Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koledzy którzy szukają kotła i byli w ICHPW w Zabrzu. Czy coś Was przekonało jaki kocioł chcecie? Mnie na pewno przekonał sterownik eCoal. Już wcześniej interesowałem się BRULLI`m. Tylko dziwi mnie, dlaczego Panowie z Elektro-System głośno nie chcą przyznać, że oba sterowniki potrafią to samo, z tym że Brullim można dodatkowo sterować ręcznie. Albo coś źle zrozumiałem i te sterowniki są różne od siebie... Co wy o tym myślicie lub co usłyszeliście?

Przekonał mnie palnik BURNER-S prosty w budowie, żeliwny, wyglądał nie do zajechania. Osobiście brałbym ten palnik i sterownik, ale za cholerę nie mogę się przekonać do kotła firmy OGNIWO ( na swojej stronie twierdzą, że kotły ECO PLUS zostały wyposażone w palnik BRUNER-S.:)) Po za tym potrzebuję kocioł o mocy ok 30kW, a takiego Ogniwo nie wyprodukuje. 400 producentów w Polsce i nima co wybrać:) Dobrze, że jeszcze mam czas na kocioł, może się coś "urodzi".

No i przekonał mnie ZawiJan i jego współpracownicy dla nich to praca i pasja zarazem i to było widac:)

Pozdrawiam

Nie ma tego problemu co ty bo mam już kocioł.

Odnosząc się do tego co napisałeś to wrażenie prawie identyczne. Sterownik także bardzo mi się podobał i myślę że dla tych którzy chcą mieć podgląd przez neta to wyjście najlepsze i tutaj zaznacza się przewaga eCoala nad Pumą.

Palnik myślę że ma przyszłość bardzo prosty, wygląda porządnie, głeboki i ta zaleta że nawet gdyby się coś nawet przypadkiem uszkodziło to nie trzeba wywalać całego palnika tylko jeden element oraz to że jest możliwość jego rozbudowy w razie potrzeby, oczywiście w rozsądnych granicach.

Co do kotła to też nie głupi, wygląd zewnętrzny ok, nie za duży o ile dobrze pamiętam to wys. 110, głęb. 85 z czopuchem i chyba 108 szer. z zasobnikiem. Nawet te cegły z których się tu naśmiewano to na żywo nie wyglądają na złe rozwiązanie a raczej na dobre i zarazem bardzo tanie w razie draki.

Jedyne co mnie utwierdziło przy moim bo widziałem to także na żywo a chodzi o czyszczenie od góry. Kolega Zawijan2 jak na został przedstawiony (myslę że ME) ale to domysły, zademonstrował nam jak się czyści kocioł bo wszystkich to interesowało. Niby nic strasznego ale niech mi nigdy więcej nikt nie pieprzy że to tak szybko i łatwo i tak samo jak w kanałach poziomych.

Nie mówię że tylko poziome ale mam porównanie i nikt mi nie wmówi że to to samo.

Szanuję to że komuś to nie przeszkadza i chwali to co ma ale nie jest to tak samo.

Muszę jednak przyznać i takie są moje przypuszczenia że kocioł z kanałami pionowymi można czyścić trochę rzadziej ale to można by potwierdzić po dłuższym użytkowaniu.

A tak do producentów Ogniwa czy zamiast tej klapki na motylki nie można by zamontować normalnych drzwiczek na klamkę otwieranych do góry ? Było by czyściej i na pewno szybciej.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętam zdanie pana z Elektro_Systemu kiedy kol. Suspenser ustawiał brulli recznie, " Nawet jak użytkownik popieprzy ustawienia sterownik je skoryguje, użytkownikowi tylko się wydaje, że coś zmienia" No ale te korygowanie to na dłuższą metę chyba, bo jak coś Suspenser przestawiał efekty było widać z takim lekkim opóźnieniem.

Zmieniałem ustawienia w trybie ręcznym, w automacie Bruli ma kontrolę i ograniczanie temperatury spalin w oparciu o logikę rozmytą (fuzzy logic) [o ile się nie mylę w zamyśle to jest taki eCoal do różnych kotłów a nie tylko do Ogniwa jak eCoal].

Faktycznie efekty zmian były z opóźnieniem [mam porównanie z innymi sterownikami], ale może to kwestia innego palnika i dmuchawy.

Jeśli dostanę Bruli na testy wtedy będę mógł powiedzieć więcej na temat jego użyteczności.

Koledzy którzy szukają kotła i byli w ICHPW w Zabrzu. Czy coś Was przekonało jaki kocioł chcecie? Mnie na pewno przekonał sterownik eCoal. Już wcześniej interesowałem się BRULLI`m. Tylko dziwi mnie, dlaczego Panowie z Elektro-System głośno nie chcą przyznać, że oba sterowniki potrafią to samo, z tym że Brullim można dodatkowo sterować ręcznie. Albo coś źle zrozumiałem i te sterowniki są różne od siebie... Co wy o tym myślicie lub co usłyszeliście?

Przekonał mnie palnik BURNER-S prosty w budowie, żeliwny, wyglądał nie do zajechania. Osobiście brałbym ten palnik i sterownik, ale za cholerę nie mogę się przekonać do kotła firmy OGNIWO ( na swojej stronie twierdzą, że kotły ECO PLUS zostały wyposażone w palnik BRUNER-S.:)) Po za tym potrzebuję kocioł o mocy ok 30kW, a takiego Ogniwo nie wyprodukuje. 400 producentów w Polsce i nima co wybrać:) Dobrze, że jeszcze mam czas na kocioł, może się coś "urodzi".

No i przekonał mnie ZawiJan i jego współpracownicy dla nich to praca i pasja zarazem i to było widac:)

Pozdrawiam

Ja jestem bardzo wybredny - najbardziej interesujący dla mnie byłby zestaw Sztoker + eCoal [lub Brulli] ;-)

Skoro takiego niestety nie ma to wybierałbym pomiędzy Sztoker z Pumą a Ogniwo Eco Plus z eCoal - są między nimi spore różnice, więc każdy musi wybrać które cechy są dla niego ważniejsze.

Między Brulim a eCoal mogą być spore różnice skoro ten pierwszy może być montowany do dowolnych kotłów a drugi tylko do Ogniwa.

Karoka dobrze wszystko opisałeś a takie drzwiczki zamiast tego włazu to sprawa priorytet, bym rzekł kropka nad i :) Suspenser wytargowałeś sterownik bruli to "winszuję"

Co do drzwiczek masz rację - bardzo ułatwiłoby to obsługę użytkownikom.

Jeszcze nie "wytargowałem" sterownika, więc nie mów hop, poza tym zobaczymy jak będzie się sprawował jeśli mi go przyślą [z obecnym nie mam żadnych problemów, więc tylko ciekawość pcha mnie do jego przetestowania, a nuż będzie lepiej niż jest].

PS podpisuję się pod wpisem karoka65 - mam podobne odczucia :-)

Edytowane przez SUSPENSER

"Zestaw Sztoker + eCoal [lub Brulli] " Na takie cudo to też bym się pisał.

Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki zestaw zmontować, to powinno działać, może to wypróbuję, już mi to przez myśl przeszło jak wracałem w sobotę z Zabrza:)

"Między Brulim a eCoal mogą być spore różnice skoro ten pierwszy może być montowany do dowolnych kotłów a drugi tylko do Ogniwa"

Tu mi właśnie coś nie pasuje, wydaje mi się, że Panowie z Elektro-System mają umowę z ICHPW, że ecoal tylko z kotłami przez nas badanymi i tylko z naszymi palnikami. A jak się zorientowali, że wyprodukowali świetny sterownik który radzi sobie zawsze z różnym opałem, bez ingerencji użytkownika, to pomyśleli czemu na tym nie zarobić, i wypuścili Brulli, niby trza ustawiać a końcowy efekt będzie taki sam. Przecież oba sterowniki bazują na temperaturze spalin, nie napisali innego algorytmu, może być taki sam lub rozbudowany lub okrojony...właśnie na to pytanie mi nie odpowiedzieli. eCoal powstał przy współpracy z ICHPW , a Brulli nie :) przynajmniej tego się można dowiedzieć ze strony brulli.pl i ecoal.pl heh

Edytowane przez robixx78

Sterownik także bardzo mi się podobał i myślę że dla tych którzy chcą mieć podgląd przez neta to wyjście najlepsze i tutaj zaznacza się przewaga eCoala nad Pumą.

Dziwne że już któryś raz czytam o internecie jako głównym atutem eCoal-a, tak naprawdę główna przewaga eCoal-a nad innymi sterownikami to całkowita automatyzacja procesu spalania co jest istotne dla ludzi którzy nie chcą się bawić lub nie mają czasu w bawienie się ustawianiami manualnymi. Podgląd internetowy to jest tylko taki bajer (nawet jeszcze do dzisiaj nie podłączyłem neta bo nie czuję takiej potrzeby czyt. nie chce mi się). To jest jego główna zaleta reszta schodzi na dalszy plan. Chcesz palić różnymi trudnymi paliwami a nie chcesz się wgłębiać w proces spalania to eCoal jest nr 1.

Karoka dobrze wszystko opisałeś a takie drzwiczki zamiast tego włazu to sprawa priorytet, bym rzekł kropka nad i :)

To tylko moje zdanie, każdy może się z nim zgodzić lub nie. Ja jestem tylko jak większość tutaj potencjalnym przyszłym nabywcą i tak bym to widział. Oczywiście każdy ma jakieś swoje wizje i priorytety. Co mi się przypomniało to Zawijan2 wspominał że będą inne drzwiczki w Plusie, bardziej odsunięte i lepiej izolowane.

Dziwne że już któryś raz czytam o internecie jako głównym atutem eCoal-a, tak naprawdę główna przewaga eCoal-a nad innymi sterownikami to całkowita automatyzacja procesu spalania co jest istotne dla ludzi którzy nie chcą się bawić lub nie mają czasu w bawienie się ustawianiami manualnymi. Podgląd internetowy to jest tylko taki bajer (nawet jeszcze do dzisiaj nie podłączyłem neta bo nie czuję takiej potrzeby czyt. nie chce mi się). To jest jego główna zaleta reszta schodzi na dalszy plan. Chcesz palić różnymi trudnymi paliwami a nie chcesz się wgłębiać w proces spalania to eCoal jest nr 1.

Jak widzisz napisałem że sterownik mi się podoba a o jego zaletach dowiedziałem się bezpośrednio od twórców. Wypowiedź była powierzchowna i w skrócie o wszystkich spostrzeżeniach dotyczących tego kotła. Jestem w tej dobrej sytuacji że nie muszę palić trudnymi paliwami.

A którym numerem jest też nie wspominałem. Dla ciebie 1 dla drugiego może 3 a dla kogoś jeszcze innego może jest poza wyborem.

Dla mnie przez 1,5 roku numerem 1 był Lider bo taki kupiłem z kotłem, obecnie moim nr.1 jest Ognik Plus Pid za miesiąc może to być Bruli a za pół roku jeszcze jakieś inne pioruństwo bo pewnie znowu coś wymyślą.

"Zestaw Sztoker + eCoal [lub Brulli] " Na takie cudo to też bym się pisał.

Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki zestaw zmontować, to powinno działać, może to wypróbuję, już mi to przez myśl przeszło jak wracałem w sobotę z Zabrza:)

Stoi na przeszkodzie, bo twórcą Sztokera jest producent PUMY oraz Cobry.

Z takim sterowaniem Sztokery o mocach 25-100kW były badane i osiągnęły bardzo dobre wyniki.

Raport z badań jest do ściągnięcia ze strony producenta Sztokera

polecam, różnica między pełną mocą a ok.7kW mocy to tylko 1% straty na sprawności.....

Tak izolacja drzwiczek ważna sprawa, to też nadaje się do poprawy. Jak Ktoś mądrze pisze to trzeba przyznać rację :)

Cieszę się że jako użytkownik Ogniwa zauważasz to samo. Producenci również tutaj zaglądają, może jeszcze częściej jak my. Być może ta nasza pisanina na coś się przyda.

Stoi na przeszkodzie, bo twórcą Sztokera jest producent PUMY oraz Cobry.

Z takim sterowaniem Sztokery o mocach 25-100kW były badane i osiągnęły bardzo dobre wyniki.

Raport z badań jest do ściągnięcia ze strony producenta Sztokera

polecam, różnica między pełną mocą a ok.7kW mocy to tylko 1% straty na sprawności.....

Mi chodziło oto, że mogę sobie kupić dowolny sterownik do dowolnego kotła ( no prawie) , a jak to będzie działać, czy się sprawdzi, czy kompletna porażka to inna sprawa. Wiem, że Puma to bardzo dobry sterownik i jego też można stosować w innych kotłach nie tylko w Sztokerze, chyba, że tak nie jest to popraw.

Rozmawiałem z p.Edwardem(współwłascicielem firmy elektro-system) na temat róznic sterowników generalnie ecoal jest dedykowany pod kocioł ogniwo (brak jakichkolwiek ingerencji użytkowniaka) a bruli może być dedykowany pod inne kociołki, generalnie obydwa sterowniki działają na tych samych zasadach ale e-cola wiąze umowa licencyjna.

Właśnie parę postów wcześniej pisałem o tym, że jakaś umowa na wyłączność ecoal`a musi być. Dobrze, że brulli jest zwyczajnie do kupienia :)

Tak izolacja drzwiczek ważna sprawa, to też nadaje się do poprawy. Jak Ktoś mądrze pisze to trzeba przyznać rację :)

W Zabrzu mierzyłem temperaturę drzwiczek palnika podczas pracy na mocy w okolicach maksymalnej i temperatura ta dochodziła do 110 stC. Moim zdaniem zdecydowanie za dużo, więc popieram.

PUMĘ możesz stosować w innych kotłach.

Ja stosuję PUMĘ do np. SKAM-P

Chodzi o to,że Sztokera nie kupisz z innym sterowaniem jak PUMA/Cobra

To jeden komplet a parametry są wgrane pod ten typ kociołka.

W najbliższym czasie będą dostępne już 3moce, 25kW, 50kW oraz 100kW, obecnie mamy 25 oraz 100kW

Jestem w tej dobrej sytuacji że nie muszę palić trudnymi paliwami.

A którym numerem jest też nie wspominałem. Dla ciebie 1 dla drugiego może 3 a dla kogoś jeszcze innego może jest poza wyborem.

Dla mnie przez 1,5 roku numerem 1 był Lider bo taki kupiłem z kotłem, obecnie moim nr.1 jest Ognik Plus Pid za miesiąc może to być Bruli a za pół roku jeszcze jakieś inne pioruństwo bo pewnie znowu coś wymyślą.

Nie czytasz uważnie, napisałem dlaczego jest nr 1 i tutaj nie ma do rzeczy czy dla Ciebie czy dla mnie. Polecam jeszcze raz przeczytać końcówkę mojej wypowiedzi. Co do paliw to sytuacja jest taka że są coraz gorsze więc zacznij brać to pod uwagę.

Nie czytasz uważnie, napisałem dlaczego jest nr 1 i tutaj nie ma do rzeczy czy dla Ciebie czy dla mnie. Polecam jeszcze raz przeczytać końcówkę mojej wypowiedzi. Co do paliw to sytuacja jest taka że są coraz gorsze więc zacznij brać to pod uwagę.

Staram się czytać dokładnie i tobie też polecam bo nie napisałem że atutem tylko że jak ktoś chce mieć taką możliwość to jest to dla niego dobry wybór. Piszesz że niektórzy nie chcą lub nie mają czasu na żadne ustawianie - zgoda.

Ale są i tacy co jak powyżej i do tego np. pracują w delegacjach a w domu żona która siedzi z małymi dziećmi i nie ma pojęcia o kotle. Przyciska mróz a mężuś przez neta kociołkiem może posterować, ot co.

Nie jest to np. dla mnie sprawą priorytetową ale dla niektórych jednak tak.

Staram się czytać dokładnie i tobie też polecam bo nie napisałem że atutem tylko że jak ktoś chce mieć taką możliwość to jest to dla niego dobry wybór. Piszesz że niektórzy nie chcą lub nie mają czasu na żadne ustawianie - zgoda.

Ale są i tacy co jak powyżej i do tego np. pracują w delegacjach a w domu żona która siedzi z małymi dziećmi i nie ma pojęcia o kotle. Przyciska mróz a mężuś przez neta kociołkiem może posterować, ot co.

Nie jest to np. dla mnie sprawą priorytetową ale dla niektórych jednak tak.

No dobrze. Tak na marginesie ustawiasz pogodówkę i zmiany temp. na zewnątrz nie straszne ale fakt internet to fajny bajer.