Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, jest to forma bliźniaka. Oba pomieszczenia mieszkalne mają dokładnie następujące powierzchnie:

- powierzchnia użytkowa: 327,7m2 / 2 = 163,85m2

- powierzchnia netto : 361,66m2 / 2 = 180,83m2

- powierzchnia całkowita: 378m2 / 2 = 189m2

Jak każdy z bliźniaków ma po ok.160m2, to polecam moc z zakresu 15-17kW

Wieczorem podejrzę dokładniej i cos wrysuję jako przykład.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak każdy z bliźniaków ma po ok.160m2, to polecam moc z zakresu 15-17kW

Wieczorem podejrzę dokładniej i cos wrysuję jako przykład.

Super!

Nie mogę doczekać się odpowiedzi.

Dodatkowa sprawa, jeżeli chodzi o kominy w kotłowni.

Do gazowego zaprojektowane były fi160, pomyślałem, że nie zaszkodzi jak będą fi200 - czy to będzie ok?

Edytowane przez drummer_lysy

Przykro mi to mówić ale po przeczytaniu całego tematu nie jestem nic mądrzejszy a nawet powiem ze ....głupszy.Ten temat nie ma nic wspólnego z rankingiem kotłów.Przynajmniej tak mi sie wydaje że ranking powinien zawierać liste kotłów podawaną przez użytkowników,instalatorów następnie w kilku zdaniach powinny być zawarte jego zalety i wady.Tego niestety w tym temacie nie ma.150 stron ze 184 to dywagacje na tematy kompletnie nie interesujące przecietnego użytkownika lub też osobiste sprzeczki.

Szkoda że tak mało użytkowników opisuje dokładnie Sztokera ;/

Super!

Nie mogę doczekać się odpowiedzi.

Dodatkowa sprawa, jeżeli chodzi o kominy w kotłowni.

Do gazowego zaprojektowane były fi160, pomyślałem, że nie zaszkodzi jak będą fi200 - czy to będzie ok?

Nie znam wysokości Twojego komina, nie wiem też, czy wystaje nad kalenicę dachu (powinien)

Generalnie 160mm też byłby dobry, 200mm jest ok, optimum 180mm....

Wklejam przykład wykonania i ustawienia modelu Skam-P 17kW z czopuchem górnym, to skraca głębokość kotła do 65cm,

typowe wykonanie jak czopuch jest z tyłu w górę czy z tyłu w dany bok 90-95cm.

Jutro mogę cyknąć zdjęcia takiego modelu z czopuchem w górę w pełni złożonego (z koszem i palnikiem), bo akurat jest na wykończeniu.

drummer_lysy.jpg

My zmnieniamy na silkę 24cm + 20cm styropianu.

Ocieplenie poddasza: 15cm + 5cm wełny + folia + regipsy.

.

Powierzchnia podobna do mojego domu i podobnie reku + GWC.

Mam u siebie 15+5+5 cm i uważam, że to mało (w skosach strychu dołożyłem jeszcze 15 cm.

Kotłownia także podobna do mojej - mam kocioł 18 kW i jest to optymalny wybór, więc wybierz moc z zakresu 15-18 kW.

Co do okien wejdź i poszukaj tutaj:

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2783&pp=20&page=2177

jest to wątek Grupy Wrocławskiej w którym ostatnio sporo było o oknach i dopłata do 3 szyb była mniejsza.

Komin mam murowany z cegieł (taki dodatkowo grzeje zimą) 14x21 cm.

Zmieścił się u mnie kocioł, podwieszony podgrzewacz wody 120 l i zmiękczacz.

Qcwu =9630W

Co do kotłowni :

szerokość -2,20 ,długość -2,60Mamy małe zmiany.Drzwi z kotłowni zostały zamienione i wychodza na wiatrołap a nie na hol

Komin znajduje sie w prawym rogu

poniżej przesyłam link do rzutów domu

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornelia/rzuty.html?Bookmark=1

W projekcie proponują piec o mocy 19kw

dziękuje

W linku jest miara, zatem od ściany garażu, gdzie jest komin i gdzie ma być kocioł do przeciwnej jest tylko 170cm

Od drzwi z garażu do ściany jest natomiast "aż" 140cm

Tutaj proponuję:

1. podobnie Skam-P Premium 17kW z czopuchem w górę, aby skrócić głębokość, obsługa drzwiczek od strony pomieszczenia nr.2 garderoba.

Wymiar od ściany do ściany jest 170cm, kocioł na głębokość ma 65cm, przyjmijmy jednak, że zostanie ok.85cm na obsługę kotła...

2. nowy kocioł o nazwie Sztoker, do ściany, gdzie jest kosz od kotła zostawiamy 10cm na obsługę, na długośc kocioł ma 120cm, powinien idealnie być w drzwiach do garażu, ta ściana ma 140cm długości. Obsługa właśnie od strony tych drzwi garażowych. Ten kocioł zajmie na głębokość pomieszczenia tylko 50cm

Dodatkowo fotka Sztokera robiona pod lekkim kątem (generalnie takie ustawienie w kotłowni)

aga88-SKAM-P.JPG

aga88-sztoker.JPG

sztoker bez tła.jpg

Przykro mi to mówić ale po przeczytaniu całego tematu nie jestem nic mądrzejszy a nawet powiem ze ....głupszy.Ten temat nie ma nic wspólnego z rankingiem kotłów.Przynajmniej tak mi sie wydaje że ranking powinien zawierać liste kotłów podawaną przez użytkowników,instalatorów następnie w kilku zdaniach powinny być zawarte jego zalety i wady.Tego niestety w tym temacie nie ma.150 stron ze 184 to dywagacje na tematy kompletnie nie interesujące przecietnego użytkownika lub też osobiste sprzeczki.

Szkoda że tak mało użytkowników opisuje dokładnie Sztokera ;/

Ja już kilka razy podałem mój ranking za co nawet co niektórzy się czepiali, więc chyba nie jest tak źle.

Aktualnie wybrałbym pomiędzy: Skam-P Premium, Ogniwo Eko Plus, Sztoker, RBR Ekouniwersal.

Dodam tylko, że Sztoker i Eko Plus to dość nowe konstrukcje i dopiero czas (1-2 sezony) pokaże czy spełniają pokładane w nich nadzieje ;-)

Edytowane przez SUSPENSER

Suspenser - piszesz, że masz komin murowany z cegły. Czy to oznacza, że bez żadnego wkładu z kwasówki? U mnie jest właśnie komin z cegły murowany 14x21. No i śledząc od kilku miesięcy różne fora, w większości spotykam się z opiniami, że piec na ekogroszek może "załatwić" taki komin, gdyż pracuje z niższymi temperaturami spalin niż mój obecny stary piec zasypowy. Faktycznie, jak spojrzę na temperatury spalin np. kotłów ogniwo eko (plus) na stronie www pokazującej parametry pracy sterowników ecoal, to mnie to martwi. Zwłaszcza, że niedawno był u mnie kominiarz z kamerką i wstawienie wkładu z kwasówki w moim przypadku nie będzie najłatwiejsze - w jednym miejscu jest albo przewężenie albo lekki uskok. Nie chcę rozpruwać tego komina, żeby zobaczyć co jest nie tak, bo z jednej strony wypadają łazienki z płytkami na kominie, z drugiej jest kuchnia. Na wiosnę jeszcze zrobimy próbę, jakiej wielkości wkład wszedłby bez problemów, ale gdyby się okazało, że nie da rady zamontować wkładu bez większej rewolucji, to można podłączyć kocioł na ekogroszek do obecnego kanału z cegły? Komin idzie w środku domu, przechodzi przez nieocieplony stryszek i wychodzi w szczycie. Przy moim obecnym paleniu w kotle zasypowym (wracam raczej wieczorem do domu i wtedy rozpalam - temp. 60-75 st na piecu) z kominem nawet w tej nieocieplonej części nic się nie dzieje. U brata jest podobny komin i kocioł Ling 25 kW - żadne plamy nie wychodzą, ale jego piec jest ciut mały w stosunku do powierzchni i często pracuje na wysokich obrotach, temp. na piecu zgodnie z zaleceniami producenta 65 st. No i Ling ma sterownik dwustanowy - praca/podtrzymanie, co niby powoduje mniejsze ryzyko wystąpienia kondensatu w kominie.

A ja rozważam kocioł albo Ogniwo Eko Plus 16 kW albo Skam-p premium 17 kW, ewentualnie jak uda się zamontować wkład, to kocioł Termomeccanica CSI 20 na pellet/owies.

Budynek: suporex 24, przerwa 2 cm powietrzna, suporex 12 budowany na początku lat 90, ale docieplony z zewnątrz 10 cm wełny, poddasze chyba z 15 cm wełny, okna pcv, ale jedne z pierwszych. Ogólnie wydaje mi się budynkiem w miarę ciepłym. Obecnie powierzchnia do ogrzania 130 m2, docelowo chciałbym ogrzać też pomieszczenia mieszkalne w postawionym w przyszłości budynku obok (garaż z poddaszem mieszkalnym), te dodatkowe pomieszczenia miałyby około 40-50 m2.

Pozdr.

Suspenser - piszesz, że masz komin murowany z cegły. Czy to oznacza, że bez żadnego wkładu z kwasówki?

....

A ja rozważam kocioł albo Ogniwo Eko Plus 16 kW albo Skam-p premium 17 kW, ewentualnie jak uda się zamontować wkład, to kocioł Termomeccanica CSI 20 na pellet/owies.

Budynek: suporex 24, przerwa 2 cm powietrzna, suporex 12 budowany na początku lat 90, ale docieplony z zewnątrz 10 cm wełny, poddasze chyba z 15 cm wełny, okna pcv, ale jedne z pierwszych. Ogólnie wydaje mi się budynkiem w miarę ciepłym. Obecnie powierzchnia do ogrzania 130 m2, docelowo chciałbym ogrzać też pomieszczenia mieszkalne w postawionym w przyszłości budynku obok (garaż z poddaszem mieszkalnym), te dodatkowe pomieszczenia miałyby około 40-50 m2.

Nie mam żadnego wkładu, kocioł od 3 lat działa na temp. 50-60 st w zależności od "wyrabiania się" instalacji grzewczej i nie ma żadnego problemu.

Palenie pelletami czy nawet owsem (przy dzisiejszych cenach) jest droższe niż ekogroszkiem, a i kocioł pewnie jest droższy ...

Co do mocy kotła to te 16-17 kW powinno być u Ciebie ok, ale poczekajmy na opinię Jareckiego ...

jimmy napisał "ranking powinien

zawierać liste kotłów podawaną

przez użytkowników" jaką listę? Przecież nie będę pisał o kotle którego nie mam, swoje ogniwo opisałem już nawet dwa razy. Sam poszukaj w internecie zadowolonych bądź też niezadowolonych użytkowników kotłów.

Temat brzmi:

RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK

Co to według Ciebie jest ranking?

Nie znam wysokości Twojego komina, nie wiem też, czy wystaje nad kalenicę dachu (powinien)

Generalnie 160mm też byłby dobry, 200mm jest ok, optimum 180mm....

Wklejam przykład wykonania i ustawienia modelu Skam-P 17kW z czopuchem górnym, to skraca głębokość kotła do 65cm,

typowe wykonanie jak czopuch jest z tyłu w górę czy z tyłu w dany bok 90-95cm.

Jutro mogę cyknąć zdjęcia takiego modelu z czopuchem w górę w pełni złożonego (z koszem i palnikiem), bo akurat jest na wykończeniu.

Komin ma 9.4m - na przekroju najwyższy. Tego 8m nie będzie.

http://noff.pl/grafika/Przekroj-A-A.jpg

Drummer, to wzór, jeżeli chodzi o wysokość komina, jak jeszcze go nie postawiłeś, to 180mm będzie optymalne.

W chwili budowy komina zastanów się nad wyczystką dolną.

Jak pasuje Ci ustawienie kotłów w układzie, który robiłem, to wyczystke dolna komina zrób na tej "przedniej" ściance komina zaraz przy wejściu do obu kotłowni.

Nie wykonuj jej w miejscu, gdzie ustawiany jest kocioł, bo będziesz musiał go odsunąć od komina i gimnastykowac się, aby do niej dochodzić.

Mac76

Moc 17kW - na chwilę obecną i tak spory zapas a po odpaleniu dobudówki będzie z dobrym, małym zapasem.

Wkład do komina moim zdaniem nie jest konieczny, jak palimy suchym opałem i mamy dobre warunki, tj. braki wilgoci w kotłowni, dobre napowietrzenie (wentylacja nawiewno-wywiewna) a komin w górnym odcinku nie jest wychładzany (np. na strychu - tutaj sugeruję go zaizolować), to tak może zostać.

Inną metodą, dość drogą jest oblepienie komina ceramika od wewnątrz, pamiętam,że jakas firma kominiarska z Opola świadczyła takie usługi. Kamerą badają komin, dalej ewentulanie frezują go do dołu z użyciem takiego a'la odkurzacza i w końcowym momencie nakładają maszyną ceramikę.

co do kotłów na ekogroszek i komina to rozmawiałem na ten temat z dwoma różnymi kominiarxzami z całkowicie innych miejsocowsci jeden z nich sam opala ekogroszkiem w kotle żeliwnym RADAN. Tematem rozmowy był właśnie komin i jego zachowanie się z kotłem na ekogorszek. Obaj powiedzielI: najważniesze jest, aby pole powierzchni czopucha nie było większe od pola powierzchni kanału spalinowego w kominie. No i musi byc odpowiednia wysokośc komina, tłumaczyli mi, ale generalnie jak powiedxiałem jaki wysoki jest mój komin powiedzieli, że ok. Najważniejsze to to, że obaj mają normalne murowane kominy, bez wkładów. Ja też mam murpwany i nie zamierzam z nim nic robic, tylko go ocieplę na nieużytkowym poddaszu, żeby się nie wychładzal. Dodam, że mam piec sasypowy w którym palę już 12 lat, komin biegnie prz sypialni, na tym poddaszu jest nieotynkowany i nie zauważyhłem najmnijszeych wykwitów. Jak komin ma ciąg i nie jest w scianie zewnątrznej budynku to nic się znim nie powinno dziać. MOim zdaniem wkłady kominowe mają sens przy instalacjach gdzie opala się gazem i olejem...a z ekogoszkiem juz nie koniecznie. Pozdro.