Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

darase.....no powiem Ci, że mnie zasmuciłeś tym postem.......4,5 tony eko?? :( :o to ja w sobotę zakupiłem 5 tonę........jasna cholera, jaką powierzchnie ogrzewasz i jak ocieplony masz domek? ja nosze się z zamiarem zmiany kotła na ekogroszek, ale jak mam mieć takie samo spalanie, to przyznam - bez szału mi się to widzi.....

Jednak Jarecki79 dobrze pisał, że lepiej mieć lekko przewymiarowany kocioł, wtedy można trochę oszczędzić na paliwie.......czyli Eko Plus 16 kW w moim przypadku odpada......

Ale w takim razie, jak przewymiarowany kocioł będzie się sprawdzał w trybie grzania latem cwu?

Kto pomoże w tym temacie?

To co ja mam powiedzieć. 38kW w trybie letnim. Mam zamiar zaślepić część rur wymiennika po tym jak przełączę na stałe kocioł w tryb letni. Zobaczę wtedy jak sprawdzi się to rozwiązanie. Co do spalania fizyki nie oszukasz. Czy to na piecu z podajnikiem czy zwykłym musisz spalić podobną ilość paliwa by ogrzać daną powierzchnię. Nie ma co się oszukiwać. Pozostaje tylko zwiększony komfort obsługi. Mam znajomego z tłokowym Tilgnerem. Bardzo wiele sobie obiecywał pod kątem zmniejszenia ilości spalanego paliwa. Po 2 latach mówi, że najchętniej powróciłby do swojego starego pieca. Nie żeby nie był z niego zadowolony. Ale przy obecnych cenach eko.. dalej dokończcie sami. A tak to kupujesz węgiel o największym sortymencie. Wrzucasz taką "pecynę" na ruszt podnosisz klapkę i do przodu. Ci którzy to przerabiali wiedzą o czym piszę

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy pomyślnych wiatrach w tym roku docieplę tyle domu ile się da, polikwiduję mostki termiczne, jak się uda to wymienię 2 drzwi ze szczelinami przez które wpada zimno i myślę że się zmieszczę w tych 3t. Poza jednym pokojem 23st to idealna temperatura dla mnie. Pocieszyłeś mnie Salveta, jednak moje straty kominowe są do przeżycia z wyjątkiem tego jednego alarmu. Jorgo jest taka opinia że można zaoszczędzić 1t opału przy dociepleniu domu styropianem.

Darase. Sam stoję przed pytaniem czy ocieplać dom czy nie. Możesz mi napisać na priva by nie zaśmiecać wątku o kosztach ocieplenia. Wszystkich posiadających taką wiedzę również proszę o kontakt. Zainteresowanych wyceną czy kosztorysem mogę podesłać foto chałupy.

. Co do spalania fizyki nie oszukasz. Czy to na piecu z podajnikiem czy zwykłym musisz spalić podobną ilość paliwa by ogrzać daną powierzchnię. Nie ma co się oszukiwać. Pozostaje tylko zwiększony komfort obsługi.

Coś w tym jest i częściowo się zgadzam że cudów nie ma, ciepło skąd się bierze. Ale powiem tak w czwartek padł mi sterownik a że mrozik cisnął trzeba było znaleźć ruszta i zapalić w kociołku metodą tradycyjną. Na podajniku spalałem wtedy około 35kg/ dobę co nie jest mało ale licząc że dach w ogóle nie ocieplony to trzeba to udźwignąć. Zgadnijcie ile spalałem metodą tradycyjną ??? Zdziwicie się że taka różnica bo sam nie mogłem zajarzyć o co chodzi. Wychodziło dobre 100kg/ dobę. Normalnie szok. Może gdybym palił węglem większej frakcji (orzechem) to nie było by tak tragicznie. W sobotę już nie wytrzymałem i pojechałem do kuzyna na śląsk (150km) po sterownik bo kupił od jareckiego ognika z Pidem i jeszcze go nie zagospodarował a w swoim miał zamontowanego fabrycznie Techa. Taniej wyszło mi zrobić te 300km a o zrywaniu się z łóżka co 2,5 godziny w nocy żeby dołożyć już nie wspomnę.

Czy to na piecu z podajnikiem czy zwykłym musisz spalić podobną ilość paliwa by ogrzać daną powierzchnię. Nie ma co się oszukiwać. Pozostaje tylko zwiększony komfort obsługi. Mam znajomego z tłokowym Tilgnerem. Bardzo wiele sobie obiecywał pod kątem zmniejszenia ilości spalanego paliwa. Po 2 latach mówi, że najchętniej powróciłby do swojego starego pieca. Nie żeby nie był z niego zadowolony. Ale przy obecnych cenach eko.. dalej dokończcie sami. A tak to kupujesz węgiel o największym sortymencie. Wrzucasz taką "pecynę" na ruszt podnosisz klapkę i do przodu. Ci którzy to przerabiali wiedzą o czym piszę

Nie jestem przekonany czy masz rację co do ilości spalonego paliwa, na swoim przykładzie: poprzednio miałem piec górnego spalania tzw. miałowiec z komputerkiem, jak zaczynał się marzec to już byłem po 5 tonie miału o kaloryczności 25KJ, na dzień dzisiejszy spaliłem 3100kg więc różnica znaczna co prawda groszek ma kaloryczność 26KJ ale to są aż 2T różnicy. Mój teść ma piec tzw. dolnego spalania tak jak mówisz wrzuci jopę i niby już ale jak widzę co on ma pracy przy tym piecu brudzie w kotłowni i na podwórku, zmian temp. w domu i do tego jeszcze kombinowanie drewna na rozpałkę to ja jestem cały szczęśliwy że kupiłem taki piec. Co do ceny groszku a węgla to u mnie na składzie węgiel kosztuje 750 za tonę a ekoret 800 za tonę. Nie zamienił bym swojego pieca na nic innego:) chyba że na nowszy model jak się w ogóle pokarze:)

witam

co myslicie o zestawie brucer+ecomax 800 a wszystko to w solidnej konstrukcji Cichewicz Futura Econo 25 kw cenowo tez wyglada atrakcyjnie

http://allegro.pl/kociol-cichewicz-futura-econo-nowszy-sterownik-i1407281935.html

8000 kawałków to jest atrakcyjna cena? ja bym sobie darował do tego na zdjęciu jest jeszcze niepoprawiona korona retorty są lepsze kotły w tej cenie.

8000 kawałków to jest atrakcyjna cena? ja bym sobie darował do tego na zdjęciu jest jeszcze niepoprawiona korona retorty są lepsze kotły w tej cenie.

witam

nie znam sie na kotlach czytam to forum poniewaz na wiosne bede chcial cos kupic i wybrac najlepiej by pozniej nie żałowac,cena to drugorzedna rzecz moze bys cos polecił?pewnie przeoczyłem jakis watek ale mozesz napisac co z tym brucerem nie tak.pozdrawiam

witam

nie znam sie na kotlach czytam to forum poniewaz na wiosne bede chcial cos kupic i wybrac najlepiej by pozniej nie żałowac,cena to drugorzedna rzecz moze bys cos polecił?pewnie przeoczyłem jakis watek ale mozesz napisac co z tym brucerem nie tak.pozdrawiam

Jak bym miał kupować ponownie to na pewno wybrał bym coś ze sterownikiem eCoal do wyboru masz firmy Ogniwo i Ponar oczywiście to jest moja opinia żeby nie było zaraz wojny. Masz osobny wątek o tych kotłach więc miłej lektury, o innych kotłach też masz wątki więc możesz sobie porównać. Co do brucera to teraz jest poprawiona korona z węższym kołnierzem oraz zaspawanymi fabrycznie otworami powietrza. To tak z grubsza mówiąc, wszystko już zostało opisane na forum więc polecam poszukać w różnych wątkach.

Jak bym miał kupować ponownie to na pewno wybrał bym coś ze sterownikiem eCoal do wyboru masz firmy Ogniwo i Ponar oczywiście to jest moja opinia żeby nie było zaraz wojny. Masz osobny wątek o tych kotłach więc miłej lektury, o innych kotłach też masz wątki więc możesz sobie porównać. Co do brucera to teraz jest poprawiona korona z węższym kołnierzem oraz zaspawanymi fabrycznie otworami powietrza. To tak z grubsza mówiąc, wszystko już zostało opisane na forum więc polecam poszukać w różnych wątkach.

hej

dzieki za info czy w tej ofercie jest juz palnik poprawiony?

http://allegro.pl/kociol-piec-ogniwo-eko-24-kw-hit-cenowy-i1461633914.html

A mojego męża do ekogroszku cały czas przekonuje kolega, który ma kocioł bodajże 5 letni, dom 150m2 z poddaszem, ocieplony "normalnie" i od początku sezonu grzewczego spalił niecałe 2 tony groszku !! a w domu ma ok. 21-22 stopni.

Jest to możliwe ?? czy jakieś bajki opowiada ??

Chyba trochę kolega naciągnął wyniki.

Mam 185 m2 podłóg (w tym 25 m2 garażu grzanego do 16 st, 5 m2 kotłowni - zostaje ok. 150 m2 użytkowej), do tego porządny rekuperator (Nikol) + GWC, ściany 25 cm Poromur + 15 cm styro, skosy dachu na poddaszu 15+5+5 cm wełny (+docieplone skosy strychu 15 cm wełny) i od 01.10.2010 do teraz spaliłem 2 600 kg Pieklorza oraz Ekores VIP (oba min 28 MJ).

Do tego CWU dla 2 osób (codzienna kąpiel w dużej wannie), zmywarka na ciepłą wodę.

W sypialni i 2 pokojach 19 st (ok. 60 m2).

Balkonów nie mam, okna 2 szybowe.

Dla mnie też 20-21 stopni w salonie i kuchni jest najlepsze........a sypialniach jeszcze chłodniej może być....

co prawa moja żonka narzeka, jej zawsze zimno, ale niestety musi się dostosować :yes:

U mnie podobnie - salon, korytarz itd. 21-22 st, sypialnia 19 st.

Jeśli żona narzeka to dobrze - ma zawsze powód, żeby się przytulić ;-)

Jednak Jarecki79 dobrze pisał, że lepiej mieć lekko przewymiarowany kocioł, wtedy można trochę oszczędzić na paliwie.......czyli Eko Plus 16 kW w moim przypadku odpada......

Ale w takim razie, jak przewymiarowany kocioł będzie się sprawdzał w trybie grzania latem cwu?

Kto pomoże w tym temacie?

Latem przełączysz sterownik na pracę 2 stanową, ustawisz delta t 5 st i będzie ok.

Ponoć przy podłogówce temperatura odczuwalna jest wyższa niż przy grzejniku oczywiście przy temperaturze zasilania zbliżonej. A czemu myślisz ze ma większe straty?

Odczuwalna zwłaszcza stopami jest wyższa, ale faktyczna jest jaka jest.

Większe straty, bo przy tej samej izolacji od gruntu podłoga ma np. 28 st gdzie przy grzejnikowym będzie miała 20 st stąd większe straty, bo większe delta t.

jorgo - jak uzasadnili mniejsze zużycie energii przez podłogówkę w tym artykule ?

TomiAyomi - z tym równomiernie rozłożonym ciepłem (zwłaszcza podłóg) zgadzam się, bo np. u mnie przy grzejnikach i wentylacji mechanicznej też niby wszędzie jest równomiernie rozłożona temperatura poza ... podłogą w okolicach okien wykusza i wyjścia tarasowego gdzie jest trochę chłodniejsza - przy podłogówce pewnie nie ma takich miejsc.

Z drugiej strony podłogówka ogranicza wybór rodzajów podłóg, nie pod każde meble się nadaje (trzeba wiedzieć gdzie będą stały), no i nie za bardzo "współpracuje" z dywanami ;-)

Odczuwalna zwłaszcza stopami jest wyższa, ale faktyczna jest jaka jest.

Większe straty, bo przy tej samej izolacji od gruntu podłoga ma np. 28 st gdzie przy grzejnikowym będzie miała 20 st stąd większe straty, bo większe delta t.

jorgo - jak uzasadnili mniejsze zużycie energii przez podłogówkę w tym artykule ?

TomiAyomi - z tym równomiernie rozłożonym ciepłem (zwłaszcza podłóg) zgadzam się, bo np. u mnie przy grzejnikach i wentylacji mechanicznej też niby wszędzie jest równomiernie rozłożona temperatura poza ... podłogą w okolicach okien wykusza i wyjścia tarasowego gdzie jest trochę chłodniejsza - przy podłogówce pewnie nie ma takich miejsc.

Z drugiej strony podłogówka ogranicza wybór rodzajów podłóg, nie pod każde meble się nadaje (trzeba wiedzieć gdzie będą stały), no i nie za bardzo "współpracuje" z dywanami ;-)

No dobra ale chodzi o temperaturę odczuwalna. Jak chcesz ja podwyższyć to zwyczajnie będzie Ci zbyt gorąco, wiec o co chodzi o wskazania termometra? Niech sobie pokazuje 19, jeśli jest Ci ciepło to jest ok nie? Dodatkowy plus to mniejsza cyrkulacja powietrza od tej wytworzonej grzejnikiem, mniej unoszących się pyłów itd. Po zagrzaniu plyty grzewczej i tej stracie o której piszesz podłogówka akumuluje ciepło , potrzeba mniejszej temp na zasilaniu i stad oszczędności opalu. w dłuższej rozpiętości czasowej jest to opłacalne. Na chwile się nie opłaca.

Edytowane przez jack18

PODSUMOWANIE sezonu grzewczego 1-10-2010 do 28-02-2011.

W czasie tych 5-ciu miesięcy spaliłem 3556 kg ekogroszku "no name" za kwotę 2560 zł. Dom 10m na 10m dwie kondygnacje, budowany w 1998r(pustak połówka, styropian 4cm, pustak żużlowy). Dom posiada mostki termiczne oraz nieszczelne 2 drzwi wejściowe. Zakwalifikowany do ocieplenia w 2011r 10-cio lub 12-sto cm styropianem. Dach nieocieplony. Okna dwuszybowe drewniane. Piec ogrzewał również ciepłą wodę C.W.U. dla 4 dorosłych osób dziecka i jednej zmywarki. Przez ten okres ani razu nie została zerwana zawleczka. Miał miejsce jeden alarm odnośnie wysokiej temperatury spalin. Jestem zadowolony z zakupionego pieca. Oby dalsza współpraca dalej tak się układała jak dotychczas.

Mój piec to Ogniwo eko 15 kw ze sterownikiem eCoal. Z czystym sumieniem i piecem mogę polecić w/w zestaw. :)

Sezon grzewczy jeszcze trwa - to tak w skrócie u mnie od 01.10.2010 r do dzisiaj tj. 01.03.2011 r spaliłem niecałe 3000 kg ekogroszku pieklorza za sumę 2020 zł.

Grzeję 240 m2 plus CWU dla 4 osób. Zawleczka nie zerwana od 3 lat. Mojego kotła Kielar ECO2 35 kw nie polecam - mógłby być znacznie lepszy. Z wyników ekonomicznych spalania eko jestem zadowolony.