Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JESZCZE RAZ NAPISZĘ- MOŻE ZAUWAŻYCIE I BĘDĘ MÓGŁ LICZYĆ NA POMOC? :yes:

Witam jako całkiem nowy na Forum.

Tym razem ja poproszę o pomoc w dobraniu kotła na ekogroszek- chętnie z opcją pelet (samych pelet).

-Dom 180 m p.u. (35 cm poroterm+ 10 cm styropian) + wymiennik cwu 120 l.

- parter i piętro podłogówki z automatyką (głowice ze sterownikami w każdym pomieszczeniu).

- dobudowane ( na starym tarasie) pomieszczenie 40 m w którym jest betonowy basenik 6x2,5 (18 m3 wody)- grzanie wody przez wymiennik basenowy w układzie filtrowania wody.

- pomieszczenie basenu ogrzewane nagrzewnicą wodną LEO FB 15(max. 17 kW)

Chciałbym w sezonie ogrzewac wszystko łącznie z wodą w basenie, a poza sezonem wodę basenową i wymiennik cwu.

I oczywiście rozbieżności wśród instalatorów co do samej mocy kotła mam od 25 do 45 kW, a już nie wspomnę o opiniach co do producenta?

A dlaczego opcja peletu? Bo coraz więcej słyszę opinii, że z roku na rok coraz trudniej o ekogroszek dobrej jakości. Popyt przerasta podaż. Więc warto miec sensowną alternatywę, a u mnie w grę wchodzi tylko opał workowany.

Będę berdzo wdzięczny za pomoc w doborze chociażby mocy kotła.

JESZCZE RAZ NAPISZĘ- MOŻE ZAUWAŻYCIE I BĘDĘ MÓGŁ LICZYĆ NA POMOC? :yes:

Witam jako całkiem nowy na Forum.

Tym razem ja poproszę o pomoc w dobraniu kotła na ekogroszek- chętnie z opcją pelet (samych pelet).

-Dom 180 m p.u. (35 cm poroterm+ 10 cm styropian) + wymiennik cwu 120 l.

- parter i piętro podłogówki z automatyką (głowice ze sterownikami w każdym pomieszczeniu).

- dobudowane ( na starym tarasie) pomieszczenie 40 m w którym jest betonowy basenik 6x2,5 (18 m3 wody)- grzanie wody przez wymiennik basenowy w układzie filtrowania wody.

- pomieszczenie basenu ogrzewane nagrzewnicą wodną LEO FB 15(max. 17 kW)

Chciałbym w sezonie ogrzewac wszystko łącznie z wodą w basenie, a poza sezonem wodę basenową i wymiennik cwu

I oczywiście rozbieżności wśród instalatorów co do samej mocy kotła mam od 25 do 45 kW, a już nie wspomnę o opiniach co do producenta?

A dlaczego opcja peletu? Bo coraz więcej słyszę opinii, że z roku na rok coraz trudniej o ekogroszek dobrej jakości. Popyt przerasta podaż. Więc warto miec sensowną alternatywę, a u mnie w grę wchodzi tylko opał workowany.

Będę berdzo wdzięczny za pomoc w doborze chociażby mocy kotła.

Tu przydałoby się mieć wiedzę na temat podgrzewania wody w basenie.......ja nie potrafie sie wypowiedzieć w tym temacie :)

ktoś wyżej napisał że 17,5 kW wystarczy....ale to wg mnie mocno zaniżona moc....

Tu przydałoby się mieć wiedzę na temat podgrzewania wody w basenie.......ja nie potrafie sie wypowiedzieć w tym temacie :)

ktoś wyżej napisał że 17,5 kW wystarczy....ale to wg mnie mocno zaniżona moc....

Kolega VERB liczył te 17 kW dla samego domu i cwu. I to byłoby ok, choc też nie wiem czy przy samej podłogówce nie trzeba mniej,

Ale problem robi się właśnie przy basenie i nagrzewnicy powietrza w basenie. Bo tutaj doliczają mi od 10 do prawie 30 kW.

A zapomniałem dodac, ze od połowy maja do końca października wodę w basenie grzała mi powietrzna pompa ciepła 5 kW- i dała radę.

Dała radę zagrzac w maju od 13 do 28 st. i utrzymac, ale chciałbym ten sezon wydłuzyc, a ta pompa ciepła to typowa basenówka, którą przed mrozami trzeba zdemontowac.

A ja w dodatku i tak muszę zmienic piec z olejowego, bo z takim kupiliśmy dom.

Pozdrawiam

TO znaczy że jeżeli jest w domu sama podłogówka to liczy sie mniejszą moc dla pieca niż przy kaloryferach?Dobrze rozumiem?

Dobrze rozumiesz, bo ogrzewanie podłogowe czy ścienne są niskotemperaturowe...max. chyba 40 stopni, wiec nie jest potrzebna aż taka duża moc jak do grzejników. Podłogówka oddaje ciepło przez promieniowanie, natomiast grzejnikowa instalacja ogrzewa powietrze. :)

Myślę, że co jakis czas ze względu na masę wpisów należy przypominać,że podstawą palenia jest szczelny palnik. Należy zwracać uwagę na jego szczelność.

Tak jest. Często w ferworze nerwowych działań zapominamy o rzeczach podstawowych. Przypomniały mi się w tym momencie takie dwie prawdy techniczne. Trochę żartobliwe, ale niezłe.

Pierwsza:

Zanim zaczniesz remontować pompę paliwa i układ zapłonu - sprawdź, czy nie brakuje paliwa w baku.

I druga:

Każde urządzenie elektryczne działa wyraźnie lepiej po podłączeniu go do prądu.

Wracając do palników. Dobry palnik to taki, który nie wyrzuca do popielnika nadmiernych ilości niedopalonego węgla oraz nie wyrzuca do wymiennika niedopalonych oparów smołowych i nadmiernych ilości tlenku węgla. Jeśli te warunki są spełnione – to zupełnie nieistotne jest, czy palnik pali całym lustrem żaru czy tylko kawałkiem, ani czy pali z tyłu czy z przodu lub z lewej czy z prawej, ani w którą stronę wyrzuca spieki itp.

Dobry palnik to taki, który nie wyrzuca do popielnika nadmiernych ilości niedopalonego węgla oraz nie wyrzuca do wymiennika niedopalonych oparów smołowych i nadmiernych ilości tlenku węgla.

W moim przypadku palnik pozostał ten sam a zmieniłem węgiel i skończyło się wyrzucanie niedopalonego węgla. :yes:

I jeszcze kilka przemyśleń n/t palników BRUCER i BURNER-S.

Największą zaletą palnika BRUCER miało być otwarcie możliwości jego modyfikacji i doskonalenia przez wszystkich uczestników procesu wytwarzania/użytkowania – od producenta palnika, poprzez producenta kotła, instalatora, serwisanta do użytkownika włącznie.

Największą wadą palnika BRUCER okazało się otwarcie możliwości jego spieprzenia przez wszystkich uczestników procesu wytwarzania/użytkowania – od producenta palnika, poprzez producenta kotła, instalatora, serwisanta do użytkownika włącznie.

Nauczeni tym doświadczeniem, zrobiliśmy nowy palnik BURNER-S, którego największą zaletę upatrujemy w zamknięciu możliwości jego spieprzenia przez wszystkich uczestników procesu użytkowania – od producenta kotła, poprzez instalatora, serwisanta do użytkownika włącznie. Pozostała jedynie możliwość spieprzenia go przez producenta palnika, na co niestety nie ma rady. Mamy jednak nadzieję, że ten producent sprosta zadaniu.

Największą wadą palnika BURNER-S okaże się… Czas pokaże.

A teraz pytanie: Czy te największe wady są rzeczywiście takie duże? Czy są to wady dyskwalifikujące? Myślę, że najlepiej ocenią to użytkownicy tego palnika. I czas…

Edytowane przez zawijan

To ja mam pytanie - pewnie kontrowersyjne - ale właśnie od użytkowników kotłów na ekogroszek obecnych w tym wątku chciałabym uzyskać odpowiedź.

Pytanie brzmi:

Czy mając pod nosem gaz i możliwość podłączenia go za kwotę ok. 3000 zł. decydowalibyście się na zakup kotła na groszek ?? Czy jednak biorąc pod uwagę wszystkie czynniki za i przeciw wybralibyście gaz ??

Proszę o szczere odpowiedzi, bo przede mną dylemat wyboru kotła i sposobu ogrzewania domu.

Pomóżcie ;)

Jeśli nie piec na ekogroszek kupowałabym piec kondensacyjny z zasobnikiem ok. 200l - w całym domu parterowym, dobrze ocieplonym na 185m2 podłogówka.

Wracając do palników. Dobry palnik to taki, który nie wyrzuca do popielnika nadmiernych ilości niedopalonego węgla oraz nie wyrzuca do wymiennika niedopalonych oparów smołowych i nadmiernych ilości tlenku węgla. Jeśli te warunki są spełnione – to zupełnie nieistotne jest, czy palnik pali całym lustrem żaru czy tylko kawałkiem, ani czy pali z tyłu czy z przodu lub z lewej czy z prawej, ani w którą stronę wyrzuca spieki itp.

Od 3miesięcy miałem ambicję, aby dojść do takiego stanu, aby żar był zawsze na środku. (różne softy, różne sterowania..., modyfikacje)

Nie jest to chyba jednak wykonalne, ze względu na różne paliwa, obiekty, warunki pracy. Trzeba chyba spokojnie wrzucić na luz i nie przejmować się częścią spieków spadających z tego palnika (póki nie jest to czarny węgiel).

Dbać o szczelność palnika, to będzie dobrze.

To ja mam pytanie - pewnie kontrowersyjne - ale właśnie od użytkowników kotłów na ekogroszek obecnych w tym wątku chciałabym uzyskać odpowiedź.

Pytanie brzmi:

Czy mając pod nosem gaz i możliwość podłączenia go za kwotę ok. 3000 zł. decydowalibyście się na zakup kotła na groszek ?? Czy jednak biorąc pod uwagę wszystkie czynniki za i przeciw wybralibyście gaz ??

Proszę o szczere odpowiedzi, bo przede mną dylemat wyboru kotła i sposobu ogrzewania domu.

Pomóżcie ;)

Jeśli nie piec na ekogroszek kupowałabym piec kondensacyjny z zasobnikiem ok. 200l - w całym domu parterowym, dobrze ocieplonym na 185m2 podłogówka.

Odpowiem Ci z pkt widzenia producenta kotła.

Jakbym miał pod nosem gaz a pewny bym był jakości izolacji budynku, to wybrałbym gaz. Może być trochę drożej, ale jest wygodniej.

Wyjedziesz sobie na 2tygodnie na narty czy gdzie indziej i nie prosisz sąsiada o doglądanie. To w przypadku, gdy jesteście tylko w 2-kę.... i oboje wyjeżdżacie.

Przy kompletnym braku wyobrażenia obsługi kotła na ekogroszek, gaz ma taką zaletę, że do konserwacji kotła wpada raz na jakiś czas instalator, machnie swoją robotę i masz nadal spokój, trochę zapłacisz, ale niczym się nie martwisz.

Z drugiej strony, obecnie mieszkam w małej miejscowości, tutaj na dzień dzisiejszy kocioł węglowy jest rozwiązaniem lepszym. Zawsze jednak u mnie ktoś w domu zostaje. Mam starszy budynek, jego ogrzewania gazem zjadłoby mnie z kopytami. Trochę pojęcia mechanicznego i zabawy w kotłowni sprawia mi przyjemność.

Jak budujesz na wiosce pod Poznaniem weź pod uwagę przerwy w dostawach prądu. Czyli jakieś zasilanie awaryjne lub w przypadku kotła na ekogroszek chociaż część instalacji wykonaj w taki sposób, aby ciepło rozchodziło się grawitacyjnie.

Przy gazie:

- cena kotła

- cena za jego instalację

- cena podłączenia do sieci

- cena za 1m3gazu

- opłaty abonamentowe (przesył itp.)

- roczne opłaty serwisowe

Przy ekogroszku:

- cena kotła

- cena za jego instalację

- cena ekogroszku lub miału w przypadku lepszych palników

brak opłat abonamentowych, brak zewn. czyszczenia i konserwacji płatnej raz czy 2 razy w roku, kocioł na paliwo stałe czyścimy sami. Praca własna, którą można dowolnie wycenić.

Pomóżcie ;)

A ja bym wybrał i to i to zwłaszcza , że mam instalację przygotowaną pod ewentualne pojawienie się gazu w okolicy .

Oczywiście podstawowym elementem grzewczym byłby piec ale w lato nie ma potrzeby palić wtedy CWU z gazu no i ewentualne dłuższe wyjazdy wtedy podgrzewanie domu przez gaz .

Pan Jarecki napisał: "Od 3miesięcy miałem ambicję, aby

dojść do takiego stanu , aby żar był

zawsze na środku . ( różne softy ,

różne sterowania. .., modyfikacje )

Nie jest to chyba jednak wykonalne ,

ze względu na różne paliwa , obiekty,

warunki pracy . Trzeba chyba

spokojnie wrzucić na luz i nie

przejmować się częścią spieków

spadających z tego palnika ( póki nie

jest to czarny węgiel) ." i to jest mądrze powiedziane, czasami pewne rzeczy trzeba "olać" żeby się nie zapętlić :)

Od 3miesięcy miałem ambicję, aby dojść do takiego stanu, aby żar był zawsze na środku. (różne softy, różne sterowania..., modyfikacje)

Nie jest to chyba jednak wykonalne, ze względu na różne paliwa, obiekty, warunki pracy. Trzeba chyba spokojnie wrzucić na luz i nie przejmować się częścią spieków spadających z tego palnika (póki nie jest to czarny węgiel).

Dbać o szczelność palnika, to będzie dobrze.

Napisałeś kiedyś, że kocioł to kompromis, czy coś takiego... Tak. Miałeś rację. W kotłach węglowych prawie każde rozwiązanie jest jakimś kompromisem. I tak już zostanie.

Czy wiecie o tym, ze do dzisiaj nikt nie wie jaka naprawdę jest budowa chemiczna węgla kamiennego? Tak. To prawda. A w kotle - choć to takie proste, wręcz prymitywne urządzenie - zachodzą równocześnie prawie wszystkie procesy znane w technologii chemicznej przeróbki węgla. Potrzeba kompromisu jest nieunikniona.