Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Jestem zainteresowany zakupem kotła na ekogroszek i zamiennie miał, pellet. Znalazłem dzięki temu forum producenta NEO-TECH.

Czy ktoś z was kupił juz taki piec? Podają , ze ich piec 25KW ma sprawność ponad 90% - czy to możliwe? Na ich stronie jest do obejrzenia gazetka ze specyfikacją "unikatowego" typu płomienic gwarantujących wysoką sprawność. - może ktoś się na tym zna?

Czekam niecierpliwie na odzew :)

Z góry dziękuję.

Identyczne rozwiązanie z płomienicami ma chyba EkoKomfort automat firmy Lazar - to nie jest to żadna nowość. Wymiennik Lazara czyści się od góry to i w tym kotle neo tech też zapewne demontuje się górę zdejmuje tą ceramiczna zaporę i szczotkuje. Na stronie producenta nic nie wyczytałem o czyszczeniu no to dokładnie nie wiadomo ale jakoś czyścić się musi. No chyba, że takie kotły czyści się rzadziej. ja mam trudne czyszczenie swojego Kielara bo wiadomo żeberkowaty wymiennik - no ale nie muszę niczego odkręcać i specjalnie demontować. Znajomy ma takiego Lazara z płomienicami i zabudował go w garażu obok domu. W tym sezonie palił groszkiem brunatnym - ale nie przywiązuje on większej wagi do obsługi kotła. Ładuje groszek i jak sobie przypomni to nie częściej niż raz na miesiąc go przeczyści.

Nie znam się aż tyle na palnikach i nie potrafię zidentyfikować co to za palnik wielopaliwowy jest w tym neo tech - ale podoba mi się, że spala paliwa o wysokiej spiekalności a to byłby sukces.

Czy ktoś miał do czynienia z firmą SAS, mój instalator poleca mi SASa MULTI, lub GRO ECO, jakieś opinie odnośnie firmy i jej poprzednich kotłów, coś na temat sterownika ST-45 i pokojowego regulatora ST-202 ? ;) Planuję zakupić w tym sezonie jakiś kocioł 23-25KW.

http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-multi/opis-waciwoci-kota.html

Moim zdaniem gro eco to dobry produkt, coś więcej mógłby też n/t napisać p.Włodek pid (jeżeli miałby czas), bo zna lepiej firmę i produkty.

Ja wiem,że korzystają z markowych palników Pancerpol, mogę z czystym sumieniem polecić.

Polecam jako alternatywę Skam-P Premium, wygodne czyszczenie od przodu, dobry palnik Ekoenergia, nowe sterowanie typu Cobra

Edytowane przez Jarecki79

Jeszcze jedno, przez 20 lat mam system otwarty z zbiornikiem wyrównawczym (kocioł zasypowy). Instalator powiedział mi, że teraz jak będzie montował nowy kocioł to zrobi system zamknięty (z czego się ucieszyłem bo chciałem podłogówkę w kilku pomieszczeniach), ale w warunkach DT-R kotłów napisano tłustym drukiem, że one przeznaczone są tyko do systemów otwartych, no to jak to właściwie jest, albo on mnie robi w ... bo chce więcej zarobić, albo ja czegoś nie rozumiem :)

Jeszcze jedno, przez 20 lat mam system otwarty z zbiornikiem wyrównawczym (kocioł zasypowy). Instalator powiedział mi, że teraz jak będzie montował nowy kocioł to zrobi system zamknięty (z czego się ucieszyłem bo chciałem podłogówkę w kilku pomieszczeniach), ale w warunkach DT-R kotłów napisano tłustym drukiem, że one przeznaczone są tyko do systemów otwartych, no to jak to właściwie jest, albo on mnie robi w ... bo chce więcej zarobić, albo ja czegoś nie rozumiem :)

Poczytaj tu;

http://www.info-ogrzewanie.pl/artykul,id_m-76,t-zamknieta_instalacja_grzewcza_z_kotlem_na_paliwa_stale___zmiana_przepisow.html

Sam kocioł radzę zabezpieczyć w układzie otwartym a resztę instalacji możesz przerobić na układ zamknięty.

Jak upierasz się na cały układ zamknięty, to do kotła musisz dokupić wężownicę schładzającą.

Urządzenie wygląda tak:

http://domer.pl/wezownica-schladzajaca-wzs-2-kpl.html

badania w instytucie u naszych południowych sąsiadów - BRNO.

lub tak:

http://domer.pl/naczynie-schladzajace-kotla-ns-z-20.html

do tej trzeba dokupić osobno zawory, przebadana przez UDT (posiada opinię udt)

Widzę tam problemy z ustawieniem sterownika, dmuchawy itp.

Fakt, że zastosowane w nich sterowniki wymagają od użytkownika sporych umiejętności regulacji i lepiej kupić kocioł z "automatem" czyli z eCoal, Puma, Cobra

Kochani tak na szybko potrzebne mi info w/s kotła. Właśnie rozpocząłem hydraulikę (parterówka 135m2 +CWU) i głównym i jedynym źródłem ciepła miał być właśnie Elektromet 15KW , a usłyszałem od instalatora „tylko nie ślimakowy podajnik, jak już to tylko tłokowy!” . Natomiast znajomy który handluje Elektrometem bardzo go sobie chwali. Podpytywałem go o ewentualne reklamacje, jakieś częste usterki, jedyne co tam się może stać jego zdaniem to zrywanie zawleczki i wyłączanie pieca spowodowane np. zablokowaniem się ślimaka przez jakiś większy kawałek węgla czy jakiś kamyczek.

Nie wiem już sam. Na 100% byłem zdecydowany na ten kocioł, a tu mi namieszali z tym tłokowym, co o tym sądzicie, tak szczerze jesteście zadowoleni z wyboru Elektrometa, były jakieś poważne problemy z obsługą. Proszę o opinie. Pozdrawiam

Kochani tak na szybko potrzebne mi info w/s kotła. Właśnie rozpocząłem hydraulikę (parterówka 135m2 +CWU) i głównym i jedynym źródłem ciepła miał być właśnie Elektromet 15KW , a usłyszałem od instalatora „tylko nie ślimakowy podajnik, jak już to tylko tłokowy!” . Natomiast znajomy który handluje Elektrometem bardzo go sobie chwali. Podpytywałem go o ewentualne reklamacje, jakieś częste usterki, jedyne co tam się może stać jego zdaniem to zrywanie zawleczki i wyłączanie pieca spowodowane np. zablokowaniem się ślimaka przez jakiś większy kawałek węgla czy jakiś kamyczek.

Nie wiem już sam. Na 100% byłem zdecydowany na ten kocioł, a tu mi namieszali z tym tłokowym, co o tym sądzicie, tak szczerze jesteście zadowoleni z wyboru Elektrometa, były jakieś poważne problemy z obsługą. Proszę o opinie. Pozdrawiam

Z osobistego doświadczenia nie polecam Elektrometa, zakupiony kocioł i 300 l zbiornik na wodę z podwójną wężownicą. Zbiornik dokładnie po 3 latach i 3 tygodniach (czyli 3 tygodnie po upływie gwarancji) zaczął mocno przeciekać. Rozebrałem go w miejscu przecieku (i tak nie było gwarancji) to się przeraziłem jak zobaczyłem w jakim stanie korozji jest zbiornik (oczywiście emaliowany od środka kosztował 3 tyś zł do tego założone są filtry na wodę przed zbiornikiem i kotłem). Kocioł lubi się zaprzyjaźniać tzn. najlepiej chciałby jakby się na początku spędzało z nim czas w kotłowni 24 na dobę. Suspenser napisał: "Fakt, że zastosowane w nich sterowniki wymagają od użytkownika sporych umiejętności regulacji i lepiej kupić kocioł z "automatem" czyli z eCoal, Puma, Cobra" i podpisuję się pod tym.

Dodam tylko, że tłokowy pracuje ciszej, bo nie "chrupie" węgla, ale tu też bardzo ważny jest sterownik, żebyś nie musiał z nim "zaprzyjaźniać się" jak to napisał regentgnik - ja raczej nazwałbym to oswajaniem bestii ;-)

regentgnik - dzięki za wpis o zasobniku CWU Elektromet - warto byłoby, żebyś go wkleił także tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54149-Jaki-bojler-wybra%C4%87

mi się właśnie wydawało, że to będzie więcej kombinowania, większe koszta :/ więc nie wiem, pewnie chce zarobić.

Co do kotłów, faktycznie wcześniej rozważałem Skam-p premium i Sztokera (25kw), ich producent znajduje się 350km a Sas tylko 130km od mojej miejscowości (dlatego pytałem o Sasa bo nic o nim nie wiem, wczoraj dostałem jego ulotkę), wysłałem zapytania do jednego i drugiego jak wygląda sprawa serwisu, zobaczę.

Z tak małym tłokiem to trochę kłopotliwa sprawa... Zaletą tłoka jest mocniejszy mechanizm podający (nie u wszystkich producentów)

Wadą trochę większy kłopot z trybem lato i współpracą z bojlerem, trzeba trochę posiedzieć ze sterowaniem, aby to dla trybu letniego opanować.

Jest trochę więcej zabawy przy tej konstrukcji i mam mieszane uczucia co do tzw w pełni automatycznych sterowań do konstrukcji tłokowych.

W kwestii sterowania tłokiem jeszcze sporo pracy.

Na 135m2 nowego, dobrze izolowanego budownictwa to tak między 12kW a max. 17kW. Ja bym polecił coś z palnikiem retortowym, tyle,że nowszej generacji do spalania miałów i groszków. Do ślimaka wybór fajnych sterowań jest spory.