Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To był żart, który miał pokazać, że nieelegancko jest

zbyt mocno chwalić swój ogon. Nie mogę oceniać sam

swojego wyrobu, od tego są klienci.

Swojego ogona nie chwalę, bo jest już strasznie stary. Niestety.

Natomiast sterownik eCoal.pl uważam za najnowocześniejszy aktualnie na naszym rynku, ponieważ w odróżnieniu od Pumy czy Cobry nie wymaga od użytkownika dokonywania żadnych innych nastaw poza temperaturą zadaną wody wylotowej.

Nowoczesność sterownika oceniam z punktu widzenia sposobu sterowania procesem spalania w palniku. Wszystko inne to - moim zdaniem - tylko dodatki, które mogą być rozwiązywane na wiele różnych sposobów, zgodnie z aktualnym stanem technik elektronicznych. Niektóre z tych dodatków mogą mieć znaczenie istotne, niektóre są tylko wodotryskami marketingowymi, ale w kotle najważniejsze jest ekonomiczne spalanie a z tym użytkownik ma najwięcej kłopotów (jak pokazują chocby liczne wpisy na forach).

I też taki żart - sterownik nie musi być elegancki, MUSI BYĆ SKUTECZNY. A może to nie żart?

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, którzy wizytowali Twój instytut i posiadają kotły z kanałami poziomymi kategorycznie po wizycie stwierdzili,że dużo wygodniejsze i szybsze jest czyszczenie kanałów poziomych.

Niektórzy z nich wyrazili się w tej kwestii bardziej dobitnie.

No more comments.

Wszyscy? 100% wizytujących? I co to znaczy "dużo"?

Ilu tych Panów było?

Jak już coś piszesz - staraj się pisać kompletnie i wyczerpująco. A Ty piszesz tak po wierzchu.

To całkiem tak, jak z tą statystyką kotłów poziomo- i pionowo-kanałowych. Niby ktoś tam coś tam powiedział, ale ilu to powiedziało, a ilu wogóle zabierało głos, a ilu miało zdanie odmienne - tego już nie podajesz. Jakaż to statystyka? To zwyczajne urabianie opinii publicznej. I to bardzo gruboskórne.

...spora część konstrukcji z podajnikiem ślimakowym polegała tylko na dostawieniu palnika ślimakowego do wymiennika kotła zasypowego, modyfikacja polegała na pozbyciu się na dole rusztów wodnych oraz wycięciu otworu montażowego palnika.

Tak. I to są te najgorsze z kotłów retortowych.

Wyższa żywotność kotłów zasypowych z kanałami poziomymi opalanych takim samym paliwem o takiej samej mocy to fakt potwierdzony przez wiele lat i wielu użytkowników różnych konstrukcji, różnych producentów.

Nie pisze tego, aby dyskutowac z Tobą, pisze, aby poinformować o tym fakcie osoby zastanawiające się nad zakupem jakiegokolwiek kotła.

Wyższa żywotność kotłów tłokowych z kanałami poziomymi zaczyna być zauważalną prawidłowością.

To,że Ty żadnych takich danych nie masz, nie znaczy, że tak nie jest.

Podaj więc źródła potwierdzające te fakty. Bez tego - jest to tylko czcze gadanie.

Nie wątpię w to, że chcesz poinformować o tych "faktach" osoby zastanawiające się nad zakupem kotła. Masz w tym swój cel. Czemu jednak te osoby mają wierzyć właśnie Twoim słowom? Czy Ty masz patent wszechwiedzącego? Jak podasz żródła - to może nawet ja Ci uwierzę.

Chcesz wojować - to sobie wypisuj.

Napisałem to, co z doświadczenia zawodowego zaobserwowaliśmy. Przypominam,że jestem z rejonu, gdzie w powiecie obecnie mamy cos ponad 120producentów. Trochę wiadomości zatem posiadam, trochę opinii mogę z osobami z innych firm wymienić.

Takie są fakty - wymienniki pionowe mają trochę krótszą żywotność. Ich zgłoszenia awarii w mniejszym przedziale wiekowym to potwierdzają.

Więcej udowadniać nie muszę.

Z obsługi sterownika równie ważne jest także ustawianie temp., wybieranie trybów pracy pompy cwu, czyli lato, priorytet, równolegle. Tego w cobrze czy pumie nie wybieramy - dobiera się to samo tylko na podstawie wyboru temp.

W swoim sterowaniu masz wybór mocy kotłów, zatem softy sa napisane pod konkretną moc kotła.

Puma ma menu kodowe, aby producent ustawił dane wyjściowe do pracy sterownika, u Ciebie oferujesz konkretny soft pod moc kotła.

W Pumie czy Cobrze można coś skorygować... Dla kogoś to plus a dla kogoś minus....

Tak można rozmawiać non stop.

Co nie zmienia faktu,że mówimy o nowoczesnych sterownikach.

Swojego ogona nie chwalę, bo jest już strasznie stary. Niestety.

Natomiast sterownik eCoal.pl uważam za najnowocześniejszy aktualnie na naszym rynku, ponieważ w odróżnieniu od Pumy czy Cobry nie wymaga od użytkownika dokonywania żadnych innych nastaw poza temperaturą zadaną wody wylotowej.

Nowoczesność sterownika oceniam z punktu widzenia sposobu sterowania procesem spalania w palniku. Wszystko inne to - moim zdaniem - tylko dodatki, które mogą być rozwiązywane na wiele różnych sposobów, zgodnie z aktualnym stanem technik elektronicznych. Niektóre z tych dodatków mogą mieć znaczenie istotne, niektóre są tylko wodotryskami marketingowymi, ale w kotle najważniejsze jest ekonomiczne spalanie a z tym użytkownik ma najwięcej kłopotów (jak pokazują chocby liczne wpisy na forach).

I też taki żart - sterownik nie musi być elegancki, MUSI BYĆ SKUTECZNY. A może to nie żart?

To trochę niesprawiedliwa ocena. eCoal działa TYLKO na palniku

Brucera, i TYLKO na przebadanych kotłach. Zawsze się temu

dziwiłem, po co badać kocioł, skoro sterownik jest ADAPTACYJNY.

Te przebadane kotły z palnikami Brucera to mały fragment rynku,

zapewne poniżej 2%.

Sterowniki Puma i Cobra mogą działać na kazdym kotle z każdym

palnikiem. Puma dodatkowo na kotłach BIO. To pozostałe ponad 98%

rynku. Nasze sterowniki są skuteczne, to weryfikuje rynek.

Nigdy nie porównywałeś zużycia opału przez eCoala i Pumę na

obiektach, więc nie wiesz, który sterownik działa lepiej.

W laboratorium wszystko wygląda inaczej, niż u klienta.

Jedno jest pewne - Puma i Cobra mają lepszą regulację temperatury,

eCoal przekracza nastawę o kilka 'C (czasem nawet ponad 10'C)

przez całą dobę (24h!!!). To musi prowadzić do niepotrzebnego

zużycia opału.

W ciągu roku wykonamy badania TUV na skuteczność algorytmu

zmiany dawki paliwa w zależności od rodzaju opału. To zakończy

dyskusję na ten temat - albo będę miał papier, albo będzie

fiasko.

Pozdrowienia,

Włodek

Kotły z pionowymi i zawirowaczami czyści się średnio co 7-14dni, czyli co taki sam okres jak z poziomymi....

O! A to znowu skąd wiesz? Wszyscy tak czyszczą? Bez wyjątku?

Może i tak jest - skoro komentatorzy Twego pokroju nachalnie i bezustannie wbijają im do głowy, że tak ma być. Ale od czasu do czasu czytam tu i ówdzie, że niektórzy robią inaczej. To jak to jest naprawdę?

Ja jednak wiem, że nie czyszczenie pionowych kanałów spalinowych z zawirowywaczami powoduje wyraźnie wolniejszy spadek sprawności kotła, niż nie czyszczenie kanałów spalinowych poziomych. Toteż ci spośród użytkowników, którzy przedkładają lenistwo nad oszczędność, mogą takie kotły czyścić znacznie, znacznie rzadziej (nawet co kilka miesięcy), tracąc na tym mniej sprawności niż przy kotłach poziomo-kanałowych.

Twój wpis na blogu o kanałach pionowych świadczy o braku wyobraźni konstrukcyjnej:

"otwory wyczystkowe nie muszą przechodzić przez przestrzenie wodne, co jest istotną zaletą konstrukcyjną. "

Z całym szacunkiem, ale kosztem czego jest ta wyczystka na górze umożliwiająca dostęp do kanałów pionowych jak nie kosztem płaszcza wodnego?

Do kanałów pionowych nie trzeba dochodzić?

Prawdziwe powinno być stwierdzenie:

Liczba otworów wyczystnych w kotłach z kanałami dymnymi pionowymi oraz poziomymi powinna umożliwiać dostęp do wyczyszczenia przelotów spalinowych, jeżeli konstrukcja kotła tego wymaga powinno się dodawać dolne wyczystki dla kanałów dymnych pionowych.

Teraz policzmy:

Kocioł górnokanałowy z 4 półkami:

- może mieć 4 drzwiczki wyczystne z osobnym dojściem do każdej półki

- może mieć 2pary drzwiczek wyczystnych umożliwiających dostęp do 2kanałów przy jednym otwarciu

- może mieć jedną, dużą parę drzwiczek umożliwiającą dostęp do 4kanałów dymnych

Kocioł z 2kanałami poziomymi i 2kanałami pionowymi:

- może mieć 2pary drzwiczek do kanałów poziomych i 2pary do pionowych plus dolna wyczystka boczna pionowych

- może mieć 1parę drzwiczek do 2kanałów poziomych, 1 dużą parę do pionowych plus dolna wyczystka boczna pionowych

- może mieć 1parę dla drzwiczek do 2kanałów poziomych, 1 dużą parę do pionowych i wybieranie resztek dolnymi drzwiczkami popielnika

A Ty ciągle tak osobiście.

Nie będę się spierał o to, czy mam wyobraźnię konstrukcyjną czy nie. Do konstruowania kotłów potrzebna jest wiedza - wyobraźnia nie koniecznie.

A co do otworów wyczystkowych wymiennika ciepła w kotle - kocioł Ogniwo Eko Plus ma jeden taki otwór. Od góry, w dogodnym miejscu (kotły Ogniwo Eko Plus są niskie). Pyłu ze ścianek wymiennika nie wyciąga się, tylko zrzuca sie je do dolnej komory nawrotnej, z której wyciąga się je przez popielnik razem z popiołem.

A tak na marginesie. Strasznie namotlałeś z tymi drzwiczkami wyczystnymi. Co to są drzwiczki, a co para drzwiczek? Czy 4 drzwiczki to jest to samo co 2 pary drzwiczek? Pogubiłem się w tym całkowicie. Moja wyobraźnia konstrukcyjna całkiem tu chyba zawiodła.

Wszyscy? 100% wizytujących? I co to znaczy "dużo"?

Ilu tych Panów było?

Jak już coś piszesz - staraj się pisać kompletnie i wyczerpująco. A Ty piszesz tak po wierzchu.

To całkiem tak, jak z tą statystyką kotłów poziomo- i pionowo-kanałowych. Niby ktoś tam coś tam powiedział, ale ilu to powiedziało, a ilu wogóle zabierało głos, a ilu miało zdanie odmienne - tego już nie podajesz. Jakaż to statystyka? To zwyczajne urabianie opinii publicznej. I to bardzo gruboskórne.

Budowniczy, wpis do kol.Darase 12-03-2011 g.20:35:

"Ps acha jak jeszcze cos wspomnisz o czyszczeniu kanałów pionowych ze lepiej szybciej i przyjemniej to wsiadę w auto ,pojadę do Ciebie i do d... nakopię "

Karoka65 16-03-2011 19:41:

"Kolega Zawijan2 jak na został przedstawiony (myslę że ME) ale to domysły, zademonstrował nam jak się czyści kocioł bo wszystkich to interesowało. Niby nic strasznego ale niech mi nigdy więcej nikt nie pieprzy że to tak szybko i łatwo i tak samo jak w kanałach poziomych.

Nie mówię że tylko poziome ale mam porównanie i nikt mi nie wmówi że to to samo.

Szanuję to że komuś to nie przeszkadza i chwali to co ma ale nie jest to tak samo."

Suspenser wyraził podobną opinię, ale nie mogę się dokopać gdzie.

Po co to ciągniesz? Dyskutujesz ponownie z faktami.

Nie czepiaj się, oczywiście,że wcześniej chodziło o 1otwór wyczystny, 2 lub 4.

W sporej części, w tym także we wcześniejszym Ogniwie producenci kotłów ukrywają wyczystki pionowe pod ściąganą izolacją. Zatem trochę więcej operacji do wykonania.

Zgadzam się,że jak sa odpowiednio nisko tj. ok. 105-115cm od posadzki i nie przeszkadzają rury zasilania oraz jak jest dojście od strony kosza do ewentylanej dolnej, bocznej wyczystki - wówczas czyszczenie pionowych nie musi być dużo bardziej męczące czy niewygodne.

Przy pionowym jest to również kosztem płaszcza wodnego, Twój wpis na blogu jest zatem nieprawdziwy lub celowo w sposób czysto marketingowy w taki sposób napisany, bo zarabiasz tylko na konstrukcjach pionowych.

Zatem mili Państwo nie słuchajcie we wszystkim kolegi Zawijana.

Edytowane przez Jarecki79

Napisałem to, co z doświadczenia zawodowego zaobserwowaliśmy. Przypominam,że jestem z rejonu, gdzie w powiecie obecnie mamy cos ponad 120producentów. Trochę wiadomości zatem posiadam, trochę opinii mogę z osobami z innych firm wymienić.

Takie są fakty - wymienniki pionowe mają trochę krótszą żywotność. Ich zgłoszenia awarii w mniejszym przedziale wiekowym to potwierdzają.

Więcej udowadniać nie muszę.

Z obsługi sterownika równie ważne jest...

Gdybyś tak jeszcze napisał, ilu z tych 120 producentów to producenci dobrzy, a ilu źli. Gdybyś tak jeszcze napisał, czy te krótko żywotne kotły są od tych dobrych czy od tych złych producentów. Może wtedy coś by to mogło znaczyć.

Ja uważam, że o żywotności kotła znacznie silniej decyduje poziom wykonania, niż rodzaj konstrukcji wymiennika.

A tak - choć piszesz "więcej udowadniać nie muszę" - nie udowodniłeś nic. Ale rzeczywiście - nic udowadniać nie musisz. Nie ma takiego przymusu, więc każdy może pisać co mu się chce.

A dyskusję n/t sterowników Puma, Cobra i eCoal - pozwól, że będę prowadził z Włodkiem a nie z Tobą. Za mało o tym wiesz. Niestety.

W sporej części, w tym także we wcześniejszym Ogniwie producenci kotłów ukrywają wyczystki pionowe pod ściąganą izolacją. Zatem trochę więcej operacji do wykonania.

Zgadzam się,że jak sa odpowiednio nisko tj. ok. 105-115cm od posadzki i nie przeszkadzają rury zasilania oraz jak jest dojście od strony kosza do ewentylanej dolnej, bocznej wyczystki - wówczas czyszczenie pionowych nie musi być dużo bardziej męczące czy niewygodne.

Przy pionowym jest to również kosztem płaszcza wodnego, Twój wpis na blogu jest zatem nieprawdziwy lub celowo w sposób czysto marketingowy w taki sposób napisany, bo zarabiasz tylko na konstrukcjach pionowych.

Zatem mili Państwo nie słuchajcie we wszystkim kolegi Zawijana.

Napisałem tak: "Czyszczenie półek poziomych nad palnikiem wcale nie jest łatwiejsze, ani mniej skomplikowane, ani wygodniejsze od kanałów pionowych. Jedni uważają, że lepiej się czyści poziome, inni że pionowe. I tak już zostanie, bo jedni i drudzy mówią o swoich subiektywnych odczuciach. Ja twierdzę, że jedne i drugie można czyścić bez specjalnych trudności – jeśli tylko konstruktor kotła ergonomicznie zaprojektował otwory wyczystkowe. W Ogniwie Eko Plus tak jest."

Zawsze będą tacy co wolą kanały poziome i tacy co wolą kanały pionowe.

Ale przede wszystkim napisałem o tym, że pionowe można czyścic rzadziej. I to jest ich przewaga nad poziomymi. Pomijasz to milczeniem, czy nie czytasz wszystkiego?

Tak jest, Mili Państwo.

Nie słuchajcie we wszystkim kolegi Zawijana.

Nie słuchajcie we wszystkim także kolegi Jareckiego. Nie słuchajcie we wszystkim nikogo. Słuchajcie własnego rozumu. Analizujcie poszczególne wpisy i oceniajcie ich wiarygodność.

Zacytuj to, do czego mam pretensje.

"Na każdym poziomie muszą być zabudowane otwory wyczystkowe, przechodzące przez przestrzenie wodne, co zwiększa koszty wykonawcze urządzenia. Zaletą jest generalnie niższa zawartość pyłów w spalinach z kotłów z takimi wymiennikami" (to do poziomych)

"otwory wyczystkowe nie muszą przechodzić przez przestrzenie wodne, co jest istotną zaletą konstrukcyjną." (to do pionowych)

Bzdura na resorach drogi Panie. W kanałach pionowych otwory wyczystkowe także są zrobione kosztem przestrzeni wodnej, inaczej nad kanałami pionowymi nie byłoby wyczystki i dostępu do ich czyszczenia i płynęła by sobie tam spokojnie woda.

Zarówno w jednych jak i drugich konstrukcjach należy umożliwić dostęp do wyczyszczenia przestrzeni dymowej.

"Efektywność wymiany ciepła w wymiennikach z kanałami pionowymi może być istotnie zwiększona poprzez zastosowanie turbulizatorów (zawirowywaczy strugi), które ułatwiają również wytrącanie pyłów ze strumienia spalin"

Co powoduje,że ich częstotliwość czyszczenia jest zblizona do kanałów poziomych, czyli średnio co 7-14dni w zależności od paliwa i wykorzystania mocy kotła

Jest dokładnie tak, jak to opisałem.

Twoja praca polega na kilkugodzinnym badaniu kotła, co najwyżej kilku dniowym.

Nie produkujesz kotłów, nie pracujesz w firmie, która je sprzedaje, nie masz w tej dziedzinie wiedzy, doświadczenia w sensie danych wieloletnich.

Twoja wiedza to badanie kotłów i ich emisji, poprawki konstrukcyjne dla usprawnienia danego kotła, aby bardziej czysto spalał na stanowisku badawczym.

Zatem Twoje uwagi odnośnie trwałości kanałów poziomych nad pionowymi są delikatnie mówiąc wypowiadane przez osobę o zerowej wiedzy w tym zakresie.

Ja natomiast powtarzam,że takie prawidłowości sa zauważalne i potencjalny nabywca może to brać pod uwagę, ale nie musi.

Edytowane przez Jarecki79

SUSPENSER jak kojarze ty masz htc ,wrzuc sobie aplikacje podłacz sie do dostepnych sterowników i looknij, masz co prawda tylko podglad (brak loginu i hasła) ale i tak fajnie widac...ja monitoruje kocioł minertu ;)

Jest login i hasło i możesz mieć i podgląd wszystkich sterowników oraz sterować swoim piecem.Tak z ciekawości,

dlaczego monitorujesz mój kocioł? Nie żebym Ci zabraniał:)

Zacytuj to, do czego mam pretensje.

"Na każdym poziomie muszą być zabudowane otwory wyczystkowe, przechodzące przez przestrzenie wodne, co zwiększa koszty wykonawcze urządzenia. Zaletą jest generalnie niższa zawartość pyłów w spalinach z kotłów z takimi wymiennikami" (to do poziomych)

"otwory wyczystkowe nie muszą przechodzić przez przestrzenie wodne, co jest istotną zaletą konstrukcyjną." (to do pionowych)

Bzdura na resorach drogi Panie. W kanałach pionowych otwory wyczystkowe także są zrobione kosztem przestrzeni wodnej, inaczej nad kanałami pionowymi nie byłoby wyczystki i dostępu do ich czyszczenia i płynęła by sobie tam spokojnie woda.

Zarówno w jednych jak i drugich konstrukcjach należy umożliwić dostęp do wyczyszczenia przestrzeni dymowej.

"Efektywność wymiany ciepła w wymiennikach z kanałami pionowymi może być istotnie zwiększona poprzez zastosowanie turbulizatorów (zawirowywaczy strugi), które ułatwiają również wytrącanie pyłów ze strumienia spalin"

Co powoduje,że ich częstotliwość czyszczenia jest zblizona do kanałów poziomych, czyli średnio co 7-14dni w zależności od paliwa i wykorzystania mocy kotła

Jest dokładnie tak, jak to opisałem.

Zarzucasz mi pisanie bzdur, ale – niestety – nie rozumiesz tego co czytasz.

Rzeczywiście napisałem, że w kotłach poziomo-kanałowych „na każdym poziomie muszą być zabudowane otwory wyczystkowe przechodzące przez przestrzenie wodne, co zwiększa koszty wykonawcze urządzenia”. Rzeczywiście napisałem, że w kotłach pionowo-kanałowych „otwory wyczystkowe nie muszą przechodzić przez przestrzenie wodne, co jest istotną zaletą konstrukcyjną”. Natomiast nigdzie nie napisałem, że w kotłach pionowo-kanałowych otwory wyczystkowe nie są zrobione kosztem przestrzeni wodnej. To tylko Ty przypisujesz mi takie słowa. Każdy otwór w kotle jest w pewnym sensie zrobiony kosztem przestrzeni wodnej. Natomiast koszty wykonawcze wyczystek w kotle poziomo-kanałowym (i tym samym koszty wykonawcze kotła) są wysokie i nie jest to żadną bzdurą.

Rzeczywiście napisałem, że „efektywność wymiany ciepła w wymiennikach z kanałami pionowymi może być istotnie zwiększona poprzez zastosowanie turbulizatorów (zawirowywaczy strugi), które ułatwiają również wytrącanie pyłów ze strumienia spalin”, ale to wcale nie znaczy, że częstotliwość ich czyszczenia jest zbliżona do kanałów poziomych. To tylko Ty tak uważasz.

W tym rozdziale, z którego cytujesz, napisałem także: „Wywoływane przez zawirowywacze gwałtowne zmiany kierunku spalin sprzyjają osadzaniu się pyłu na powierzchni zawirowywaczy, które nie są elementami przewodzącymi ciepło do wody (ciepło do wody przenoszą tylko ścianki wymiennika), toteż zalegająca na nich warstwa pyłu nie pogarsza wymiany ciepła od spalin do wody, a przy większej grubości warstwy – pył sam odpada i spada do komory nawrotnej. Duże prędkości spalin (wywołane przez zawirowywacze) utrudniają osiadanie pyłu na ściankach wymiennika, co właśnie powoduje, że wymienniki pionowe z zawirowywaczami można czyścić rzadziej niż wymienniki poziome”. Nie doczytałeś do tego miejsca?

Dobrze Ci radzę, zanim zarzucisz komuś pisanie bzdur, przeczytaj dokładnie jego i swój tekst. Ja wiem, że Twoje teksty czyta się trudno. Masz więc może rację, że ich nie czytasz.

… Twój wpis na blogu jest zatem nieprawdziwy lub celowo w sposób czysto marketingowy w taki sposób napisany, bo zarabiasz tylko na konstrukcjach pionowych.

Twoja praca polega na kilkugodzinnym badaniu kotła, co najwyżej kilku dniowym.

Nie produkujesz kotłów, nie pracujesz w firmie, która je sprzedaje, nie masz w tej dziedzinie wiedzy, doświadczenia w sensie danych wieloletnich.

Twoja wiedza to badanie kotłów i ich emisji, poprawki konstrukcyjne dla usprawnienia danego kotła, aby bardziej czysto spalał na stanowisku badawczym.

Zatem Twoje uwagi odnośnie trwałości kanałów poziomych nad pionowymi są delikatnie mówiąc wypowiadane przez osobę o zerowej wiedzy w tym zakresie.

Ja natomiast powtarzam,że takie prawidłowości sa zauważalne i potencjalny nabywca może to brać pod uwagę, ale nie musi.

Co Ty możesz wiedzieć o tym, na czym polega moja praca? Co Ty możesz wiedzieć o tym, na czym ja zarabiam? Co Ty możesz wiedzieć o tym, jakimi danymi ja dysponuję? Co Ty możesz wiedzieć o tym, jaką ja mam wiedzę? Jesteś na to wszystko za cienki.

Ja natomiast powiem Ci, co wiem o Tobie. A wiem to z prawie dwuletniej obecności na tym forum i czytania Twoich wpisów. Co wiem? Wiem, że masz góra kilkanaście tez, które powtarzasz na okrągło w różnych wariantach. Wszystkie Twoje wpisy zawierają to samo. I wszystkie dążą do tego samego – zaproponowania czytelnikom forum kotła skam-p (w większości przypadków) lub innego produktu z obszaru Twoich działań (rzadziej).

Czemu to robisz? Też wiem. Starasz się zdobyć dla siebie wszystkich nowych gości z forum, żeby im zaoferować swoje wyroby. Mało interesują Cię osoby, które nie są Twoimi potencjalnymi klientami. Od pewnego czasu (od kiedy moje dyskusje psują Ci robotę) starasz się tych gości wyciągnąć z forum, aby nie mogli uzyskać informacji innych niż Twoje. Przenosisz dyskusję z nimi z forum na priva, jeździsz do nich do domu… Postępujesz całkiem odwrotnie, niż ja. Ja odmawiam licznym osobom konsultacji prywatnych i kieruję ich na forum, gdzie dyskutuję z nimi jawnie – nie mam się czego wstydzić. Ja przeniosłem całą dyskusję o „moich” produktach z mojego blogu na to forum. Skoncentrowałem tu całą dyskusję w tych tematach, aby w jednym miejscu można było zdobyć maksimum pożytecznych informacji.

Piszesz, że „zarabiam tylko na konstrukcjach pionowych”. To bzdura. Zarabiam na innych rzeczach. Masz jednak rację, że kotły nie są moim źródłem utrzymania (w przeciwieństwie do Ciebie). Dlatego też moje stwierdzenia, które przedstawiam na tym forum, nie są obarczone tak dużą dawką merkantylizmu jak Twoje. A już z pewnością nie są one czysto marketingowe. Ale czy Ty potrafisz to zrozumieć?