Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój kociołek też jest sterowany przez sterownik perfekt r . Od dwu lat palę ekogroszkiem. Staram się kupować dobry ( w tym roku ekoret). W tym sezonie od pażdziernika do dziś spaliłem trzy tony, pozostało jeszcze 0,6 (kupuję workowany więc prosto liczyć ilość).W tym roku cały sezon z czujnikiem pogodowym. Przyznaję - nie jest to sterownik przyjazny, ale chyba każdy raz dziennie odwiedza kotłownię, przynajmniej w celach dozorowania czy wszystko ok. Ja te wizyty w zeszłym sezonie wykorzystywałem dodatkowo i robiłem zapiski. W tym roku te doświadczenia bardzo się przydały.

Kociołek to KWM-SR firmy Walendowscy 25kW.Retorta obrotowa.

3t. przy 25 kw. to całkiem nieźle. Napisz ile m2. ogrzewasz, w moim przypadku przy ogrzewaniu ok.110 m2 poszło jak do tej pory również w przybliżeniu 3t., z tym, że obecnie palę czeskim eko, a on jest mniej kaloryczny. Moc mojego kotła to 17 kw.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

http://sterowniki.w.com.pl/forum/viewforum.php?f=4

nie wiem czy to firmowe , alenapewno są tam konsultanci elstera.

Pan zawijan gościł już na tym forum , ale nie pamiętam w jakim temacie.

Co do powierzchni - wg danych do podatku to 138m - bez garażu 30m ( w tym 50 m podłogówki), wymiennik na ciepłą wodę 120 litrów.

Na grzejnikach zawory termostatyczne.W domu około 23-24 stopni.

pzdr

witam,

http://sterowniki.w.com.pl/forum/viewforum.php?f=4

nie wiem czy to firmowe , alenapewno są tam konsultanci elstera.

Pan zawijan gościł już na tym forum , ale nie pamiętam w jakim temacie.

Co do powierzchni - wg danych do podatku to 138m - bez garażu 30m ( w tym 50 m podłogówki), wymiennik na ciepłą wodę 120 litrów.

Na grzejnikach zawory termostatyczne.W domu około 23-24 stopni.

pzdr

U mnie na grzejnikach również termostaty, temp. ok.22 stopni, CWU 80l, w instalacji zawór trójdrożny, ale sterowany ręcznie. Właściwie to ustawiony na jedną wartość i nie zmieniany.

Dodawałem wczoraj, ale to forum tak dynamicznie się toczy:).

Całkiem przyzwoicie.

Po sezonie grzewczym wyjmowałeś kiedyś koronkę obrotową?

W pancerpolu wyciąga się ją zwyczajnie w górę, powinieneś sprawdzić, czy wszystkie otwory są drożne i ewentulanie jakims śrubokrętem je udrożnić, polecam ściągnąć sobie filmik szkoleniowy ze strony pancerpola.

Całkiem przyzwoicie.

Po sezonie grzewczym wyjmowałeś kiedyś koronkę obrotową?

W pancerpolu wyciąga się ją zwyczajnie w górę, powinieneś sprawdzić, czy wszystkie otwory są drożne i ewentulanie jakims śrubokrętem jest udrożnić, polecam ściągnąć sobie filmik szkoleniowy ze strony pancerpola.

Po sezonie robiłem gruntowne czyszczenie kotła z rozebraniem palnika na czynniki pierwsze. Ten filmik oglądałem, bardzo przejrzyście przedstawiona instrukcja.

U mnie to wygląda tak.

Piec Ogniwo eko 24KW

Opał-groszek średni KWK CHWAŁOWICE

korona osadzona na silikonie oraz doszczelniona pomiędzy

koroną a palnikiem wewnątrz paleniska

powierzchnia grzewcza 220m2 użytkowa

+ ogrzewane 2 piwnice (łącznie 22m2)

do tego 14m2 podłogówki

Temp

wewn 26stC

zewnętrzna średnia 3stC

zadana CO 42stC

zadana CWU 42stC (140l)

20032011411 [800x600].jpg

20032011413 [800x600].jpg

Edytowane przez minertu

Po sezonie również rozebrałem palnik , Nie było tam żadnego silikonu ( resztek po silikonie) Nawet nie wiem gdzie go nałożyć.Jest tylko jakby kwadratowy lejek , w drugim takim samym, większym.Mniemam , ze to kanał powietrzny( ta przestrzeń pomiędzy lejkami).

Też posiadam dwa zawory 3-drożne. Jeden termostyczny do podłogówki i drugi ręczny na grzejniki.

PS. W "posadzkach" jest 186 m2.

Edytowane przez trebor102

Po sezonie również rozebrałem palnik , Nie było tam żadnego silikonu ( resztek po silikonie) Nawet nie wiem gdzie go nałożyć.Jest tylko jakby kwadratowy lejek , w drugim takim samym, większym.Mniemam , ze to kanał powietrzny( ta przestrzeń pomiędzy lejkami).

Też posiadam dwa zawory 3-drożne. Jeden termostyczny do podłogówki i drugi ręczny na grzejniki.

PS. W "posadzkach" jest 186 m2.

Z tym uszczelnianiem w przypadku Pancerpola sytuacja nie jest jednoznaczna. Producent kotła zaleca uszczelnienie stałego talerza retorty, a producent retorty nie. W moim przypadku mam więc bez uszczelnienia.

Mój kociołek też jest sterowany przez sterownik perfekt r . Od dwu lat palę ekogroszkiem. Staram się kupować dobry ( w tym roku ekoret). W tym sezonie od pażdziernika do dziś spaliłem trzy tony, pozostało jeszcze 0,6 (kupuję workowany więc prosto liczyć ilość).W tym roku cały sezon z czujnikiem pogodowym. Przyznaję - nie jest to sterownik przyjazny, ale chyba każdy raz dziennie odwiedza kotłownię, przynajmniej w celach dozorowania czy wszystko ok. Ja te wizyty w zeszłym sezonie wykorzystywałem dodatkowo i robiłem zapiski. W tym roku te doświadczenia bardzo się przydały.

Kociołek to KWM-SR firmy Walendowscy 25kW.Retorta obrotowa.

Bardzo ładnie spala się ten węgiel u Ciebie.

Odwiedzam kotłownię czasem co tydzień [gdy wyjeżdżam] i nic złego się nie dzieje [choć gdy jestem to wstępuję tam 1-2 razy dziennie spojrzeć co się dzieje].

Piszę o normalnym miale. Nie wiem co "sprzedają Wam na składach", bo mogą sprzedawać - niestety - wszystko.

Dotyczy to także groszku. Wyobraź sobie, że spotkałem kiedyś ślicznie wyglądający groszek, który miał wartość opałową 15.000kJ/kg (i nie był to czeski groszek).

Na składzie miał to frakcja 0-10 mm

Na składzie miał to frakcja 0-10 mm

Ze spalaniem frakcji 0-10mm i Brucer i Burner-S dają sobie radę. Spalaliśmy nawet eksperymentalnie frakcję 0-3mm.

Problemy są dopiero wtedy, kiedy jest nadmierna zawartość wody lub popiołu, lub silne spiekanie (jak zresztą i przy groszku).

Oczywiście w przypadku takich takich zubożonych miałów obserwuje się nadmierny wydmuch pyłów 0-0,5mm z palnika.

Witam wszystkich (to mój pierwszy raz :))

Co myślicie o piecu Tignera ze sterownikiem eCoal?

Myślałem, że eCoal jest tylko z Burnerem w Ogniwie i jeszcze kilku.

Ten Tilgner EKR bardzo mi się podoba, Jarecki79 chwali firmę, Zawijan sterownik,

a ja jestem dotychczasowym, zadowolonym użytkownikiem miałowca Tilgnera.

Ten Tilgner EKR bardzo mi się podoba, Jarecki79 chwali firmę, Zawijan sterownik,

Mam EKR ze sterownikiem RT09 PID i też sobie chwalę .

Jakby kolega Włodek nie czuł fizyki w kotle to by raczej robili sterownik PÓMA, a nie PUMA...

Ja osobiście będę od wiosny robił własny sterownik na 8-bitowym ATMEGA... ale jednak raczej 2-stanowy, kontrolę spalin też przewiduję, ale tylko w celu ograniczenia temperatury czopucha. Będę miał przeróbkę kotłowni i raczej spuszczoną całą wodę... chcę zliczyć sobie masę wody w instalacji.

Znając masę wody będę mógł sobie wyliczyć dokładne moc potrzebną dla określonego wzrostu temperatury i może szarpnę się na płynną regulację mocy.

Żeby tylko jeszcze węgiel miał tyle J co na papierku.

Musze pochwalić kolegę za inicjatywę budowy sterownika. Zaczynasz dobrze, od ustalenia parametrów obiektu którym chcesz sterować. W trakcie pracy może Ci wpadnie do głowy również pomysł na oszacowanie liczby J węgla. Swój sterownik zrobiłem na ATMEG-u 32, kod programu zajął ok 16kB EEPROM-u.niema żadnych wodotrysków.

No faktycznie, ciekawa alternatywa. Musi być chyba od niedawna bo jeszcze jakiś miesiąc temu nie mieli w ofercie ecoala. Dzwoniłem właśnie przed chwilą i faktycznie teraz oferują w sprzedaży kocioł EKR z eCoal-em. Na kotły ze standardowym sterownikiem można uzyskać rabat około 10%, przy wersji z eCoal-em niema możliwości rabatu, ale niema też żadnej dopłaty do sterownika.

Jak dla mnie alternatywa jest bardzo ciekawa z tego względu, że Tilgner może zrobić kocioł z wyjściem czopucha w górę co przy małej kotłowni jest bardzo ważne.

Co myślicie o tym połączeniu? Nie za duża nowość, żeby się decydować?

Edytowane przez Darek G

Z tym uszczelnianiem w przypadku Pancerpola sytuacja nie jest jednoznaczna. Producent kotła zaleca uszczelnienie stałego talerza retorty, a producent retorty nie. W moim przypadku mam więc bez uszczelnienia.
.

Ja nie mam palnika Pancerpol tylko inną konstrukcję ( jeżeli się nie mylę produkcji firmy ARDEO). Z kotłem nie otrzymałem żadnej DTR dotyczącej samego palnika. DTR kotła zawiera informację o palniku ( mniej więcej tak" po sezonie palnik rozebrać , wyczyścić , dokonać weryfikacji części itp.)

Z firmy ARDEO dostałem instrukcję jak wysłałem mail - bardzo szybka reakcja - za co pełny szacunek.

Tylko ....... jeżeli się pali ( a z wyliczeń wychodzi średnio 20 kg dziennie - tej zimy) to chyba jest ok. Palę tylko ekogroszkiem ( bez drewna , kartonów i innych wynalazków) , A w wyniki typu 10 kg nie uwierzę.