Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Do mojej powierzchni domu instalator polecał mi SAS-a 23 kw lub Zebca Kp 20,ale ja uparłem się bo przecież moc regulowana to zawsze mogę sobie zmniejszyć.SAS-a polecał mi też dlatego że są ciche w pracy.Czy pali dużo,pewnie więcej niż SAS,Kp 20.Czas podawania w KP 30 jest 7 s a przerwa 20s która wydłuża się do 60 s-100s.Warto kupić piec ze sterownikiem PID.Ja z doświadczenia wiem że mniej pali,a zawsze możemy zrobić żeby działał na zasadzie włącz- wyłącz( tak jest w moim sterowniku firmy Elster)Regulacja mocy to chwyt marketingowy gdyż piec wcale mniej nie pali.Tej zimy w czasie mrozów spalałem 1,2 t,a jak nie było mrozów to poniżej tony,dodam że mam bojler 120l i dach nie ocieplony.Temp. na piecu mam ustawioną 60st a na zaworze mieszającym 45-50 st.Całą zimę palilem retopalem z Piasta po 530 zł za tonę i trochę pieklorzem po 610 zł za tonę.Pozdrawiam

Ps .Chcę kupić po sezonie nowy sterownik firmy Elster gdyż podobno steruje zaworami tak że piec wydłuża przerwę nie wchodząc w nadzór :wink:

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ilkus.

Ważny jest odpowiedni dobór mocy kotła do budynku (czyli nie przesadzać ani z za dużym ani zbyt małym) Na to 180m2 powinieneś mieć ok.23-25kW. 30-40kW to moce na powierzchnie średnio od 200 do 320m2.

Ognik pid jak ma dobrze dobrany początek algorytmu bardzo rzadko wchodzi w przedmuch.

Masz ślimak, to dam Ci porównanie.

W elster masz ten czas minimalny przerwy- to 20sekund i max., jak dobrze zrozumiałem 100sek. W tym zakresie rozciągasz dawki. Nie śledzę jednak rozwoju tego sterownika, także nie znam zasady przechodzenia w tryb przedmuchu/nadzoru w tym modelu.

W ogniku pid do ślimaka jest serwisowo ustawiony początek liczenia algorytmu na przerwę 35sekund a z drugiej strony określona minimalna moc kotła, serwisowo na 1%, czyli teoretycznie maksymalna przerwa to 3500sekund przy braku zapotrzebowania na ciepło.

W Ogniku PID jest jednak zasada, która mówi: masz prawo dmuchać i podawać do max. przekroczenia temp. zadanej o 5st.C,powyżej tego przekroczenia wchodzimy w awaryjny przedmuch co 10minut.

SaS korzysta z ognika pid z tego, co się orientuję...

Wiem,że ognik pid do ślimaka ma firmowe prezentacje dla: sas,hef,dziubarczyk,radan,malejka,ogniwo,ekocentr i uniwersalną prezentację elektro-miz. Do hef-a wybiera się też defaultowe nastawy dla 12,15,18,20,25,38,50,75kW.

do tłoka sa prezentacje dla sas, sekom-opal,grobelny, malejka i uniwersalna elektro-miz

Witam.Moje pytanie brzmi:czy dokonałam dobrego wyboru pieca na eko-groszek

Buderus Funke KW 50 z dodatkowym rusztem? O wybór mocy nie pytam,wiem,że wybrałam odpowiednią.Czy ma jakieś wady o których producent nie wspomniał?

Dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Pozdrawiam. :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję Wszystkim za wyczerpujące info na P.W. Z porad tych na pewno skorzystam.

Pozdrawiam Krasnoludka :wink:

Do Jarecki i nie tylko

Sterownik perfekt w moim piecu czas podawania ma przez producenta ustawiony na 7s(można ją regulować - +) ,a minimalna przerwa wynosi 20s(można regulować - +).Przerwa ta wydłuża się kiedy kocioł dochodzi do temp.np 60 st to przerwa na sterowniku może max. wynosić 225 s( też można zmniejszać tą przerwę) .U mnie np . przy temp 60 st przy czasie podawania 7s przerwa ta wynosi ok 70s,ale jak jest lepszy węgiel(kaloryczny)to może być np 100s.Przerwa w podawaniu maleje wraz ze spadkiem temp.co zdarza się kiedy załączy się pompa cwu. Mój problem to jest wchodzenie pieca w nadzór kiedy obniżam zaworem mieszającym np z 60 do 50 st.Piec przekracza te 225 s i wchodzi w nadzór i wtedy temp. jest na piecu 65-66 st, a po 25 minutach spada do 53 i tak w koło.Czytam Pana liczne wypowiedzi i stąd moje pytanie czy tak samo zachowuje się sterownik ognik,bo w moim piecu sterownik jest bardzo prosty w obsłudze i nie trzeba żadnych kodów,wydaje mi się że nie ma nic co bym o nim nie wiedział ,a zawsze można zadać pytanie na forum odnośnie tego sterownika.Pan jako osoba znająca tą dziedzinę pewnie też przegląda forum sterowników Elstera gdzie są ludzie którzy naprawdę potrafią doradzić i bardzo szybko starają się udzielić odpowiedzi.Ja np byłbym bardzo zadowolony gdyby taki jak Pan z taką wiedzą doradzał mi przy zakupie i uruchamianiu kotła,ale niestety miałem pecha chyba jak większość kupujących.Uważam że takie forum powinien też założyć producent sterownika Ognik.Rozważam zakup nowego sterownika( chociaż z tego jestem zadowolony) i nawet poważnie myślałem o ogniku,ale gdzieś czytałem nie wiem czy Pana wypowiedż czy kogoś innego że nie nadaje się do Zębców,a pan komuś doradzał na forum odnośnie pieca kp 15 że jest to konstrukcja słaba że wymiennik ciepła jest słaby( chyba tak przepraszam jeśli się pomyliłem).I jeszcze jedno kiedyś przeczytałem że do powierzchni domu jeśli dobiera się moc pieca a posiada się zbiornik cwu to trzeba doliczyć dodatkowo 8kw przy zbiorniku ok 120 l. :p

Ps. W moim sterowniku zawsze trzeba przed załadunkiem ustawić ilość powietrza procentowo( tzn jeśli zmieniam węgiel np z pieklorza na retopal albo jakiś inny węgiel) to zmniejszając ilość powietrza ustawiam tak aby była przerwa najdłuższa, czyli żeby była najlepiej 225 s co jest prawie nie możliwe( oczywiście żeby piec nie wchodził w nadzór).Czy ognik działa podobnie?

Pozdrawiam i jeszcze na koniec coś o serwisie W Zębcu czeka się do 2 ( wiem bo sam tyle czekałem)tygodni,a proszę sobie wyobrazć co to znaczy w czasie mrozów.U znajomego Serwis SAS-a był na drugi dzień.To daje do myślenia :wink:

Jarecki.

Jak to jest z tą powierzchnią grzewczą kotła.Ja mam kocioł Zębiec Kp 30 i nigdzie nie mogę znaleść jaką ma powierzchnię ,tylko jest podana dla domu.Zauważyłem że różni producenci podają rożne wartośći dla określonej mocy.Różne są też pojemności wodne kotłów o zbliżonej mocy.To na co patrzeć przy wyborze kotła.

Widzi Pan nie śledzę rozwój perfekta, ale wiem,że jest, że trzeba podać minimalna przerwę podawania i maksymalna przerwę podawania. Podobna zasadę stosuje firma Tatarek w RC09pid, tyle,że współczynnik powietrza jest dobierany inaczej, tj. podaję wartość powietrza w momencie podawania węgla i bez podawania węgla, reszta zasady działania jest identyczna jak w Perfekcie, czyli mam minimalną przerwę między dawkami i maksymalną przerwę między dawkami.

RC09 pid wolę z jednego prostego powodu, podobnie jak ognik pid ma wersję z gniazdami komputerowymi i żadnych kabelków nie muszę przykręcać, co jest istotne z mojego punktu widzenia przy produkcji seryjnej i przy ewentualnym serwisie sterownika (wypięcie wtyczek jest łatwiejsze dla przeciętnego użytkownika, sterownik pakuję w paczkę i wysyłam do serwisu).

RC09 pid TATARKA działa podobnie do perfekta, ma bardzo fajny panel firmowy z podglądem pracy kotła z domu i możliwością zmian pracy kotła z domu. Są 4strefy czasowe do zaprogramowania w trybie tygodniowym i weekendowym.

Zębiec korzysta z Perfekta, więc z grubsza sterownik jest dobrany do tej konstrukcji. Jakby korzystał z Ognika, pewnie producent ognika tez by im dobrał jakieś nastawy wyjściowe i klient nawet by nie wiedział,że ognik ma jakieś menu kodowe. Teraz przy Ogniku PID pewnie byłoby łatwiej dobrać zasadę działania pod konstrukcję zębiec, bo mam osobno programowany clean blow, czyli wartość podbicia dmuchawy w momencie podawania paliwa. Generalnie dobrze dobrany ognik rzadko wchodzi w przedmuch. Tak jak wspomniałem nie przechodzę w tryb przedmuchu na wartości zadanej tylko dopiero po przekroczeniu wartości zadanej o 5st.C, tylko ognik pid steruje dmuchawą poprzez funkcje falownika, czyli jest sterownikiem, który może najniżej obniżyć obroty dmuchawy (normalnie sterowania maja najczęściej obsługę dmuchawy poprzez jakiś triak)

Wybrałeś już sobie kociołek, także teraz trzeba tylko się z nim zaprzyjaźnić i dbać o niego. Po co chcesz zmieniać sterowniki, jak z obecnym już z grubsza umiesz postępować?

Przy wyborze kotła należy patrzeć pod kątem swoich preferencji, oczekiwań, czasami wybór determinuje ilość miejsca w kotłowni, jej wysokość.

Co do ślimaka, wybierając taki model szukałbym górnokanałowej budowy wymiennika, wodnego rusztu awaryjnego i dobrego, uniwersalnego palnika. Z palnikiem jest kilka opcji, ja uważam,że pod względem jakości materiałów i uniwersalności zastosowania liderem (nie zdecydowanym, ale jednak) jest palnik żeliwny, szczelinowy typu Brucer, dalej postawiłbym na palniki obrotowe, tutaj w zależności od preferencji albo obrót wewnętrzny, albo zewnętrzny. Generalnie palniki umożliwiające oprócz ekogroszku spalać eko mieszany z miałem lub sam miał. Sterownik - kwestia gustu, ja wybrałbym model Ognik PID albo tatarka rc09pid ze strefami, dlaczego, to opisałem wyżej. Niczego jednak nie ujmuję perfektowi.

Witam.Moje pytanie brzmi:czy dokonałam dobrego wyboru pieca na eko-groszek

Buderus Funke KW 50 z dodatkowym rusztem? O wybór mocy nie pytam,wiem,że wybrałam odpowiednią.Czy ma jakieś wady o których producent nie wspomniał?

Dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Pozdrawiam. :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję Wszystkim za wyczerpujące info na P.W. Z porad tych na pewno skorzystam.

Pozdrawiam Krasnoludka :wink:

Ten model kotła tak naprawdę jest (a na 100% był) produkowany w ramach podpisanej umowy u jednego z producentów pleszewskich. Zapłaciłaś zatem za markę. Zapewne masz klasyczna retortę na ekogroszek, ale bardzo dobrze,że wybrałaś wersję z rusztem awaryjnym (co prawda wkładany żeliwny, ale zawsze coś na wypadek braku prądu...). Jak nic się nie zmieniło to masz albo sterownik GECO albo A300EI. Wadą (ale nie konstrukcyjną, tylko użytkową!!) moim zdaniem jest uciążliwość w czyszczeniu tej konstrukcji. Masz 2kanały dymne pionowe, do których trzeba się dobrać poprzez zdjęcie górnej obudowy kotła, zdjęcie wyczystek. Jak juz to wyczyścisz, to musisz to wybrać gdzieś na dole (czytaj na dole za koszem zasypowym, jak wąska kotłownia to musisz wywalić opał i zdjąć kosz). Generalnie jednak dobry produkt, dobry wybór. Dla rzadszego czyszczenia stosuj sadpal, 1łyżeczka na palnik/dobę (1kg na tonę węgla), dobrze taka łyżeczkę podzielić na 2 porcje rano i wieczorem.

Sz.P Jarecki

Sterownik elster jest bardzo łatwo zdemotować.Kabelki może i są przykręcone ,ale do listwy,którą wyjmuje się na zasadzie wtyczki.Całość podejrzewam że trwa nie dłużej niż wyjęcie wtyczki z kontaktu.Sam wiem z doświadczenia bo wysyłałem do serwisu w celu wgrania nowego opragramowania.Chciałbym jeszcze od Pana wiedzieć czy sterownik ognik sam dobiera sobie ilość powietrza i na jakiej zasadzie to czyni .

Pozdrawiam.

Ps.

W sterowniku elster nie ma czegoś takiego żeby musiał przyjeżdżać fachowiec i go programować bo wszystko jest bardzo czytelne co czyni go bardzo prostym w obsłudze nawet dla laików,a nawet można wyłączyć PID i działa na zasadzie włącz-wyłącz czyli po osiągnięciu danej temp wyłącza się ,a kiedy temp.spadnie załącza się .

Pozdrawiam :wink:

Czyli jest Pan zadowolony ze sterownika, zatem po co go zmieniać?

Co do tych kabelków... Ktoś je musiał pierwszy raz przykręcić... Ja wiem,że spora część osób sobie z tym radzi, ale sa tez osoby mniej zaradne i jak usłyszą, że trzeba ściągnąć klapeczkę i wypiąć listwę z płytki, to w żadnym wypadku, jeszcze coś zepsuję itd. tak to wygląda u wielu osób.

Ognik pid też może przełączyć algorytm i symuluje prace zwykłego sterownika. Celowo piszę symuluje, bo pozostaje funkcja mocniejszego doboru powietrza oraz jest uproszczona nauka progu rozłączania trybu grzania dla minimalizacji błędu przekroczenia temp. zadanej (czyli jak zadam 50 to po jakimś czasie mogę rozłączać np. na 46 a 50 osiągnę z rozbiegu). Ognik ma poza tym fajna funkcję, tj. możliwość procentowego pokazania chwilowego wykorzystania mocy kotła.

Ognik sam dobiera dawki paliwa i powietrze. Skrótowo mówiąc dawkowanie paliwa zależne jest od algorytmu pid (do dawek podaję jako producent kotła lub instalator początek liczenia algorytmu, czyli minimalną przerwę i wyrażoną w procentach minimalną moc kotła 1-3%, co pośrednio determinuje najdłuższą przerwę, jak początek liczenia to 35sek a moc minimalna to 1%, to przerwa max. wynosi 3500sek), za dawkowanie powietrza odpowiedzialny jest osobny algorytm, całość pracy wspomaga fuzzy logic (tutaj tylko ograniczam górne obroty, do których może rozkręcić się dmuchawa) oprócz tego sa funkcje zabezpieczające wysokość kopczyka, jest clean blow, czyli moc dmuchawy w chwili podawania paliwa. Można stosowac panele pokojowe, fajny jest tut-908, duży ładny wyświetlacz lcd, w dodatku ma pilota do obsługi z kanapy.

Generalnie jednak niech Pan nie zmienia sterownika, skoro już Pan się zapoznał ze swoim modelem perfekta. Nauczył sie Pan jego obsługi i wszystko o nim wie, w razie czego zawsze może Pan zadzwonić do producenta swojego kotła, tez coś będą wiedziec i pomogą, bo przecież go oferują i stosują.

Sz.P Jarecki

.Ja przeczytałem na forum sterowników elstera że jeśli ktoś pisze że piec dobiera sobie sam moc,ilość powietrza sam to wprowadza ludzi w błąd.Proszę wejść na stronę sterowników elstera/sterowniki.w.com.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=5 i sprawdzić stąd moje pytanie odnośnie dawkowania (dobierania) ilości powietrza :wink:I tutaj cytat z tej strony

Naszym zdaniem nie da się automatycznie określać ilości powietrza. Dlaczego? Bo nie da się jednoznacznie określić, co ma być maksymalizowane. Sprawność kotła? Jakość spalania? Skład spalin? Jest kilka czynników i niestety często są one osiągane przy różnych proporcjach paliwo/powietrze. Taki "wymarzony" sterownik powinien najpierw pytać się użytkownika, co chce optymalizować, a potem to realizować.

Producent elstera ma swoją technologię i sposób zastosowania algorytmu do układu grzewczego a ognik pid ma swoje rozwiązania technologiczne.

W elsterze dobór stosunku powietrza do podawania ma charakter liniowy, stąd opinia producenta,że coś jest niemożliwe.... zresztą budowa pid może być powiązana z tzw. samouczkiem, co jest dużo łatwiejsze lub z układem fuzzy logic, gdzie najmniej wprowadzam ok.35000zależności (równanie typu if... then...) Ognik jest sterownikiem opartym o pid i o fuzzy logic.

Naprawdę nie interesują mnie rozwiązania elstera.

Użytkując i stosując ogniki pid od 2 lat zapewniam Pana,że przy właściwym dobraniu parametrów wyjściowych do danej retorty i typu wymiennika sterownik sam dobiera zarówno powietrze jak i paliwo.

Zblizoną zasadę do ognika pid ma nowo testowany sterownik, jak Pan tak dopytuje, to rozpisze Panu z grubsza zastosowanie PID i fuzzy przy projektowaniu/dostosowywaniu algorytmu do układu grzewczego (zachowam narazie producenta w tajemnicyi dodam,że chodzi o model tylko do obsługi dmuchawy, czyli miałowy):

Kp najlepiej obliczyć analitycznie, zakładasz kiedy człon proporcjonalny ma zacząć maleć np. 10 stopni przed wartością zadaną (Tp).

Następie ze wzoru Kp = 255/Tp obliczasz Kp. Kp, które wpisujesz w menu serwisowym zwiększ o jakieś 20% ponieważ fuzzy i tak je zmiejszy. Ja ustawiłem Kp na 50.

Ki ? trudne w obliczeniach analitycznych. Najlepiej dobrać doświadczalnie. Z testów oraz z rozważań teoretycznych wynika, że najlepiej dobrać Ki z zakresu 0x0900-0x1000. Wartość domyślną ustawiłem na 0x0B00 (na kotle najlepiej zacznijcie od wartosci 0x0900). Reguła doświadczalna jest taka, że gdy macie przeregulowania, wówczas zmiejszamy Ki np o 0x0100, gdy regulator nie może dociągnąć do wartości zadanej lub gdy zabiera mu to dużo czasu to zwiększcie Ki np o 0x100.

Kd ? wyznaczone teoretycznie i ustalone na poziomie 53 (0x35). Gdybyście zaobserwowali gwałtowne zmiany prędkości dmuchawy, należy Kd zmiejszyć gdyż właśnie człon różniczkujący wprowadza największe chwilowe wychylenia sygnału wyjściowego. Gdybyście chcieli zwolnić dochodzenie fpida do temperatury zadanej można ostrożnie zwiększyć tą wartość, tak aby nie wprowadzić nie stabilności na wyjściu (niestabilność objawia sie gwałtownymi skokami mocy dmuchawy w trakcie normalnej pracy).

Działanie części różniczkującej trochę złagodziłem w sofcie poprzez podawanie do układu fuzzy wartości średnich błedu i pochodnej błędu z ostatnich 20s. PID działa co 2 sekundy, natomiast fuzzy reguluje współczynniki Kp Ki Kd co 20s na podstawie średniego zachowania obiektu z ostatnich 20s

Podejście firmy tatarek jest nieco odmienne, tutaj nie chcą dobierać automatycznie powietrza a zasada pid-a przedstawiana jest następująco:

pid oznacza generalnie odmiane regulatora, w której uwzględniony jest wpływ błędu regulacji (człón proporcjonalny - Proporcional), jego historia, czyli człon całkujący (Integral) i tempo jego zmian - człon różniczkujący (Derivative). Stąd z angielskiego nazwa PID.

do kotła grzewczego najlepsze rezultaty osiągamy teoretycznie , gdy spalanie jest prowadzone w sposób ciągły, przy takim doborze mieszanki paliwo-powietrze przy którym zachodzi pełne spalanie.

Zatem sterownik ma dać możliwośc płynnej regulacji mocy i dostosowywać moc do aktualnych potrzeb układu grzewczego. W/g tej prostej zasady działaja wszystkie pid, czyli ognik, perfekt, rc09, czy też plum fuzzy logic. Różni je sposób zastoswania wzorów i droga, która prowadzi do osiągnięcia danego celu.

To co jest podobne w RC09pid do perfekta to fakt,że dla właściwej pracy musze dobrać parametry pracy odpowiadające mocy minimalnej (tak, aby podtrzymać proces palenia) i mocy maksymalnej. W ramach tych granic oba modele sterowników, czyli perfekt oraz rc09pid dobierają samodzielnie tzw. moc kotła zgodną z aktualnym zapotrzebowaniem na ciepło (ale tylko w tych zadanych granicach). Analizując tendencje zmian temperatury regulatory perfekt oraz rc09pid modyfikują swoje nastawy dochodząc czy dążąc do osiągnięcia tzw. punktu równowagi.

Bardziej szczegółowo o zasadzie dążenia do tego punktu przy regulatorze rc09pid (tutaj moga być różnice w stosunku do innych sterowników, co nie zmienia faktu,że na końcu mamy osiągnąć ten sam wynik):

Moc kotła może być na 1 z 17poziomów (0-stan wstrzymania, 1 - moc minimalna, 16-moc maksymalna)

Modulacji mocy odpowiada strefa o szerokości 8st.C (16poziomów mocy odpowiada rozdzielczości równej 0,5st.C)

regulator ustawia strefę pracy tak, że na jej końcu jest temp. zadana (Tz) czyli przy temp. na kotle Tz-8st.c kocioł pracuje z mocą max. a przy temp. równej Tz przechodzimy w podtrzymanie (ta zasada jest również w perfekcie, ale już nie w Ogniku pid)

teraz algorytm pid przesuwa tak zdefiniowana strefę pracy w granicach poprawki od 4st.c w dół do 8st.c w górę (przy włączeniu zasilania zaczyna od poprawki +3st.c, co oznacza pracę w granicach Tz-5st.c oraz Tz+3st.C)

zmiana poprawki pid odbywa się w czasie nawrotu, czyli w momencie, gdy regulator wykrywa,że temp. po okresach wzrostu zaczyna maleć.

dodatkowym ograniczeniem działania algorytmu w rc09pid jest sama TZ, jeśli temp. rośnie, to po przekroczeniu wartości Tz wymuszany jest stan wstrzymania, czy jak kto woli przedmuchu. Tutaj dodatkowa ciekawostka, po przekroczeniu Tz+1st.C gdy temp. zaczyna maleć również wymuszam stan podtrzymania.

i ostatni warunek, jeżeli przez okres 5minut regulator nie obserwuje żadnych zmian, to podejmuje decyzję o zmianie poprawki (aby uniknąć zatrzymania się algorytmu z dala od pkt. pracy)

Na koniec tego wywodu dodam,że na chwilę obecną tatarek podchodzi do tematu automatycznego dawkowania powietrza z identyczną rezerwą jak perfekt (co świadczy o mniejszym zaawansowaniu prac w tym kierunku). W RC09pid mam dobrać przy zmianach paliw współczynnik powietrza do pracy bez paliwa i do pracy razem z paliwem.

Myślę,że całe te wywody są generalnie zbędne, bo przeciętnego użytkownika nie obchodzi jak algorytm liczy i co liczy, klienta interesuje, czy algorytm działa i czy paliwo jest dopalane i czy to daje jakąś korzyść.

Witam. Mam do pana takie pytanie. Czy jest sens instalować kocioł na ekogroszek w domu o powierzchni ok. 400m2. Dom ma starą instalację, grube rury, żeliwne grzejniki, i okna skrzynkowe. Jakie ewentualne mogą być roczne koszty ogrzewania? Do tej pory ogrzewamy gazem.

sam sobie oblicz co i jak ci się opłaca.

Pomnóż ilość mł gazu zużytego na ogrzewanie w sezonie razy 38 (GZ-50) a następnie podziel przez 26 (wartość w kg ) pomnóż przez cenę za tonę węgla w twojej okolicy. Dodaj koszt transportu, magazynowanie węgla i obsługi codziennej kotłowni i uwzględni zadymienie i zapylenie kotłowni i porównaj z kosztem za gaz Lepiej moim zdaniem zainwestować w energooszczędność budynku. :-?

Jeśli masz stary kocioł, to warto kupić dobry kondensacyjny! Wówczas do ceny węgla dodaj 20% ( różnica sprawności kotłów)

Do Mendras ,.

Czytam Pana wypowiedzi odnośnie pieca Ling duo i chciałem się zapytać czy komora która służy do spalania drzewa,węgla po naładowaniu do niej długo trzyma temp. i czy tam też jest doprowadzona dmuchawa.Kiedyś przeczytałem że można palić taż koksem.Czy można np.rozpalić w tej komorze a potem ekogroszkiem.I chyba najważniejsze jak jest z dochodzeniem do danej temp.Wiem że zależy to od kaloryczności,ale jeśli temp. spada o dwa stopnie to ile potrzebuje czasu piec na osiągnięcie temp.

Pozdrawiam

do mendras....

Witam. dzięki za odpowiedź. w wolnej chwili przeliczę. Ale obawiam się, że na dzień dzisiejszy uszczelnienie nie wchodzi w grę. Czyli proponujesz raczej piec kondensacyjny?

Jak to się sprawdzi przy starej instalacji - kupa wody do ogrzania.

Czy ktoś ma odmienne zdanie? przypomnę dom ok. 400m2, stara instalacja i stolarka, nie ocieplony ale ściana podwójny max. Co lepiej dalej gaz z piecem kondensacyjnym, czy kocioł ekogroszek?

wzorekj, - kupa wody do ogrzania, to w twojej sytuacji twoja korzyść, stabilizacja systemu, umożliwia utrzymać niedużą różnicę temperatury powrotu i zasilania. Racjonalizuje dodawanie energii do systemu. Gazowy piec kondensacyjny pracuje impulsowo bez strat i może pracować w temperaturze 40şC zasilania z dodatkowo korzystną wydajnością a ta temperatura w znaczącym okresie czasu w sezonie wystarcza.

ilkus, na twoje pytania nie można udzielić precyzyjnych odpowiedzi, bo każdy system grzewczy ma swoją własna specyfikę. Górna komora Linga Duo jest plusem. Można palić w niej równolegle do palnika retorty. Powietrze dochodzi przez szczelinę 1,5mm uchylonej wyczystki mieszacza.Trzeba to uwzględnić w nastawieniu mocy dmuchawy. Dochodzenie do TZ zależy od nastawów. Stosuję zasadę ciągłej pracy palnika, bez dochodzenia do zatrzymania jego pracy w tzw. podtrzymaniu. W tej sytuacji nie można byłoby palić na górnym palenisku, bo zatrzymuje się dmuchawa i oba paleniska produkują wówczas sadzę.

tu znajdziesz być może niektóre odpowiedzi

http://picasaweb.google.pl/meandras/LingDuoPlus35kWPlusPareProstyhUspawnienBezTrwalejIngerencjiWJegoStanFirmowy?authkey=kMwRmOSkLOk#

Do Mendras.

Zdjęcia robią wrażenie.Pokazałem nawet żonie i oberwało mi się trochę,bo ona jest za tym żeby w piwnicy było jak w pokoju.

Moim zdaniem powietrze doprowadzone do dmuchawy nie powinno być ogrzewane,gdyż im chłodniejsze powietrze(bez przesady)tym więcej cząstek tlenu,a im więcej cząstek tlenu to lepsze spalanie.

Pozdrawiam.

Ps

Robi wrażenie