Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ad1. Jak ten sterownik może badać kaloryczność aktualną węgla jak on nawet nie wie ile w danym momencie ten węgiel dostarcza energii.Pomiar temperatury wody to jest żaden wyznacznik, bo na wielkość temperatury ma wpływ wiele czynników. Gdybyś choć zrobił pomiar wielkości strumienia ciepła generowanego z palnika to można by było już mówić o jakimś racjonalnym sterowaniu.

ad2.słowo bzdet może jest brzydkie,przepraszam. Przyjmijmy "wodotryski"(display TFT,internet itp)

ad3. amerykanie zrobili sterowanie najprościej jak się da,i to każdy użytkownik jest w stanie obsłużyć. Podajnik widziałeś jaki jest mały. Mała moc napędu,mała waga i trwałość (gwarancja producenta 5 lat). Porównaj to z takim Brucerem,który jest szczytem absurdu jeżeli chodzi o masę. Nawet wybuch jądrowy nie jet w stanie go uszkodzić. Ile w nim zmarnowano materiału i energii przy jego produkcji. I żeby chociaż był trwały?.

Jeszcze jedno - ekran TFT nie jest wodotryskiem. Po prostu na nim

lepiej widać. Na Pumie czy Cobrze wszystko odczytasz z kilku metrów!

Układ ekranu, ikony - to wszystko pomaga użytkownikowi w obsłudze.

Nie chcę robić siermiężnej elektroniki. Nasze sterowniki muszą dobrze

pracować, i jeszcze lepiej wyglądać! Czy kupiłbyś BMW, gdyby wyglądało

jak syrenka? Estetyka i technologia nie przeszkadzają napisać dobrego

algorytmu i stworzyć dobrego sterownika.

Nasze firmy (Elektro-Miz i moja) wprowadziły pierwsze sterowniki z płynną

regulacją mocy. Nowa rodzina ma również mnóstwo innowacyjnych rozwiązań.

Cały czas rozwijamy algorytmy.

Obejrzyj sobie zdjęcia....

Pozdrowienia,

Włodek

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy możecie mi coś powiedzieć na temat ECO MAX 800

Interesowałem się trochę tym sterownikiem bo uważam, że ma dość rozbudowane możliwości. Firm Plum (producent tego sterownika) nie sprzedaje sterownika oddzielnie. Sterownik jest sprzedawany do kotłów po przebadaniu kotła przez producenta sterownika i dostosowaniu oprogramowania sterownika pod dany model kotła. Z informacji uzyskanych od firmy Plum, na chwilę obecną używają go następujący producenci kotłów:

CICHEWICZ

ENKA

GREŃ

HEIZTECHNIK

HEITZ

LAZAR

LUMO

METALFACH

MODERATOR

SAS

WEBER

Uważam, że sterownik ma parę funkcji wartych zainteresowania. Posiada czujkę pogodową, steruje siłownikiem zaworu mieszającego, obniżenia nocne jak i krzywe grzewcze można wybierać niezależnie dla temperatury kotła i dla temperatury wody za zaworem n-drożnym. Po dokupieniu dodatkowego modułu (około 400zł) może sterować dodatkowymi dwom zaworami mieszającymi np pętli podłogówki.

Z minusów to chyba jeszcze zbyt świeży produkt sądząc po ilości opinii o sterowniku. W tak rozbudowanym sterowniku dostęp przez internet był by też fajnym dodatkiem. Nie wiadomo tak naprawdę jak się sprawdza ten ich tryb sterowania automatycznego Indywidual Fuzzy Logic. Dosłownie parę opinii to zbyt mało aby wyrobić sobie opinię.

Przy okazji rozmowy w Zabrzu z twórcami konkurencyjnego sterownika eCoal próbowałem ich podpytać co sądzą o Ecomaxie. Oczywiście nie powiedzieli, że jest lepszy od eCoal, ale stwierdzili, że to dobry produkt i algorytm Fuzzy Logic jest dobrym rozwiązaniem. Według nich lepszym niż wszystkie inne mające sterowanie typu PID.

Ja do decyzji o wyborze kotła mam jeszcze trochę czasu więc bacznie obserwuje wszelkie dyskusje i szukam opinii o tym sterowniku. Narazie jak dla mnie jest chyba mimo wszystko faworytem. Drugi jaki biorę pod uwagę to eCoal, później PUMA.

Edytowane przez Darek G

Kolega Artecki mi napisał w ten sposób:

o moich zmaganiach z piecem (i sterownikiem) możesz poczytać w wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169849-cichewicz-futura-s-dual-26-jakie-macie-ustawienia

generalnie na dzień dzisiejszy jestem (już ) zadowolony z pluma oraz funkcji fuzzy logic z którą miałem na początku problemy - niby sama ma wszystko robić a jednak coś nie działało. funkcja działa, faktycznie sterownik sam dobiera parametry, warunek jest taki, że eko musi być taki jaki zaleca producent pieca (a wiadomo, że czasem kupuje się przysłowiowego kota w worku).

Pozdrawiam

Jak chcesz zatem pogadać o plumie, to pytaj go bezpośrednio po zapoznaniu się z wypowiedziami.

Ja rozumie z wypowiedzi Arteckiego ze nie działa.Bo jak to niby można inaczej zrozumieć skoro trzeba sypać paliwo tylko takie jak zaleca producent? Gdyby tak miało być to wystarczyły by jedne nastawy i nie był by potrzebny FL.. Raczej średnio to wygląda, choć sam sterownik wizualnie wygoda bardzo ładnie.Fajnie jak coś jest ładne ale czy to akurat musi być sterownik pieca? Ja osobiście bym jego piękno znienawidził kiedy ten nie działał by dobrze, tylko dobrze wyglądał.

Interesowałem się trochę tym sterownikiem bo uważam, że ma dość rozbudowane możliwości. Firm Plum (producent tego sterownika) nie sprzedaje sterownika oddzielnie. Sterownik jest sprzedawany do kotłów po przebadaniu kotła przez producenta sterownika i dostosowaniu [/size][/font] oprogramowania sterownika pod dany model kotła.

Ma on jednak jedną wadę - moim zdaniem - bardzo poważną. Przyznał to w dyskusji na ostatniej konferencji kotlarskiej jego twórca i producent. Algorytm jest dostosowany do konkretnego kotła i KONKRETNEGO PALIWA - z możliwością niewielkiej tylko tolerancji zmian jakości paliwa. Pracuje bardzo dobrze, jednak większej zmianie jakości paliwa nie daje rady. Jak stwierdził jego twórca - trzeba starać się o stabilną jakość paliwa.

Pisałem o tym już wcześniej.

Mój kolega ma e-comax 800 w kotle Ling Duo Combi żeliwniaku. Kocioł nowy zamontowany na jesieni. Sterownik padł mu zaraz na początku ( funkcja FL wysiadła)- ale to nie problem bo firma zaraz wymieniła na gwarancji na nowy. Kolega spala w nim nie ekogroszek ale jakiś inny zwykły rodzaj groszku. Przy większych mrozach FL coś mu jednak źle spalało bo przesypywało niedopalony groszek i dlatego przestawił na sterowanie ręczne. Teraz jak jest cieplej to włączył FL i mówi, że mu się spala elegancko. Temperaturę w domu reguluje zaworem n-drogowym. Dom ma duży starszy i nie za dobrze ocieplony to może też to ma znaczenie dla pracy sterownika.

Nie wyłoży. Latasz zbyt wysoko jak dla mnie.

Bez przesady z wysokością. Pracujesz na uczelni technicznej i masz lepsze doświadczenie w przekazywaniu wiedzy.Kolega Wlodek dobrze zna programowanie mikrosterowników ale nie czuje fizyki w piecu. Gdyby to poznał lepiej wykorzystałby swoje informatyczne umiejętności.

Bez przesady z wysokością. Pracujesz na uczelni technicznej i masz lepsze doświadczenie w przekazywaniu wiedzy.Kolega Wlodek dobrze zna programowanie mikrosterowników ale nie czuje fizyki w piecu. Gdyby to poznał lepiej wykorzystałby swoje informatyczne umiejętności.

Jakby kolega Włodek nie czuł fizyki w kotle to by raczej robili sterownik PÓMA, a nie PUMA...

Ja osobiście będę od wiosny robił własny sterownik na 8-bitowym ATMEGA... ale jednak raczej 2-stanowy, kontrolę spalin też przewiduję, ale tylko w celu ograniczenia temperatury czopucha. Będę miał przeróbkę kotłowni i raczej spuszczoną całą wodę... chcę zliczyć sobie masę wody w instalacji.

Znając masę wody będę mógł sobie wyliczyć dokładne moc potrzebną dla określonego wzrostu temperatury i może szarpnę się na płynną regulację mocy.

Żeby tylko jeszcze węgiel miał tyle J co na papierku.

Potwierdzam. Puma na Brucerze zasilanym groszkiem pracowała dobrze. To bardzo dobry sterownik, choć inny od eCoala. Ciągle jeszcze nie wykluczam tej możliwości, że będzie pracować w kotłach z Burnerem-S.

Zgadzam się także, że miał na retortach pali się znacznie gorzej, niż groszek. Za wyjątkiem jednakże Brucera, a szczególnie za wyjątkiem Burnera-S. Tu się z Tobą nie zgadzam.

Ciekaw jestem o jakim miale piszesz, bo ten Wasz do badań zupełnie nie przypomina tego, który sprzedają nam na składach.

Żeby nie być gołosłownym, przytoczę wpis Jareckiego (żebyście nie musieli szukać po wątku)

No i co Wy na to?

Widzę, że wraz ze wzrostem nadmiaru powietrza spadła sprawność, ale zaledwie o 3% - pytanie brzmi: czy badany kocioł był ustawiany ręcznie przy użyciu analizatora czy też jego sterownik go tak potrafił ustawić ?

Sprawny badacz, wyposażony w analizator spalin potrafi wyregulować kocioł tak, że sprawności są naprawdę maksymalne. Np. dla kotła OGNIWO EKO PLUS wynosiły one: dla 10kW - 89,6%, dla 16kW - 90,2% i dla 25kW - 90,7% (oczywiście dla mocy nominalnej - żeby była jasność).

W badaniach atestacyjnych na 30% mocy nominalnej kocioł również ustawia się ręcznie, wspomagając się analizatorem spalin.

Wprawdzie "błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli", ja jednak nie nadaję się na błogosławionego, bo muszę zobaczyć. Taki ze mnie niewierny Tomasz.

Dzięki za odpowiedź - o te dane mi chodziło.

W takim razie pytanie brzmi jakie sprawności przy 30% mocy mają Eko Plus oraz Sztoker na ekogroszku przy sterowaniu dedykowanymi do nich sterownikami ?

Odpowiedź na to da porównanie który kocioł będzie spalał mniej w rzeczywistych warunkach - zgadza się ?

Ciekaw jestem o jakim miale piszesz, bo ten Wasz do badań zupełnie nie przypomina tego, który sprzedają nam na składach.

Piszę o normalnym miale. Nie wiem co "sprzedają Wam na składach", bo mogą sprzedawać - niestety - wszystko.

Dotyczy to także groszku. Wyobraź sobie, że spotkałem kiedyś ślicznie wyglądający groszek, który miał wartość opałową 15.000kJ/kg (i nie był to czeski groszek).

Kolega miedź ma nareszcie jakiś inny produkt, jest sterownik perfekt, jest retorta obrotowa od ponad dwóch lat użytkowana bez żadnego kłopotu, bez żadnych przeróbek, zaklejania i wmawiania producentom,że ich broszką jest poprawa palnika, co wiećej wspomniał,że prawdopodobnie pali czymś tańszym jak ekogroszek. To są ciekawe informacje o których można porozmawiać.

Mój kociołek też jest sterowany przez sterownik perfekt r . Od dwu lat palę ekogroszkiem. Staram się kupować dobry ( w tym roku ekoret). W tym sezonie od pażdziernika do dziś spaliłem trzy tony, pozostało jeszcze 0,6 (kupuję workowany więc prosto liczyć ilość).W tym roku cały sezon z czujnikiem pogodowym. Przyznaję - nie jest to sterownik przyjazny, ale chyba każdy raz dziennie odwiedza kotłownię, przynajmniej w celach dozorowania czy wszystko ok. Ja te wizyty w zeszłym sezonie wykorzystywałem dodatkowo i robiłem zapiski. W tym roku te doświadczenia bardzo się przydały.

Kociołek to KWM-SR firmy Walendowscy 25kW.Retorta obrotowa.

DSCF1217.JPG

DSCF1216.JPG

Mój kociołek też jest sterowany przez sterownik perfekt r . Od dwu lat palę ekogroszkiem. Staram się kupować dobry ( w tym roku ekoret). W tym sezonie od pażdziernika do dziś spaliłem trzy tony, pozostało jeszcze 0,6 (kupuję workowany więc prosto liczyć ilość).W tym roku cały sezon z czujnikiem pogodowym. Przyznaję - nie jest to sterownik przyjazny, ale chyba każdy raz dziennie odwiedza kotłownię, przynajmniej w celach dozorowania czy wszystko ok. Ja te wizyty w zeszłym sezonie wykorzystywałem dodatkowo i robiłem zapiski. W tym roku te doświadczenia bardzo się przydały.

Kociołek to KWM-SR firmy Walendowscy 25kW.Retorta obrotowa.

Witam kolego, dzięki serdeczne za nowe informacje.

Jeżeli mógłbyś jeszcze dodać jak długo palisz już w tym kotle, byłoby ok.

Z ekogroszku korzystasz od 2lat, czy to oznacza także, że kocioł masz dwa lata, czy wcześniej paliłes innym opałem?

Ze zdjęć widze,że korzystasz z retorty Ardeo typ AZP-MR, także ją stosuję, ale w wersji z żeliwnym paleniskiem AZP-MRŻ.

Co sądzisz o półautomatycznym systemie czyszczenia strefy napowietrzania (ta dźwignia koło kosza zasypowego), często z tego korzystasz?

część żeliwna.jpg

żeliwny1.jpg