Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pisałaś wcześniej że szukasz kotła do szerokości 110, ja akurat mam jeszcze dtr z kotła rbr ekouniwersal o mocy 17kW z eCoalem i brucerem, tam jest napisane że ma szerokość 108 cm i wyjście spalin do góry. Ja również mam małą kotłownie, ale ja na kocioł miałem 120cm. :)

Wszystko fajnie, tylko trzeba jeszcze pomyśleć o tym,że taki ślimak trzeba kiedyś serwisować, demontować.

Jak ślimaka, obojętnie jakiego wciśniesz w taką lukę, to za skarby bez demontażu kotła nie wyjmiesz ślimaka

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie,

Do przedwczoraj byłem zdecydowany na tłokowca, ale natrafiłem na kotły ślimakowe z palnikami rynnowymi i teraz to one mi się śnią po nocach.

Zrezygnowałem z tłokowca (na dzień dzisiejszy:) )ze względu na mały zasobnik i jednak z problemami dużej grupy użytkowników z ustawieniem takiego kotła.

Piece z palnikiem rynnowym mają dużo większe zasobniki więc jak wyjadę na weekend to mam szansę, że opału wystarczy, a w tłokowcu raczej zastanę ciemność po powrocie.

Moim priorytetem jest możliwość spalania różnego opału: przedewszystkim miał, ekogroszek itp. nie chcę być uzależniony tylko od jednego radzaju opału, bo czasy niepewne....

Jak narazie znalazłem niewiele opinni o zestawie ślimak+rynna, ale w większości były to opinie pozytywne. Podobno w takim zastawie prawie nie zrywają sie zawleczki... hmm ciekawe czemu? własnie przez to obraziłem się na ślimaki...

Kol. Jarecki pisał, że jak chcę ogrzać ok. 250m2 to tłokowiec musiał by być min. 35kW, a jak teraz 30kW wystarczy?

Co to są za wygięte rogi na górze palnika? do czego służą?

Co wy o tym sądzicie? Może ma ktoś i użytkuje takie kotły?

Pozdrawiam

robixx78

palnik rynnowy 3.jpg

Mogę jednak napisać to co wiem, co widziałem, co przekazał mi instalator, czego dowiedziałem się na pokazie i szkoleniu.

Wolny kraj, wolny wybór.

Sztoker:

- brak typowej retorty (a więc m.in. oporów wypiętrzania paliwa w strefie spalania)

- podawanie paliwa ślimakiem, w koszu specjalne przekonstruowanie ślimaka, były robione testy z gwoździami i śrubami, czy nie zrywa zawleczek

- palenisko żeliwne (jedynie to pomagałem odlewać plus deflektory)

- podawanie z małymi oporami

- podawane są małe porcje, płynnie

- na małych mocach bezpośrednie przekazanie ciepła do wody poprzez żar (retorta na malutkiej mocy kisi żar w powietrzu z dala od płaszczy wodnych)

- niskie koszty ewentualnego serwisu (ślimak tylko 2/3długości w porównaniu do innych, typowych palników w tym brucera, zatem cenowo tańszy przy ewentualnej wymianie)

- niski koszt paleniska, jeżeli trzeba je wymienić (ok.20-30zł detal)

- niski koszt ewentualnej wymiany korpusu palnika, bo to tylko połowa w porównaniu do innych (tak jakbyś brucera uciął na kołnierzu)

- niski koszt deflektorów

- czyszczenie tylko od przodu

- sprawność 87%potwierdzona raportem z badań

Wady:

- spieka na dużych mocach (tyle,że większość sezonu kotły pracują góra do 50-60%swojej mocy a akurat poniżej tej granicy ten kocioł pokazuje swoje zalety), mimo to mamy sprawność 87% na 100%mocy

- nie nadaje się do każdej kotłowni

- ma wyjście czopucha w górę, więc przy niskich połączeniach kominowych np.100-100cm trzeba szukać innego produktu

- troszkę mniejszy zasyp kosza jak przy klasycznych retortach

- stosunkowo mały pojemnik na popiół w porównaniu do typowych retort, częściej zatem opróżniamy

- trzeba ukucnąć, aby rozpalić palenisko, jest umieszczone nisko.

Innych wad/zalet na chwilę obecną nie znam.

Witam ponownie,

Do przedwczoraj byłem zdecydowany na tłokowca, ale natrafiłem na kotły ślimakowe z palnikami rynnowymi i teraz to one mi się śnią po nocach.

Zrezygnowałem z tłokowca (na dzień dzisiejszy:) )ze względu na mały zasobnik i jednak z problemami dużej grupy użytkowników z ustawieniem takiego kotła.

Piece z palnikiem rynnowym mają dużo większe zasobniki więc jak wyjadę na weekend to mam szansę, że opału wystarczy, a w tłokowcu raczej zastanę ciemność po powrocie.

Moim priorytetem jest możliwość spalania różnego opału: przedewszystkim miał, ekogroszek itp. nie chcę być uzależniony tylko od jednego radzaju opału, bo czasy niepewne....

Jak narazie znalazłem niewiele opinni o zestawie ślimak+rynna, ale w większości były to opinie pozytywne. Podobno w takim zastawie prawie nie zrywają sie zawleczki... hmm ciekawe czemu? własnie przez to obraziłem się na ślimaki...

Kol. Jarecki pisał, że jak chcę ogrzać ok. 250m2 to tłokowiec musiał by być min. 35kW, a jak teraz 30kW wystarczy?

Co to są za wygięte rogi na górze palnika? do czego służą?

Co wy o tym sądzicie? Może ma ktoś i użytkuje takie kotły?

Pozdrawiam

robixx78

Retorty korytowe mają zalety jak i wady.

Niskie opory podawania wynikają z transportu paliwa w poziomie.

Wadą odkrytej retorty korytowej są latające sadze. Ten palnik nie spala tak czysto.

Te rurki to dysze powietrza wtórnego dla poprawy jakości spalania, to chyba palnik Elgomax-u. Pamiętam,że wykonany był ze stali

Jeden z dłużej produkowanych palników tego typu możesz nabyć w firmie Stalkot/komster z Pleszewa. Tutaj palnik jest żeliwny, otwory tj. średnice i zagęszczenia dobrane optymalnie (nie mogą być identyczne na całej długości z tego co pamiętam z pokazu tego palnika).

http://www.sterowniki-dmuchawy.eu/automatyczne-uklady-naweglania-uniwersalne/26-automatyczny-uklad-naweglania-z-paleniskiem-samoczyszczacym.html

Wadą tego palnika jest bardziej brudne spalanie oraz upalanie się końcówek ślimaka przy złym sterowaniu (brak chłodzenia między paleniskiem a końcówką ślimaka)

Do takiego palnika raczej tylko klasyczne sterowanie, aby pilnować umiejscowienia ognia i żaru (nie może przesuwać się w stronę kosza)

Odlewnia, gdzie zlecam część produkcji korzysta z takiego palnika od 2lat i są bardzo zadowoleni.

korytowy Stalkot&#4.JPG

Edytowane przez Jarecki79

Sorki, za może głupie pytanie,jestem naprawdę laikiem.

Jaki to jest klasyczny sterownik?

Bo jeszcze tak przyszłościowo chodzi mi po głowie sterownik BRULI , żeby mieć dostęp przez www, czyli taki sterownik do takiego zestawu się nie nadaje?

Ten palnik na zdjęciu jest montowany w AKM UNI.

Dzięki za wyrozumiałość

Pozdrawiam.

Sorki, za może głupie pytanie,jestem naprawdę laikiem.

Jaki to jest klasyczny sterownik?

Bo jeszcze tak przyszłościowo chodzi mi po głowie sterownik BRULI , żeby mieć dostęp przez www, czyli taki sterownik do takiego zestawu się nie nadaje?

Ten palnik na zdjęciu jest montowany w AKM UNI.

Dzięki za wyrozumiałość

Pozdrawiam.

To jest to elgomax, pamiętam,że był cały stalowy.

Ten drugi Stalkot/Komster polecam bardziej, jest na rynku od kilku lat, jest już poza tzw. fazą wieku trudnego. Jest dopracowany i sprawdzony.

Skoro oczywiście chcesz korytówkę.

Mają też nowy typ palnika EKO-PAL, interesujący, też miałem okazję oglądać jego pracę. Zadzwoń sobie do nich i pogadaj.

Komster samodzielnie także produkuje sterowniki do swoich kotłów/palników.

Bruli to klasyczny sterownik, tak więc, będziesz mógł dopasować sobie podawanie w taki sposób, aby żar nie cofał się w stronę końcówki ślimaka.

Ewentualnie przy pid zaryzykował bym RT09pid i bawił się z ograniczeniem czasów algorytmu (małe rozciągnięcia dawek w automacie)

W Podobno w takim zastawie prawie nie zrywają sie zawleczki... hmm ciekawe czemu? własnie przez to obraziłem się na ślimaki...

W rynnowym zawleczki nie są zrywane, bo ekogroszek czy miał nie są pchane do góry jak w tradycyjnej retorcie, tylko są przesuwane z niewielka siła po rynnie palnika.....

alter ego zawijana?

Mówiłem,że tego kotła nie produkuję. Ślimaka tu nie wstawisz, tylko tłok-a lub sztokera, masz lepszą propozycję?

Czy tez będziesz wojny robił? Na siłę do każdej kotłowni ogniwo wciskać? O to chodzi?

Zyby go użytkuje i jeszcze 2użytkowników tego forum, masz już kocioł, to po co Ci wiedzieć jak ten pracuje?

Jak jednak chcesz wiedzieć, to napisz do jego producenta, zaprosi Cię na obiekt, gdzie taki model pracuje.

Ja polecam to co użytkuję a Ty polecasz to czym handlujesz, widzisz różnicę? bo ja zasadniczą.

Posiadam też taką małą kotłownię i ma ślimaka więc można.

Edytowane przez Slaveta

robixx78 jesteś laikiem? To zacznij już się uczyć podstaw, jeżeli sam chcesz wszystko ustawiać w sterowniku jakim jest np. bruli (siła nadmuchu, czas postoju, przerwy, czas podawania) sporo pracy przed tobą. Uzbrój się w cierpliwość w siedzeniu w kotłowni i obserwowaniu czy dobrze masz ustawiony sterownik żeby jak najlepiej spalać dany opał.

Mój kolega ma ten sterownik ale w Ling Combi w żeliwniaku - pali w nim pierwszy sezon zwykłym groszkiem. Sterownik zdefektował mu się po 3 m-cach padł mu ten tryb automatyczny fuzy logic - ale firma szybko mu to wymieniła na nowy taki sam sterownik i jest ok. Mówi, że jednak ustawia kocioł na ustawieniach ręcznych a automat wyłączył bo tak jest oszczędniej - ogólnie jest ze sterownika zadowolony.

To chyba lipa, bo ręcznie można nastawiać jakiś prosty sterownik 2 stanowy, nie lepszy byłby np. RT09PID w którym zadaje się takie "ręczne" nastawy od mocy min do maks i sterownik reguluje pracę kotła algorytmem PID w tym zadanym zakresie mocy dobierając ją do zapotrzebowania budynku ?

Ja też żałuję trochę swojej decyzji. Bo gaz pod nosem. Ale teściowie bo drogo bo wszyscy wokół maja piece na eko i ten czas wykonania nowego przyłącza. Zobaczę jak teraz będą piszczeć kiedy przyjdzie do składki na eko na przyszły sezon latem... No ale widziały gały co brały ...

Weź pod uwagę, że ten rząd "cudów" wynegocjował nam najwyższe w europie ceny gazu, więc tu podwyżki także są nieuniknione.

Na małej mocy palnik tzw. fajkowy opalany ekogroszkiem wypłaszcza palenisko i elegancko (w porównaniu do takiego samego ekogroszku na brucerze) wypala opał.

Uważam,że to kwestia wielkości gardzieli paleniska.

.

Potwierdzam, bo tak to wygląda u mnie.

Palnik pracuje na malutkiej mocy [w dzień ostatnio] i popiół jest super, nawet kruchych, miękkich spieków nie ma.

To chyba lipa, bo ręcznie można nastawiać jakiś prosty sterownik 2 stanowy, nie lepszy byłby np. RT09PID w którym zadaje się takie "ręczne" nastawy od mocy min do maks i sterownik reguluje pracę kotła algorytmem PID w tym zadanym zakresie mocy dobierając ją do zapotrzebowania budynku ?

Ja bardzo lubię RT09pid, bo mogę nim próbować różne strategie dla danego palnika, dmuchawy, węgla.

Co więcej, mogę przejść na zwykły sterownik i mieć wszystkie funkcje zwykłego dostępne (histerezę, przerwę przedmuchu, cykle itd.)

Tyle,że to sterownik dla osób, które trochę kumają, generalnie dla większości użytkowników tego forum ;-)))

Weź pod uwagę, że ten rząd "cudów" wynegocjował nam najwyższe w europie ceny gazu, więc tu podwyżki także są nieuniknione.

Ja uważam, że ceny wszystkich rodzajów paliw w stosunku do siebie są ustabilizowane, a jak będą wzrastały to proporcjonalnie ....a to dodadzą od nowego roku akcyzę na węgiel, a to wzrośnie gaz, olej.

Mój teść mówił mi nie dalej jak we wtorek, że metry sosnowe kosztują coś koło 222- 250 złotych.... pellety tez tanie nie są.....

Powiem szczerze, że zastanawiam się nad solarami do grzania cwu. Nawet niech niech zaoszczędzę na 1 tonę groszku przez sezon letni to uważam że juz jest nieźle.

A żeby Was jeszcze zdołować :-P taka ciekawostka......

http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Szok-W-Polsce-jest-drozej-niz-w-Niemczech,wid,13204844,wiadomosc.html

Edytowane przez jorgo
uzupelnienie

Ja bardzo lubię RT09pid, bo mogę nim próbować różne strategie

Czy można za pomocą stref nie pozbywając się sterownika pokojowego tak zasterować RT09 by o określonej godzinie przełączał się na priorytet lato ? Chodzi mi o takie dni ciepłe jak mamy teraz - dom mi się bez sensu nagrzewa do 24 ~ 25 stopni gdy piec jest w podtrzymaniu .

Czy można za pomocą stref nie pozbywając się sterownika pokojowego tak zasterować RT09 by o określonej godzinie przełączał się na priorytet lato ? Chodzi mi o takie dni ciepłe jak mamy teraz - dom mi się bez sensu nagrzewa do 24 ~ 25 stopni gdy piec jest w podtrzymaniu .

Nie, takie coś to znam tylko z Titanica przy czujniku pogodowym.

Tam mam krzywą grzewczą:

Temp. na kotle dla -25st.C

Temp. zadana na kotle dla -15st.C

Temp. zadana ka kotle dla -5st.C

Temp. zadana na kotle dla +5st.C

Temp. zadana na kotle dla +15st.C

Dzięki takim skokom idzie idealnie dobrac krzywą grzania

Osobnym parametrem "Temperatura zewnętrzna wyłączenia" decyduję natomiast, kiedy rezygnować z grzania C.O. - wówczas zostaje sam tryb CWU, taki auto przeskok na lato.

Tak jest od samego początku w titanicu, ale przy współpracy z pogodówką.

Mogę jednak pogadać z Tatarkiem, czy coś tu można wykombinować dla stref czasowych.

Ja uważam, że ceny wszystkich rodzajów paliw w stosunku do siebie są ustabilizowane, a jak będą wzrastały to proporcjonalnie ....a to dodadzą od nowego roku akcyzę na węgiel, a to wzrośnie gaz, olej.

Mój teść mówił mi nie dalej jak we wtorek, że metry sosnowe kosztują coś koło 222- 250 złotych.... pellety tez tanie nie są.....

Powiem szczerze, że zastanawiam się nad solarami do grzania cwu. Nawet niech niech zaoszczędzę na 1 tonę groszku przez sezon letni to uważam że juz jest nieźle.

A żeby Was jeszcze zdołować :-P taka ciekawostka......

http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Szok-W-Polsce-jest-drozej-niz-w-Niemczech,wid,13204844,wiadomosc.html

Ja od 2lat korzystam z próżniowych kolektorów i jest fajnie, bo rachunki mniejsze, ale spodziewałem się czegoś więcej.

Dzisiaj dołożyłbym jeszcze ok.12rur.

Podłączenie jest do zasobnika z dwoma wężownicami, jedna z solara, druga z kotła a na pochmurne dni grzałka w godzinach taniego prądu.