobnie jak sadpal.

Sadpal można sypać na palnik rano i wieczorem - dawka ok. łyżeczka od herbaty. Tu może podobnie w celach próby?

Inna opcja to wymieszanie go z węglem w zasobniku, tylko jakoś sobie tego też nie wyobrażam.

Do zasypowego kotła czasami rozsypywałem sadpal na stertę węgla.

Tyle,że przydałoby się to zbadać przy użyciu całej aparatury, którą posiadają laboratoria. Tak z czystej ludzkiej ciekawości, czy to cos rzeczywiście pomaga.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Śmieszny rysuneczek wskazuje na NaCl, czyli:

chlorek sodu, nazwa zwyczajowa sól kuchenna....

Dlaczego nie warto rozmawiać? To bardzo ciekawe..

Czy masz możliwość zrobienia takiej próby? przy okazji np. badania palnika burner? Jak coś się w zakresie spalania poprawi, to byłoby to cenna informacja dla wszystkich użytkowników.

Na rysuneczku rzeczywiście jest napis NaCl, ale treść publikacji wyraźnie wskazuje, że jest to coś innego (mieszanina soli).

Może Waszą ciekawość zaspokoją autorzy publikacji?

Autorzy sa nieosiągalni, a TY Jacku pracujesz w instytucie badawczym i udzielasz się na forum.

Czy w ramach testu burner-a mógłbyś z czystej zawodowej ciekawości spróbować w jeden dzień, czy jest jakaś zmiana w procesie spalania?

Chlorek Sodu to główny składnik soli kuchennej, soli warzonej czy soli drogowej, występuje też w wodzie morskiej,

spróbuj tego, co masz pod ręką, jeżeli byłbyś na tyle uprzejmy. Jakiś efekt powinno się zaobserwować.

Nie ciekawi Cię to zjawisko? Masz wszystkie narzędzia, aby je potwierdzić lub negować w przypadku podajnika retortowego.

Autorzy sa nieosiągalni, a TY Jacku pracujesz w instytucie badawczym i udzielasz się na forum.

Czy w ramach testu burner-a mógłbyś z czystej zawodowej ciekawości spróbować w jeden dzień, czy jest jakaś zmiana w procesie spalania?

Chlorek Sodu to główny składnik soli kuchennej, soli warzonej czy soli drogowej, występuje też w wodzie morskiej,

spróbuj tego, co masz pod ręką, jeżeli byłbyś na tyle uprzejmy. Jakiś efekt powinno się zaobserwować.

Nie ciekawi Cię to zjawisko? Masz wszystkie narzędzia, aby je potwierdzić lub negować w przypadku podajnika retortowego.

Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że chlorek sodu (sól kuchenna) nic nie da.

witam po przerwie jestemmna etapie grejnikow i wiem ze to zupełnie nie na temat ale kogo mam sie poradzic jak nie wasczyli chodzi o producenta,instalator proponuje Purmo lub Galant ja biore pod uwage Kermi wiem ze dobe sa Regulus (mała pojemnosc wodna nie wiem jak by sie spisywaały przy eko lub Radson) szukam czegos dobrego za rozsadna cene.Dodam ze ze sercem instalacji bedzie kocioł Ogniwo lub Skamp

Ja mam Delonghi polecone w Polmark - były w atrakcyjnej cenie i działają bardzo dobrze już 3 sezon + głowice termostatyczne Rossweiner.

Suspenser gdzieś znalazłem tabelę koszt prądu na 200 m2 to ok 500 nawet do 700 zł miesięcznie, chyba że teraz jest taniej, ktoś pisał że bez prądu nie pojadę, a ja mam grawitację i pojadę :) a w zapasie stary piec i 20m drzewa.

Dalszą dyskusję na ten temat proponuję przenieść do wątków:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153597-JAK-M%C4%84DRZE-I-TANIO-OGRZA%C4%86-MA%C5%81Y-DOM

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170743-Czy-w%C5%82a%C5%9Bciciele-pomp-ciep%C5%82a-to-bufony

Q Eko Duo - ma ruszt. Wodny. Po co jeszcze żeliwny?

Tak,wiem że ma ruszt wodny.Jestem ciekawy jak z wytrzymałością rusztu wodnego nie wiem czy żeliwny nie jest bardziej wytrzymały.

Mały Czy dużo tych kotłów się sprzedaje?Może jakąś alternatywę byś zaproponował żebym miał do czego porównywać i tym samym upewnił sie że kocioł Heiztechnik to najlepszy wybór.

Normalny kocioł tłokowy, zapis o spalaniu paliwa do 40mm możesz potraktować jako gwarancję latających sadzy, szczególnie,że w drugim kanale są rury a zapewniam Cię,że na wyższej mocy w tym miejscu w tłoku jest jeszcze płomień.

Konstrukcji nie znam, nie wiem jaka przekłądnia, jaki skok tłoka i jakie zabezpieczenia przed cofką żaru.

alu\miedz maja bardzo mala pojemnosc wodna co przy kotle na eko moze powodowac awarie tak pisza nie wiemco o tym sadzic

pozdrawiam

Ja mam 12 grzejników aluminiowych ( przy modernizacji mam zamiar dołożyć jeszcze jeden albo dwa na górze) w tym jeden drabinkowy w łazience, piec węglowy zasypowy o mocy 23 kW i bojler ....chyba 100 l - muszę odszukać karte gwarancyjną- wiadomo jak jest z regulowaniem parametrów grzania w takim piecu....

myślę że jak zainstaluję kocioł o mocy 16-20 kW z dobrym sterowaniem to będzie spoko, nie wiem co masz na myśli pisząc ze mała pojemność wodna przy kotle na ekogroszek może powodować awarie......

Jarecki79.....dosypywałem do węgla w kotle ( zaznaczam zasypowym) wczoraj i dziś po jednej lyzce soli kuchennej i powiem, że coś jest z tą solą na rzeczy,,,,,jakby mnie sadzy na ściankach kotła i mnie dymu......co do ilości spalanego węgla to ciężko coś powiedzieć, gdyż wiosna na zewnątrz się robi.....pozdrowionka dla wszystkich