Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trebor, zrobiłem fotki na wersji stalowej, aby było jaśniej o które miejsce mi chodzi.

Jak nakładasz to kwadratowe palenisko, to ma ono pod spodem rowek, takie dospawane płaskowniki, one idealnie nie leżą a w dodatku nie są pełną ramką.

Szczelność ma tylko z pwoodu tego, że od spodu w stosunku do ramki leży to wszystko przylegle.

Po nałożeniu tego kwadratu na korpus palnika można to od spodu przeciągnąć czarnym siliconem wzdłuż korpusu palnika (ps. ten kwadrat ma nacięcie, ono ma być od strony kosza zasypowego, na fotce zaznaczyłem na czerwono). Powtarzam można, bo 99% tego nie wie i nie robi i wszystko dobrze działa.

Gwarantuje,że takie doszczelnienie poprawi jeszcze spalanie na Twoim palniku

zdjęcie korony.JPG

obrotowe palenisko.JPG

korpus paleniska.JPG

palenisko od spodu.JPG

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw śledziłam ten wątek przed wyborem pieca, potem odpuściłam. Proszę nie krytykujcie, jezeli pytanie jest dla Was aż nazbyt oczywiste ale potrzebujemy pomocy.

Po kilku nieprzyjemnych doświadczeniach z zakupionym i użytkowanym przez nas od października DEFRO DUO PLUS 25 KW, wczoraj kolejna niespodzianka - odpadła koronka (ta górna część) od retorty obrotowej.

Serwis twierdzi że miał problemy z palnikami tego typu i się wycofuje na rzecz retort stałych (z powodu awaryjności tych pierwszych, problemai z dostawcami żeliwa itd). Mamy mozliwość bezpłatnej wymiany na retortę stałą z jakimis gratisami z ich strony.

Co robić? Jakoś niepodoba mi sie mocno ich pomysł. Jestem świadoma zalet retort obrotowych.

A dopiero co niedawno był poruszany temat palników........ ja twierdziłem, i ten przykład mnie jeszcze bardziej w tym utwierdza: jak najmniej ruchomych pieprzot w palnikach: jakieś koronki i inne cudeńka........

Ja generalnie szedłbym w kierunku zwrotu tego kotła....ale nie wiem czy to jest możliwe. Trzeba by przestudiować warunku gwarancji tego kotła. Na chłopski rozum jest to część która ulega zużyciu, wymienialna.... więc chyba nie masz wyjścia tylko zgodzić sie na wymianę palnika..... weź się dowiedz jaki konkretnie ma być ten palnik i wrzuć na Forum :-)

Jorgo, napisałem,że to lipna kopia palnika ppsm/duo i stąd te problemy.

Tani zamiennik.... czy znajdź sobie odpowiednią nazwę dla takiego "podobieństwa/kopii/podróbki" niepotrzebne skreślić.

Zamiana jest możliwa zapewne tylko na produkty od tego samego producenta a więc albo retorta korytowa z dyszami powietrza wtórnego albo klasyczna na ekogroszek.

Ich nazwy to apps oraz apps uni

Nazwy producenta palnika wymieniać nie chcę.

Jorgo, napisałem,że to lipna kopia palnika ppsm/duo i stąd te problemy.

Tani zamiennik.... czy znajdź sobie odpowiednią nazwę dla takiego "podobieństwa/kopii/podróbki" niepotrzebne skreślić.

Zamiana jest możliwa zapewne tylko na produkty od tego samego producenta a więc albo retorta korytowa z dyszami powietrza wtórnego albo klasyczna na ekogroszek.

Ich nazwy to apps oraz apps uni

Nazwy producenta palnika wymieniać nie chcę.

Prawdopodobnie tak będzie. Na razie ściagamy koronkę ale problem pozostanie i chcemy go rozwiązac przed kolejnym sezonem grzewczym.

Namawiano nas jeszce na opcję palnika rynnowego oczywiście za dopłatą +/- 900 zł i podejrzewam że tez tylko z tej gamy http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=529&Itemid=630&lang=pl APPS UNI.

Nie sądze aby zwrot kotła wchodził w grę, więc musimy wybrać "mniejsze zło" :/

Prawdopodobnie tak będzie. Na razie ściagamy koronkę ale problem pozostanie i chcemy go rozwiązac przed kolejnym sezonem grzewczym.

Namawiano nas jeszce na opcję palnika rynnowego oczywiście za dopłatą +/- 900 zł i podejrzewam że tez tylko z tej gamy http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=529&Itemid=630&lang=pl APPS UNI.

Nie sądze aby zwrot kotła wchodził w grę, więc musimy wybrać "mniejsze zło" :/

Skoro nie są w stanie Ci zagwarantować palnika obrotowego ( bo za taki zapłaciłeś kupując kocioł) to dlaczego niby masz dopłacać?Rozumie ze bez dopłaty zaproponowali retortę stalą tak? Jeśli tak to oni powinni Ci zwrócić różnice która Ty dopłaciłeś w dobrej wierze , mając nadzieje na spalanie rożnych gatunków paliwa.. Cena za retortę która masz była na bank doliczona do wartości kotła..

hrhrhr

Ja widziałem jeden z pierwszych egzemplarzy tej korytówki, była stalowa. Nie mam przekonania do tego konkretnego palnika.

Jedyne co mi się podoba, to dodanie tych dysz powietrza wtórnego, bez tego na 100% korytówka brudno spala, ale czy to w tym palniku działa jak powinno- tego nie wiem....

Jeżeli musicie tyle dopłacać, to wymieńcie lepiej na normalny na ekogroszek.

Czym paliliście do tej pory?

Może gratisy, które dostaniecie będą fajne... Firma wymienia Wam palnik na nowy, do tego jeszcze jakieś zadośćuczynienie. Pod tym względem to plus.

Myślę,że opcje będą tylko na palniki tego producenta ze względu na mocowania do kotła i brak konieczności przeróbek.

Najpierw śledziłam ten wątek przed wyborem pieca, potem odpuściłam. Proszę nie krytykujcie, jezeli pytanie jest dla Was aż nazbyt oczywiste ale potrzebujemy pomocy.

Po kilku nieprzyjemnych doświadczeniach z zakupionym i użytkowanym przez nas od października DEFRO DUO PLUS 25 KW, wczoraj kolejna niespodzianka - odpadła koronka (ta górna część) od retorty obrotowej.

Serwis twierdzi że miał problemy z palnikami tego typu i się wycofuje na rzecz retort stałych (z powodu awaryjności tych pierwszych, problemai z dostawcami żeliwa itd). Mamy mozliwość bezpłatnej wymiany na retortę stałą z jakimis gratisami z ich strony.

Co robić? Jakoś niepodoba mi sie mocno ich pomysł. Jestem świadoma zalet retort obrotowych.

Jak się zgodzisz na gratis to prawdopodobnie będziesz już do końca żywota tego kotła uzależniony od syfiastego i coraz droższego eko groszku .Ja bym walczył o retortę z możliwością spalania rożnych paliw ale bez żadnej dopłaty..

Bez przesady... miał to jeszcze większy syf, tyle,że jest tani.

Większość osób i tak spala ekogroszek, w zwykłej retorcie możesz ten ekogroszek pomieszać z pellet, nawet do 40% zawartości pellet, możesz też dodać do ok.20%miału. Kwestia dobrej obsługi sterownika.

Dzisiaj na składnicy widziałem już bardzo ładną cenę za ekogroch tj. 640zł/tona, druga kupka 760zł/tona.

Nie dopytałem jednak jakie to były ekogroszki.

Minertu a jak tam Twoje walki z miałem, pierwsze podejście porażka a próbowałeś już po przeschnięciu?

Bez przesady... miał to jeszcze większy syf, tyle,że jest tani.

Większość osób i tak spala ekogroszek, w zwykłej retorcie możesz ten ekogroszek pomieszać z pellet, nawet do 40% zawartości pellet, możesz też dodać do ok.20%miału. Kwestia dobrej obsługi sterownika.

Dzisiaj na składnicy widziałem już bardzo ładną cenę za ekogroch tj. 640zł/tona, druga kupka 760zł/tona.

Nie dopytałem jednak jakie to były ekogroszki.

Minertu a jak tam Twoje walki z miałem, pierwsze podejście porażka a próbowałeś już po przeschnięciu?

Tak ale po co? On zapłacił za palnik uniwersalny i chyba to sprawa producenta żeby dalej taki miał tak? Czy użytkownika musi to obchodzić i czy musi dopłacać za to ze już nie ma tych palników a są nowsze? Gdzie tu gwarancja? Kupujesz busa rozpadł Ci sie silnik to w zamian dadzą ci auto kombi tak?

Nie kombi tylko inny silnik do busa np. 1.9tdi zamiast powiedzmy 2.5tdi

Oczywiście,że to kwestia rozmowy, ja tylko mówię,że skoro są kłopoty z tą wersją obrotową, to osobiście wymieniłbym na klasyczny, tym bardziej, jeżeli do tej pory stosowano sam ekogroszek. Jeżeli korzystałem do tej pory z miału, to kombinowałbym z jakąś lepszą opcją wymiany na korytowy.

Zrobiłbym tak ze względu na święty spokój.

Można się upierać i dalej walczyć z tym obrotowym, tylko po co?

Komfort psychiczny,że ewentualnie spalę miał (do tej pory z tego nie korzystając..) i załamka nerwowa z przygodami związanymi z jego eksploatacją na ekogroszku. Dość specyficzny miks.

Skoro nie są w stanie Ci zagwarantować palnika obrotowego ( bo za taki zapłaciłeś kupując kocioł) to dlaczego niby masz dopłacać?Rozumie ze bez dopłaty zaproponowali retortę stalą tak? Jeśli tak to oni powinni Ci zwrócić różnice która Ty dopłaciłeś w dobrej wierze , mając nadzieje na spalanie rożnych gatunków paliwa.. Cena za retortę która masz była na bank doliczona do wartości kotła..

Też bym szedł w tym kierunku: niech wymieniają palnik jak zamontowali wadliwy.... a jak nie mają takich palników to niech zamontują inny albo wymienią cały kocioł..... nie ma w tym Twojej winy, więc nie zgadzaj się na żadne dopłaty. Widać że też trochę "dziadują". Gdyby to była porządna firma, to powinni przyjechać, wymienić palnik - jeśli nie mają nawet na droższy, ładnie przeprosić za kłopot, pocałować Panią domu w rąsie i zamknąć drzwi.

Tak ale po co? On zapłacił za palnik uniwersalny i chyba to sprawa producenta żeby dalej taki miał tak? Czy użytkownika musi to obchodzić i czy musi dopłacać za to ze już nie ma tych palników a są nowsze? Gdzie tu gwarancja? Kupujesz busa rozpadł Ci sie silnik to w zamian dadzą ci auto kombi tak?

"jak Ci zabiorą furę, to dostaniesz samolot" :)

Uważam że najlepszy będzie ten gratis w postaci np. zapasowego haczyka ;) 900 zł dopłaty? To chyba żart, mają dać Ci palnik wielopaliwowy i basta. Towar niezgodny z umową? Każdy produkt podlega gwarancji i rękojmi. Powiedz tak palnik ma być wielopaliwowy, bo taki kupowałaś jak nie to niech zabierają kocioł,a jak nie to masz sprawę wygraną w sądzie. Widziałem Defro na wielkim bilbordzie, mają na taką reklamę to i mają na reklamację. Pan Jarecki stoi po drugiej stronie i stąd głos że masz się cieszyć z wymiany na gorszy palnik :) i na ten gratis może to będzie szuflada na popiół? :)

Dziękuję za zainteresowanie.

Do tej pory mieliśmy palnik bez możliwości palenia peletem, a miału nie próbowaliśmy po przygodach z ekogroszkiem mniejszej frakcji, więc powiedzmy że rzeczywiście kombi by nam wystarczył.

Po powrocie z pracy okazało się, że poszła już nie tylko koronka, a jakaś zawleczka pod retortą i ogólnie porażka, bo mężowi nie chce się po raz dziesiąty pieca rozbierać. Chyba pójdę za radę Jareckiego, tym bardziej że ostatecznie czekamy na gazociąg i dalej inwestować w ten tym palenia nie mamy zamiaru.

To masz tak wysoką jak moja a ja piec postawiłem jeszcze na 12cm podeście :)

Super.

Zastanawia mnie jeszcze sprawa instalacji kotła i czujników. Na twoim kotle (http://esterownik.pl/remote/189)

jest teraz temp. CO 42 stopnie. Czy to jest temp. mierzona na kotle czy za jakimś zaworem 4-drożnym? Temperaturę powrotu

też masz niską 32 st. Gdzie powinny być zamontowane czujniki?

Uważam że najlepszy będzie ten gratis w postaci np. zapasowego haczyka ;) 900 zł dopłaty? To chyba żart, mają dać Ci palnik wielopaliwowy i basta. Towar niezgodny z umową? Każdy produkt podlega gwarancji i rękojmi. Powiedz tak palnik ma być wielopaliwowy, bo taki kupowałaś jak nie to niech zabierają kocioł,a jak nie to masz sprawę wygraną w sądzie. Widziałem Defro na wielkim bilbordzie, mają na taką reklamę to i mają na reklamację. Pan Jarecki stoi po drugiej stronie i stąd głos że masz się cieszyć z wymiany na gorszy palnik :) i na ten gratis może to będzie szuflada na popiół? :)

Mylisz się i to bardzo.

Moja rada z wymianą na klasyczny palnik wynika z tego, że wiem kto go produkuje, a z takim będzie Pani miała zero problemu i nareszcie będzie miała spokój.

Ten klasyczny palnik w żadnym wypadku nie jest produktem gorszym od tej kopii, a jak będzie bezawaryjny, to Pani będzie zadowolona.

Paliła tylko groszkiem, więc sprawa paliwa jest z boku.

Ten producent podrabiał tez brucera, jakby Pani korzystała tutaj z kopii brucera i pisała, że palnik II-ej generacji jest do d... to jestem ciekaw, czy waszym zdaniem należy wyciągnąć wniosek,że palniki II-ej generacji są do d... czy tylko ta podróba? Dodam,że podrobione było calutkie palenisko brucera oraz sposób wypychania paliwa, sprawę jednak rozwiązano, palnika już w takiej wersji bruceropodobnej nie widziałem.