Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

daga, tak by to można usytuować. Zapomniałem tam dodać, że z rusztem obrotowym ten Ling. To bardzo ważne! Bufor trudno mi tam zmieścić. Pozostaje umieścić zasobnik c.w.u. nad kotłem, bliżej narożnika z reku. U mnie jest Galmet 140l dwupłaszczowy, też na ścianie ale obok, bo nisko zawieszony. Pięć osób i dwie łazienki spokojnie wystarcza przy temperaturze 50ºC. Pytałem o drzwi, bo myślałem, że tu z przodu dało by się coś postawić na posadzce, ale musisz mieć dojście do wyczystki w kominie.

Co do sterownika, to dowiedz się o pogodowy, z programem, który utrzymuje ciągłą pracę palnika, bez przerywania dochodzeniem do tzw. podtrzymania. I koniecznie zawór drogowy, wystarczy trójdrogowy, usytuowany na powrocie. Może też być na zasilaniu, ale moim zdaniem lepiej na powrocie. Jednego jeszcze nie wiem, co ty masz w instalacji c.o., kaloryfery, podłogówkę, zawory termostatyczne..

Po otwarciu drzwiczek u ciebie powinno zostać jeszcze około 22cm ( od ich końca rzecz jasnna). Wycior z drucianną szczotą ma około metra ale i u ciebie wejdzie spokojnie bez problemu z lekkiego skosu. Sprawdziłem to u siebie w kotłowni. Szufladę taż da się wyjąć bez problemu. Trzeba to robić codziennie, bo jest nieduża. U siebie ją w ogóle wyjąłem z pieca na stałe.

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/uTdVqjF_DsmJI87f59Ij1Q?feat=directlink

daga, a gdzie ty masz doprowadzenie końcówek instalacji c.o.?

Parter ok.60m podłogówki i 3 kaloryfery (być może czwarty w garażu), na górze w przyszłości same kaloryfery 5szt.(wszędzie termostaty).

Nie za mało miejsca na wyciągnięcie ślimaka(52cm)? Czy do Linga można dokupić sterownik PID?

Daga, w sytuacji konieczności wyjęcia ślimaka z podajnika w tym ustawieniu jest wystarczająca ilość miejsca. Od wyjścia z rury podajnika do ściany jest prawie 90cm a sam ślimak ma ok. 1m. –jednak ostatni odcinek ponad 10 cm jest cienką ośką, bez nawinięcia ślimakowego i wyjdzie skosem z rury podajnika. Ta sytuacja jest zresztą sytuacją wyjątkową i można nawet odkręcić podajnik z zasobnikiem, który wówczas i tak musi być pusty, więc nie ma potrzeby z tego tytułu zwiększać tę odległość. Korzystne jest natomiast mieć dojście za piec od strony komina, np. do wyczystki na czopuchu i kolanie rury spalinowej a nie jest go za wiele.

O sterownik zapytaj w firmie Klimosz Żory – dział techniczny 032 475 22 84 wew. 3.

Na stronie firmowej HEF znalazłem sterownik Ognik, który poleca Jarecki. Ma inne, chyba nowsze oprogramowanie i nazwę OGNIK PLUS C.W.U. v 7,5.

Z instrukcji obsługi sterownika OGNIK PLUS C.W.U. v 7,5 wypisałem sobie fragment, który jest moim zdaniem wystarczającym potwierdzeniem prawdziwości tezy o nieprzerwanej pracy pieca, jako jedynie właściwej w spalaniu węgla, zwłaszcza w tak małym palenisku, jakim jest retorta a którą to tezę staram się przedstawiać na forach.

Jak działa sterownik PID?

Sterownik z algorytmem PID włącza kocioł na taką moc, jaka jest aktualnie potrzebna do utrzymania zadanej temperatury. Kocioł grzeje przez cały czas, nie ma przestojów, nie ma również gwałtownych zmian temperatury w kominie oraz w komorze spalania. Temperatura wody wyjściowej jest bardzo stabilna.

Regulacja mocy kotła odbywa się z krokiem 1% - zatem minimalna moc to 1% ( jest to stan podtrzymania ognia ) a maksymalna 100%.

Sterownik automatycznie dobiera dawki paliwa oraz ilość powietrza, użytkownik nastawia tylko temperaturę wody kotła! Dokładny dobór stosunku paliwo/powietrze daje wysoką efektywność procesu spalania; w porównaniu z klasycznym sterowaniem oszczędność opału do 30%.

co do instalacji kotła u ciebie, musisz sobie znaleźć kogoś, kto na miejscu to dobrze z sobą zestawi. Mam na myśli twoja instalację c.o Może Jarecki?

O ence gdzieś czytałem pochlebną opinię.

A co powiecie na ten kociołek, jest najmniejszy ze wszystkich, które do tej pory znalazłam

http://www.enka-ogrzewanie.pl/images/kotlyset-min.gif

Jak Ty to znalazłaś? Bardzo fajny kocioł, a głębokość 68cm (to chyba rekord :)

Muszę poczytać o nim więcej, bo z ich opisu przedstawia się super, ale ta rzeczywistość ... ciągle mnie zastakuje.

Jak działa sterownik PID?

Sterownik z algorytmem PID włącza kocioł na taką moc, jaka jest aktualnie potrzebna do utrzymania zadanej temperatury. Kocioł grzeje przez cały czas, nie ma przestojów, nie ma również gwałtownych zmian temperatury w kominie oraz w komorze spalania. Temperatura wody wyjściowej jest bardzo stabilna.

Regulacja mocy kotła odbywa się z krokiem 1% - zatem minimalna moc to 1% ( jest to stan podtrzymania ognia ) a maksymalna 100%.

Sterownik automatycznie dobiera dawki paliwa oraz ilość powietrza, użytkownik nastawia tylko temperaturę wody kotła! Dokładny dobór stosunku paliwo/powietrze daje wysoką efektywność procesu spalania; w porównaniu z klasycznym sterowaniem oszczędność opału do 30%.

Jak dobrze rozumiem, to jesli ustawimy na kotle temp. 60 st. to sterownik cały czas trzyma tą temp. nie pozwalając jej spaść, ani drastycznie wzrosnąć. Bo wzrosnąć może. Kocioł pracuje na wysokiej temp. co jest dobre dla kotła i nie musi startować od niższej temp.

A jak jest latem przy grzaniu tylko cwu? Też trzeba utrzymywać temp, np. 60 stopni. Mozemy np. sobie osobno ustawić temp wody w bojlerze np. 50 i do tej temp. kocioł będzie nam grzał wodę. A sam będzie chodził na wyzszej.

Dobrze rozumuję?

z tego wynika,że ten sterownik to idealna sprawa dla kotła i jego użytkownika.

Jeśli się to potwierdza w uzytkowaniu, to praktycznie kocioł staje się bezobsługowy. Tylko jedynie dbać trzeba o suchy i odpowiedni węgiel.

jacku, nie pląsaj z radości, bo obsługowość w kotłowni na wegiel nie w nastawach kotła. Tę czynność robisz.. no, powiedzmy, że musisz chwile zastanowić się, a niech będzie 1minuta.

.. a kto węgiel przyniesie, kto wsypie do zasobnika, kto popiół wyjmie i wyniesie, kto posprząta, umyje posadzkę, odkurzy instalację i.. i.. i tak dalej

a jak już zdegustowany siądziesz sobie by odpocząć, stwierdzisz, że ten cholerny PID zabrał ci całą przyjemność doznań intelektualnych i zrobił z ciebie zwykłego robola od przynieś podaj, pozamiataj :lol:

Jak dobrze rozumiem, to jesli ustawimy na kotle temp. 60 st. to sterownik cały czas trzyma tą temp. nie pozwalając jej spaść, ani drastycznie wzrosnąć. Bo wzrosnąć może. Kocioł pracuje na wysokiej temp. co jest dobre dla kotła i nie musi startować od niższej temp.

A jak jest latem przy grzaniu tylko cwu? Też trzeba utrzymywać temp, np. 60 stopni. Mozemy np. sobie osobno ustawić temp wody w bojlerze np. 50 i do tej temp. kocioł będzie nam grzał wodę. A sam będzie chodził na wyzszej.

Dobrze rozumuję

Teoretycznie tak :D :D

W praktyce kocioł sobie pyka kilka stopni w górę i w dół. Jak pociągniesz wodę np. do kąpieli, to temperatura CO w dół bo kocioł musi nagrzac wodę i jest priorytet na CWU. U mnie również są przestoje tzn. tempeartura rośnie ponad ustawienia i wyłącza się wtedy nadmuch czyli opcja "Praca" i chodzi pompa CO. Kocioł "odpoczywa" :D Nie wiem czy tak powinno być ale tak jest.. Ciekawe jakie mogą byc dopuszczalne odchylenia od nastawu?

Od kilku dni jak już pisałem mam jazdę z nastawami - podejrzewam, że jest to związane z pogorszeniem się ciągu w kominie. Najbardziej dziwne jest to, że woda CWU w zasobniku sama z siebie stygnie, wcześniej raczej trzymała temp. i praca pompy CWU to było wydarzenie... Dzisiaj pojawili się nawet wezwani kominiarze ale wyczyścili tylko jeden komin od kominka, a przy drugim stwierdzili, że po dachu nie będa chodzić.... :D :D

W tym wypadku temperaturę na kotle ustawiasz na "OFF" a masz zadaną tylko temp. CWU

mendras, nie mrugaj. :lol:

Widzisz to co jest napisane w mojej stopce?

Na temat palenia w kotle na paliwo stałe, "trochę" się otarłem.

Wiem, co to rozpalanie, pilnowanie, popiół, czyszczenie, rąbanie, układanie, wożenie i itd.

Nie mam czasu na siedzenie w kotlowni. A od przyjemności w ustawianiu i pilnowaniu kotła wolę poprostu odpoczynek z rodzinką.

Takie czasy, że praca zawodowa dominuje coraz bardziej.

Rodowity, czyli na kotle ustawiam temp. np. 55 stopni i kocioł grzeje i utrzymuje temp. cwu do tej 55. Jak nagrzeje wodę do 55 to kocioł przechodzi do podtrzymania i stygnie. I póżniej np. od 25 stopni startuje i proces się powtarza.

Panowie!.. Jacek, Rodowity, marsz do szkoły.. uczyć się czytać! :lol:

Kocioł grzeje przez cały czas, nie ma przestojów, nie ma również gwałtownych zmian temperatury w kominie oraz w komorze spalania. Temperatura wody wyjściowej jest bardzo stabilna.

Regulacja mocy kotła odbywa się z krokiem 1%

..użytkownik nastawia tylko temperaturę wody kotła! Dokładny dobór stosunku paliwo/powietrze daje wysoką efektywność procesu spalania

:wink:

Kocioł grzeje przez cały czas, nie ma przestojów, nie ma również gwałtownych zmian temperatury w kominie oraz w komorze spalania. Temperatura wody wyjściowej jest bardzo stabilna.

..użytkownik nastawia tylko temperaturę wody kotła! Dokładny dobór stosunku paliwo/powietrze daje wysoką efektywność procesu spalania

Meandras, czy ty masz kocioł ze sterownikiem PID?

Bo ja mam...., za ścianą....

To może do szkoły.... czytania :-?

Rodowity, czyli na kotle ustawiam temp. np. 55 stopni i kocioł grzeje i utrzymuje temp. cwu do tej 55. Jak nagrzeje wodę do 55 to kocioł przechodzi do podtrzymania i stygnie. I póżniej np. od 25 stopni startuje i proces się powtarza.

Jacku idea jest taka, że jak masz 55 to powinno trzymac 55, ale w rzeczywistej rzeczywistości jest tak, że dochodzi do 58-59 i powoli zrzuca temperaturę np do 52-53 i znowu stara się dotrzeć w okolice 55. Paliwem jest wungiel i proces spalania nie dokońca można regulować o....1%

Ja od kilku dni mam tak, że przy nastawie 57 CO kocioł potrafił dotrzeć do 65 a potem zjechać do 53... i mi się to nie podoba, bo wcześniej pracował stabilnie.

całe życie się uczymy.

No, dobra, ale kolega Rodowity nie ma sterownika Pid, to go się nie czepiaj. :lol:

Jarecki jest specem od Pid-a.

A co powiecie na ten kociołek, jest najmniejszy ze wszystkich, które do tej pory znalazłam

http://www.enka-ogrzewanie.pl/images/kotlyset-min.gif

Jak Ty to znalazłaś? Bardzo fajny kocioł, a głębokość 68cm (to chyba rekord :)

Muszę poczytać o nim więcej, bo z ich opisu przedstawia się super, ale ta rzeczywistość ... ciągle mnie zastakuje.

Próbuję szukać coś mniejszego i jak narazie tylko takie cudo znalazłam. Pytanie jak ten kociołek działa i czy warto zaryzykować, bo wymiary ma fajne.

Mendras gdzie znalazłeś opinie o tym kotle(na forum)?

Powiedzcie coś więcej o tym kotle, jakie są Wasze opinie. Ja nie doczytałam się, czy jest tam retorta obrotowa. Czy jest możliwość wsadzenia w ten kocioł retorty innej firmy itp. Jeszcze co mnie zastanawia, to przelicznik ogrzania powierzchni, wygląda na to, że chcąc mieć ten kocioł, to musiałabym wybrać 36kW.

Jeszcze co mnie zastanawia, to przelicznik ogrzania powierzchni, wygląda na to, że chcąc mieć ten kocioł, to musiałabym wybrać 36kW.

W/g mnie to producent kotła nie zna Twojego domu i z góry zakłada jakieś parametry przy którym podaje jaka moc kotła ogrzeje daną powierzchnię. Prosta sprawa te same domy jeden ocieplony styropianem jeden nie - który będzie zużywał większa moc do ogrzania do tej samej temperatury - wiadomo nie ocieplony. Najlepiej popatrz w projekcie jaką moc wyliczył projektant w założeniu że dom wykonany zgodnie z projektem. U mnie np jest 196m powierzchni domu wobec powyższego powinienem mieć min 25KW a w projekcie wyliczono że starczy 13 KW.

pawelo_pl, nie tylko budowla ale i zapotrzebowanie na c.w.u. a tu mogą być niespodzianki.. więc nie tak prosto z tym, jak ci się wydaje. W projektach stosuje się pewien statystyczny schemat a życie jest indywidualne.

Daga, co do enki. Możesz naocznie zapoznać się u przedstawiciela na Bartyckiej.

Moim zdaniem. Głębokość 68cm, ta sama co w wielu innych kotłach, również w Lingu Duo, nawet w mojej 35-tce. Minus, to brak rusztu wodnego i brak rusztu obrotowego retorty. To dwa istotne elementy. Prócz tego w Lingu dostęp do wnętrza pieca jest jak otwarcie drzwi do szafy. Cała przednia ściana wymiennika to drzwi. Prostszego a zarazem o tak wysokiej sprawności wymiennika nie ma. Powtarzają go w zasadzie np. wszystkie znane mi konstrukcje z tłokiem. Kiedyś interesował mnie piec z podajnikiem tłokowym. W moim ostatnim piecu „ręcznym” miałem również tego typu wymiennik. Prócz tego w Lingu są ceramiczne deflektory, 3 płyty z wermikulitu, które można w każdej chwili wyjąć z pieca jednym ruchem ręki, zmienić ich położenie, lub wymienić na nowe w razie czego. Ich ceramiczne właściwości to atut w układzie paleniska retorty.

Tyle mogę powiedzieć na ten temat. Estetyka, rzecz ważna ale to kwestia gustu i bez wpływu na funkcję w tym przypadku.

Przy okazji ciekawa informacja w folderze enki: „Sterownik daje możliwość: ustawienia temperatury w kotle z zakresie 45 – 80 oC”

( pomijając gramatykę) Czyżby wyłamanie z szeregu? Otóż, temperatury pieca, to kolejny mit i chwyt w biznesie kotłów i ekogroszku. Może wieczorem coś na ten temat napiszę.

Rodowity, sprawdź osadzenie czujników kotła

"całe życie się uczymy. " No tak, Jacku, coś trzeba w tych genach przekazać :D.. matce Naturze :lol:

daga75 jeżeli pójdziesz to tego handlowca to zdaj proszę, później realcję ze spotkania w sprawie Enki.

mendras czy ruszt wodny i ruszt obrotowy retorty są konieczne w kotle?

Czy Ling Duo nadaje się do małej kotłowni (link we wcześniejszym poście)[/b]