Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jarecki czy moge zastapic regulatr przewodowy Auraton 2005 na Tatarka bezprzewodowego i podlaczyc go do sterownika ST37?

Odpowiem za Jareckiego - tak można założyć dowolny regulator pokojowy, który działa na zasadzie zwarcia ( lub rozwarcia w zależności od producenta) odpowiedniego styku w sterowniku i z punktu widzenia sterownika kotła jest mu wszystko jedno kto ten styk zamknął - byle byłoby to bezprądowo...

Dla wszystkich szukających swojego jedynego i ukochanego kotła załączam link do stronki gdzie są opisane kociołki przez swoich użytkowników http://systemyogrzewania.pl/Forum/Opinie-i-komentarze-136/

p..pi...piwo się należy..:yes:

Tam mało kto pisze w ogóle - poklikałem trochę i jest tam bardzo mało wpisów, a już nawet nie wspomnę o ich merytoryczności bo nie ma o czym wspominać ;-)

Więcej dzieje się np. na tym forum:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/30-kotly-z-podajnikiem/

ale i tak nie mają szans w porównaniu z naszym muratorskim ;-)

Edytowane przez SUSPENSER

Ja mam 12 grzejników aluminiowych ( przy modernizacji mam zamiar dołożyć jeszcze jeden albo dwa na górze) w tym jeden drabinkowy w łazience, piec węglowy zasypowy o mocy 23 kW i bojler ....chyba 100 l - muszę odszukać karte gwarancyjną- wiadomo jak jest z regulowaniem parametrów grzania w takim piecu....

myślę że jak zainstaluję kocioł o mocy 16-20 kW z dobrym sterowaniem to będzie spoko, nie wiem co masz na myśli pisząc ze mała pojemność wodna przy kotle na ekogroszek może powodować awarie......

Piszesz ze masz aluminiowe grzejniki a temat dotyczy aluminium/miedz .Pojemnosc wodna jednego aluminiowego zeberka wysokosci 60 cm to 0,44 l.

10 zeberek to 4.4l i moc 1700wat ,grzejnik takiej samej mocy aluminium miedz ma pojemnosc wodna0.73l,

Piszesz ze masz aluminiowe grzejniki a temat dotyczy aluminium/miedz .Pojemnosc wodna jednego aluminiowego zeberka wysokosci 60 cm to 0,44 l.

10 zeberek to 4.4l i moc 1700wat ,grzejnik takiej samej mocy aluminium miedz ma pojemnosc wodna0.73l,

No.....to nie ma co porównywać.........to nie wiem czy takie grzejniki są wskazane do instalacji na paliwa stałe.......

No właśnie, albo grzejniki, albo pompy ciepła....podawać proszę informacje na temat kociołków....

W kwestii naszego tematu powiem, że dziś zadzwoniłem do sklepu fuego.pl i powiedziałem jaki mam dom, jaka powierzchnia itp, itd....powiedziałem że chcę wybrać kocioł który zapewni mi ogrzanie i c,w,u,. Powiedziałem, że kocioł ma byc bezproblemowy, dobry, wart swojej ceny, ale nie żadne tzw. "badziew", nie sugerowałem marki.....

i wiecie co mi zaproponowano?

Zębiec KPM DUO 20 kW....powiedział że sterownik ma funkcje PID, jest naprawdę bezproblemowy, gwarancja na 5 lat na cały wymiennik a nie na spawy - dodał, że z tymi spawami to ściema, bo one nigdy nie pękają.....hehe

Ja mu powiedziałem,że jakoś ZĘBIEC mi nie leży.......http://www.zebiec.com.pl/pl/kotly-co/wybierz-model/kpm-duo

On wtedy że Ogniwo Eko ....tylko dodał, że 15 kW może być za mało natomiast 24 za duży, ja mu na to że jest Eko Plus 16kW i on że no ostatecznie może wystarczyć.....

Powiedział jeszcze o innych, ale bez szału....

Natomiast nie polecał PEREKO oraz TERMO-TECHA, uzasadniał, że są już przestarzałe konstrukcyjnie i są z nimi problemy.....ale nie miałem czasu i na tym skończyłem.

A ja jeszcze znalazłem brata bliźniak Ogniwa......http://kotly-dzialdowo.pl/website/?page_id=36

wszystko ma jak Ogniwo: palnik, sterownik, konstrukcja......a nawet jest lepszy, bo ma palenisko awaryjne z prawdziwego zdarzenia, można tam sporo zmieścić, natomiast w Ogniwie Eko palenisko na ruszcie awaryjnym to podobno namiastka........kilka szczapek drewna i bryłka węgla się mieści - tak wyczytałem i to samo mi powiedzieli na fuego.

Jarecki79.....jak z tym sztokerem, bedzie na targach w łodzi czy nie wiesz nic ? bo to jeszcze tylko 10 dni :-)

P.S Zawsze mnie interesowało na jakiej podstawie i jakimi kryteriami kieruje się portal FUEGO dokonując ocen co do jakości, ekonomiczności i stopnia obsługi danej konstrukcji. Czyżby pracownicy przed przystąpieniem do sprzedaży każdy kocioł osobna testowali? Czy może zależy to od innych mniej obiektywnych kryteriów.

P.S Zawsze mnie interesowało na jakiej podstawie i jakimi kryteriami kieruje się portal FUEGO dokonując ocen co do jakości, ekonomiczności i stopnia obsługi danej konstrukcji. Czyżby pracownicy przed przystąpieniem do sprzedaży każdy kocioł osobna testowali? Czy może zależy to od innych mniej obiektywnych kryteriów.

Myślę, że na takiej samej zasadzie jak i my.....śledzą fora, czytają opinie, do tego mają styczność z samym produktem....no a najważniejsze chyba to to, że mają porównanie ilości sprzedanych produktów do zgłaszanych reklamacji....ja to tak widzę......

Co do kotła Kotstal to nie widziałem go w realu.........wiem tylko że był badany przez Zawijana....możesz go spytać....

Myślę, że na takiej samej zasadzie jak i my.....śledzą fora, czytają opinie, do tego mają styczność z samym produktem....no a najważniejsze chyba to to, że mają porównanie ilości sprzedanych produktów do zgłaszanych reklamacji....ja to tak widzę......

Co do kotła Kotstal to nie widziałem go w realu.........wiem tylko że był badany przez Zawijana....możesz go spytać....

Nie o to chodzi. Jeśli chcesz go obejrzeć i dotknąć to musisz podjechać raz jeszcze do Łodzi na Węglową. Widziałem go u nich na magazynie. Zawsze to lepiej niż w tylko w okienku na monitorze.

Nie o to chodzi. Jeśli chcesz go obejrzeć i dotknąć to musisz podjechać raz jeszcze do Łodzi na Węglową. Widziałem go u nich na magazynie. Zawsze to lepiej niż w tylko w okienku na monitorze.

Na Węglową nie pojadę........będę na targach INTERBUD w Łodzi, porozmawiam, popatrzę, poodtykam...........może się coś rozjaśni....a jeszcze co do tego kotła to w jego DTR napisane, że ścianki zewnętrzne ma o grubości 3 mm.....co o tym sądzicie? bo chyba trochę mało....? http://kotly-dzialdowo.pl/KOTSTAL_EKO_dtr12_2009.pdf

To dlaczego w takim razie dają np Ogniwo EKO PLUS tyle i tyle gwiazdek skoro użytkowników mało, produkt cały czas mało znany - nawet tu na forum niewielu nabywców zasygnalizowało swój wybór. Kto z nas widział na żywo nowy palnik itd. Nie wierzę, że inna sytuacja miała miejsce w przypadku Fuego

Jorgo w ubiegłym roku na Interbudzie nie mieli wystawionego Kotstala i podejrzewam, że w tym roku będzie podobnie. Znów wystawią Ponara. Chodzi mi tylko o to, że jeśli chciałbyś zobaczyć ten kociołek to raczej tylko u nich. Reszta to Twój wybór chciałem Ci tylko pomóc. Pamiętam przy zakupie swojego pytałem o tę konstrukcję nie pamiętam już szczegółów ale mówili, że jest ok.

No dzięki.......na Węglową nie pojadę, bo nie wzbudzili mojego zaufania...zresztą już pisałem na Forum na ten temat...natomiast co się tyczy wyboru kotła to jak widzisz kilka postów wyżej napisałem jak kamil777....że nie zdecydowałem się na konkretny kocioł, im więcej się człowiek orientuje w temacie, tym więcej wątpliwości, sam jak widzisz napisałem, że Ogniwo ma "symboliczne" palenisko awaryjne, o czym wcześniej nikt nie mówił, a jednak jest to jakiś minus..............widzę że trzeba trochę czasu poświęcić poczytać pooglądać, żeby dokonać świadomego wyboru kotła......co do Fuego.pl to tylko powtarzam co mi powiedziano i tyle, każdy sam musi wyciągać wnioski.

Mogę jeszcze dodać, że np. w dniu wczorajszym przeprowadziłem rozmowę telefoniczną z przedstawicielem handlowym i doradcą firmy GASPOL - gdyż chciałem po prostu wiedzieć co do ewentualnych kosztów instalacji zbiornika na propan i ogrzewania co i cwu propanem.....ale po godzinnej rozmowie stwierdziłem, że to porażka. Podałem parametry swojego budynku, itp itd i wyszło, że w ciągu roku spalałbym co najmniej 2500 litrów propanu co daje kwotę 6500 złotych :o...a gdzie jeszcze instalacja kocioł itp. Pan był bardzo rzeczowy i sam mi powiedział żebym z ogrzewaniem propanem dał sobie spokój.....ew. tylko w połączeniu z solarkami, i cwu grzać z solarów...ale to niewiele zmienia, bo podwyższa koszty inwestycji, a i tak najwięcej spala się zimą na ogrzanie budynku.....

Także czytałem ostatnio artykuł w wersji PDF z Muratora i co do pomp ciepła, to też niestety odpada. raz ze zaje....koszt a dwa , że nie mam podłogówki, można mieć z grzejnikami, ale trzeba by było zmienić na grzejniki niskokotemperaturowe ...a to jeszcze większy koszt.....tak więc znowu w punkcie wyjścia. :-(

Tak więc szukam nadal......:-) i wcale nie jest to takie proste, oj nie jest....

Edytowane przez jorgo

Z tym paleniskiem awaryjnym bywa różnie. Sam dużej wagi do tego nie przywiązywałem. Po pierwsze nie mam instalacji grawitacyjnej, więc bez prądu i tak mi pompy nie pociągną. Po drugie było już sporu postów o tym jak paląc drewnem można wręcz zasmołować kocioł. Dla mnie jedyne wyjście to jak pisałem wcześniej agregat z pełną sinusoidą na wyjściu ale to duży wydatek. W poprzednim roku w miejscu gdzie mam zamiar mieszkać wyłączyli prąd tylko raz - traf że w pierwsze święto Bożego Narodzenia. Zobaczę dalej jak z tym będzie.

Drewno powinno być suche, do drewna nastawa w pobliżu 70st.C, wcześniej była wklejana tabelka odnośnie temp. w zależności od paliwa.

Na tym ruszcie można zamiennie przepalać węglem lub ekogroszkiem (zależy od przerw).

W Skam-P wysokość od rusztu awaryjnego do (w tym wypadku) drzwiczek zasypowych to 32cm.

UPS ma łatwiej ciągnąć jedną pompę jak cały układ w postaci sterownika, dmuchawy, podajnika, pompy c.o., cwu i jeszcze ewentualnie kolejnej za jakimś wymiennikiem. To jednak indywidualna kwestia.

Edytowane przez Jarecki79

Z tego co mi powiedziano w fuego, to tam chodzi o głębokość tego rusztu awaryjnego, jest podobno ciutke większa niż cała grubość przedniej ściany, powiedział że ma się to nijak do rusztów awaryjnych w kotłach innych producentów.

Sebsa ...ja też nie przywiązywałbym wielkiej wagi do takiego rusztu, wiadomo, ale jak już się mówi że coś jest, to niech to będzie a nie namiastka czegoś.......Dla mnie taki ruszt to sprawa drugorzędna, ale segreguje śmieci i zwykłe czarno-białe gazety, czy jakieś suche odpadki drewniane można od czasu do czasu wrzucić i spalić, bo wywóz śmieci też kosztuje, a kosz mały..:D

Ogniwo wiem że na 100% będzie na targach w Łodzi.......więc sobie to dobrze obejrzę.....